Reklama

Reklama

The Tango Lesson

  • Francie La Leçon de tango (více)

Obsahy(1)

Filmová režisérka Sally hledá inspiraci pro nový scénář v Paříži, místo toho ale podlehne kouzlu podmanivého tanga. Seznámí se s obdivovaným tanečníkem a začne u něj brát lekce tance. Kvůli své nové vášni dokonce cestuje do Argentiny. Po návratu do Francie začne vystupovat jako tanečnice a rozhodne se změnit námět svého připravovaného filmu, bude o argentinském tangu. (Akbara)

(více)

Recenze (7)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ nesadlo. Všetky argumenty pre a proti sú zbytočné, ak subjektívny čas filmu v mojom prípade predstavoval zhruba dvojnásobok času premietania a nemal som tento pocit pri odchode z kinosály sám. Potterová si ale možno splnila týmto filmom životný sen a Lekcie tanga vyzerajú presne tak, ako chcela. S tým nemám žiaden problém. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70%. Jiná Sally Potter, než jakou známe z Orlanda a Muže, který plakal. Hrdinkou je tentokrát sama režisérka, která v Paříži narazí na tanečníka tanga a poprosí jej o několik lekcí. Mezi jednotlivými schůzkami (které později přerostou v regulérní vztah, ovšem žádnou soulož neuvidíme, na to si radši netroufla - už na to přece jen nemá věk) tvoří svůj další film... Nepodařilo se mi The Tango Lesson sehnat v původním znění, ale v italském dabingu, ovšem část dialogů vedených v jiném jazyce než angličtině má stále anglické titulky... ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Ačkoli jde o absolutně jiný žánr, navíc natočený částečně formou hraného dokumentu, přesto způsob kompozice (členění do kapitol - "lekcí") i zachycení vývoje vztahu žena-muž-dílo silně přibližují The Tango Lesson nejlepšímu a nejznámějšímu filmu Sally Potterové Orlando. K podobnosti přispívá opět i její originální hudba, na níž u ubou snímků spolupracovala s Fredem Frithem (u Orlanda ještě s dalšími dvěma skladateli). Černobílá stylizace, promyšleně vybrané civilní interiéry a exteriéry,např. tanec na nočním nábřeží v pozadí s ozářenou plující výletní lodí je strhující. Velmi působivě je budováno napětí nejen mezi oběma povahově tak protikladnými protagonisty a jejich rozdílnými kulturami (aneb jak praví argentinský taxikář britské režisérce: tango můžou chápat jenom ti, kdo se tady narodili), ale i mezi tématem - vášnivým, expresivním tancem - a decentní introvertní intelektuálkou. Sally Potter zde může sloužit jako vzor všem zralým ženám, které fňukají nad ztraceným mládím, namísto aby žily, tvořily - a tančily tango. ()

Akbara 

všechny recenze uživatele

Filmu The Tango Lesson nelze nepřipustit jisté autobiografické prvky. Sally Potter se celý svůj život věnovala střídavě tanci, filmu, hudbě a ve svém životopise přiznává, že v určitý moment propadla kouzlu tanga stejně jako hrdinka filmu a přitom s tímto pro ni neobvyklým tanečním stylem zápasila. Filmová Sally se navíc ocitá v podobné situaci, jako Sally Potter po úspěchu filmu Orlando (1992). Filmoví producenti z Hollywoodu se k ní jen hrnou s nabídkami, ale jejich vize je nakonec diametrálně odlišná. Sally Potter se rozhodla nevstoupit do pozlacené brány, kterou jí nabízela Amerika, ale vrátila se opět k svým avantgardním a uměleckým kořenům. Střet reality a fikce je skrývaným ústředním tématem filmu, hranice mezi nimi nejsou nikde osvětleny, film čerpá ze skutečných situací, ale rozhodně jej nelze chápat jako plně autobiografický. V hlavní roli a na tanečním parketu lze obdivovat režisérku filmu Sally Potter a slavného argentinského tanečníka Pablo Verona, který sestavoval pro film i choreografie. V malých rolích lze objevit herce z předešlého filmu Orlando, básník Nick Greene alias Heathcote Williams si střihnul roli opraváře, který s dobrým úmyslem zničí Sally byt a básník Pope alias Peter Eyre se mihnul v roli obdivovatele tanga v Argentině, který vyzve Sally na tanec. ()

Reklama

Reklama