Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružný film z čias, keď sa veľkí cestovatelia vydávali do hlbín neprebádanej divočiny, aby zaplnili ďalšie biele miesta na mapách. Patrick Bergin ako vzdelaný dobrodruh Sir Richard Francis Burton a Ian Glen ako poručík John Hanning Skeke v druhej polovici 19. storočia spoločne podnikli dve odvážne a nebezpečné výpravy k nepoznaným prameňom Nílu, ktoré mali podľa domorodcov ležať vysoko v mesačných horách. Cestou ich čakala dravá zver, nepriateľsky ladení domorodci, malária a ďalšie choroby, fyzické aj duševné vyčerpanie. Nakoniec ich však rozdelila a zničila viktoriánska spoločnosť, ktorá odmietala výnimočných hrdinov... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pěkný a zajímavý dobrodružný film. Obsahuje mnoho pravdivých informací, které mi rozšířily obzory. Také mě napadlo, po kom asi dostal jméno slavný americký herec Richard Burton. Kdo ví. Pátrání po pramenech řeky Nilu, Afrikou plnou divé zvěře a nepřátelských domorodců, zkrátka potěší většinu diváků, kteří mají rádi dobrodružství, historii a zeměpis. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Trošku opomíjený, ale přitom dobrý dobrodružný snímek. Již Afrikou ostřílený dobrodruh Burton a "nováček" tohoto kontinentu Skeke se vydávají nalézt pramen Nilu. Každý si na cestách protrpí své zdravotní problémy, polovina nosičů jim dezertuje, několikrát se dostanou do spárů domorodců. Jejich cesty se po návratu zradou Skekeho "našeptávače" rozdělí a přesto, že Skeke zachránil Burtonův život a ten si toho cenil, opačné informace z nich udělali soupeře. Burton se ožení se svou láskou a potom co se Skeke dozví pravdu a Burtonově skutečném postoji k němu, spáchá sebevraždu. Je to snímek o dobrodružství, krásné krajině a opravdovém přátelství, v tomto případě opravdu o přátelství na život a na smrt. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdo se občas podívá na nové historické televizní dokumenty, snadno postřehne jejich soudobý trend; autoři se stále více orientují na vyprávění v obrazech čili snaží se co nejvíce scén nechat zahrát herci. A stále více se tím přibližují hraným historickým filmům (které si ovšem nedělají až tak velký nárok na ono "pravdivé zachycení událostí", které předstírají ony "dokumenty"). Richard Francis Burton, později Sir, je téměř "renesanční postavou" a především tím svého partnera Johna Hanninga Skekea zcela zastiňuje – dobře patrné je to i ve filmu. Pozn.: Anglie, stejně jako Turecko, se do Evropy nikdy nehlásilo, a kupodivu teprve nyní zjišťuje, že její vstup do EU byl omylem. Proč také, když dosud spokojeně žila a žije z majetků narabovaných z kolonií celého světa. A to především díky takovým lidem, jako byl právě Francis Burton. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Zajímavý doklad soudobé etiky: Film nemá zábrany zobrazit souložící bělošský pár, zdráhá se však ukázat nahé černochy (a hlavně černošky) - čímž falšuje realitu. Teprve poslední dvě generace (asi 50 let) obyvatel Tanzanie se začaly odívat a zakrývat kozy a další zajímavé části těla. Nic takového neexistovalo za časů Burtona a Spekeho. Spíš je namístě pochybovat, že Burton svou partnerku dostal do postele před svatbou; to by bylo opravdu neobvyklé. --- Tyhle falzifikace jsou dvojnásob smutné, vezmeme-li v úvahu, že film se celkově snaží o serióznost a věrohodnost. Za tu snahu klobouk dolů, ale nezbavuje mě to pochybností. Je to trochu uspěchané. Navzdory velkorysé stopáži. Chtěli-li ukázat Afriku, jaká byla, nejspíš měli vynechat pasáže z Británie. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Až na to zidealizované přátelství Burtona a Spekea to byl naturalistický film o tom, že objevovat prameny Nilu je pohodlnější z polohy ležmo před obrazovkou, než se trmácet s brouky v uchu a hubou skrz naskrz propíchnutou kopím za geografickým pokladem. Speke měl nakonec pravdu o pramenu Nilu. Velmi milým překvapením byly herecké výkony (mně neznámých) herců. Nedivím se, že je tenhle film opomíjený, není to žádný stupidní blockbuster, který musí vydělat mraky-peněz (a nebýt flankera.27, dodnes bych o něm nevěděl), ale za shlédnutí rozhodně stojí. Dokázal totiž něco, co se mnoha filmům nepodaří: byl jsem to já-divák, kdo objevoval s Burtonem a Spekem prameny Nilu a dýchal s nimi, snášel bolesti i útrapy domorodců. A to jsem se nacházel v poloze ležmo, obklopen všelijakými poživatinami a splachovacím WC. Upřímnou filmařinu já rád. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama