Reklama

Reklama

Šingeki no kjodžin

(seriál)
  • Japonsko 進撃の巨人 (více)
Trailer 5
Japonsko, (2013–2023), 36 h 45 min (Minutáž: 23–85 min)

Předloha:

Hadžime Isajama (komiks)

Hrají:

Romi Paku, Akeno Watanabe, Susumu Čiba, Unšó Išizuka, Hiroši Kamija, Júki Kadži, Juiči Karasuma, Tomokazu Sugita, Kódži Jusa, Minami Takajama, Hideaki Tezuka (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(89)

Lidé byli nuceni bojovat s obry o záchranu svého pokolení. Když se schylovalo k nejhoršímu, postavili několik měst pod ochranou mohutných zdí, které obři nedokázali překonat. Po jedno celé století si lidé za hradbami mohli oddechnout a žít v relativním míru, avšak odříznuti od okolního světa. Mír ale trval jen do dne, než jedno z těchto měst, obehnané zdí, Maria, bylo napadeno dosud nevídaným šedesátimetrovým obrem, kterému se ochranu města podařilo překonat. Ústřední postava příběhu Aren Jaegar se svou adoptivní sestrou Mikasou při útoku přicházejí o svoji matku a vydávají se vstříc nehostinému světu. (-Victor-)

(více)

Zajímavosti (51)

  • Jméno Ymir (zde mýtická zakladatelka národa Eldianů a zdroj moci titánů) pochází z nordické mytologie, kde se tak jmenuje pramáti všech jotunů, rasy jinovatkových obrů ze světa Jötunheimu. (vojtaruzek)
  • Marleyské pistole jsou založené na modelu Mauser C96, německé pistoli vytvořené roku 1896. Designy opakovacích pušek jsou založené například na modelech CZ 24 či italské Carcano z roku 1891. Protititánská odstřelovací puška je zase velice podobná sovětské protitankové pušce PTRD-41 a kulomety používané Marleyci i jinými národy jsou založené na známém kulometu Maxim gun, vynalezeném ve Spojeném království v roce 1886. (vojtaruzek)
  • Kapitán Levi trpí nespavostí, kvůli čemuž spí jen 2–3 hodiny denně, takže se ani před spánkem nepřevléká a navíc raději usíná ve svém křesle, než-li v posteli. (Dolero)
  • Velitel posádky Dot Pixis je dalším z mnoha charakterů, jehož vzhled najdeme v reálné osobnosti. Tou je generál japonské císařské armády Akijama Jošifuru. Výběr této osobnosti se stal kontroverzní kvůli jeho působení v Koreji okupované Japonskem mezi světovými válkami a autorovi mangy přišlo především z řad Korejců mnoho výhružek smrti. (Dolero)
  • Erwin Smith se stal prvním velitelem legie bez toho, aby ten předchozí zemřel. Dřívější velitel Keith Shadis se posléze po rezignaci stal výcvikovým instruktorem armády. (Dolero)
  • Vzhled velitele Průzkumné legie, Erwina Smithe, byl inspirován antihrdinou Ozymandiasem z komiksové série „Watchmen“ a jedním z tajných agentů z hudebního videa Paris Hilton jménem Paris for President. (Dolero)
  • Pieck dokáže zůstat v podobě cart titána až 6 měsíců. (Tunheber)
  • Annie Leonhardt slaví narozeniny 22. března. (Tunheber)
  • Annie Leonhardt je 153 cm vysoká a váží 54 kg. (Tunheber)
  • Existují dva druhy vybavení pro prostorové manévrování. Jeden je používán pro boj proti titánům, druhý proti lidem. Hlavními rozdíly jsou umístění vystřelovacích háků a výzbroj. U zařízení pro boj proti titánům jsou háky vystřelovány od boku (mohou být vystřeleny dopředu i dozadu) a výzbroj je tvořena meči z ultratvrdé oceli, zatímco u druhého jsou háky vystřelovány z odpalovačů umístěných na rukou (což umožňuje přesnější míření, ale není možné je jednoduše vystřelit za sebe, uživatel je tedy velmi zranitelný útoky zezadu) a výzbroj je tvořena palnými zbraněmi (nejdříve vyměnitelnými válci fungujícími jako jednoranné brokovnice, později samonabíjecími pistolemi). V případě nouze mohou být u obou typů použity jako zbraň i vystřelovací háky, byť jen při boji proti lidem. Oba druhy mohou být používány s hromovými kopími (zbraně proti obrněným cílům fungující podobně jako nenaváděné raketomety). (vojtaruzek)
  • Specifických druhů titána, na které jsou některé osoby schopny se vědomě přeměňovat, je pouze devět (například kolosální, obrněný nebo útočný, nicméně ne všechny druhy ještě byly přeloženy do češtiny). Na světě může být aktivní pouze jedna specifická titání moc, ale jedna osoba může být držitelem více druhů titánů. (vojtaruzek)
  • Držitel schopnosti se přeměňovat na titána může se svou schopností žít pouze 13 let. Obvykle moc na někoho jiného přejde pomocí přeměny v bezduchého titána a následné konzumace držitele moci. Pokud však držitel zahyne, aniž by jeho moc přešla na někoho jiného, v nejbližší době se narodí eldian (rasa lidí, které je možné přeměnit na titány), na kterého moc přejde, bohužel se i na takovýto přenos aplikuje limit 13 let života. (vojtaruzek)
  • Zařízení používané pro boj s titány (立体機動装置 Rittai kidō sōchi) má v angličtině více názvů, například 3D maneuver gear, vertical manuevering equipment či omni-directional mobility gear. V české verzi manga je zařízení nazýváno pouze jako transportér a celá technika je nazývána prostorový manévr. (vojtaruzek)
  • Bavorské město Nördlingen, které je vystavěné uvnitř kráteru Ries, má kruhový půdorys, je obehnané hradbami a jeho středověká architektura a těsně naskládané domy s úzkými uličkami se nápadně podobají těm v anime. (Nortizop)
  • Tvůrci oznámili, že druhá série seriálu vyjde v březnu roku 2016. Později se ukázalo, že manga předloha nebyla dost obsáhlá na to, aby z ní mohla vzniknout celá série. Proto si scenáristé vzali víc času na dopilování a prodloužení příběhu. Samotný seriál by měl opět běžet až v roce 2017. (Jokerada)
  • Zařízení, díky kterému jsou lidé schopni bojovat s titány se v originále jmenuje Rittai Kidou. Do angličtiny bylo přeloženo jako Three Dimensional Manouvering Gear (3DMG). (fallanga)
  • V původní verzi komiksu nebylo 3DMG. Lidé místo toho byli schopni vyskočit 20 metrů do vzduchu. (fallanga)
  • Isayama prohlásil, že Erwinovou dětskou přezdívkou bylo "obočí". Ve 104 tréninkové četě měl Eren přezdívku "sebevražedný parchant". (fallanga)
  • Isayama vyrůstal ve vesnici obklopené horami a jako mladý chtěl vědět, co je za nimi. Kvůli tomu má Eren už od mala touhu dostat se za zdi. (fallanga)

Reklama

Reklama