Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zralá třicátnice a brilantní profesorka klavíru Erika Kohut (Isabelle Huppert) vede trojí život. Zatímco ve dne je váženou osobností pedagogického sboru Vídeňské konzervatoře, večer ukájí svou zvrhlou sexualitu v obchodech s nejhrubším pornem, šmírováním mileneckých párů a masochistickým sebezraňováním. Třetí podobou její existence je vypjaté soužití s tyranskou matkou (Annie Girardot), plné brutálních hádek a vášnivého usmiřování. Erika přesto dokáže udržet svůj bizarní životní styl pod kontrolou až do chvíle, kdy se seznámí v pohledným a talentovaným studentem Walterem (Benoît Magimel). Oboustranná citová náklonnost záhy narazí na neschopnost Eriky navázat normální erotický vztah. Její temné vášně promění rodící se lásku v trýznivé peklo... Kontroverzní Pianistka byla s příznivým ohlasem uvedena na MFF Cannes. Oba hlavní představitelé Isabelle Huppert a Benoît Magimel obdrželi Ceny pro nejlepší herce, zatímco režisér Michael Haneke získal za svůj film Velkou cenu poroty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (343)

allegria 

všechny recenze uživatele

Skvěle udělaný film a vynikající herecké výkony, zvláště hlavní hrdinka bezchybná! Byla bych dala i pět hvězdiček, ale trochu mě rozladila poslední část filmu, kdy na můj vkus všechno zašlo už do extrémů, jako by se nějak rozpliznul děj do zbytečně přehnaných kliček. Osobně bych ocenila víc náznaky než ty podrobnosti, které si mohl divák domyslet. Opravdu i tady platí, že méně je někdy více. Jinak ale po všech stránkách jeden z nejlepších filmů, jaké jsem viděla, i když ne zrovna můj oblíbený žánr. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Film, na který se nedívalo snadno. Film plný (silných) scén, z nichž mnohé jsou tak odpudivé, že bych je radši nikdy neviděl.. ()

SexySunshine 

všechny recenze uživatele

A takhle to asi dopadá, když dcera žije moc dlouho s matkou v jednom bytě. Tím ale nechci odsuzovat hlavní hrdinku, každý máme nějaké zvrhlé posedlosti. Na konci mi té Eriky bylo líto, ale mohla si za to sama koneckonců. ()

Fender 

všechny recenze uživatele

Film je opravdu velmi zvláštní a dle mého mu chyběla trošku větší psychologická hloubka. Hlavní hrdinka je upjatá a frustrovaná, proto dělá to, co dělá, ale nějak jí zde nedokážete naslouchat a spíš vám postupem času přijde už naprosto protivná a monotónní. Konec je v podstatě předvídatelný a pak vám dojde, že snímek byl vlastně o ničem. ()

Veber 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo silné, ale knihu asi raději číst nebudu. Jasný důkaz toho, že když něco člověk přímo nevidí, tak to může být mnohem lepší. Ten vztah s matkou by sám o sobě stál za zpracování. Díky několika linkám (matka, vážená pedagožka, sexuální touhy) možná trochu roztříštěné. Hercky velmi precizní. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Většina z nás se s takovým typem člověka možná už setkala. Vždy perfektní, minimální mimika obličeje, absence humoru, chlad, přísná (sebe)disciplína. Také jste si říkali, jaký život takoví lidé asi žijí v soukromí? Jsou i doma tak chladní? Při rodinné večeři, mezi přáteli(mají vůbec nějaké?), na Vánoce... v posteli...? Tento film vám sice nemusí dát přímo odpověď na tuto otázku, ale může být zároveň blíž, než si myslíte...! Jak už jsem někde napsal, osud jednotlivce je řízen tím koho v životě potká, ale hlavně komu se narodí. Jak sleduju hodnocení a recenze uživatelů, mnoho z nich nerozumí lidské psychice a snímek vnímá pouze jako perverzi autorky předlohy a režiséra, přitom sebepoškozování a sebevraždy dětí jsou v současnosti velký a smutný fenomén. Zamysleli jste se někdy proč tomu tak je, nebo jen stádně přikládáte vinu nudě, hecování mezi vrstevníky pomocí různých sociálních sítí, či dokonce násilným pc hrám...?! Tento film vám to osvětlí. Pokud potomka ponižujete, máte na něj přehnané požadavky, nejste schopni citu a to ani v partnerském životě, a zároveň má dítě talent a inteligenci, stane se právě tohle. Neříkám, že každý kdo vyznává bolest v sexuální sféře musel být nutně frustrovaný v dětství, ale neplatí snad to otřepané "Ve zdravém těle zdravý duch"? Maminka Annie Girardot všechno osvětlila svoji poslední replikou "Proč bych na ni měla být pyšná, vždyť jen bude hrát za nějakou žačku." Miluju filmy, po kterých se mi rozjede uvažování, kde není všechno polopaticky vysvětleno jako nesvéprávnému chovanci ústavu, ale musím o vztazích přemýšlet. Pianistka je v tomto směru jeden z vrcholů, ta psychologie postav je senzační! Podání snímku je vlastně strohé, dlouhé chladné záběry, středové, jednoduché, v dialozích je často postava ke které se promlouvá zády, kromě vypjatých momentů. Tedy, myslel jsem si že moje TOP5 měsíce vyhraje Pianista, ale asi to budu muset přehodnotit... ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Silný a nie príliš príjemný príbeh o zvláštnej láske. Erika je silná, cynická žena, ktorá síce miluje a perfektne ovláda hudbu, ale voči svojim žiakom a ľuďom okolo seba je úplne bezcitná. Nemá žiadny vzťah a žije stále so svojou panovačnou matkou. To sa zrejme prejavuje na jej sadisticko-masochistických sklonoch. Tie sa môžu prejaviť samozrejme až v okamihu keď sa jej ponúkne vzťah so študentom Walterom.  Jej predstavy sa však nestretnú s pochopením a nešťastie je hotové. Film je vo všetkých intímnych scénach dosť explicitný a kameraman neudržal často mikrofón mimo záberu. 70% ()

zuuzas 

všechny recenze uživatele

Oceňuji úžasné herecké výkony hlavních představitelů. Jelikož jsem šla na tento film s vidinou klasického milostného příběhu byla jsem dost překvapena.Podotýkám, že velmi příjemně.Film je umělecky zvrhlý - výborně zvládnutý psychologický rozbor sexuality a osobnosti hlavní hrdinky. ()

Emmyvision 

všechny recenze uživatele

Pošahaná učitelka, která ve středním věku stálé sdílí lože se svou matkou. Svůj staropanenský sexuální hlad ukájí sledováním porna. Nechá se svou ještě pošahanější matkou přesvědčovat, že pořád ještě může prorazit jako hvězda koncertních sálů (to určitě). Týrání přenáší na své žáky a přebírá kluky holkám, kterým by pomalu mohla dělat matku. Evidentně je tohle způsob, jak získat Nobelovu cenu nebo se etablovat jako režisér. Škoda, že "šokujících námětů" tolik není a pak musíte přetáčet svoje vlastní filmy. Snad bude Das weise Band lepší. Nezapomenutelná scéna: tak to je snad jasný, ne?:o) ()

m4ynard 

všechny recenze uživatele

Tak nakoniec to nebolo také strašné ako som sa obával po prečítaní komentárov. Práve naopak. Bál som sa, že uvidím kurióznejšie scény. To čoho som sa obával bolo zadržané na teoretickej, slovnej hranici. Ale to s čím súhlasím je, že tento pôsobivý, výnimočný film stačí vidieť iba raz a zaryje sa vám hlboko do mysle. A viete, že ja verím!, že takí ľudia sú (možno je to práve môj profesor na konzervatóriu:)). Či učitelia, či doktori, či hocjakí navonok normálni ľudia, s ktorými sa vonku stretávame a ani by nás v tom najskrytejšom nevedomí nenapadlo, že aké majú radi sexuálne praktiky. V tomto ohľade veľmi realistické. Skôr som úplne neuveril postavu Benoit Magimela, keď sa zamyslím nad jej správaním. Isabelle Huppert absolutne presvedčivý, profesionálny výkon. Film veľmi hlboký a ťažký, ale určite stojí za pozretie. ()

KiJi 

všechny recenze uživatele

Silně emocionální film o psychicky narušené učitelce, která se snaží utíkat z reality pomocí sexuálních úchylek, které však není schopna realizovat. ()

killa black 

všechny recenze uživatele

Dost úchylnej film, na kterej se radši nedívejte s rodiči. V průběhu celého filmu jsem měl divnej pocit. Na tenhle film asi jen tak nezapomenu. ()

Kachniczkaaa 

všechny recenze uživatele

Já ani nevím, co napsat. Ty vole. Prostě ty vole. Od začátku do konce jsem sledovala, ani nedutala, naprosto mě to vtáhlo do děje, já ani nevím, co si pořádně myslet, jsem jen hrozně nadšená a pořád to vstřebávám. Je to jeden z nejlepších filmů, které jsem kdy viděla. A neodpustim si, narazila jsem na mnoho srovnání s novým filmem Shame ( Stud ) a nechápu. Téma sexuální obsese bude maximálně to jediné, co tyto dva snímky spojuje. A nevěřím, že Shame může být staven na úroveň pianistky. Nemůže. ()

zero_zelo 

všechny recenze uživatele

fujtajbl... to je psychárna skutečně vysokého kalibru. ze vztahu matka-dcera mi běhá husí kůže a hlavní.. hrdinka?.. to je vopravdu moc. jeden z filmů, u kterýho celou dobu přemejšlím, proč to radši nevypnu. ale nemůžu to udělat... ()

uuuuups 

všechny recenze uživatele

Otřesné!Opět jsem podlehla kouzlu hodnocení uživatelů a bohužel jsem trpěla.Absolutně nic zajímavého mimo scény kdy močí u auta a scény kdy ji znásilní.Drama?????To snad ne????Musím se připojit k obdivům ostatních uživatelů, že si Isabelle vzala na starosti tuto roli.Budu doufat ,že tento krok do prázdna, jinak nepoznamenal její kariéru.Nedám odpad jen z jediného důvodu,(a to podotýkám že budu mít doma veliké problémy za tu jednu hvězdu) a tou byla scéna kdy si zcela nekontrolovaně bodne nůž do srdce, pak pevným krokem odchází a po chvíli ničeho je tu závěr.Tak toto překvapilo i mě a za to dávám jednu hvězdu.Neznám totiž nikoho, kdo by dokázal po zásahu srdce nožem takto odpochodovat.Jsem ráda, že už to mám za sebou a ona taky.Takže dík Isabello! ()

Související novinky

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

20.10.2023

KVIFF.TV, online streamovací platforma spřízněná s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, spojuje síly s dalšími čtyřmi VOD platformami ze zemí střední a východní Evropy, aby divákům v České… (více)

Reklama

Reklama