Reklama

Reklama

Bennyho video

  • Rakousko Benny's Video (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Bennymu je 14 let. Fláká se se spolužáky, natáčí si videa, kouká na akční filmy. Jednoho dne si k sobě do bytu pozve holku a natočí její popravu pistolí na zabíjení prasat. Kruté drama nejen o vyprahlosti rodinných vztahů a jejích následků. (oficiální text distributora)

Recenze (89)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Závěr mě tak adekvátně neknokautoval v předcházejícím napětí a brutálním začátku jako například ve Funny Games USA, nebo v Sedmém kontinentu, přesto se jedná o dalšího mistrovského Hanekeho, kde opět (nejen) forma rozřezává obsah na krvavé kousky a diváka doslova deptá do poslední minuty. Šeptání rodičů (a následek činu) mě odrovnalo. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Prostredný film Hanekeho debutovej trilógie je najfilmovejší v tradičnom zmysle slova. Má nápad a stupňujúcu dramaturgickú štruktúru rozprávania. Má hanekeovsky sofistikované snímanie udalostí mimo obraz aj výraznú hlavnú postavu. A knokautujúci záver, aký by snád žiadneho iného scenáristu nikdy nenapadol. Bravo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hanekeho filmy jsou v neustále kolísajícím kurzu o depresivní průser. Byla to Bílá stuha, byl to Funny Games a rozhodně na tom stejně je i Bennyho video, který je odporný už jenom popiskem, který se tady pod hlavičkou filmu na čsfd zobrazuje. Tudíž pro zvednutí nálady naprosto postačující film. Haneke to pak natáčí přesně v jeho oblíbeném stylu, který nudí a nudí…a nudí a nudí…pak se zaměří na onu brutální scénu, která je poctivě syrová a pak se opět vrátí k absolutnímu spánkovému stavu, aby celý ten vymyšlený špatný vtip zakončil dalším brutálním šokem. Já nevím, ale nějak už nejsem schopnej mu to žrát. Funny Games byly asi nejschůdnější, Bílá stuha to na mě uhrála absolutně hypnotickou atmosférou, co jsem nepochopil, ale Bennyho video je prostě průser. Benny je klasický případ zmrda a jeho zmrdská rodinka ho za vraždu pošlou ještě do Egypta, aby se psychicky trošku srovnal. To samo o sobě není v pořádku a jelikož to režisér moc dobře ví, dělá všechno proto, aby to ve filmu všem v pořádku přišlo. To vytváří otázky a na mé duši šrámy, protože mi to bylo silně nepříjemný. Já bych Bennyho radši pověsil do průvanu za koule. Bohužel se nestalo a nestalo se tak ani na konci. Po tomhle filmu si už asi žádnej Hanekeho další film nepustím. Viděno na základě Challenge Tour 2015 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nepatrně slabší než Hanekeho vrcholy... radikálnost a preciznost chirurgické metody vidění tu trochu ustupuje tradičnějšímu pojetí, chronologickému a jasně kauzálnímu vyprávění. Chybí tu gradace a pohlcující nedořečenost Sedmého kontinentu, na druhou stranu o to detailnější je studie jednotlivých postav. Více než v debutu a následných 71 fragmentech je tu cítit určitá konzervativnost a přímočará obžaloba moderní společnosti. Čím víc nechává Haneke svou metodu mimovolně rozežírat skutečnost a nesnaží se jí používat jako aktivní nástroj sdělení, tím na mě jeho díla více působí. Z toho vyplývá, že Bennyho video mě dostalo tak na půl. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Skutečně hodně zajímavý film... Začátek rychle traumatizuje diváka tím, co vidí. Připadá si jako svědek něčeho, co vůbec vidět nechtěl. Seznámí se rychle s Bennym, puberťákem bavící se videokamerou a videofilmy obecně, psychopatem a největším hajzlem, jakého jsem kdy ve filmu viděl ... Po děsivé "tragédii", kterou můžeme nazvat také krutou popravou se film obrátí vůči jeho rodičům a zde začnou všechna kolečka skřípat ... Nechci spoilerovat a proto nebudu uvádět víc. Každopádně jsem si říkal celou dobu: "Tak to ne, takhle rozhodně ne ... takhle to nechodí. Ze sociálního a psychologického hlediska blbost." Haneke se ukáže jako špatný psycholog a dlouhou stopáž rozplizne do sledování trapného výletu Bennyho s matkou do nějaké exotické země ... Zde jsem měl už jasno, že film je těžkým průměrem s excelentním nástupem, ale naprosto zabitým následováním a zbytečně dlouhou stopáží ... Jenže pak příjde závěr filmu a ten opravdu stojí za to... Atˇ tak či tak, špatná psychologie a chování postav ve vypjatých situacích, nesmyslné řešení problémů a hlavně absolutně "laxní" přístup k problému. Závěr filmu dává příběhu "trnovou korunu" a jak jsem již psal ... Benny je největší a nejhorší lidská zrůda, jakou kdy kdo ve filmu vytvořil ... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mrazivě chladný Haneke v trochu očividně "skandálním" filmu. Námět už proprala v podstatě každá televizní kriminálka, ale provedení ho samozřejmě pasuje na zajímavý zážitek. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Ani by mi tak nevadilo, že se tu Haneke formálně/stylisticky zklidnil (byť "nucenou spoluúčast" Sedmého kontinentu asi dlouho z hlavy nedostanu), spíš mám problém přijmout tu načrtnutou spojitost mezi komerčním brakem (laciné západní videokazety, komiksy) a Bennyho chováním. Tady už pro mě Haneke není autoritativním učitelem, od kterého si nechám dát rákoskou přes prsty a ještě mu za to poděkuju, ale trochu otravným, mentorujícím páprdou, který by nejradši "zakázal všechny ty internety", protože to kazí mládež. Ten problém není tak jednoduchý, a přestože by se dal jmenovat jako symptom současné odcizenosti, samotná kauzální vazba (sledování násilí na videu vede k reálnému násilí) je zpochybnitelná. Není to nakonec naopak? Co když sledování násilných filmů/hraní počítačových her takové chování spíše tlumí? Stanislav Komárek například tvrdí, že svět počítačových her je tím, co dnešní chlapi potřebují, aby se dočista nezbláznili. Dnes prostě nemůžeme vzít kyj a jít na mamuta - případně mít pak radost ze vzájemné kooperace s ostatními členy tlupy, tak si to aspoň musíme simulovat. Když se ale vrátím k Bennyho videu, přišlo mi na druhou stranu velmi výstižné to obvinění postmodernity, které se v rámci té sledované rodiny vtipně zrcadlilo ve warholovských plakátech na stěně jejich obýváku/jídelny. Film je v podstatě obviněním permisivního typu výchovy, kdy v životě dítěte schází autorita (otec furt pracuje a když se o něco snaží, je pro srandu) a jakákoli jeho provinění jsou omlouvána a řešena za něj. Tady je to samozřejmě dohnané ad absurdum, ale je to i tak (nebo právě proto) neskutečně působivé. Stručně řečeno, nevěděl jsem, jestli víc nenávidět toho kluka nebo jeho rodiče, protože to bylo všechno vlastně dost pravdivé. Pořád je to vynikající film, 100% to není jen v kontextu Hanekeho ostatní tvorby. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rakouské dětství Antona Chigurha aneb Hanekeho ticho v bouři. Sugestivní drama o geneticky zakódované pozici oběti (?) stvořené ocelově chladnou famílií, v němž minimalistické dialogy přidávají na krutosti realismu všedního dne a nezobrazené násilí naléhavě dopadne na představivost diváka, ale co je to platné, když více než čtvrtina použitého filmového materiálu plnila funkci ponožek v rozkroku kalhot admirálské uniformy Arnolda J. Rimmera.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Po šesté jsem se setkal s panem Hanekem a zase to bylo něčím jiné. Nejvíce mě zaujaly motivy chování postav. Mnoho lidí zde kritizuje rodiče, ale popravdě řečeno si myslím, že svým jednáním pouze dokazovali svou (možná nezdravou) lásku k synovi, přesto co udělal. Těžší je to s Bennym. Někteří obviňují jeho otce s matkou, jiní zase média plné násilí (ať už zprávy, filmy nebo ta porážka prasete nahraná na videu). Ale že by za to třeba mohl on sám? Normální člověk by se tak na jeho místě rozhodně nechoval, nasnadě je psychická porucha, nebo to byl prostě jenom spratek, jehož citová stránka byla silně zaostalá. Silný samotný akt, rozhovor rodičů v kuchyni a stejně tak nepochopitelný konec, ale jinak byl film vyplněn celkem nudnými záběry, o zbytečné cestě do Egypta nemluvě (to asi maminka s tatínkem opravdu nevěděli kam ještě narvat peníze, když ho stačilo vzít na statek, pryč od "uklízení"). Nelíbí se mi prezence režisérova názoru na danou problematiku; v mhoha jiných případech bych mu dal za pravdu, ale nato, jak postavil Bennyho příběh, musím říct ne. Po formální stránce se sice dbá na autenticitu, někdy to však připomíná spíše amatérismus. Podtrženo sečteno, slabší průměr. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Konečně Haneke, který mi sedl. Mrazivá filmová demonstrace následků dlouhodobého vnímání násilí výhradně skrze média a tedy jeho konzumaci. Haneke mistrně poukazuje na ztrátu empatie a pokřivenou realitu, jak ji prožívá hlavní postava, jež pod tíhou vzrušení, zvědavosti a prosté jednoduchosti úkonu neváhá proměnit fantazii ve skutečnost. V nasnímání zásadních scén Haneke dalece přesahuje rámec pouhé kritiky a formou „obraz v obrazu“ nemilosrdně konfrontuje diváky takovým způsobem, jakým by to běžným postupem nebylo možné. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Medzi Bennyho najväčšie záľuby patrí kopírovanie filmov z požičovne na vlastné video pásky, či sledovanie akčných filmov. Jedného dňa si pri návrate domov spoznáva mladé dievča, ktoré pozýva k sebe domov. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, keby ju niekoľkými ranami pukačkou na ošípané nezastrelí. Fascinovala ho totiž rodinná zabíjačka, ktorú zachytil svojou domácou kamerou. Nie som po emocionálnej stránke rozcuchaný na maďeru, ako by sa to asi v takomto prípade, pri tomto druhu snímku patrilo, ale pravdou je, že "Benny's video" núti diváka zamyslieť sa, kam táto doba speje. Človek, ktorý zoberie život len tak pre zábavu, rodičia, ktorý bezhlavo stoja na strane dieťaťa, neuvedomujúc si, aké následky to môže mať pre spoločnosť v budúcnosti. Nuž, takýto sme my, ľudia. Všetci máme pocit, že poznáme všetkých, bezhlavo súdime, pritom ani len netušíme, kto žije po našom boku. ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Krutá studie o absenci lidské empatie a chladném a neúčastném oku kamery. Chcete-li pochopit nakažlivou povrchnost filmu Americká krása - vřele doporučuji. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Najednou užívám mnohem víc komplikovaných vět, jež vedou k zívání, takže nechci brebentit stůj, co stůj a vložím svůj vzkaz o tomhle filmu někam na fejsbůk, kterej čtou stejně kůl lidi, jako já a všichni tam maj tak vyhypovaný názory, že prostě pochopěj muj postoj, kterej je neměnej a free. Na aukru maj solidně vytuněnou pistoli na zabíjení prasat, takže buy it! Věřím v jedno: v Like this!__ Nevím, kde se vzala ta zloba, která lidi mění v cokoli jiného, jen ne lidi s vlastní bednou a postojem. Ty předešlý věty měli poukázat na degradaci. Benny´s video je krabka zloby. Jen nevím, jestli poctivá k divákovi. Na to jsem prej až příliš hloupej! I dislike it! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Mrazivý, drastický, syrový a pravdivý film. Nejstrašlivější na něm je, že všechny postavy jednají vlastně přísně logicky a člověk si umí představit, že by to mohlo být normální. Takhle přesně vzniká a bují zlo. Nenásilně, nepozorovatelně a než se rozhlédnete, nekontrolovatelně. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Bennyho video mě nebavilo, už vůbec mě pak nezasáhlo, takže ztracených 105 minut z mého pohledu. Psychologický film o zlém spratkovi, který si jednoho dne půjčí kvér na prasata a ještě si to natočí na kameru. Rodiče parchanta jsou přizdisráči, takže odepnutí řemenu nehrozí, no dobře jim tak. 49% a doporučuju třeba Kevina, který je proti tomuto daleko stravitelnější. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výraz vyprahnutosť rodinných vzťahov vystihuje pointu tohto filmu absolútne dokonale. K tomu ešte keď sa pridá nekritická obhajoba svojich potomkov tak pohroma je na svete. Výsledok takéhoto jednania, citového chladu a prázdna v rodine na seba nenechá dlho čakať, na to sa môžme spoľahnúť. Hrôza čo i len pomyslieť na to, že tieto hrozby vo vnútri spoločnosti a rodiny videl Haneke už pred 25-mi rokmi, to znamená, že momentálne sme na tom ešte horšie. Takýchto "citovo disfunkčných" rodín (samozrejme keď si odmyslíme krajnosti ako napr. vraždu pukálom na prasatá) je už ako maku i u nás a je ich čím ďalej tým viac. To najhoršie na tom je fakt, že sa to začína považovať za normálne. Dodnes mám v živej pamäti ako mi raz jeden amík povedal, že na Slovensku má najradšej to, že tu rodina drží pohromade a že sa všetci v nej majú radi. Že u nich to tam tak v rodine nefunguje. Platí to ešte vôbec, alebo ako dlho ešte? Vtedy ma to priviedlo na myšlienku, že niekedy má asi technologická zaostalosť aj svoje výhody, minimálne v tej sociológii, najmä čo sa rodiny týka, pretože čím viac sme závislí na technike, tým je priepasť v medziľudských vzťahoch väčšia a väčšia... Koniec snímku narozdiel od ostatných mi však až tak nesadol, čakal som niečo iné, takáto iskrička optimizmu má síce svoje výhody, no mne sa to sem nehodilo. Silný nadpriemer. 85/100 ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Haneke nám ukázal pohľad na skazenú spoločnosť, no jeho snaha o psychológiu Bennyho mu nevyšla. Ak chcem vidieť pohľad do mysle vraha resp. človeka z ktorého vraha spravila spoločnosť, pustím si Henryho. Haneke jednoducho a dosť priamočiaro zobrazil zlo a dal odpoveď na tú otázku, ktorá pri podobných filmoch vzniká. Čo ho viedlo k niečomu takémuto? Na film som sa tešil pretože v neskoršom Michaelovom filme Funny Games, predviedol psychologický film ako sa patrí. S veľa otázkami, žiadnymi odpoveďami a naturalistickým zobrazením násilia. Benny´s Video mi pripadá ako rečnícka otázka. Režisér nám v prvej tretine filmu položí otázku, no zároveň v ďalších scénach odpovedá. Chalana pokazili bohatý rodičia, veci, ktoré si môžu dovoliť, pocit istoty a hlavne stereotypný život. Chcel len niečo nové, chcel to len cítiť. Zaujímavé a dobre zrežírované, ale časť v Egypte bola zbytočne dlhá. Cením si snahu o kritiku, pretože takéto ja môžem, žiaľ dokonale to vyšlo až o päť rokov neskôr. 55% ()

Reklama

Reklama