Reklama

Reklama

Raketa

(festivalový název)
Trailer
Austrálie / Thajsko / Laos, 2013, 96 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Dobrácký Ahlo neví nic o tragických okolnostech svého narození. Jeho dětství však má do šťastného daleko. Když je jeho rodina vyhnána kvůli stavbě přehrady z vesnice, stane se strašná nehoda, a vinu přisuzují právě Ahlovi. Spolu se svým otcem a babičkou je poslán na tábor, kde není zrovna u ostatních táborníků oblíben. Mají zato, že je Ahlo prokletý a přináší smůlu. Jeho jediným přítelem je Kia, která žije se svým strýčkem Purplem a ví nejlíp, jaké to je, být vyvrhelem. Hledání po novém domě je zavede až do laoského vnitrozemí. Zde narazí na tradiční budhistický festival raket, kterým celá vesnice nesmírně žije. Ahlo se nebezpečných soutěží zúčastní. Konečně má tak totiž šanci ukázat, že je dítě štěstěny. (Zlín Film Festival)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Názov The Rocket je metaforou premeny života chlapca, ktorý bol od narodenia považovaný za prekliate dieťa a všetko zlé čo sa v jeho okolí stalo bolo pripisované na jeho účet a práve tá raketa značí konečne obrat v jeho zatracovanej existencii. Prirodzené podané (nielen vďaka hercom, ale aj scenáru). Exotické prostredie Laosu. Zdemolované obydlia ako následok predchádzajúcej vojny. Technologické pokroky (hydroelektráreň), ktoré ohrozujú tradičné a pokojné životy laoských komunít. 75-80% ()

-tHESWINe- 

všechny recenze uživatele

Trochu klišovité, trochu roztříštěné a konec předvídatelný, ale říkejte si co chcete, krásné prostředí drsné přírody a perfektní herecké výkony. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Laos po hollywoodsku. Což je špatně. Možná se dá pousmát nad naivitou, v níž celý film bezděčně plave, ale ten konec je jako z říše snů o nejhorším klišé všech dob. Asi jako kdybych teď vyrazil do nejbližší autoopravny a s prstem v nose tam ze součástek pohozených za garáží seskládal utranařachanou káru, co zítra v závodě Bystr-Veverská Bítýška vyhraje první flek. Zbytečný vám říkat, že pod kapotou nenajdu ani svíčky... Cinema Mundi, 2014. ()

paradoxman 

všechny recenze uživatele

Nádhera i s plejádou neherců. Pohled to života lidí, kteří nemají žádná práva, ani životní úroveň. Přesto dokáží být šťastní a trochu pohádkově si vydobýt své místo na světě. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[SFF 2013, Sydney] Z distribučného hľadiska chápem striktné označenie "dráma", predsa len, ústredný konflikt záujmov je zrejmý hneď po silnej expozícii (technológia vs. príroda) a smutné upozornenie na dozvuky Vietnamského pekla takisto netreba bližšie špecifikovať, ale pri voľnomyšlienkovej interpretácií by som sa nebál vyrukovať aj s označením "rodinný"…tým prínosným spôsobom. Maurant totiž pracuje s optimistickými tézami tak živočísne a zároveň obozretne, že ony životné ponaučenia/kopance mladého Ahla sú hodnotným apelom na dočasné zocelenie duše i tela nielen pre dospelého, ale aj dospievajúceho jedinca. Očistná záležitosť ktorá sa síce drží osvedčenej schémy zavrhnutie-osvietenie-vzkriesenie, ale vyžaruje z nej nesmierna srdečnosť a to bez lacného sentimentu. Casting je výborný (deti ma konečne nesrali + ázijská verzia Jamesa Browna fakt stojí za to), pozvoľné tempo rozprávania dovoľuje hlboké ponorenie sa do neidealizovane exotických scenérií Laosu a celok sa elegantne pohráva s prvkami účelnej karikatúry, tvrdého pragmatizmu i snovej nádeje. Nezvyčajný mix ktorému som neodolal. ()

Galerie (60)

Reklama

Reklama