Reklama

Reklama

Zámek

(festivalový název) (TV film)
  • Rakousko Das Schloß (více)

VOD (1)

Filmová adaptace stejnojmenného románu Franze Kafky popisuje marnou snahu zeměměřiče K. (Ulrich Mühe) proniknout do Zámku nedaleko vesnice. Nedaří se mu ale získat ani povolení pro svou práci ani navázat potřebné kontakty. K. naráží na byrokratické překážky a v nehostinném prostředí vesnice se cítí velmi osamocen. Čím víc se K. snaží situaci vysvětlit, tím víc se vše komplikuje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nepochybuju o tom, že je Zámek naprosto perfektní kus filmařiny, kde Haneke předvádí další echt-precizní práci. Jen jsem tak nějak vše věděl a vše chápal dopředu, což je podle mě chyba. Nejvíc by mě stejně zajímalo, o čem by si Kafka s Hanekem popovídali, jistě by si, kluci, rozuměli. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prečo je tu uvádzaná dráma a mystery? Pre mňa je Zámok predovšetkým komédiou. Byrokracia par excellence v Hanekeho podobenstve v strohom vizuálnom pojatí. Prvá polovica, uvádzajúca nás do problematiky je nesmierne zábavná, spoznávame množstvo nesympatických ľudí, kde je pán K. jednoznačne ten naj príjemnejší. Jeho poskok pán B. je prototypom čistého veď viete čo. Vývoj stavu hlavného hrdinu však odráža ten môj, divákov, keď už stráca prehľad čo sa deje a ku koncu zaspáva pri informáciách, pri ktorých počúvaní si síce uvedomuje, že sú dôležité, ale už ho nezaujímajú. Pokiaľ chcete niečo podobné a vizuálne opulentnejšie, pozrite si Brazil. Pokiaľ niečo menej náročné a zábavnejšie, tak jeden animák s Asterixom a Obelixom, kde sa rieši byrokracia a pokiaľ je na vás Zámok príliš light a komediálny, tak spoznajte Wellesov Proces. Hádajte, kto je autorom predlohy. ()

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

Dobré, s přesnými citovanými pasážemi, hanekeovsky fragmentované. Příklad věrnosti (lze popřemýšlet, zda tomuto počinu ale zase na druhou stranu nechybí interpretace, inscenace je soustředěná přísně zase do sebe, jako Kafkův román, nevytváří vlastní autorský kosmos...). Svým pojetím film razantně dociluje efektu absolutní nejasnosti ve významu vyprávění, pocitu objektivity, neutrality, přesně podle znaků Kafkova textu. Za celý film neuvidíme jedinkrát kopec se zámeckým sídlem, ani jednou nepohlédneme vzhůru. Kamkoli před sebe, do prostoru. To je tíseň! Nelze nikam proniknout, kafkův fikční svět je zapečetěný a Haneke toto zvládá vytvořit. Uvěznění. Zámek. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Sama neviem, či to bolo Kafkovou predlohou, alebo samotným Hanekeho spracovaním, ale Das Schloß ma viac nudil, ako zaujal. Bohužiaľ. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nejsem nějaký vášnivý čtenář, ani milovníkem Kafky, ale Zámek patří mezi ta díla, která jsem v minulosti přečetl, měl jsem z nich během čtení zajímavý zážitek a zároveň jen stěží si je dokážu představit zfilmované tak, aby film v tomto směru mohl původní dojem z knihy překonat. Jak jsem zrovna zjistil, podoba Hanekeho adaptace se bohužel téměř ničím neshoduje s představou, jakou ve mě vyvolalo Kafkovo dílo v knižní podobě... kéž by to byl jediný problém Hanekeho filmu Zámek. Přestože je film zařazen do mysteriózního žánru, po celé dvě hodiny mu chybí pořádná atmosféra, která by diváka při sledování neobvyklého skličujícího děje s absurdním nádechem pohltila, vyvolala jisté emoce, dokonce zde chybí při adaptování osobité předlohy jakýkoliv nosný tvůrčí nápad. Pokud tedy nepočítám necitlivé střihy s černou tmou uprostřed, včetně náhlých konců scény uprostřed věty, během kterých asi Haneke zapomněl, že tentokrát netočí žádný mozaikový film. Nebo velmi často přítomného vypravěče, který zcela zbytečně tlumočí řádky z knihy, ačkoliv jejich obsah se zrovna odehrává na plátně. Ani nevím, která z těchto dvou „vychytávek“ mi vadila nejvíc. Každopádně za mě jde o nejslabší Hanekeho film, jaký jsem zatím viděl (i u těch Funny Games, které jsem s odporem k celému filmu hodil do odpadu, musím uznat, že se v jistém směru povedly určitě víc) a který mě dost zklamal. Na slabší 2 hvězdičky z mé strany Zámek vystačí jen díky několika zajímavým absurdním scénám v druhé polovině. [35%] ()

bassator 

všechny recenze uživatele

RIVER FILM FEST - Festival nad řekou 2009 - WORLD OF JOSEF K. - Svět Josefa K. - Čekal jsem od filmu, že nebude dávat opět žádný smysl, ale kupodivu i dával :-) ... - 55% ()

classic 

všechny recenze uživatele

...Ako sa jeden zememerač K. vypravil za očakávanou a vytúženou prácou na miesto istého ZÁMKU, vedľa sedliackej, primitívnej, zaostalej OBCE, kde ho zrovna neprivítali s otvorenou náručou. Už som bližšie charakterizoval, kam vlastne ZAKOTVIL, a práve tam nemajú absolútne žiadneho výraznejšieho POCHOPENIA - pre jeho kariérny CIEĽ. Panuje tu zvláštna, depresívna, úzkostlivá atmosféra, ktorá sa čoraz viac podtrhovala, zvýrazňovala, umocňovala a znásobovala ! Skrátka, v kuse mu hádzali velikánske polená pod kolená ! Hm... brutálne úzkoprsé lipnutie na úradných predpisoch !!! A tak, ako je stále viac vyčerpanejší hlavný herecký predstaviteľ Ulrich Mühe, stávam sa i ja oveľa ustatejším, že tých stodvadsať filmových minút, je pre mňa extrémne vyžmýkaných ( až by som normálne plakal... ), radšej by som ZVOLIL tento „ústredný trojlístok” , v súbežných, kontroverzných, rakúskych FUNNY GAMES, kde sa taktiež objavili Mühe, Lothar a Giering, ako v tejto nudnej verzii Michaela Hanekeho, ktorý ma totálne NASRAL ! Je to taký nemastný, neslaný, odpudivý snímok, v ktorom sú starí - známi herci, ktorých si jedine vychutnám v „zábavných hrách” , ak by som mal byť z Hanekeho c-e-s-t-a ! Pochválim aspoň rozprávača, ktorý ma pravidelne informoval o dôležitých pilieroch samotnej Kafkovej knižnej predlohy. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem ohodnotil 1305 filmů - hezký středověký letopočet...Tak se omlouvám, za své temné středověké hodnocení. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Kafka by se asi neměl vůbec adaptovat do filmové podoby. Vše už je obsaženo v původním díle, nelze nic dodat. Haneke to sice ví a respektuje to, což je chvályhodné. Na druhou stranu, "dodává" už jenom tím, že text převádí do obrazů, postavám dává tváře...má to smysl? Asi nemá, je to boj s větrnými mlýny. Ale pokud se pokusím oprostit od Kafky, svoje kouzlo i kvalitu to má, líp to asi ani nešlo a nedá se říci, že by mi něco vyloženě těžce vadilo. Snad pojetí a herecké ztvárnění Frídy (i když přiznávám, že jsem se docela často netrpělivě ošíval a kontroloval čas, což se mi u Hanekeho stalo poprvé). Pokud se neoprostím a budu srovnávat, chybí tomu hodně - od zlověstného pnutí v pozadí až po specifický kafkovský humor...ale to jsem zase na začátku, něco se prostě na plátno převést nedá, haneke nehaneke. Velice podobně dopadl o 30 let dřív Schlöndorff se Zmatky chovance Törlesse od Musila. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně špatná adaptace. Chybí jí koule. Obsahuje klasické filmové chyby - voiceover je zde zcela nefunkční a absurdní. Zatmívačky - proč? Mají prezentovat mezery v Kafkově díle, kdy chybějí někde odstavce? Možná si měl pan režisér pořídit vydání s dodatky, kde ony scény jsou. Nějaké invence je nulová. Dechovka podivná (mělo to evokovat místo děje někde v alpských kotárech?) I samotná adaptace je nedůsledná. Chvílemi se jede podle knihy, jinde se odbočuje, přidává, a jindy zase přeskakuje. Třeba celá úvodní scéna chybí, a přitom je nejpůsobivější (K. stojí v podvečer nad vesnicí a zámek halí mlha). Nebo chybí, že K. škvírou Klamma vidí sedět a posléze spát u stolu. Kulisy jsou vůbec spíše televizní, a ty moderní vesnické hospody sice působí chladně, ale nijak nesouzní s dějem, prostě jen koexistují bez účasti na příběhu. Navíc z jakéhosi ducha předlohy Haneke cucá jen povrchní klišé, nesnaží se o nějakou větší atmosféru, vhled, zaujetí. Asi jako když na pitevně ožralý doktor pitvá blonďatou dvacítku. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Šedivý, vybledlý film - obrazně i doslova. Od slibného spojení Kafka - Haneke jsem čekal větší pecku. Tedy především jsem čekal, že režisér látku nějak pojme. Dávám přednost adaptacím Kafky, co mají svoji osobitou poetiku (Proces od Wellse či Pařízka, Proměna od Němce). Zde je vlastně všechno v pořádku, na svém místě. Jen to není moc ke koukání. Hudba chybí, kostýmy jsou šedé, kulisy jakbysmet, herci studení... Vlastně vše, co je v tomto snímku dobré, je Kafka. Jako by z něj Haneke skládal maturitu. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tu čest nejdříve zhlédnout Zámek z roku 1968 a potom až tento z roku 1997 a musím říct, že dřívější snímek byl mnohem lepší. Jak prostředím, špinavostí, lepšími herci, pochmurnou, temnou a beznadějnou atmosférou, zkrátka byl lepší celkovým zpracováním. Tenhle film určitě není špatnej, má však delší časový rozsah, což působí dost nudně. Chybí mu taková ta divná špinavá atmosféra a příběh působí, jakoby se odehrával v nedávné době, oproti staršímu Zámku z roku 1968, který působí, že se odehrává někdy před první světovou válkou. Jinak obsahuje skoro stejné scény, akorát s delšími dialogy. Konec taky není úplně jasnej. Ale jsem rád, že jsem mohl zkouknout oba filmy pár dnů po sobě a můžu tak srovnávat. Ještě bylo docela zvláštní, že je zde úplná absence hudby, což dodává tomuto filmu zvláštní ojedinělost. ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem viděla Zámek celý, a i když se verze na malém monitoru nemůže srovnávat se zážitkem v kině, který jsem mohla mít, mé hodnocení pod pět rozhodně klesnout nemůže. Konečně jsem objevila adaptaci Kafky (tedy ne že bych po nich až tak pátrala), která vystihuje tu tísnivou atmosféru a nesnaží se "poamericku" uměle vkládat nějaké jasné kauzální vztahy a příběh. ()

kovi55 odpad!

všechny recenze uživatele

To snad ani pan režisér nemyslel vážně. I když je film natočen podle knihy tak se nemusí kopírovat všechno do puntíku. Nebo jo může, ale pak to nejspíš dopadne takhle jak to dopadlo. Film je absolutně nezajímavý, děj začal v prvních minutách filmu a hned ve druhých minutách se hned vytratil a to nemluvím o celkový myšlence filmu, která zde chybí. Kladně by se daly hodnotit snad jen herecké výkony, které mě zaujali. Nikdy jsem netušil, jak film dokáže zkazit náladu, díky tomuto snímku sem se to dozvěděl. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Štýl akým pol celý príbeh pojatý mi strašne pripomínal film Dogville od Larsa Von Triera. Ako samozrejme, na podlahe neboli kriedou nakreslené baráky, s vizuálnou stránkou to nemá nič podobné, ale tá, svojim spôsobom, symbolická ukážková väzba medziľudských vzťahov tu bola absolútne totožná. Haneke proste vie rozohrať medzi postavami realistické konflikty. Tentoraz tu išlo o cudzinecký vpád do zabehnutej vidieckej spoločnosti, paradoxne ako v Dogville. Ako to už z histórie poznáme tak cudzinec = nepriateľ takže to hlavná postava nebude mať jednoduché. Námet pestrý ale toto spracovanie mi nesadlo. Bolo to extrémne nudné a naťahované. 2 hodiny plochých dialógov ma ubíjali k smrti Jediný pocit ktorý som si s tejto snímky vzal bola extrémna zima. Počas sledovania krutého chladu, ktorý bol v tejto snímke všadeprítomný, ma neraz pretriaslo. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

Jak je zvykem u Kafky, tak se můžete těšit na plno absurdity, desiluze a dobré myšlenky. Vybraná stylizace se mi taky líbila a dokonale se hodila k tématu a atmosféře. Takže to považuju za zdařilou interpretace jeho díla, ale chybějící konec je podle mě dost velkým mínusem a mohl být nějaký domyšlen. Časem porovnám s ostatními filmovými verzemi této knihy. Tentokrát jen 3* [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Knihu od Kafku som cital a Das Schloss je vyborna filmarina o zememeracovi Jozefovi K. a istem zamku. Cisty psychicky teror, absurdita a fascinujuca podivana. 85 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nechcu si tu hrát na nějakého velkého znalce Kafky, tím nejsem ani náhodou, ale mám pocit, že takhle se ta jeho díla točit nedají. Tady to vypadá, že se o to Haneke pokusil, ale takhle z toho vypadlo jen jakési šedé mdlé cosi, co kromě začátku postrádá potřebnou atmosféru (natož ještě mysteriózní) a jestli si to později vůbec něčím drželo moji pozornost, tak jen kvůli několika absurdními scénám a postavám. Sice v tom bylo téma cizince, který přišel do cizí vesnice a místní ho tam mezi sebou moc neberou, ale ani to mi tam nepřišlo bůhvíjak dobře provedené. A taky tu bohužel nechybí ten "Bressnovský" voiceover, tz. říká to, co přímo vyplývá z obrazu, nebo je to úplně zbytečné dovysvětlení situace. Po dost dlouhé době mě od Hanekeho něco zklamalo, ale tak třeba mi to jen nesedlo a nedokážu to docenit, co já vím... Každopádně doufám, že příští jeho film mi od něj sedne o dost víc. 2* ()

Reklama

Reklama