Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

V tomto norském komediálním seriálu se setkáme s policejním důstojníkem Salmanderem (Zahid Ali), který je převelen z norského Osla do největšího zapadákova na severu s názvem Hellfjord. Jakmile tam dorazí, setkává se s podivnými lidmi a začíná řešit řadu temných případů... (Trajektt)

Recenze (14)

Disease 

všechny recenze uživatele

Námět trošku jako v Hot Fuzz, jen s jimým vyústěním. Snad první norská komedie, u které jsem se fakt bavil a nahlas chechtal. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

„Hellfjord je docela malej. Průměrnej věk je 67 let a jsme jediná ves v Norsku, kde všici hulí. Máme tady největší výskyt tubery, ale to s tim nemá nic společnýho. Máme vlastního dochtora, instalatéra, zubáka, počťáka, mechanika a vymetače komínů – jmenuje se Roger. Máme taky knajpu, Kjell's Kitchen. Tam můžete hodit čučku na nahotinky, ožrat sa, zaprcat nebo sa pobiť...“ Obrovské překvapení mě potkalo v podobě tohodle televizního projektu, na němž se podílela jména jako Patrik Syversen (Rovdyr) nebo Tommy Wirkola (Dead Snow). S Městečkem Twin Peaks to rozhodně nemá nic společnýho, Hellfjord má vlastní ksicht. A to dost neortodoxní. Obyvatelstvo titulní vesnice je vlastně bizarní panoptikum svébytných rednecků, z nichž drtivá většina je tu buď jen podivná, nebo rovnou úchylná či retardovaná. Tvůrci se navíc nebojí krvavých záběrů, drsného humoru a diváka zasypávají hláškami, které mají naběhnuto na kultovní status (Tak kolik si vyfasoval? - 40 let. - Neni u nás maximální trest 21 let? - 40 psích.) Super je i to, že díky celkové délce (sedm dílů po třiceti minutách) se dá tahle pecka spolknout na jeden, maximálně dva zátahy. Naopak škoda, že se mu nedostává větší pozornosti. Zasloužil by si jí. (90%) ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle seriál jsem narazil zcela náhodou, když jsem projížděl ve vyhledávači severský seriály a tenhle kousek mě fakt zaujal svým černým humorem v podání buranů,kteří žijí úplně na severu Norska, kde slunce nezapadá a ještě na uzavřeným ostrově, takže se tam asi množil každej s každým a podle dialogů,které zde uslyšíme nejsem daleko od pravdy. Díky prvotnímu přešlapu hlavního hrdiny Salmandera, kdy brutálně zmasakruje svého koně Gunnara, kterého měl fakt rád a byl jeho věrný přítel mnoho let se za trest dostává na tento ostrov, kde má dosloužit tři měsíce na policejní stanici. Místní ujeté obyvatelstvo mu to dává sežrat,protože díky tomuto přešlapu s koněm se stává národní celebrita v negativním smyslu,je vidět na titulních stranách všech významných novin a to hlavně proto,že tento exces provedl před zraky mnoha svědků,kteří oslavovali národní svátek. První dva díly byly vcelku dost vtipný,ale pak se to obrátilo a mělo to docela zajímavou kriminální zápletku s postavami jako z Twin Peaksu. Do toho můžeme vidět krásnou přírodu divokého severu s fjordy a lesy.Za humor, originalitu, krásnou přírodu a za místní burany mi nezbývá než dát 90%. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Policista Salmandr, žhavý kandidát na titul idiota roku, přijíždí na Hellfjord, norský ostrov zplozený z incestu a hříchu, kde sovy nejsou tím, čím se zdají být. Hned prvních 5 minut pilotu mě dostalo do kolen: návod, jak utratit zraněného koně uprostřed slavnostního průvodu. Zvrácené a zábavné. Vypatlaný idiot, toť pravý hrdina naší doby. ()

shabazza 

všechny recenze uživatele

... trocha tajemna po severském způsobu, aneb jak jinak to může dopadnout, když je producent hovado a má rád Twin Peaks :-D PS: Komu nesedí průměrně jedna rozmašírovaná koňská/lidská hlava v každém díle, ruce pryč. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Pár gagů vykradených (masakrální eutanázie koně, vysavač), ale většina byla naštěstí správně neotřelá jak nosy většiny těch debilních rodáků z Hellfjordu. Mechanizmus humoru byl sice vcelku neměnný až průhledný, zkrátka městskej týpek byl odsunut do vidlákov na (dem)entou, ovšem díky doslova kouzelnému osazenstvu se dá říct, že to vůbec nevadilo a člověk se těšil na další snůšku severské exotiky. Co se nedalo přehlédnout, byl fakt, jak doslova rozkošné byly všechny ženské party. Ingrid Bolso Berdal, univerzální to Norská Terminátorka střižená Nicole Kidman, která má v průměru 10 mrtvých na každý svůj spektákl, si střihla roli zcela protipólnou svým zvyklostem, ukrutně sladkou a milou Johanne, která i přes svůj infantilní účes byla minimálně na vřelé obejmutí. Pihla Viitala byla zase zneužita ve prospěch nejlepšího nápadu celého seriálu a to sice učinit z takto sexy a nádherné krásky zcela nepochopitelně družku nejusoplenějšího chlíváka, pablba a santusáka Kobby. To se fakt povedlo náramně, stejně jako zmínka, že jí pořídil za pytel brambor. A abych nebyl zaujatý vůči věku, tak skvělá byla i devadesátiletá náruživka Teta Kosa, jejíž největší životní moudrostí bylo, že nejlepší filmy se vysílají až v noci po jedenácté a kteréžto slavnostní outfit u večeře byl vskutku dech a sousto vyrážející. 80% ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Po velmi slibném začátku s koněm Gunnarem přišly i mnohem slabší a ne moc vtipné scény. Občas to působilo amatérsky (možná záměr?). Samozřejmě top byla dvojice partnerů Kobba a jeho krásná finská přítelkyně Riina. Ale i dokonale asimilovaný imigrant Salmander byl dobrý. Humor je to někdy černý, občas by se dal nazvat hnusácký. No, je to tak na tři a půl, ale čtyřkou nic nezkazím, protože na Nory to byla dobrá zábava. ()

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Tohle je těžké zařadit. Snad mix grotesky, satiry a černého humoru. Nelze přehlédnout, že je to naprostá amatérská volovina a ačkoli ochotníci dělají co umí, je to spíše jen k smíchu. A právě o to tady jde. Mnohokrát mě to pobavilo a rozesmálo. P.S. Před sledováním doporučuji vypít láhev vína a pozvat kamarády. (48%) ()

xpaja 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to trošku rozporuplná záležitost. Na jednu stranu se v tom občas objevují neskutečně trapné, hloupé a zbytečné rádoby fóry, hodné tak akorát křížence Kameňáku a Bláznivé střely. Ten zbytek ale nepostrádá nápad a hlavní dějová linka není vůbec špatná. Na parodii dokonce velmi dobrá. Když se zkombinuje výše uvedené, vzniká mix, který na mne zapůsobil jako kříženec Twin Peaks s filmy od Sachy Barona Cohena. Hlavní hrdina Salmandr je v podstatě dobrák, akorát naprosto tupej. V CZ by mohl dělat maximálně měštáka, bo k PČR by ho určitě nevzali. Jeho pobočník Kobbo je totální idiot a u nás by ho nejspíš nevzali ani do zvláštní školy. Přesto si dokázal sehnat krásnou nevěstu přes internet, až z dalekého Finska. Ta toho sice mnoho nenamluví, ale postará se o domácnost, rozhodně není blbá a se zbraněmi jí to jde přímo skvěle. Hlavní oporou Salmandra je kudrnáč, novinářka Johanna. Ta jediná je schopná ucelenějších myšlenkových pochodů a je tak ústředním mozkem na té "správné straně zákona". A jak se nakonec ukáže, i s omezenou mozkovou kapacitou "per capita", dokáže dobro zvítězit nad zlem a nenávistí. Dávám --- == 73 % == --- . ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Jelikož v tom měl ruce pan Wirkola , tak jsem zklamání neočekával , a můžu napsat , že jsem se bavil parádně , sloužit v takovém městečku je opravdu za trest. ()

Fixa 

všechny recenze uživatele

7 dílů po půl hodině uteklo jako voda, i když jsem je sjel všechny, pěkně za sebou. Neměly chybu. Salmandr, jak už poznamenal Marvan, opravdu idiot, ale svým způsobem sympaťák, který má štěstí, že mu za zády stojí Johanna. Novinářka, která jediná přemýšlí. Pak je tu Kobbo, hnusnej, zaflusanej dement, kterej tvoří absurdní pár s kráskou Pihlou Viitalou. Stará Teta Koza, která má hlavu plnou porna. A nakonec švéd Bosse Nova, který mě nejvíc pobavil s čudlíkama v kanceláři. Tvůrci si prostě udělali prdel ze zaběhnutých klišé v kriminálkách, ale i když se ve snímku objevují šílenosti, kostru děje to nepostrádá. ()

Reklama

Reklama