Reklama

Reklama

Pátrání po ztraceném světě Alexandra Velikého

(seriál)
  • Česko Ztracený svět Alexandra Velikého (více)
Velká Británie, 2012, 6x47 min

Obsahy(1)

Řeka Oxus je již více než 5000 let životadárnou tepnou tajemné dávné civilizace. Od svého pramene pod střechou světa si klestí cestu nehostinnou krajinou střední Asie a válkou zničeným Afghánistánem ke Kaspickému moři. Toto území zůstává téměř zcela neprobádané. Cílem fotografa Davida Adamse je vůbec poprvé prozkoumat 2500 kilometrů dlouhý tok řeky Oxus, ponořit se zpět do minulosti a odhalit bouřlivou přírodní i lidskou historii, která utvářela příběh o našem světě. Jedná se zároveň o pouť do ztraceného světa Alexandra Velikého a do doby, kdy spolu se svými vojáky táhl podél toku řeky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

beso74 

všechny recenze uživatele

Parádny historický úlet do miest, kde by sa ani Barrack a ani Obama neprišli pozrieť aj keby od toho závisel život jeho svokry (alebo snáď práve kvôli tomu). Jedinečná možnosť pozrieť sa na cesty veľkého Alexandra mimo hranice (dnešného) civilizovaného sveta. Aj keď sa tu narába s domnienkami ako faktami, aj tak je to dokument, ktorý je svojou témou a spôsobom spracovania určite nadpriemerný. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Určitě to chtělo velikou odvahu vrhnout se na tak nebezpečné území jakým Afghánistán rozhodně je. Do míst, kde únosy západních turistů nejsou výjimkou. Každopádně tohle dobrodružství musí být dost velké lákadlo pro všechny nadšené archeology pátrající po něčem novém, co by pomohlo odkrýt tajemství stovky a tisíce let pohřbené pod nánosy zemin a sutin zbytků opevnění. ()

Reklama

L_Johnny 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá místa, spousta informací a hlavně obrovská kuráž vydat se se štábem do takových míst. Oceňuji vizualizace historických měst v reálném prostředí, prostě super. Jsem rád za poznání takových míst. ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Ej, toto je výborné. Ďalší dokument, ktorým sprevádza David Adams, a tentokrát diváka zavedie do fakt neprávom obchádzaných kúty strednej Ázie a nálezísk jej starovekých kultúr. ()

BoKo_CzT 

všechny recenze uživatele

Až vďaka tomuto dokumentárnemu seriálu som si po prvýkrát uvedomil, ako po sebe zem rýchlo zametá stopy aj po relatívne nedávnej histórii, akou boli napr. výpravy Alexandra Veľkého. Nielen, že už neexistuje mnoho v tom čase veľkých a významných miest - sídiel prastarých civilizácií, no častokrát už neexistujú ani rieky, okolo ktorých boli vybudované. V takomto kontexte človeku po prvýkrát skutočne dochádza dosah pľundrovania historických nálezísk organizáciami, ako sú ISIS, alebo Taliban. Mimochodom myslím, že autori dokumentu sa vo svojej teórii, že domov zlatého rúna Kolchida nemohol byť v dnešnom Gruzínsku mýlia. Vychádzajú z tvrdenia, že Gruzínsko nebolo na zlato bohaté. Zabúdajú však na to, že práve v Gruzínsku sa ešte v nedávnej minulosti ryžovalo zlato práve pomocou ovčích rún. Viď. nemecký dokumentárny film "Honba za zlatým rounem". ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama