Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prvá časť Hanekeho dvojdielnej drámy vyrobenej pre rakúsku televíziu líči generačné problémy teenagerov a ich rodičov. Príbeh sa odvíja od udalostí zo školy, cez napätie vo vlastných vzťahoch, postavenie sa ku nečakanému tehotenstvu, až ku sklonom k samovražde. (ash99)

Recenze (5)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Není asi mnoho režisérů, kterým se podařilo vytvořit takovou řadu působivých až pocitově drtivých dramatů, kolik natočil Michael Haneke. Někdy se jeho filmů vzhledem na ten pocitově nepříjemný prožitek víc obávám, než těším, ale tentokrát jsem byl opět odměněn velkým zážitkem a filmem, u kterého jsem zůstal po celé dvě hodiny úplně pohlcený a přes zdánlivou odtažitost v jednotlivých obrazech ve mě mozaika příběhů dospívající mládeže vyvolávala silné emoce. Vůbec při tom nevadí, že Lumíci patří v Hanekeho tvorbě k těm méně drsným dramatům, ani to, že oplývají televizním formátem s nižším rozpočtem, protože už tenkrát si Haneke vypracoval svůj osobitý rukopis s důrazem na silně realistickou atmosféru a psychologii postav. Volně propojené příběhy několika dospívajících teenagerů a lidí kolem nich mají patřičnou gradaci a každý z nich přinese alespoň jednu silnou scénu. Myslím, že řada diváků si zde najde alespoň jeden motiv nebo scénu, v níž si pocitově zároveň připomene i nějaký ten svůj vlastní prožitek z dospívání, případně alespoň někoho z blízkých nebo kamarádů. Snímek působící úplně jako ze života, o problémech obyčejných mladých lidí, hledajících, toužících, prožívajících psychicky nesnadné období, někdy s koncem u prohry či dobrovolného pádu, jindy alespoň v naději... a přesto, jak dokáže být občas tento film bezútěšný, velmi se mi líbila jedna z posledních scén ve vlaku, která ve mě dokázala vzbudit přesně opačný pocit, vyjádřit s vřelým úsměvem tu naději a chvíli i zahřát na srdci. Jsem velice zvědavý na volné pokračování. [90%] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No sláva, po delší době jsem od Hanekeho konečně viděl něco pořádného, co se mi fakt líbilo! Dokonalé mi to sice nepřišlo, víc zapracovat se na tom určitě dalo, namísto těch pár zbytečně dlouhých scén a i nějaký celistvější tvar to mohlo mít, ale jinak jsem spokojený. Je to sice jen sled volně propojených příběhů několika teenagerů, ale většina zdejších postav a jejich příběhy mě dokázaly zaujmout a dost se na tom podílel i slušně napsaný scénář, ve kterém má Haneke dostatečně vymyšlené jak všechny ústřední postavy, tak i jejich rodiny nebo lidi, okolo kterých se nejčastěji pohybují. Díky tomu mi ty dvě hodiny celkem rychle utekly a ani jsem se u nich nestihl nějak výrazně nudit, což mě samotného mile překvapilo, když tomu schází ten celistvý děj. Třeba ale taková realističnost tomu rozhodně neschází, dokonce to má i několik silných scén (nejvíc se mi asi líbila ta poslední) a i když je znát, že to prostě je televizní film, tak tu zároveň jsou znatelné prvopočátky určitých prvků, které Haneke ve své pozdější tvorbě rozvíjí. Takže za mě spokojenost a jsem zvědavý na dvojku :-) 4* ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sebranné příběhy z doby dospívání; každý z toho určitě něco prožil. Přoč lumíci a proč Arkádie, sotva říct. Nicméně je to už Haneke, i když dosud ne ve své důslednosti, vyhocennosti a nekompromisnosti. Mládež sedmdesátých let už ztratila svoji "flower power" tvář. Už jsou tu zase ony potlačené emoce, (auto)represe a pomalé vychládání. (Všiml jsem si, že termín "potlačené emoce" a podobný "sebedestrukce" tu použil i předchozí recenzista.) ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Lemminge - česky druh lumíků, hrabošovitých hlodavců žijících v tundře. Žijí osaměle, jsou čilí i v zimě a scházejí se jen k páření. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Haneke nalézá své trademarky, stylistický odstup a potlačování emocí, které hrozí explozí, ztracenost mladé generace a její sebedestrukce, ztráta hodnot atd... Funguje to jako samostatný film - a je to pravděpodobně první "hotový" Haneke. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama