Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zralá třicátnice a brilantní profesorka klavíru Erika Kohut (Isabelle Huppert) vede trojí život. Zatímco ve dne je váženou osobností pedagogického sboru Vídeňské konzervatoře, večer ukájí svou zvrhlou sexualitu v obchodech s nejhrubším pornem, šmírováním mileneckých párů a masochistickým sebezraňováním. Třetí podobou její existence je vypjaté soužití s tyranskou matkou (Annie Girardot), plné brutálních hádek a vášnivého usmiřování. Erika přesto dokáže udržet svůj bizarní životní styl pod kontrolou až do chvíle, kdy se seznámí v pohledným a talentovaným studentem Walterem (Benoît Magimel). Oboustranná citová náklonnost záhy narazí na neschopnost Eriky navázat normální erotický vztah. Její temné vášně promění rodící se lásku v trýznivé peklo... Kontroverzní Pianistka byla s příznivým ohlasem uvedena na MFF Cannes. Oba hlavní představitelé Isabelle Huppert a Benoît Magimel obdrželi Ceny pro nejlepší herce, zatímco režisér Michael Haneke získal za svůj film Velkou cenu poroty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (343)

Skip 

všechny recenze uživatele

Díky skvělému výkonu Isabelle Huppert jsem cítil tu šílenou touhu v ženě, jež je stravována svými masochistickými vášněmi. Velmi dobrý film o vášních hudebních a sexuálních. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Dívali jsme se ve škole. Mi to nedalo, skončili jsme totiž někde v půlce, a musela jsem se dodívat doma, protože mě ten film maximálně zaujal. Nejprve si člověk říká, co to budou za prasárny, málem se červená, ale pak si zvykne a naopak nepřestává žasnout. Pokud budete brát film z psychologického hlediska a zapomenete na ty úchylné scény, budete si film neskonale užívat a doslova se vám vryje pod kůži. Tohle je jeden z těch, na které v životě nezapomenete. Isabelle Huppert podala fantastický výkon, věrohodný, obdivuji ji za odvahu, že takovou roli vůbec vzala. Její výkon je výjimečný i v tom, že ji postavu Eriky věříte, soucítíte s ní i přes všechny její úchylky a zvrhlosti, jste zvědaví, co bude dále. Prostě film, který je nutno vidět, je sice někdy i na hranici pornografie, ale kvůli kvalitnímu zpracování, hercům, psychologii to stojí za to! ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, které ve vás zanechají hluboké pocity syrovosti. Koukal jsem na to v neděli večer jako předkrm před Oscary, ale byl to opravdu gurmánský kousek. Ještě druhý den ve škole jsem měl tu pachuť před sebou. Film na jedno zkouknutí, které vám ale stačí k zapamatování. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Hodně hutný zážitek:-) Jde o takovou drsnější verzi (o dost drsnější) filmu Sekretářka s Maggie Gyllenhall v hlavní roli. A samozřejmě bez tak pěkného konce jako v Sekretářce:-) ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Šokuje mě, že někdo ještě pořád považuje za šokující, že různí lidé mají různé choutky. Filmy se točí o všem možném, tak proč ne o tomhle? Isabelle Huppert je senzační, Annie Girardot jakbysmet. S takovou matkou se ovšem nedivím, že má hlavní hrdinka občas sto chutí vrazit jí drát do zadku...jenže nemůže, tak mučeníčko realizuje sama na sobě. Holt de gustibus non disputandum est... ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 2001 - Veľká cena poroty, Najlepšia herečka (Isabelle Huppert), Najlepší herec (Benoît Magimel) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

toto sociální drama je vyjímečné svým otevřeným pohledem na běžnou nenápadnou umělkyni, která je týraná z jedné strany despotickou matkou a z druhé svým nevybouřeným sexuálním životem ovlivněným její SM úchylkou. To všechno se v ní bije a musí s tím žít a když navíc není hloupá, tak jí není co závidět. Téma je zpracováno důstojně, jak je u Hanekeho zvykem a postavy se chovají přirozeně a uvěřitelně. Jen díky depresivnímu tónu zůstává pod hranicí pěti hvězd. Rozhodně však doporučuji! [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Haneke je pre mňa chladný intelektuál, vždy precízny a vždy s nulovou empatiou k svojim postavám. Niekedy je mu to k prospechu. Zulawski by bol hrdý. ()

mrksik 

všechny recenze uživatele

Ľudský film. Bez príkras. Až príliš. Film, v ktorom nikto nie je dobrý, nikto nie je zlý. Konanie hlavnej protagonistky, akokoľvek kontroverzné, je pochopiteľné a chtiac nechtiac sa tak divák dostane do konfrontácie so samým sebou... čo samozrejme nie každý dokáže oceniť. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Tohle Haneke prostě umí. Kde je hranice mezi zdravým rozumem a obsesí, prachobyčejnou zvířecí touhou a základními lidskými pudy? Na to vám sice Pianistka neodpoví, ale alespoň vás přiměje přemýšlet. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Hezky natočený film se zajímavou atmosférou. To co mi ale nesedlo byl děj u kterého jsem nenašla žádný jiný účel než ohromit onou "uměleckou" a sebevědomou myšlenkou. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Michael Haneke /Funny Games/ natocil len podpriemerny film o seksualnych chticoch a o tom, ako ich ista zenska pestuje. Jej  seksualny zivot ma nechal uplne chladnym 11 % ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Film som videl prvýkrát na ČT s titulkami, keď to bola relatívna novinka asi od polovičky. Teraz som to videl celé a musím napísať, že podobný film sa hľadá ťažko. Nie je to zrovna film pre každého na hocikedy. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Dlouhé,předlouhé,bez pořádného konce jako celá vážná hudba pro kterou nemám dostatečně vyvinutý sluch.Učitelka hudby Erika učí žáky hrát na klavír a celou dobu se chová jako ledová královna což pramení z její citové vyprahlosti.Přesně zastupuje tu intelektuální vrstvu společnosti žijící hlavně kulturou a na první pohled by si o ní člověk myslel,že je to dáma na úrovni,vzor ctnosti a ona mezitím kromě své práce navštěvuje sexshopy a pozoruje souložící dvojice na parkovišti.Když se do Eriky zakouká její nový student Walter tak je tato dlouhodobě osamocená žena zaskočena tou náhlou citovou změnou a nenapadne jí nic lepšího než své doposud utajované zvrácené touhy sepsat na papír a ten dát přečíst Walterovi a čekat co jako chlap na to řekne.Ten je nemile překvapen a přitažlivost k učitelce se změní v odpor.Pochopit takové ženy je pro chlapa velmi složité.Škoda toho konce,protože vyšuměl tak nějak do ztracena. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Některé duše jsou zvrácené více než ty ostatní. Dcera, která je tvrdě vedená svou matkou, ztratila cit. Láska je pro ní jen prázdné slovo. Ponižování je pro pianistku synonymem lásky. Úchylnost ženy je předváděna s chladným konstatováním. Svojí touhu, tak dlouho potlačovala, že jednou musela ven. Dokáže projevit lásku trochu jinak než ostatní ženy. Isabello Huppert - ty šílená mrcho :-) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Na ty 4* to vidím jen tak tak, ale nutno uznat, že si je ten film zaslouží. Popravdě jsem z konce mírně zklamaný, jelikož začátek sliboval, co všechno by se zde na poli psychologického dramatu dalo odhalit a rozehrát, témat je v tom víc než dost, ale nakonec to sice něco rozehraje, ale právě že jenom něco. I tak to ale má dost do sebe a nějaká psychologie a vývin postav tu skutečně je, navíc celé ty dvě hodiny si to udrželo moji pozornost, což je taky plus. Jenom mě zamrzelo, že zatímco první polovina je plná geniální filmařiny a perfektně až do detailů promyšlených záběrů (které taky často vypráví obrazem), ta druhá se o to už moc nepokouší a spíš to nahrazuje dlouhými sexuálními scénami, které sice samoúčelné ve svojí podstatě nejsou, ale svojí délkou tak působí. Jako i v druhé polovině se najde pár takhle dokonalých scén, ale oproti první polovině jich bylo prostě znatelně míň, nemůžu si pomoct,... Jinak je to samozřejmě celé dost úchylné, ale s tím jsem naštěstí problém neměl. Ostatně, kdo má za sebou třeba detailní ženskou obřízku nebo pětiminutové honění koně nebo ukázku nového filmového žánru, tak s ním Pianistka asi tolik nehne. Ve zkratce by se celý ten film dal shrnout asi takhle - v tom, co chce rozehrát a ukázat, je fakt dobrý, ale stejně měl a rozehrát toho skutečně mohl víc... Slabé 4* ()

ad 

všechny recenze uživatele

Ať už se vám film bude líbit nebo ne (já sám ještě pořádně nevím), jedno mu nelze upřít... hned tak na něj nezapomenete ()

Kity162 

všechny recenze uživatele

Asi není na škodu, když jsou u filmů věková omezení. Já tohle viděla v 10 letech a moc si z toho nepamatuju (asi radši), jenom vím, že do teď mám z toho špatné pocity. Je to prostě jeden z "těžších" filmů. ()

snob 

všechny recenze uživatele

Elfriede Jelinek napsala dílo, které bych milerád vystřelil do vesmíru, aby si ho přečetli i jiné civilizace. Natolik mi přijde geniální. Pianistku jsem četl už dvakrát a jsem si jist, že ne naposled. Film jsem viděl třikrát a jsem si jist, že ne naposled. Naprostá genialita Jelinekové se snoubí s genialitou Hanekeho. Otřepu se rozkoší jen si na toto dílo vzpomenu. ()

Vignette 

všechny recenze uživatele

Oba hlavní představitelé podali neuvěřitelně silné herecké výkony.. což ale nic nemění na tom, že většina filmu mi připadala dost nechutná (plus scény Erika versus její matka)... Asi jsem toho ještě moc nezažila ;-) ()

Související novinky

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

20.10.2023

KVIFF.TV, online streamovací platforma spřízněná s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, spojuje síly s dalšími čtyřmi VOD platformami ze zemí střední a východní Evropy, aby divákům v České… (více)

Reklama

Reklama