Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružný film z čias, keď sa veľkí cestovatelia vydávali do hlbín neprebádanej divočiny, aby zaplnili ďalšie biele miesta na mapách. Patrick Bergin ako vzdelaný dobrodruh Sir Richard Francis Burton a Ian Glen ako poručík John Hanning Skeke v druhej polovici 19. storočia spoločne podnikli dve odvážne a nebezpečné výpravy k nepoznaným prameňom Nílu, ktoré mali podľa domorodcov ležať vysoko v mesačných horách. Cestou ich čakala dravá zver, nepriateľsky ladení domorodci, malária a ďalšie choroby, fyzické aj duševné vyčerpanie. Nakoniec ich však rozdelila a zničila viktoriánska spoločnosť, ktorá odmietala výnimočných hrdinov... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Maq 

všechny recenze uživatele

Zajímavý doklad soudobé etiky: Film nemá zábrany zobrazit souložící bělošský pár, zdráhá se však ukázat nahé černochy (a hlavně černošky) - čímž falšuje realitu. Teprve poslední dvě generace (asi 50 let) obyvatel Tanzanie se začaly odívat a zakrývat kozy a další zajímavé části těla. Nic takového neexistovalo za časů Burtona a Spekeho. Spíš je namístě pochybovat, že Burton svou partnerku dostal do postele před svatbou; to by bylo opravdu neobvyklé. --- Tyhle falzifikace jsou dvojnásob smutné, vezmeme-li v úvahu, že film se celkově snaží o serióznost a věrohodnost. Za tu snahu klobouk dolů, ale nezbavuje mě to pochybností. Je to trochu uspěchané. Navzdory velkorysé stopáži. Chtěli-li ukázat Afriku, jaká byla, nejspíš měli vynechat pasáže z Británie. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pro mne film blížící se v své kategorii dokonalosti, kdy si jeden říká, že takhle to mohlo být. Film drsný a barvitý, kde je Afrika ještě nezkrocená, barbarská, prostě žádný turistický safari kýč. Osudy Spekeho a Burtona, který mj. pro Evropu objevil i Kamasutru a pohádky Tisíce a jedné noci, jsou napínavější než dobrodružný román, lepší než všechny díly Tarzana dohromady. A vědecká konzultace mezi Burtonem a Livingstonem mne pobavila náramně. ()

Reklama

Hennes 

všechny recenze uživatele

Trošku opomíjený, ale přitom dobrý dobrodružný snímek. Již Afrikou ostřílený dobrodruh Burton a "nováček" tohoto kontinentu Skeke se vydávají nalézt pramen Nilu. Každý si na cestách protrpí své zdravotní problémy, polovina nosičů jim dezertuje, několikrát se dostanou do spárů domorodců. Jejich cesty se po návratu zradou Skekeho "našeptávače" rozdělí a přesto, že Skeke zachránil Burtonův život a ten si toho cenil, opačné informace z nich udělali soupeře. Burton se ožení se svou láskou a potom co se Skeke dozví pravdu a Burtonově skutečném postoji k němu, spáchá sebevraždu. Je to snímek o dobrodružství, krásné krajině a opravdovém přátelství, v tomto případě opravdu o přátelství na život a na smrt. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Svedomité. V prístupe k téme, aj samotnou filmárčinou. Až mi prišlo ľúto, že som to nevidel tých 30 rokov dozadu. Mesačné hory dodnes predstavujú hrdého zástupcu žánru "dobrodružná dráma", ktorý to inak od filmárov častejšie nepekne schytá, než aby sa mu dostalo opatery, akú zaslúži. (A Richardovi Burtonovi som na rozdiel od Percyho Fawcetta veril každé slovo... tvorcovia si dali záležať, aby tomu tak bolo. Áno, svedomité!) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pěkný a zajímavý dobrodružný film. Obsahuje mnoho pravdivých informací, které mi rozšířily obzory. Také mě napadlo, po kom asi dostal jméno slavný americký herec Richard Burton. Kdo ví. Pátrání po pramenech řeky Nilu, Afrikou plnou divé zvěře a nepřátelských domorodců, zkrátka potěší většinu diváků, kteří mají rádi dobrodružství, historii a zeměpis. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama