Reklama

Reklama

Belenggu

  • USA Shackled

Obsahy(1)

Elanga desí sen, ktorý sa mu neustále vracia. Dominuje v ňom tajomná žena, ktorej prítomnosť a vôňu cíti všade. Dokonca i v práci, kde je zamestnaný a kam ľudia chodia liečiť si ich problémy a nočné mory. Cíti, že oná žena je kľúčom k zmätku a chaosu, ktorý v ich meste zavládol po sérii neobjasnených vrážd. (sochoking)

Recenze (21)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Indonésie mistrovsky. Podle plakátu jsem čekal nějakou bláznivou gore řezničinu, no po deseti minutách mi spadla čelist. Atmosféra. Atmosféra! Atmosféra!!! První polovina tohoto filmu je čistá hororová rozkoš. Nejde ani tolik o příběh - hlavní postava se prostě propadá hlouběji a hlouběji do šílenství ... ale to zpracování! Úžasný vizuál, výborná kamera, úžasný výkon herce v hlavní roli. Působí to jako záznam té nejhorší noční můry - bizarní městečko s bizarními obyvateli, deprese, déšť ... a obří plyšový zajíček se sekerou. Prostě první polovina Belenggu je ta nejčistší hororová filmařina, jakou si fanoušek může přát. Nic lepšího jsem v posledním roce v žánru neviděl. Jisté výtky by z mé strany směřovaly k druhé polovině filmu, která už byla na můj vkus příliš doslovná a vysvětlující. Rozuzlení pak působí možná trochu kostrbatě (takže klasicky - problém je ve scénáři), ale čert to protentokrát vem. Já si těch 100 minut užil jak už dlouho nic. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale nie až taký dobrý, ako som si myslel. Za tú prvú polovicu by som dal tak 4*, ale v tej druhej sa to už dosť ťahalo a nuda sa v mojom prípade bohužiaľ dostavila. Škoda, lebo rozbeh bol celkom schopný. Po tej atmosferickej stránke to naozaj klapalo, hudba výborná a tie postavy boli naozaj pekne divné. Akonáhle však film dosiahol svoj vrchol, už to len upadalo - konverzačky, vyšetrovačky a tak ďalej. Pozeralo sa mi na to síce dobre, ale ani som sa nebál, ani som sa nezľakol, ani som nebol v nejakom veľkom napätí. Práveže keby sa to v druhej polovici zmenilo na bláznivú gore rezničinu, asi by som tých pár hviezdičiek prihodil. Čiže u mňa bezproblémovo zvládnutá a atmosferická psychologická kriminálka, ale len s minimom hororových prvkov (v tomto prípade pojem "horor" najskôr závisí len a len od vkusu). ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Psycho atmosférická pecka ! Tímhle filmem Indonésie dokázala, že má obrovský potenciál točit kvalitní horory. Belenggu od první minuty graduje destruktivní atmosféru pomoci vynikajícího retro stylu, úžasného soundtracku ( Sinister: Go fuck yourself!), perfektní kamery a děsivého králika se sekerou. Je zde perfektní ztvárnění hlavního hrdiny, který propadá šílenství, je pronásledován děsivými sny plné krve, vražd a veškerý svůj čas stráví bezcílným putováním. Je škoda, že od druhé poloviny se film přesune ke krimi vyšetřování, ale vynahrazuje to perfektní, těžko odhadnutelný závěrečný zvrat, který určitě překvapí. Silný zážitek. 80% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Indonéský Donnie Darko. Hodně bizarní příběh, trochu se tam skáče časem, a nechybí psychopat v kostýmu králíka. Narozdíl od Darka mě tohle ale moc nebavilo. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Indonésie spáchala převápko, akorát mi to nedokáplo. Překvapivě progresívní scenár škrnul barman kterému ani samotný Upi neřekll , že on sám je kolektorem zLYNCHovanej CRONY zbierky. Bola to sice dlouhá pouť ale skúsenosť na mojej a potěšení na jejich straně. Ďakujem. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Po minuloročnej hororovej pecke "Modus Anomali", kedy aj Indonézia ukázala, že dokáže natočiť kvalitný a svieži horor, som k tomuto snímku pristupoval s určitou nádejou. Tá však po chvíli znechutene spľasla, pretože to, čo film predvádzal ma totálne minulo. Množstvo podivných postáv, úsekovo podivných situácií a (nudná) dejová skladba, snažiaca sa priblížiť napr. Lynchovmu štýlu a posunúť tak celkové vyznenie na kvalitatívne vyšší level totiž podľa môjho názoru vôbec nefungovali. Samotná pointa vďaka spracovaniu neprekvapila, účasť Donnie Darko zajaca si to nezaslúžilo a korunu všetkému nepodarenému nasadil otrasný hlavný hrdina, ktorý každú, čo len trochu atmosférickú scénu zdevastoval svojim ťažkopádnym hereckým výkonom, ktorý vo vypätejších situáciách padal až na hranicu absurdnej paródie, takže by ma vôbec neprekvapilo keby tam zrazu začal breakovať na hlave. Nezaujímavé, nudné, hrozné; toto išlo fakt mimo mňa. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měl velký problém prokousat se úvodní kapitolou. Jakmile se však do případu vloží policie, příběh prodělá dějovou otočkou o 180° a promění se v jeden z nejzamotanějších hororů, jaké jsem kdy viděl. Ačkoliv se v závěru tvůrci snažili vysvětlit, co a jak se zhruba přihodilo, stále v tom mám celkem guláš. V každém případě jsem s komplexností tohoto díla spokojený a vážně si ho užil. Kamera je možná trochu béčková, ale hlavní myšlenka filmu byla skvělá. To vše navíc vyšperkované hlavní postavou, která na svých bedrech táhne celý film, neboť to byl vskutku velice dobrý herec a jeho postupný propad do naprostého šílenství byl mistrně zpracován. Váhal jsem v rozmezí 2-4 hvězd a nakonec to zakotvím zhruba uprostřed. Film je to moc dobrý, ale i tak tomu něco chybí. 65% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Elanga prenasledujú nočné mory a rôzne vidiny. Vo svojich snoch sa neustále stretáva so záhadnou ženou, ktorej prítomnosť cíti všade kam sa pohne. V rovnakom čase sa v malom mestečku vyskytne niekoľko nevysvetliteľných vrážd. Elang si začína uvedomovať, že tieto dve "veci" spolu nejak súvisia. Pomerne slušný pokus o vytvorenie psycho atmosferického snímku. Má to však háčik. Chýbajú tomu "gule". Počas celého filmu som sa nestretol s pocitom strachu. Na výnimočné gore môžete taktiež zabudnúť. Príbeh ako taký, nie je zlý, no režisér sa spolieha na jednu vec a to je dnes pekelne málo. Jednostranné zameranie nemusí zabrať na každého. Obzvlášť keď sa jedná o psychiku jednotlivca. Záverečné rozuzlenie pripravilo prekvapenie len z časti. S odretými ušami tri ★. Nie viac, ako - 55%. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Ne každého králíka je třeba následovat do jeho...No, to je jedno. Alenka ví a Neo taky. Tohle je tak moc špatně, že ta jedna je jen za snahu. A to jen díky tomu, že jsem během sledování odlovil toho hajzla co nám bydlel za nábytkem. Prej křeček. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Pro mě teda dost náročnej snímek, nad kterým se musel hodně zapřemýšlet. Upi si dal (mimo jiné) hodně záležet na neurčitosti prostředí, ve kterém se divák spolu s postavama pohybuje, což mi působilo spolu s počtem byť jen "mihnoucích se" postav nelehkou orientaci v chronologii událostí a problémy v rozlišování mezi realitou a fikcí. Jedná se o silně psychologickou záležitost, v podstatě takový pohled do života totálního blázna, kterej si v líbezných chvilkách svýho metrixu přehraje před očima něco z denní nabídky svojí choré kebule, nebo taky vezme mesr či sekerku, a někoho si oddělá, aniž by pak o tom věděl. Body count je nakonec docela slušnej, no motivy jednotlivých činů, byť se hážou na vrub hlavičce, jsou obestřeny až do konce tajenkou, takže (pravděpodobně pouze) pozorný divák si tímto snímkem může přijít na své. Nebudu tady dále spoilerovat, ale jsem docela zvědavý, jak rychle hodnocení spadne dolů. Sám se Belenggouše doporučit trochu jen zdráhám, abych nedostal zjebaný za ztrátu času nepochopením, nicméně já jsem se bavil nadprůměrně. 65% ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

V duchu si tak hovorím, že hoši z Indonézie nelenia s príbehom a hned' ho pekne za behu aj vysvetľujú, že načo sa srať s nejakými twistami a tak, no a koniec ma celkom pekne prekvapil... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s indonéskou kinematografií tak dopadlo více jak zdárně a já jsem byl celkem příjemně překvapen, jak se tvůrci podařilo – na první pohled celkem jednoduše – vytvořit horor, který vás dostane svou atmosférou, který jako kdyby se po vás chtěl rozlít a doslova vás do sebe vcucnout svou hustou atmosférou. To, že vás příběh samotný už tak bavit nemusí, to je asi daň za to, jak hutná – a divná – je tohle podívaná. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Celkem jsem se těšil, protože horory z tohoto kraje mě vždycky příjemně překvapí. No tady se to až tak úplně nepovedlo. První polovina filmu mi přišla strašná. Největší "zásluhu" na tom má asi představitel hlavní role. Ono, když se tváří vyděšeně a ječí poprvé, podruhé, potřetí, tak to ještě zkousnu, ale když se mu zobrazují pořád ty samé halucinace hodinu pořád dokola, u toho se tváří fakt jak idiot a jenom pobíhá z místa na místo, tak mě to fakt začalo tak štvát, že jsem přemýšlel, že to vypnu. Naštěstí je pak v záběru i někdo jiný a tak jsem si oddechl a dodíval se. Pointa č. 1 byla odhadnutelná a taky jsem ji odhalil, pointa č. 2 byla velmi dobrá a značně dopomohla k tomu, že film nezatracuju, ale lehce chválím. Natočené je to celé profesionálně a k tomu hraje parádní hudba. Příště by to ale chtělo podstatně míň hysterie a vypiplanější scénář. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Pro mě trošičku větší sousto. Těmto exotickým kouskům moc neholduji a tím je to horší, když je snímek zátěží pro mozek. Když jsem to projela po čase znovu, trochu už se mi nejasnosti vyjasnily a v konečné fázi musím říct, že se rozuzlení vcelku povedlo. I když jsme pointu zlehka po půlce stopáže odhalili, ještě jsme však nemohli tušit, co nám Avianto naservíruje a jak upravené to bude. Potenciál se nezapře, protože atmosféru buduje režisér elegantně a snadno. Zajímavý výlet. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Perfektná prvá polovica sa niesla v úžasne temnej, surreálno-psycho atmosfére. Bohužiaľ, potom film zaradil spiatočku a v druhej časti ma tak umlátil úmornými vysvetľovačkami, klišovitými motívmi a debilnými zvratmi, že mi bolo srdečne jedno ako to vlastne celé dopadne. Z vynikajúceho hororu sa stala extrémne nudná sračka. Obrovská škoda. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Tak ja mám z tohto filmu značne rozpoluplné pocity. Na jednej strane veľmi dobre budované psychické peklo a výborné hororové scény (killer bunny) no na druhej strane to otravné a nezmyselné správanie sa postáv to potápa všetko dole. Ja tej Ázii proste neviem prísť na chuť. Byť takýto film nakrútený v americkom/európskom prostredí, tak si ho asi vychutnám omnoho viac. Ani takto to nebolo zlé, len som sa nejako nedokázal vžiť do deja a to je mínus. Nepochybujem však, že Belenggu si svojich fanúšikov určite nájde. Koniec koncov je z tých kvalitnejších hororových kúskov posledných mesiacov. 60 %! ()

elanista1 

všechny recenze uživatele

Je to horor no...da sa rozdelit na dva useky; nudny a menej nudnejsi. Prva polka cisty psychologicky, halucinacny a snovy chaos, v ktorom nic nedava zmysel /teda ak to pozerame prvykrat...dalsimi zhliadnutiami by som to urcite docenil viac/...film predsuva jedno tajomstvo za druhym, ktore vsak v druhej polovici aj odhaluje, aspon vacsinu... striedaju sa casove linie, strieda sa realita so snom, ale dat si to cele dohromady mi pride ako tazky oriesok, ktory som nebol pripraveny rozlusknut. Ano, ma to atmosfericke sceny, ale bez dobreho scenara ma vobec nechytili a casom ma prestalo bavit sledovat bludiaceho ustredneho herca-neherca v tme a vidat podivne tvory za podivnych situacii. Preto ma druha vysvetlovacia polovica trocha prebudila a znacne zvysila moj zaujem o film. Ma to nieco do seba, neodhalim to vsak kym si to nepozriem druhykrat, a to sa asi nestane. ()

90125 

všechny recenze uživatele

Uťahaná krimoška, ktorá sa v prvej polovici tvári ako horor. V závere síce film predstiera zaujmavé rozuzlenie, ale v skutočnosti je to len zavŕšenie naivne vystavaného príbehu a márneho pokusu o akési Psycho meets Mulholland drive. Halucinogénna atmosfera nestačí. Aj takýto film potrebuje uveriteľný príbeh a logicky jednajúce postavy. Drevené, hysterické eastern herectvo lepšiemu výsledku tiež nepomáha. Trúfam si tvrdiť, že keby sa toto zinscenovalo a natočilio na "západe", mohlo to byť o kus lepšie. 48 % ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Úvod. Indonéská lynčovinka ve které nechyběl ani rabbit. Obrazy hudba vše servirováno s úžasnou depresívní atmosférou. Takže nelogičnost i interní tápání po pevném dějovém bodu vám tolik nevadí. Hororem se ten film pro mně nestal ani náhodou. Jde spíš a jakousi vizuální mysteriozní hříčku. Závěr bohužel silně překombinovaný, kde scénář hledající nějakou silnou pointu nakonec sežere sám sebe. Škoda. ()

Dalajlada 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo nefalšované psycho krimi. V první půlce se nám ukáže spousta obrázků toho, jak se hlavní hrdina potácí na hranici mezi realitou a halucinacemi, ve kterých je svědkem vražd a jiných děsivých událostí. V druhé půlce je nám pak dopodrobna vysvětleno, co se vlastně doopravdy stalo. A tím byl film totálně zabit. Škoda. Výkon hlavního hrdiny však byl naprosto dokonale přesvědčivý. Autoři jsou patrně silně ovlivněni Davidem Lynchem a nejednou jsem se přistih, že přemýšlím nad tím si zase pustit Rabbits a Mulholland Drive. ()

Reklama

Reklama