Reklama

Reklama

Šal

Kazachstán, 2012, 102 min

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává ve venkovských oblastech dnešního Kazachstánu. Hlavní postavou je starý muž, který vyhání své ovce na pastvu, ale ztratí se přitom v poušti. Ve snaze najít ten správný směr, opakovaně naráží na smečku vlků. Mezitím se vnuk s pomocí sousedů a záchranných služeb vydává hledat svého dědečka. (tuntavala)

Recenze (15)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Bohužel, já jsem se totálně nudil, ale totálně. Jednak 1) nesnáším filmy s jedním hercem 2) nemám rád filmy se starými lidmi 3) nanávidím do nekonečna táhnoucí se filmy. Ztratil jsem 102 minut mého života. 20% a vlastně ani nevím za co dávám těch 20 %. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Moja prvá skúsenosť s "Kazachmi", a hneď pomerne slušná trefa do čierneho. Akcie síce nie je pri veľa, no na rozdiel od "The Grey" s Liam Neeson-om, tu divák zazrie skutočných vlkov. Navyše, hlavná postava mi bola od úvodu nesmierne sympatická, čiže o to priaznivejšie bolo sledovanie "The Shal". Nemôžem si pomôcť, no napriek zmieneným pozitívam, som z pohľadu zásahu do emócii, predsa len očakával trošku viac. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

V priebehu natáčania tohto filmu bolo zabitých: mnoho vlkov, mnoho oviec, elementárna logika aj divákova trpezlivosť. Absurditu života v nehostinnej kazašskej stepi veľmi výstižne opísal už Čingiz Ajtmatov vo svojom slávnom románe "Deň dlhší ako ľudský vek". Tu sa na rozdiel od literárneho veľdiela žiadny zázrak nekoná. Ostala len absurdita života, absurdita konania úplne všetkých zúčastnených postáv a aj vlkov. Tretia hviezda je len z ohľaduplnosti... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kasim je osmdesátiletý stařík. Žije na okraji nekonečné stepi (nikoliv pouště jak praví tuntavala v obsahu :-). Spolu s ním žije v nevelké kolonii ještě několik pastevců ovcí. Do civilizace skoro nejezdí. Kasim step zná jak své ruce. Vyrostl v ní a s ní. Ví, že jej může dobře uživit, ví však ale také, že jej může i zabít. Snaží se žít s přírodou i Bohem v souladu a věří, že tak je to bráno i z té druhé strany. Jednou se při pastvě ovcí v husté mlze ztratí. Zprvu to nebere jako žádný problém, spíše jako lapálii a nadává si do dědků co už ve stepi netrefí ani domů. Ví kde najít jídlo i jak si zajistit oheň a nocleh. Bohužel parta bohatých si rozhodne do té samé oblasti vyrazit zastřelit pár vlčat jen tak pro radost. Mají vybavený hummer i profi výstroj do divočiny. Ani oni však nepočítají s neskutečnou mlhou a chytrostí rozdrážděné smečky vlků. Tu vede vlčice, která přišla o vlče a která se hodlá pomstít. Problém ráze nemá jen skupinka lovců, ale i Kasim, který je v otevřené stepi s koněm a stádem deseti ovcí bez jakékoliv zbraně.... Film jsem viděl v super rozlišení a opravdu jsem hltal tu krásu přírody, byť mně tedy zábly ruce za Kasima a nejen ty. Z filmu na vás fakt půjde kosa! :-) Konec filmu opravdu patří k momentům, které vám z filmu zůstanou v hlavě navždy. A také si uvědomíte jak krásné zvíře je vlk. (Tedy pokud jej máte na obrazovce a ne dva metry před sebou) . Můj první kazachstánský film a hned taková radost! Bravo! Dávám za 4 křesnutí křesadlem. * * * * ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Krásne zábery skoro počas celého filmu a úžasná muzika. No a dedko bol zaujímavá postavička, takže nuda nehrozí. (Filmová výzva 2017 - Marky91) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdo měl problémy s poměrně nevyrovnanou dynamikou filmu (to by Hollywood zvládl lépe - protože mu jde vždy a především o tohle), mohl si alespoň vychutnat hudbu Kuata Šildebajeva s alikvotním zpěvem. Ostatně postavit jedenáctku z ovcí bez Pelého, taky není zrovna košer - to byl spíš Garincha. Nicméně Maradona bude tvořit jádro nového mančaftu... Děda se ve své pětasedmdesátce dostal do pořádné šlamastiky, a nebýt slitovné vlčice a nezdárného vnuka, sotva by se z ní dostal. Film má typické vady a klady, kterými se vyznačují mladí režiséři mladých kinematografií. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Divák dlho čaká na nejakú dramatickú situáciu, kedže prvá tretina filmu je čistá komédia - starý cap alias šal (hoci bez šálu), ktorý svoje ovce pomenúva podľa niekdajších brazílskych futbalistov, nahlas si nadáva do senilných dedov a mudruje na všetky možné témy. Tokuzakov sa skvele hodí do komedionálnych rolí. Keď sa už film konečne preklopil do dobrodružno-dramatickej polohy, začal som šípiť, že komedionálna mu paradoxne svedčala viac. Príbeh obsahuje také množstvo nelogičností, až ma začínal znechucovať a nevyhol sa aj viacerým hluchým miestam. Vlčica nemá čo na práci, iba mstiť sa. Paradoxne pritom remeselné spracovanie zasluhuje pochvalu, pretože scény v exteriéroch sú veľmi vydarené, podfarbené dobrým hudobným lightmotívom a napr. scény s vlkmi a ovcami sú vzhľadom na možnosti (teda žiadna pomoc s CGI animáciou) nadmieru zvládnuté. Na záver si iba povzdychenm, že do Kazachstanu zatiaľ nedorazili ochrancovia fauny a tak sa tu vlci bez akýchkoľvek okolkov gniavia hlava-nehlava. Akýto extrém oproti Európe. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Príbeh starca a vlkov ... podobný námet natocil Annaud vo svojom Toteme vlka , aj ked tam to bolo o poznanie lepšie. Tu sa Kazaši snažili o akusi "cover verziu" Hemingwayovho Starca a more. Či sa im to podarilo kuknite si sami. Film je zaujímavý, starček ktorému vek poznačil tvár nespočetnými vráskami to zahral dobre. Aj v tomto filme sa potvrdilo nepodceňovať a vážiť si múdrosť starcov danú životom. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Krása! I mně tento film evokoval skvělého Děrsu Uzala. A opět se tu budu opakovat s tím, že dokud nebudou naši filmaři takto upřímní ve svých fimových výpovědích, dotud budou jejich filmy plytké... ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Ďaľší z filmov človek/príroda/vlci tentokrát z Kazašskej dielne a vydaril sa. Navyše vzťahy starý otec/vnuk v časoch keď sa všetko mení, tradičný Kazachstán nevynímajúc. Mal som to šťastie a Kazachstán som videl, zvláštna krajina a mentalita ľudí z časti ovplyvnená mnohoročným pokusom o asimiláciu majoritným národom ZSSR - Rusmi. V porovnaní s podobným tématikou (Vesegonskaja volčica) je to krutejšie, ale taký je aj drsný život pastiera na Kazašskej pahorkatine (nie je to púšť ako píše niekto Obsah filmu :-), ešte tak step prosím). A tá tvár deda svečí o všetkom, in natura, takí sú. ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo, ale Erbulat Toguzakov mi pripomenul Maksima Munzuka v nekonečne dokonalej úlohe Dersu Uzala. Namiesto famózneho Sibíru ma však ihneď schladila studená step Kazachstanu a rolu matky prírody si do rúk nevzal tiger, ale vlčica s hlbokými očami, ktoré sa mi budú v hlave ešte dlho vybavovať. Ono natočiť takýto film nie je ťažké, ale z tohto snímku je cítiť nesmierna úprimnosť, pokora a hlavne láska nielen k filmu samotnému, ale najmä k prírode. ()

Dlubal David 

všechny recenze uživatele

Můj první kazašský film a hned taková pecka. ■ Snímek Шал je de facto jakousi moderní parafrází HEMINGWAYOVA "Starce a moře", ovšem s tím, že se celý děj odehrává na souši, respektive ve stepi. ■ Shal pro mě byl milým a pozoruhodným překvapením. První třetina mi nemohla nepřipomenout japonského Lovce medvědů. Přibližně v polovině jsem si vzpomněl na korejský Bingwoo. Poslední třetina se nesla v duchu dramatu Přežít. Musím zde také poznamenat, i když někteří si jistě budou klepat na čelo, že mi tento film, i když je to drama, dal vzpomenout na bláznivou komedii Bohové musejí být šílení, a to právě oním dobrodružstvím, které si v sobě tento příběh nese. ■ Místy je to skutečně smutné, ale to proto, protože se autor snažil přiblížit skutečnosti. A že je tento film nudný? Ale kde že... Není to tupý akční film a kdo by to od něj chtěl, tak má prostě smůlu a pro něj to bude nebetyčná nuda. Já jsem se naopak plně ponořil do příběhu a Stařec byl mým výtečným průvodcem po širé zasněžené a nehostinné kazašské krajině. ◢ ■ ◣ (R) [90/100] ■ (K) [90/100] ■ (V) [79/100] ■ (H) Erbolat TOGUZAKOV [95/100] ■ (♫) [70/100] ■ (E) Matagi (1982) ● Bingwoo (2004) ● Alive (1993) ● The Grey (2011) ● Everest (2015) ● Force Majeure (2014) ● The Gods Must Be Crazy (1980) ● Man in the Wilderness (1971) ● The Mountain Between Us (2017) ● The Edge (1997) ● Cliffhanger (1993) ■ (Č) 1 ■ (P) [Sobota, 11-VI-2016; 06:29] [720p] ϿϾ [PZ-cz] [89/100] ■ (CSFD) Big Beardanliofer(C) [89/100] ()

Reklama

Reklama