Reklama

Reklama

Funny Games

  • Rakousko Funny Games (více)
Trailer

VOD (1)

Nevěřte lidem, co vypadají poklidně a důvěryhodně. A nevěřte jim ani poté, co přijdou s prosbou o vypůjčení pár vajíček. Raději nevěřte vůbec nikomu. Nikdy nevíte, kdo si s vámi bude chtít zahrát funny games.  Že je téměř nemožné, aby v Rakousku vznikl thriller, který šokoval celý svět, záhy se dočkal amerického remaku a svého času dokonce pokukoval po Zlaté palmě z Cannes? Nenechte se mýlit, režisér Michael Haneke, kterého proslavila brilantní děsivá psychologická studie Pianistka, to dokázal. Jeho snímek Funny Games, který lze chápat jako zamyšlení nad zobrazováním násilí ve filmu, stejně jako promyšlenou manipulaci režiséra s diváckou pozorností, je zcela právem řazen k tomu nejoriginálnějšímu, co bylo v roce 1997 ve světě natočeno. Přitom začíná zcela nevinně a nenápadně - dva mladíci, dobře oblečení a s příjemným vystupováním, si přicházejí do sousedské domácnosti vypůjčit dvě vajíčka. Peter a Paul jsou ale připraveni přichystat rodině, u níž právě zaklepali na dveře, překvapení pocházející ze samotného pekla. V jejich původním plánu totiž zastává jídlo jen nepatrnou roli. Oni si přišli hlavně hrát. Moc ošklivě hrát. A jejich sadismus, byť úmyslně nezobrazovaný v plné síle, nezná hranic. V hlavních rolích znepokojivé a drsné exhibice zla se představují Arno Frisch, Frank Giering, Susanne Lotharová, Ulrich Mühe a další. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Madelein

Madelein (hodnocení, recenze)

Jinak teda je zajímavé, že téměř pár let po sobě zemřeli tři hlavní představitelé z toho dva byli manželé...A všichni byli relativně mladí...Nevíte někdo, proč zemřela ta herečka? Byla nemocná a nebo se jí něco stalo??

Madelein

Madelein (hodnocení, recenze)

Já bych tomu dala 3,5 hvězdy..Atmosféra byla super tísnivá, bylo to napínavé, dobré herecké výkony, první polovina filmu aspirovala na 4 hvězdičky...Pak se to bohužel pokazilo - protahované mučení obětí bez překvapivého konce či vysvětlení, proč se to všechno dělo, a céna s ovladačem to celé shodila...Kdyby ti dva nebyli takoví šašci, asi by to bylo lepší, k té rodině, jak to tady už někdo psal, se nehodili. Rodina to brala vážně, oni to zlehčovali, což se tam úplně nehodilo..

Mythago

Mythago (hodnocení, recenze)

Kiyoshi

Tak, tak....jediné co mě mrzí je, že jsem od Hanekejo viděl pouze tento film. Budu to muset co nejdřív napravit.

Kiyoshi

Kiyoshi (hodnocení, recenze)

Hanekemu prostě nelze nic upřít a případná horší hodnocení jeho filmů nejsou výsledkem chyb v jeho díle, ale nepochopením ze strany diváka. Případně je to na diváka až moc nebo až moc mimo jeho pole chápání. Viděl jsem Siebente Kontinent, vynikající Schloss a Funny Games. Tak za dvě hodiny se těším na La Pianiste a následně Caché. Prostě týden pro Hanekeho… a Tarantina. :)

na příspěvěk reagoval Mythago

Mythago

Mythago (hodnocení, recenze)

Kiyoshi

Já vím, že správně by se jim mělo říkat psychopati, svině bylo pouze mé osobní označní pro ně, protože mě prostě celou dobu hrozně (tím nechci říct, že hráli špatně, spíš naopak). Jinak s tebou naprosto souhlasím.

Uživatel Mythago smazal svůj příspěvek.

Uživatel Mythago smazal svůj příspěvek.

Kiyoshi

Kiyoshi (hodnocení, recenze)

Mythago

Neviděl jsem... dá se tomu vůbec říkat remake, když je to prakticky kopie od stejného režiséra? Jinak souhlasím s hereticbeastem. Takhle hledat nelogičnosti je blbost. Za prvé si musíme přiznat, že ať jsme byli z filmu šokovaní či vyděšení sebevíc, nebylo to nic proti tomu, jak by něco takového ony oběti prožívali ve skutečnosti. Ti dva mladíci navíc nebyli žádné svině, to je chybný psychologický popis. Byli to totiž psychopati (případně deprivanti, jak chcete). Setkat se s takovým člověkem samo o sobě vyvolává v normálním člověku hrůzu a bezmoc (nebo pocit nepřemožitelnosti, když je psychopat na vaší straně), jak ostatně snad každý divák na začátku pocítil. Ze začátku je jasně cítit absolutní bezmoc proti chování a jednání takových psychopatů a normální člověk jako by nemá ani snahu se z této situace dostat, jelikož je natolik šokován. To, co následuje pak už je jen jedna noční můra za druhou a psychologická hra může začít. Krom toho, kdo z nás si opravdu dokáže představit, jak bychom se zachovali v takové situaci. Vyjmenovávané nelogičnosti nejsou výsledkem špatného scénáře či režie, ale naopak hlubšího pochopení myšlení a jednání normálních lidí v nenormální situaci. Ne chyb ve scénáři. Ta „chyba" s krví od rány golfovou holí může klidně znamenat (což bylo ve filmu i řečeno) zlomení kosti a následné protržení svalů a kůže. Myslím, že se tomu říká otevřená zlomenina. :)

na příspěvěk reagoval Mythago

Uživatel Kiyoshi smazal svůj příspěvek.

Mythago

Mythago (hodnocení, recenze)

rounen

Ja vím, že tahle diskuze už je dost stará a že na mě nejspíš nebude nikdo ani reagovat, ale stejně to zkusím. Takže k těm tvým výtkám: spíš než psychologické drama je to psyhologické exploitation. A v žánru exploitation většinou jde o to, že se nějaká skupina lidí snaží zachránit před svými vykořisťovateli, nebo-li před někým, kdo se jepokouší zabít, tak nevím co za příběh si od toho čekal. Ale to ještě beru. Teď ty tvoje "nelogičnosti". Budu to číslovat jako ty. Za 1) i za 2) beru, jenom nechápu proč by to za 1) mělo snižovat hodnocení (možná ho to tedy nesnižuje, ale vyznívá to tak) ale 3) manžel řekl, že tím oknem nebude schopný vylézt, takže poslal pouze manželku 4) žena si na poprvé na auto dává pozor, jenomže v dohledu nevidí žádnou budovu a je na tom psychicky tak špatně, že to auto prostě zastavila, protože už neviděla jinou možnost se zachránit (to je aspoň můj názor 5) myslím si, že žena chtěla přežít a nejspíš si myslela, že by jí zabili kdyby něco řekla (což bylo v předchozí scéně naznačeno jedním z mladíků) a silně pochybuju, že by jeden starej dědula a 3 ženský dali 2 sice proti přesile bojující, ale bezesporu inteligentní a ozbrojené (golfové hole) svině, které přišli aby zabíjeli. Ty přátelé byly jiní než na té lodi, tak asi proto.
Pokud jsou ty další chyby také podobného ražení, řekl bych, že jich tam moc není. Jinak mi vůbec nevadí, žes tenhle film hodnotil, jaks ho hodnotil, jenom ty důvody mi nepříjdou příliš přesvědčivé.

na příspěvěk reagoval Kiyoshi, Kiyoshi

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Najprv som pozeral americký remake, a tak ma prekvapilo, že je sú oba filmy TOTOŽNÉ, a to nielen všerky scény, ale takmer každučký záber (vyzliekacia scéna je trochu iná) a čas trvania každého záberu (!). Iní sú len herci. A ženská je teda riadne škaredá a nesympatická. Film má zaujímavý príbeh, velkú reálnost chovania postáv (teda až na tých teenegerov). Ale tým ovládačom, pretáčaním a hovorom do kamery sa trochu dehonestuje film. Škoda. Hodnotenie: 60%

K_Brnak

K_Brnak (hodnocení, recenze)

prvni pulka ok, ale nudny  zabery a "pretoceni" poslaly film do galaxie "totalni srachka"

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

psychologické drama bez logického děje, a bez děje, film o ničem... přišlo mi to jakoby rodina hrála reálně,a brala tu roli přiliš vážně.... herecké výkony super, ale co se týče těch dvou mladíků - ti v tom filmu hráli uplně jinou roli - a to pravej opak než rodina, tudiž tento film nebrali příliš vážně, hráli si s textem, a dělali srandu, a taky řídili děj podle sebe, čímž měli navrh... nechápu proč to Haneke udělal... a co se týče logičnosti, v tom filmu byla jedna chyba za druhou a opět stupidní chování rodiny...Spoiler: - dám příklad chyb, nelogičnosti a stupidity - 1/ mladík praštil do nohy golfovou holí otce rodiny - během filmu si jde všimnout, že mu z toho valí krve jak z bravka, což je nesmysl, měl by to mít jen naražené, popřípadě zlomené, ale to je všechno, žádná krev, jen modřina... 2/ po zastřelení kluka sedí manželé v kuchyni, která je asi vybílená a není v ní žádnej nůž na obranu... 3/ manžel sedí v kuchyni a čeká až si pro něj za pár hodin příjdou ti dva chlapci, místo toho aby vylezl oknem a ukryl se aspon za domem, ve křoví ve tmě... 4/ manžel řekl ženě at jde do hospody a dává si pozor na ulici, na auta aby ji nechytli... samozřejmě žena po ulici jde a nedává si pozor na auta, ona je přímo stopuje :D ... 5/ když přijeli na návštěvu výletní lodí známí co bydlí přes jezero, tak žena (Lothar) už věděla, že mladíci praštili jejího manžela a zabili psa, tudiž nevím proč mlčela když byla v přesile proti 2 mladým harantům, poté řekla v domě že ti známí přijedou zítra, zachrání je a mladíci prý budou mít útrum - což nedává smysl, proč to těm známým neřekla rovnou u tý lodi když přijeli?... atd... těchto chyb je tam hodně a celej film, prostě zbytečná patlanina... pro mě 1* za herecké výkony(za to jak zahráli, aby jim divák uvěřil), nic víc nemohu hodnotit... stupidita příběhu

na příspěvěk reagoval Mythago

konto

konto (hodnocení, recenze)

Statické pohledy kamer nudí, do filmu mi ale příjdou správne, alespon me vtahli více do děje. Nápad na 5*, Paul & Peter strasne simpaticci, vtipni, bavili me. Nechápu ale jak může mít USA remake horsi hodnoceni, nemcina se mi vubec nelibila, i obsazeni bylo v americe lepší.. 3*

Příspěvek byl smazán administrátorem.

havLord

havLord (hodnocení, recenze)

to jsem si uvědomil, však jsem v tom nechtěl zůstat sám, tak jsem tě do toho zatáhl s sebou :)

havLord

havLord (hodnocení, recenze)

nemohu jinak, než ti dát zapravdu. naše individuální názory jsou naprosto nicotné .)

havLord

havLord (hodnocení, recenze)

podívej se na "The Strangers" a pak suď. hodnocení na csfd absolutně nepovažuji za bernou minci

Související novinky

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

20.10.2023

KVIFF.TV, online streamovací platforma spřízněná s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, spojuje síly s dalšími čtyřmi VOD platformami ze zemí střední a východní Evropy, aby divákům v České… (více)

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Reklama

Reklama