Reklama

Reklama

Zámek

(festivalový název) (TV film)
  • Rakousko Das Schloß (více)

VOD (1)

Filmová adaptace stejnojmenného románu Franze Kafky popisuje marnou snahu zeměměřiče K. (Ulrich Mühe) proniknout do Zámku nedaleko vesnice. Nedaří se mu ale získat ani povolení pro svou práci ani navázat potřebné kontakty. K. naráží na byrokratické překážky a v nehostinném prostředí vesnice se cítí velmi osamocen. Čím víc se K. snaží situaci vysvětlit, tím víc se vše komplikuje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Šedivý, vybledlý film - obrazně i doslova. Od slibného spojení Kafka - Haneke jsem čekal větší pecku. Tedy především jsem čekal, že režisér látku nějak pojme. Dávám přednost adaptacím Kafky, co mají svoji osobitou poetiku (Proces od Wellse či Pařízka, Proměna od Němce). Zde je vlastně všechno v pořádku, na svém místě. Jen to není moc ke koukání. Hudba chybí, kostýmy jsou šedé, kulisy jakbysmet, herci studení... Vlastně vše, co je v tomto snímku dobré, je Kafka. Jako by z něj Haneke skládal maturitu. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Kafka by se asi neměl vůbec adaptovat do filmové podoby. Vše už je obsaženo v původním díle, nelze nic dodat. Haneke to sice ví a respektuje to, což je chvályhodné. Na druhou stranu, "dodává" už jenom tím, že text převádí do obrazů, postavám dává tváře...má to smysl? Asi nemá, je to boj s větrnými mlýny. Ale pokud se pokusím oprostit od Kafky, svoje kouzlo i kvalitu to má, líp to asi ani nešlo a nedá se říci, že by mi něco vyloženě těžce vadilo. Snad pojetí a herecké ztvárnění Frídy (i když přiznávám, že jsem se docela často netrpělivě ošíval a kontroloval čas, což se mi u Hanekeho stalo poprvé). Pokud se neoprostím a budu srovnávat, chybí tomu hodně - od zlověstného pnutí v pozadí až po specifický kafkovský humor...ale to jsem zase na začátku, něco se prostě na plátno převést nedá, haneke nehaneke. Velice podobně dopadl o 30 let dřív Schlöndorff se Zmatky chovance Törlesse od Musila. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nejsem nějaký vášnivý čtenář, ani milovníkem Kafky, ale Zámek patří mezi ta díla, která jsem v minulosti přečetl, měl jsem z nich během čtení zajímavý zážitek a zároveň jen stěží si je dokážu představit zfilmované tak, aby film v tomto směru mohl původní dojem z knihy překonat. Jak jsem zrovna zjistil, podoba Hanekeho adaptace se bohužel téměř ničím neshoduje s představou, jakou ve mě vyvolalo Kafkovo dílo v knižní podobě... kéž by to byl jediný problém Hanekeho filmu Zámek. Přestože je film zařazen do mysteriózního žánru, po celé dvě hodiny mu chybí pořádná atmosféra, která by diváka při sledování neobvyklého skličujícího děje s absurdním nádechem pohltila, vyvolala jisté emoce, dokonce zde chybí při adaptování osobité předlohy jakýkoliv nosný tvůrčí nápad. Pokud tedy nepočítám necitlivé střihy s černou tmou uprostřed, včetně náhlých konců scény uprostřed věty, během kterých asi Haneke zapomněl, že tentokrát netočí žádný mozaikový film. Nebo velmi často přítomného vypravěče, který zcela zbytečně tlumočí řádky z knihy, ačkoliv jejich obsah se zrovna odehrává na plátně. Ani nevím, která z těchto dvou „vychytávek“ mi vadila nejvíc. Každopádně za mě jde o nejslabší Hanekeho film, jaký jsem zatím viděl (i u těch Funny Games, které jsem s odporem k celému filmu hodil do odpadu, musím uznat, že se v jistém směru povedly určitě víc) a který mě dost zklamal. Na slabší 2 hvězdičky z mé strany Zámek vystačí jen díky několika zajímavým absurdním scénám v druhé polovině. [35%] ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Štýl akým pol celý príbeh pojatý mi strašne pripomínal film Dogville od Larsa Von Triera. Ako samozrejme, na podlahe neboli kriedou nakreslené baráky, s vizuálnou stránkou to nemá nič podobné, ale tá, svojim spôsobom, symbolická ukážková väzba medziľudských vzťahov tu bola absolútne totožná. Haneke proste vie rozohrať medzi postavami realistické konflikty. Tentoraz tu išlo o cudzinecký vpád do zabehnutej vidieckej spoločnosti, paradoxne ako v Dogville. Ako to už z histórie poznáme tak cudzinec = nepriateľ takže to hlavná postava nebude mať jednoduché. Námet pestrý ale toto spracovanie mi nesadlo. Bolo to extrémne nudné a naťahované. 2 hodiny plochých dialógov ma ubíjali k smrti Jediný pocit ktorý som si s tejto snímky vzal bola extrémna zima. Počas sledovania krutého chladu, ktorý bol v tejto snímke všadeprítomný, ma neraz pretriaslo. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nechcu si tu hrát na nějakého velkého znalce Kafky, tím nejsem ani náhodou, ale mám pocit, že takhle se ta jeho díla točit nedají. Tady to vypadá, že se o to Haneke pokusil, ale takhle z toho vypadlo jen jakési šedé mdlé cosi, co kromě začátku postrádá potřebnou atmosféru (natož ještě mysteriózní) a jestli si to později vůbec něčím drželo moji pozornost, tak jen kvůli několika absurdními scénám a postavám. Sice v tom bylo téma cizince, který přišel do cizí vesnice a místní ho tam mezi sebou moc neberou, ale ani to mi tam nepřišlo bůhvíjak dobře provedené. A taky tu bohužel nechybí ten "Bressnovský" voiceover, tz. říká to, co přímo vyplývá z obrazu, nebo je to úplně zbytečné dovysvětlení situace. Po dost dlouhé době mě od Hanekeho něco zklamalo, ale tak třeba mi to jen nesedlo a nedokážu to docenit, co já vím... Každopádně doufám, že příští jeho film mi od něj sedne o dost víc. 2* ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Zámek byl původně televizní film, který byl nakonec uváděný v kinech. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Snímek vznikl ve finančním zázemí televizní koprodukce Arte, ORF a BR. (hippyman)
  • Haneke se při natáčení inspiroval westerny z 50. let. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama