Reklama

Reklama

V hodině rysa

(festivalový název)
  • Česko Hodina rysa (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zasněženou krajinou se vleče postava zkřehlého kluka. Nalezne útočiště v chatě u postaršího páru – ale toto setkání končí nesmyslnou a brutální tragédií. Uplynou dva roky a mladá psycholožka Lisbeth osloví farářku Helen, aby se s ní vydala na cestu do temnoty jedné traumatizované mysli – než bude příliš pozdě. Lisbeth totiž odstartovala experiment, ve kterém duševně nemocní násilní vězni dostanou domácí zvíře, o nějž pečují a které jim má pomoct navázat kontakt. V tomto případě ale spustila něco, s čím si neví rady. Adaptace minimalistické divadelní hry dává vyniknout hereckým výkonům ústředního trojúhelníku a realistickému obrazu prostředí. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Úvod navnadil a já se těšil na temnou cestu do zákoutí vrahovy mysli. Jenže ouha. Jakmile se děj přesunul do ústavu pro nezvladatelné násilníky, nastoupila nuda, ve které psycholožka s farářkou řeší něco, co nedokázalo upoutat mojí pozornost. A pak je tu taky vězeň, co má strašně rád svojí kočku. Prakticky přes hodinu se čeká na chvíli, kdy chovanec odhalí, co ho trápí, ale mě přišlo, že to nemá absolutně nic společného s tím, co tomu všemu předcházelo. Tady mě sever zklamal. 30% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výtečný zneklidňující prolog, nicméně následná zhruba hodina postavená hajdalácky. Nejasné motivace postav, hodně křečovitá práce s retrospektivou, která se tváří jako vázaná k některé z figur, přitom vesele mixuje perspektivy. Nadbytečně melodramatický voice over, usilovné lovení toho, jak vlastně Hodinu rysa vnímat - jako detektivku? thriller? psychologické drama? V normě to drží jak tradičně velmi civilní a tlumená Sofie, tak Kragh-Jacobsen, manýristicky čarující s navázáním detailu a zvukové stopy, barvou i prostředím. Není v tom nic nad rámec výtvarné exhibice, ale přinejmenším se na to dobře dívá. Pak každopádně přijde pointa, která v pravém slova smyslu vykoupením, pro postavy i diváka. Skvostný film ve filmu komponovaný z krátkých fragmentů, jasně ohraničené obrazy, lyrické veršování o lásce zrozené nadávek vytraktované téměř pohádkovou kompozicí, kde se dráty běžící do nicoty dotknou božího hlasu. Skandinávské pojetí duchovna a zároveň málomluvný doják. Věci začnou konečně dávat smysl, otázkou je, jestli už není trochu pozdě. Pointa opět dotlačená do posledního nahlas vysloveného poznání. Škoda, větší úspornost výrazu a víc fragmentárnosti by tomu slušelo. I proto, že všechny pokusy o kauzalitu končí v případě Hodiny rysa zmatečně a polovičatě. Nakonec je tak nejlepší právě kruté spirituální jádro celého příběhu, které mě, přiznám se, dostalo. ()

Reklama

lioncel 

všechny recenze uživatele

Jeden by z toho mohl být na konci úplně dojat a naměkko .. ano, už nějakou dobu žijeme na kontinentě a v době, kde a kdy je téměř každý odporný sadistický vrah, lidská bestie, zrůda bez jakéhokoliv slitování ve skutečnosti oběť .. mnohdy, jak se později ukáže dokonce ovečka boží, která má právo na naše pochopení a speciální zvláštní zacházení při kterém si pár psychiatrů může zvýšit svou kvalifikaci a profesní renomé .. ano, obzvláště to platí u mladistvých, případně nezletilých deviantů, které u nás po pár letech dokonce propouštíme zpět na svobodu s úplně novou osobní identitou ... tady Helen ale zvolila jinak, mnohem správněji a spravedlivěji ... ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

No jo, globální oteplování je mrcha, někteří uživatelé díky tomu ještě neměli možnost vidět souvislou sněhovou pokrývku. Jedině tak si dokážu vysvětlit některá vysoká hodnocení mých kolegů. Tohle je totiž snímek, ve kterém nedává smysl téměř nic. Motivace postav je až do konce neodkrytá. Proč ten chlapec jedná jako náboženský fanatik, proč vraždil, proč šel za hustého sněžení nalehko? Nevíme, na tyto a mnoho dalších otázek snímek neodpovídá. Vlastně nám neříká vůbec nic, vysvětluje snad pouze to, proč náš hoch vraždil tam, kde vraždil (to bude asi ta pointa, kterou zmiňuje Marigold). A to je zatraceně málo. Režisér se horko těžko snaží vykouzlit nějakou atmosféru, jenže když není z čeho ji vytvořit, zbyde jen jakési předstírání temnoty. A pak samozřejmě ty herecké výkony, co k nim můžu říct? Já snad můžu hercům jen popřát, ať k nim dorazí nějaké mnohem lepší role. Ale Frederik Johansen by si za svůj výkon nějaké ocenění zasloužil, co myslíte, milí kritici? Oceňování herců, kteří se odvážili vzít role fyzicky či psychicky nemocných lidí, je přece dneska populární, ne? 30% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film, o ktorom som bol presvedčený, že jeho potenciál nám napokon odkryje nejaký nečakaný príbeh z chlapcovho podvedomia. No napokon som nemilo sklamaný úplne absurdnou pointou celého tohto filmu. Naozaj neviem čo mala mať tá "trauma" z detstva spoločné s chlapcovou vypatlanosťou a konaním. Námetovo to bolo naozaj dobré, ale po dejovej a vývojovej stránke dosť slabota. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama