Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Kasuga Takao je středoškolák-knihomol žijící ve svém vlastním světě, jehož středobodem se stala tajně obdivovaná spolužačka Saeki Nanako. Jednoho dne si ve škole zapomene svou oblíbenou básnickou sbírku Květy zla od Charlese Baudelaira. Rozhodne se pro ni vrátit, ovšem spolu s ní si odnese i školní uniformu Saeki, která ve třídě zůstala také. Nic by se nestalo, kdyby ho při onom činu neviděla spolužačka Nakamura, podivínka třídy bez přátel, jež svým temným a pokřiveným nitrem začne pomalu, ale jistě obracet naruby dosavadní poklidný život Kasugy. (Allcinna)

(více)

Recenze (13)

daGGos 

všechny recenze uživatele

Takao s Nakamurou divně vypadají, dělají divné věci, vedou při tom divné řeči a hraje k tomu divná hudba. Všechno se to přitom tváří strašně hluboce a mnohavrstevně. Ve skutečnosti se ale seriál bojí ponořit hlouběji, dost možná proto, že nejspíš ani žádnou hloubku nemá, ale to zase nechci předbíhat, poněvadž seriál by měl mít pokračování, kde se třeba nějakého širšího vykreslení charakterů, jejich myšlení a motivů skutečně dočkáme. Prozatím je Aku no Hana jen anime pojednávající o milostném trojúhelníku (z něhož minimálně dvě strany jsou dost pošahané a ta třetí k tomu asi taky nemá daleko), s unikátním vizuálním kabátkem (po počátečním šoku se na něj dá určitě zvyknout a mně osobně svoji existenci naprosto ospravedlnila fantastickou scénou ze sedmé epizody) a hodně zajímavým soundtrackem (ED jednoznačně vede), nicméně psychologickým bych jej skutečně nenazýval, k tomu je potřeba krapet více, než jenom pláč, křik a pár citací klasiků... ()

mrtvej pes 

všechny recenze uživatele

Všichni si někoho idealizujeme, i sebe. A pak - nazdar, iluze. Jedna, dvě silné scény celé anime vážně nezachrání. Ani výborný ending (negují ho nervyrvoucí openingy). Psychologická provázanost se objevuje teprve ke konci, o její reálnosti ale nebudu polemizovat. Abych to zkrátila. Jste říční z detailní animace potu, která se objevuje pro jistotu pořád, i když postava jen sedí a rádoby usilovně uvažuje? Baví vás poslouchat nekonečnou smyčku funění? Máte rádi pocit, jako kdyby vám volal úchyl, který ne a ne se vymáčknout? Jo, kdyby tvůrci investovali raději do děje a ne do dabingu, ve kterém slyšíte každý nádech. A proč tomu dávám tolik hvězd? Navzdory záporům to vyniká, nebo právě pro ně. ()

Reklama

Sakikura 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct. Hlavní postava je zabělá uječená hysterka předstírající hluboké zamyšlení nad vlastní existencí. Jeho pokrokové myšlení nakonec vyústí v rebelii, při které se (jak by to udělala většina puberťáků) neopije ani nezfetuje, ale akorát ukradne svojí milované spolužačce tělocvik, který před spaním čichá jako nějaký éter. To samo o sobě vypovídá o jeho inteligenci, kterou nejraději podporuje četbou knižní klasiky. To, že v ní není ani zmínky o nějakých černých, syčících bodlácích je vedlejší. Tím však hloubka jeho bezmezné inteligence nekončí. Nakonec se ještě nechá šikanovat od své druhé divné spolužačky, která je mimochode zralá na celoživotní pobyt v psychiatrické léčebně. A jak to tak už v dnešních anime počinech bývá, i přes skutečnost, že hlavní postava je možná ještě míň než prachobyčejný úchylný retard, stane se mezi děvčaty krajně oblíbený. Možná, že japonské ženy přitahují zoufalci, ale gender problematiku stranou. A tak se dostáváme ke neuvěřitelnému milostnému trojúhelníku, kde se náš hrdina nemůže rozhodnout mezi psychopatkou a stíhačkou s pochybnými záměry. Už se nemůžu dočkat druhé řady! Tolik sarkasmu jsem ze sebe nevyplodila ani u SAO! ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Anime štúdia Zexcs, vychádzajúce z rovnomennej mangy Shūzōa Oshimiho, s názvom odkazujúcim na najznámejšiu zbierku francúzskeho "prekliateho" básnika Charlesa Baudelaira, predstavuje temnú psychologickú drámu o manipulácii, láske a hľadaní miesta vo svete, z ktorého niet zdanlivého úniku. Hlavný hrdina Takao Kasuga, zamilovaný do spolužiačky Nanako Saeki, sa po istých udalostiach dostane do "spárov" inej spolužiačky - tajomnej a uzavretej Sawy Nakamury. Tá s ním uzavrie "kontrakt", podľa ktorého musí Takao robiť všetko, čo mu prikáže, inak vyzradí jeho tajomstvo. Na ploche trinástich epizód tak má divák možnosť sledovať postupnú psychologickú premenu Takaa pod vplyvom Sawy. Na prvý pohľad možno až zdanlivá hlúposť v správaní sa postáv manipulovaného a manipulujúcej sa naprieč dejom seriálu pretvára, pričom odhaľuje ich v skutočnosti oveľa väčšiu komplexnosť, odzrkadľujúc veľmi dobre zvládnutú autorskú prácu s postupným budovaním a vývojom charakterov. Psychologické a emočné prvky, ktoré spájajú postavy Takaa, Sawy, ale tiež Nanako, sú najsilnejšou časťou tohto anime, pričom si diváka dokážu naplno získať a viacerými scénami mu takmer až zastaviť dych, obzvlášť ak v kinematografii obľubuje výraznú drámu a psychológiu. Príbeh so sebou neraz prináša ťaživé až nepríjemné momenty, za ktorých na prvý pohľad badateľnými vrstvami sa v skutočnosti ukrýva oveľa komplikovanejší svet nevypovedaných ľudských trápení, nútiacich diváka klásť si otázky, či vlastne obeťami nie sú všetci. K celkovému zvýrazneniu už tak dosť nepríjemnej, ale z diváckeho pohľadu dokonalej atmosféry, prispieva aj netradičná, avšak vizuálne pútavá rotoskopická animácia, založená na prekreslení dopredu natočených záberov so skutočnými hercami. Mimochodom, niekoľko z týchto záberov je možné dohľadať na internete, pričom zachovanie podobnosti so skutočnosťou v animovanej podobe je naozaj skvostné. Navyše, takáto animácia umožňuje hodnoverné zachytenie aj jemnej mimiky, takže emócie, ktoré postavy prežívajú, sú o to viac zvýraznené. Atmosféru v prípade tohto anime do veľkej miery dotvára aj práca so zvukom a ambientnými tónmi, ktoré znejú naprieč epizódami. A to nehovoriac o záverečnej skladbe, ktorá ešte znásobuje celkový pocit nepríjemnosti a divákovi sa takpovediac dokáže dostať pod kožu. Aku no Hana je seriálom o manipulácii. Na prvý pohľad. V skutočnosti je seriálom s komplexným a smutným príbehom s rovnako komplexnými a smutnými postavami. Aku no Hana je zároveň nedokončeným skvostom s obrovským potenciálom. Anime adaptácia z roku 2013 je totiž iba tretinou z celkového príbehu Oshimiho mangy. Záverečná epizóda síce naznačuje, ako sa bude dej vyvíjať ďalej, ale na jeho realizáciu v praxi nikdy nedošlo. Bohužiaľ. Aku no Hana, aj nedokončená, je napriek tomu skvelým príbehom z japonského malomesta, zo strednej školy, zo životov poznačených samotou a prázdnotou v temnej špirále, na ktorej dne kvitnú kvety zla. ()

Milo384 

všechny recenze uživatele

Seriál o vztahu tří osob. Každá osoba je jiná. Plachý přizdis*áč, znuděná a  nenávistná holka a třetí je třídní oblíbenkyně. Hoch ukradne sportovní úbor třídní oblíbenkyně a u toho ho vidí zlá holka. Z takového úvodu potom vychází celý seriál. Místy zajímavé, ale někdy pěkná nuda. Vše sledujeme z pohledu přizdis*áče, takže zlá holka zůstává tajemná po celou dobu (její motiv atd.), až ke konci se vše objasní. Vývoj postav byl dobrý. Jestli bude druhá série, tak si ji pustím - snad bude lepší. Závěrečná skladba jednotlivého dílu byla bezvadná. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (3)

  • Název seriálu v překladu znamená "Květy zla" a je odkazem na stejnojmennou básnickou sbírku Charlese Baudelaira. (Hromino)
  • Seriál byl vytvořen technikou rotoskopie. (Hromino)

Reklama

Reklama