Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zralá třicátnice a brilantní profesorka klavíru Erika Kohut (Isabelle Huppert) vede trojí život. Zatímco ve dne je váženou osobností pedagogického sboru Vídeňské konzervatoře, večer ukájí svou zvrhlou sexualitu v obchodech s nejhrubším pornem, šmírováním mileneckých párů a masochistickým sebezraňováním. Třetí podobou její existence je vypjaté soužití s tyranskou matkou (Annie Girardot), plné brutálních hádek a vášnivého usmiřování. Erika přesto dokáže udržet svůj bizarní životní styl pod kontrolou až do chvíle, kdy se seznámí v pohledným a talentovaným studentem Walterem (Benoît Magimel). Oboustranná citová náklonnost záhy narazí na neschopnost Eriky navázat normální erotický vztah. Její temné vášně promění rodící se lásku v trýznivé peklo... Kontroverzní Pianistka byla s příznivým ohlasem uvedena na MFF Cannes. Oba hlavní představitelé Isabelle Huppert a Benoît Magimel obdrželi Ceny pro nejlepší herce, zatímco režisér Michael Haneke získal za svůj film Velkou cenu poroty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (343)

Grid 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní film. Nadchne především hlavní postavou Erikou Kohut ( Isabelle Huppert), bez které by film byl nicneříkající. Celý příběh a většina záběrů se upíná na ni. Bohužel, i když z filmu mrazí a má našlápnuto k nějakému zajímavému vyvrcholení, končí nijak. Hlavní hrdinka prostě odejde. Nečetl jsem knihu a tak nevím, zda je to neschopnost autorky, či scénaristy, ale takto si pořádný konec nepředstavuji. Velká škoda, především Isabelle Huppert, protože má určitě na lepší filmy. Komentáře o pornu jsou zcestné. Hodnocení: *** ()

Atmosphere 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebylo tak kvalitních a přesvědčivých hereckých výkonů a (možná, nečetla jsem) i zajímavé literární předlohy, asi by nebylo o co stát. Film má velmi pomalé (na mě až příliš - místy nudící tempo). Podle pocitu odcizení a jakési skleněné stěny mezi režisérem a postavami, a podle jeho ostatních témat, která jsou až tak trochu nápadně potenciálně dobře hodnotitelná, působí film povrchně. Nejsem s Hanekem a jeho životem příliš obeznámena, ale že by ho takové téma mohlo opravdu bytostně pocitově zasáhnout, se mi nějak moc nechce věřit. I když odhadnout správné téma je nesporný talent. Kdyby se film trochu prostříhal, mohl by být opravdu hustý. Scény kdy hlavní hrdinka spí v jedné posteli s matkou..opravdu deprimující... Jak si člověk může při troše "štěstí" po.... kazit život... Vzhledem ke stylu jak byly točeny "choulostivé scény" bych řekla, že přece jen úmyslem autorů nebylo šokovat za každou cenu... Mám dojem, že podobné věci dnes už, bohužel, moc nešokují ani děti ve třetí třídě... Nevím, jestli ho uvidím podruhé, ale jednou stojí za shlédnutí. ()

66JIRINA 

všechny recenze uživatele

PROFESORKA ERIKA KOHUT - přiznám se, že ani mně není úplně jasná její postava. Bude to asi tím, že ona sama nebyla tím kým opravdu byla ve svém nitru, které sama neznala. V tom případě postavu zahrála Isabelle Huppert dokonale. Ve mně film vzbuzuje pocit, že tvrdá a zlá paní na povrch - tím ukrývala její vnitřní nenaplněné já. Myslím si, že se na ní odrazil život s její matkou, která jí nalinkovala klavírní život a zcela ji vytrhla od normálního života. Erika nežila v lásce, ale v sobectví své matky, jak mohla umět milovat. Nikdy se nestala ženou, matkou, milenkou - zůstala zaostalá za všemi. Strádala citově i sexuálně. Její obranou byla neústupná přísnost a tím se od světa a okolí zcela odřízla. Měla tam obrovskou bariéru. Znala jen klavír a léta dřiny na klavír, panovačnou matku. Její city a touhy neměla jak uplatnit a muselo to z ní. Ona nebyla vůbec v pohodě, nebyla nikdy plně nad věcí, jen si na to hrála. Pod jejím tvrdým slovem se skrýval pláč její duše. Myslím, že neměla vůbec žádnou zkušenost s muži. Kromě kabinek s pornem. To byl její jediný svět s muži, víc nepoznala. Doma neměla žádné soukromí a matka věděla o každém kroku. Možná chtěla normální lásku a cit, ale jak to mohla vědět když to nepoznala. Z velkého neznáma měla strach, nechtěla si vůlbec připustit že by mohla milovat - nevěděla co s tím. (napadlo mne, že ty pouta a provaz si vymyslela) V závěru nevypadala na masochistku vůbec - protože násilí si tedy vůbec neužívala. Zamilovala se a vůbec nevěděla co s tím. Ostatně nezamilovat se do postavy, kterou hrál Benoît Magimel opravdu skvěle, pro ženu téměř nepolíbenou to bylo nemožné. Benoit Magimel se s tím vším vyrovnal lépe, ale na můj vkus dost drsně. I on částečně hrál kluka nad věcí a dávalo mu to dost na "ústa" o ženy jistě neměl nouzi, zde se pustil někam kde asi vůbec nikdy být nechtěl. Přehnaná krutost v něm byla z mého pohledu z části zoufalství z nenávisti, které to mělo přehlušit. Film má otevřený konec ... Film hodnotím 4 jako dobrý psychologický film, nad kterým se zasmyslíte ()

Poutnice 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že přestože si ho rozhodně nehodlám pustit znova, v paměti mi zůstane navždy. A to jen díky svému konci. Celý příběh je dost napjatý, Erika je v podstatě politováníhodnou osobností, její život je nevyrovnaný, plný kontroly, hádek, zvrhlých choutek, kázně, a pořád dokola. Její neschopnost se nějak citově přiblížit k muži, jí zmaří začátek slibného vztahu. Její život s matkou nepřináší ani jedné nic pěkného, přesto spolu zůstávají. A na závěr, když už to vypadá, že příběh nebude mít žádné zakončení, přichází bonbónek v divadle...kvůli tomu nepochopitelnýmu závěru, při kterým člověk neví, jestli se má smát, jestli je to vtip, nebo jestli se přehlídl, dávám tu jednu hvězdičku. ()

cipokomon 

všechny recenze uživatele

WTF??? Tak tohle asi není nic pro mě. Hvězdy bych tomu fakt nejradši nedal, protože mě to vůbec neoslovilo. Za co bych ale dal metál, je výkon herců, kteří v takové debilitě jsou ochotni hrát a to ještě velmi dobře. Pro mě je to slátanina jako "sviňa". Ve filmu není snad jediná "normální" postava, divní jsou úplně všichni, takže ústřední dvojka musí být ještě víc úchylná než zbytek. Je to spíš "na Bohnice" pro autorku díla, zřejmě má nějaký problém. Je tu několikrát výčet všeho možného co chtěla autorka vyjádřit, ale jediné co vyjádřila je, že žena neví co chce, což asi nechtěla vůbec, ale dost se jí to vydařilo. Kdo čeká dle popisu zralou třicátnici, tak se dočká číči hooooodně přes 40 (njn u žen se věk neuvádí). No co dodat....při větě: "viděla jsem tvé pohlaví", jsem byl rád, že já ne a mrzí mě, že jsem ty 2 hodiny nestrávil u snímku, který za něco stojí.... ()

Gamine 

všechny recenze uživatele

Moc informací jsem předem o filmu neměla, podle názvu jsem předpokládala, že se příběh bude točit hlavně kolem hudby.. myslím, že při sledování jsem musela mít hodně divný výraz. Přestože film bezesporu je o sexualitě, myslím, že mnohem víc je o velké vnitřní bolesti / umrtvenosti / zoufalství postavy Eriky, která jakoby nevěděla kudy kam a tak ji takovým způsobem ventilovala, unikala realitě (matce?). Největší zvráceností mi připadal právě její vztah s matkou, z takového prostředí by snad ani duševně zdravý člověk nemohl vzejít. Nedokázala jsem pochopit, proč se neodstěhovala, nebo alespoň neměla vlastní pokoj. Bylo mi líto toho studenta, který než ho téměř dohnala k šílenství, normální byl. Z psychologického pohledu by to mohlo být zajímavé, ale místy to bylo tak absurdní, že mi to přišlo skoro jako černá komedie. Motivem mi to připomínalo Černou labuť. Na něco podobného bych se už dívat nechtěla, nezanechalo to ve mně dobrý pocit. ()

Sardinka5 

všechny recenze uživatele

Psychologicky mnohem hlubší a podmanivější než Černá labuť, která v zásadě zpracovává podobnou tematiku dospělé ženy závislé na matce a narušených vztahů k mužům, které z toho vyplývají. Úplně jsem cítila psychickou i fyzickou blízkost postavy, které je v normálním životě nemožné se přiblížit. Podivná pachuť kombinace úzkosti a vzrušení. ()

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Michael Haneke netočí zrovna pohodové, rodinné filmy, po skončení jeho snímků máte většinou pocit, že brzy chcípnete na těžké deprese, La Pianiste je toho dalším příkladem. Težký filozofický film o učitelce klavíru, která má sklony k sodomasochismu a k tomu ještě silnou sexuální úchylnku. Není to špatný počit, ale strašně zdlouhavě se to táhne. ()

futislav 

všechny recenze uživatele

Strašně rozvláčný film plný přehrávek klasické hudby, který je přesně v místech kdy už divák usíná, prošpikován nějakou tou lehkou úchylárnou pro probuzení. Dvě hvězdy za herecké výkony a pár zdařilých dialogů ale jinak ztráta času. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem 3/4 filmu. Jako znalec J.C. jsem se pokusil řídit zásadou sexuologa Dr. Turnovského (Zd. Svěrák) ze hry Akt: Co se týče sexu a erotiky ničemu se nedivit. Nepomohlo to. Tohle je opravdu "ujeté". Řekl bych spíš nějaká autorčina úchylka než projev literární invence... ...tak jsem se na to druhý den s vypětím všech sil dodíval. Fakt ujetý ze všech deviti světovejch stran, který na světě existujou... ()

c.mravenciar 

všechny recenze uživatele

Filmové zhmotnenie pojmu reality check. Diabolské posolstvo, ktoré v sebe nesie jednu veľkú nádej, ale aj veľké sklamanie. Naše sny nikdy nebude také aké sme si ich predstavovali. Chirurgický film, ktorý nesie v sebe krásnu ambivalenciu, paradoxnosť. Ťažko sa popisuje, ale myslím, že mnohí diváci jej vnútorne porozumejú. ()

Zabriskie 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý film, který i přes pomalé tempo vyprávění silně působí na diváka a nejen díky kontroverznímu námětu chvíli zůstane v hlavě. Pianistka je příběh o učitelce klavíru na konzervatoři, která, ač běžně navenek působí jako přísná, odtažitá stará panna, je ve skutečnosti zvrácená masochistická žena disponující řadou úchylek. Kontrast mezi nádhernou vznešenou hudbou, kterou celý den vyučuje a následnou návštěvou videokabinky v porno shopu je až šokující. Hlavní hrdinka, která je prakticky neustále v záběru, si nemá šanci získat od diváků jakýkoliv projev sympatie nebo soucitu, jedná se o nepříjemnou, zlou ženu, která touží jen po vlastním uspokojení a nebere při tom na nikoho ohledy. ()

manín 

všechny recenze uživatele

Musím povedať, že predstava romantických chvíľok v prítmí kinosály sa mne a mojej bývalej priateľke rozplynula po pár minútach a vlastne sme na nič iné ako na sledovanie filmu potom už nemali ani pomyslenie... Každopádne za štyri. ()

Konvička 

všechny recenze uživatele

Já jsem se na ten film tak těšila! Ale nakonec mi z něj přes všechnu mou snahu zůstala jen trpká příchuť rozředěných splašků. ()

roithamer 

všechny recenze uživatele

hanekemu se zde podařilo skloubit všechny své, odděleně podivně působící filmové "manýry" (pomalost až pocit nudy, tiché, dlouhé záběry, chladné postavy, s nimiž je obtížné se ztotožnit) tak, že to dokonale funguje, film je to vrcholně nepříjemný, podivný a v mnoha okamžicích je člověk téměř nucen připadat si při jeho sledování trapně (stejně voyérsky jako když erika sleduje milující se dvojice). jenže o tohle všechno "nepohodlí" hanekemu šlo (jak ho tak "znám") a já to klidně přijímám, protože tenhle film ve mne nechal hlubokou stopu. ()

Související novinky

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

20.10.2023

KVIFF.TV, online streamovací platforma spřízněná s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, spojuje síly s dalšími čtyřmi VOD platformami ze zemí střední a východní Evropy, aby divákům v České… (více)

Reklama

Reklama