Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zralá třicátnice a brilantní profesorka klavíru Erika Kohut (Isabelle Huppert) vede trojí život. Zatímco ve dne je váženou osobností pedagogického sboru Vídeňské konzervatoře, večer ukájí svou zvrhlou sexualitu v obchodech s nejhrubším pornem, šmírováním mileneckých párů a masochistickým sebezraňováním. Třetí podobou její existence je vypjaté soužití s tyranskou matkou (Annie Girardot), plné brutálních hádek a vášnivého usmiřování. Erika přesto dokáže udržet svůj bizarní životní styl pod kontrolou až do chvíle, kdy se seznámí v pohledným a talentovaným studentem Walterem (Benoît Magimel). Oboustranná citová náklonnost záhy narazí na neschopnost Eriky navázat normální erotický vztah. Její temné vášně promění rodící se lásku v trýznivé peklo... Kontroverzní Pianistka byla s příznivým ohlasem uvedena na MFF Cannes. Oba hlavní představitelé Isabelle Huppert a Benoît Magimel obdrželi Ceny pro nejlepší herce, zatímco režisér Michael Haneke získal za svůj film Velkou cenu poroty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (343)

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Děj se poměrně dlouho rozbíhal, ale pak to skutečně stálo za to. Zvrácenost tady nezná mezí, láska probíhá v atypické patologické podobě. Opravdu lituju mladého Waltera, co všechno musel pro svou milovanou udělat. A Eriku lituju taky, několikeré pozérství vydá notnou dávku energie. A ta její kousavost střídající se se sebemrskačstvím a fyzickým sebepoškozováním. Skutečně to neměla v hlavě v pořádku, stejně tak nebyla schopna navázat plnohodnotný citový a sexuální vztah. Annie Girardot jako její matka také svým způsobem trpěla a své komplexy určitě na svou dceru přenášela po celý život. Co se týče ztvárnění rolí, musím ocenit herecké umění Waltera. Už jenom ty sexuální scény, kdy chce vyvrcholit, ale nesmí. To musí fakt dost bolet. a k tomu to ještě věrohodně zahrát. A pihami zbrázděná Erika s žiletkou mezi nohama nebo močící u auta, kde se souloží, to je skutečně silné kafe. Možná takové běhají kolem nás a my o nich nevíme, protože to na první pohled nejde vidět. Na závěr nutno dodat, že tento film vyniká svou neobvyklostí a opravdovostí. Zaslouží si zcela jistě 5 hvězd. ()

luczi 

všechny recenze uživatele

Pro mě v mnohém lepší než knižní předloha a velkou zásluhu má na tom Isabelle Huppert, jejíž postavu jsem si v knize nedokázala vůbec představit. "Krásný" příklad toho, jak vztahy s rodiči zásadně ovlivňují jakékoliv naše další vztahy. Konec chytrých řečí, prostě zajímavý film a skvělá Isabelle Huppert. Zajímavé komentáře: MysteryAna ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

50%. Nevím jestli to mělo být šokující nebo co, ale toto v dnšní době snad už nikoho nemůže šokovat. Vyzdvihnout lze určitě výkon Huppert, která to zahrála mistrně. On je u mě celý problém v tom, že se nerad dívám na takové citové lůzry. Prostě mě to nebaví. Pokud by Haneke vynechal tu šílenou matku a více se zaměřil na ústřední dvojici, bylo by to trochu lepší a zkrátilo by to stopáž. Nesnáším lidi co jsou ovládáni svými rodiči. Další zásadní problém je, že tam není žádná postava, které by se dalo takříkajíc fandit. Všichni jsou prostě megadivní, až moc, řek bych. Škoda, je to nemastné neslané. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Nj, s čím kdo zachází, s tím také schází, praví stará moudrost. Paní učitelka si měla dřív rozmyslet, na koho co zkouší:) Protože naše chování se nám vrací odrazem od okolních lidí a pak se nestačíme divit... Líbily se mi rozporuplné scény - vážná hudba (koncerty, tréninky) vs. skryté stránky osobností. Je to film u kterého opravdu po kamerové ani herecké stránce (a že se Benoit opravdu vyvedl:) opravdu nemám co vytknout a říct a tak mi zbývá zamýšlet se nad obsahem. Je zajímavé si představit některé upjaté a povrchní lidi okolo nás, co asi dělají ve svých intimních chvilkách a volném čase. Možná, že tento film nebude tak daleko od reality, jak by se některým mohlo zdát... A zase tak nechutný mi nepřipadal, tak se nenechte odradit jinými komentáři (oproti Funny games či Prolomit vlny je to takový téměř večerníček...). ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Krása klasickej hudby a sexuálna perverznosť, to je taká dosť zvláštna kombinácia, ktorá mi spočiatku príliš nechutila. Na tejto psychologickej dráme ma bavilo len pár vecí. Okrem skvelej hudby (Schubert, Bach, ...) to boli parádne herecké výkony úchylnej profesorky Isabelle Huppert a desivej strigy Annie Girardot a ešte vzťah dcéry s matkou, ktorý ale nebol až tak rozvinutý, ako by som si želal. Naplno ma film chytil až v jeho záverečnej časti, kedy sa pomerne nenápadne prechýlil z drámy na thriller, takže výsledný dojem bol celkom slušný. ()

rybitvi 

všechny recenze uživatele

Nevím,jaké pocity měl tvůrce filmu v záměru u diváka vyvolat,ale u mě během titulků převládaly pocity jako zklamání smíšené s odporem. Hlavní hrdinka se mi tak hnusila,že se to přeneslo i do mého hodnocení snímku. Nemám rád artové filmy,které se snaží zaujmout sexuálními perverzemi svých postav. Co si z toho filmu může člověk odnést? Snad jen pocit,jsem rád,že nejsem takovej jako ta baba. To je podle mě málo. ()

Alf 

všechny recenze uživatele

předlohu jsem nečetl a ani to nehodlám učinit, předpokládám ale, že film věrně napodobil její atmosféru, P.S. pan Nobel by se asi divil, komu nyní porota svěřuje výnosy z jeho majetku... P.P.S. krásná hudba, opravdu (jako) z jiného světa ()

Sagara 

všechny recenze uživatele

Isabelle Huppert som mal možnosť vidieť iba vo filme 8 žien, a hoci tam bola veľmi sympatická, taký strhujúci výkon som nečakal. Niekedy to bolo na mňa síce príliš, a stopáž by tiež mohla byť o trochu kratšia to však nič nemení na tom, že som videl pútavý príbeh o tom ako si trochu divná osôbka, hľadá kúsok šťastia. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný zážitek, v tomto případě bohužel. Zůstala jsem po něm otřesena na mnoho dalších let...Kdyby to šlo, nedám hvězdu ani jednu, bohužel asi by to nebylo fér, film samozřejmě má řadu kvalit, ale je to tak tak ujeté a perverzní! Některé věci by snad ani nemusely být natočeny, ne??? ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Chvílemi byl film na výsost nechutný. Ale člověka zajímalo, jak to dopadne...dopadlo to špatně. Tohle není spoiler --- finále stálo za houby a zkazilo dojem. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

A to je všechno? To je ten slavný provokující snímek? Obyčejná romance studenta a starší ženy se sexuální poruchou, která je chladná jako led a žije se svou matkou ve neustálých hádkách. Nijak mě to nešokovalo, ani nebavilo sledovat. Haneke mě čím dál častěji spíše zklamává. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Úvodní titulky se zvukově sekanými pasážemi jsou víc, než jen lehké pohlavky – Haneke. Velkou část Hanekeho interpretace více méně autobiografické knihy, Nobelovou cenou za literaturu oceněné, spisovatelky Elfrede Jelinekové je útrpný život milovnice duše hudby, jejíž potlačovaná vášeň proniká na povrch jen skrze vnímání mistrovské hudby. Vše ostatní je pro ni jen náhražka. Žije svou frustrací staré panny před čtyřicítkou, která lásku nahrazuje sebetrýzněním. To, že stále spí v posteli vedle své despotické matky zmar jejího život jen podtrhuje. (Annie Girardot je skvělá. Díky síle osobnosti skutečně velké herečky a Hanekeho režii nevnímám tu slavnou Girrardotku, ale starou ženu, která nenechala svou dceru dospět). Po většinu času je mi té hypercitlivé profesorky klavíru líto. Třeba když zahlédnu, že má na koncertě rtěnku, která narušuje outfit staré panny (zde baloňák, šátek a kožená brašna). ... Ale, ani když se objeví téměř princ na bílém koni, tak se Erika Kohut (skvěká a nezaměnitelná Isabelle Huppert) nepokusí o překročení vlastního stínu do světla života, ale naopak stahuje Waltera Klemmera do bahna odříkání a ponížení. ...Milování a šťastné konce u Hanekeho nehledej. Kdo věděl na čí film jde a mylně nečekal soft porno, ten ví. ...Haneke je krutý, tak krutý jako složité lidské vztahy. ...P.S.:Haneke je mistr pauzy, který navíc vždy naprosto přesně ví, kde má být kamera. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

I po dvou týdnech mám v hlavě více otázek, než odpovědí... tedy klasický Michael Haneke. Co už, řešit je tu nebudu, smysl by to celé stejně postrádalo. Ten ale rozhodně nepostrádá Erika, pro kterou jsem měl v mnoha scénách pochopení. On totiž ten silně nezdravý, až neskutečný, přesto reálný vztah s matkou, má za následky mnohé. Je docela škoda, že nedostal ve filmu ještě více prostoru, protože právě společné scény výborných Isabelle Huppert a Annie Girardot patří k těm nejlepším. Dění hold kráčí jinou cestou a to co bylo ukázáno v domácích scénách k určitému pochopení postačí, vše se přece právě od toho odvíjí. Erika se i ve svém věku hledá, neví jak říct co chce a snad ani neví, jestli to vůbec chce... neví jak milovat a snad ani jak žít. A zase ty otázky... co více říct? Raději to celé nechat být. Každopádně emočně velmi silné, o lidech vypovídající (zdaleka nejen o hlavní hrdince a jí podobných), s výbornou hudbou a poněkud rozpačitým závěrem, i když... 80% ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

Pianistka je celá moc prvoplánová. Jako většina nezávislých filmů se snaží za každou cenu ukázat vulgárně to, co člověka kolikrát ani nenapadne a dělá to oproti jiným žánrovým filmům až moc okatě a tvrdě. A nebo jinak nechápu, co měl znamenat ten dopis studenta adresovaný své učitelce, ve kterém pět minut popisuje nechutně a sprostě praktiky, o kterých se mi ani nesnilo. To, že jsou učitelka i žák "trochu uchylnější" jsme přeci poznali už na začátku a nepotřebujeme k tomu ještě slovní fekálnosti. ()

Pedro 

všechny recenze uživatele

Ta paní je fakt dost dobrej úchyl... ;-) Ale teď vážně: Musím říct, že zase po docela dlouhé mě nějaký film dokázal svojí bezútěšností docela znechutit. Není to však jen důsledek faktické zvrácenosti a neperspektivnosti prezentovaných vztahů a chování, ale i naprosto bezchybných hereckých výkonů všech ústředních postav. Představitelka samotné pianistky dokázala podat všechny její stránky a podoby natolik přesvědčivě a věrohodně, že i přes odpor, který hlavní postava v člověku nutně vzbuzuje, ji je chvílemi schopen i svým způsobem litovat. - Film, který není pro každého, ale určitě stojí za vidění... ()

Martinius odpad!

všechny recenze uživatele

keby cistou nahodou ludstvo vymrelo, planetu zem by nadsledne objavila mimozemska expedicia a do jej ruk by sa dostala kopia pianistky, bolo by navstevnikom z kozmu vsetko jasne. ze takto choromyselna rasa jednoducho vyhynut musela, lebo jej duchovno-mentalna uroven a kulturna vyzretost sa nachadzala vo faze volneho padu pokrocilej degeneracie. pianistka je, ako kazdy spravny alternativny hardcore, o uchylkach. hlavna hrdinka je neskryvanou psychopatkou, ktora si ziletkou obraba klitoris, je posadnuta svojim snobskym mladsim ziakom, obcas mlati do piana, meravo zazera, vsetkych a vsetko nenavidi a na zaver filmu si spontanne bodne kuchynskym nozom do ramena. hladat v tomto filme nejake naznaky psychologickych ci filozofickych elementov je ako hladat v dedinskej zumpe svatenu vodu. pretoze popri reziserovej dusevnej onanii zobrazuje uchylov, akych normalny, mentalne zdravy jedinec v zivote stretavat nechce. a uz vobec nie sa na nich divat prostrednictvom televiznej obrazovky. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Jsou filmoví fanoušci, kteří tento film chválí. Já ne. Příběh na mně působil jako velmi chladná, až vykalkulovaná konstrukce, kterou nezachránil ani výkon Isabelle Huppertové. ()

Související novinky

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

20.10.2023

KVIFF.TV, online streamovací platforma spřízněná s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, spojuje síly s dalšími čtyřmi VOD platformami ze zemí střední a východní Evropy, aby divákům v České… (více)

Reklama

Reklama