Reklama

Reklama

Rose Hathawayová je dhampýrka, napůl člověk a napůl vampýr. Dhampýři jsou zároveň strážci Morojů, což jsou klidní a smrtelní vampýři, kteří žijí diskrétně v našem světě. Posláním dhampýrů je chránit Moroje před krvežíznivými vampýry - Strigoji. Dhampýrka Rose se svojí kamarádkou, morojskou princeznou Lissou, prožívají různá dobrodružství. Zkoušejí sílu jejich přátelství, trpí a ztrácí milované lidi. Tenhle film vypráví jejich příběh... Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové. Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů. Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (256)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Nebola to až taká trapošina, akú som čakal. Ale i tak patrí do kategórie celkom zbytočných urpínskych filmov. Je to celková nuda, skoro nič sa tu nedeje a keď aj áno, tak je vidno, že rozpočet pre tento film nebol moc vysoký. Nie je to moc dobrá napodobenina Twilight ságy. Ani herci sa moc neukázali a po scenáristickej stránke to bola malá tragédia. Slabé 3*. ()

Caym 

všechny recenze uživatele

Předloha Richelle Mead je v rámci žánru young adult vampire fiction celkem inovativní a stravitelnou záležitostí. Oproti ujetým teenage upířím škvárům typu Prokletý dům se totiž nese na tak trochu méně trapné vlně - zápletky se tváří o něco uvěřitelněji, postavy trochu barvitěji a prvních padesát stran knihy se snaží člověka oblbnout rádoby propracovanějším fantasy světem. Díky tomu se film - oproti nechvalně proslulému Stmívání - mohl svézt na vlně svižnějšího vyprávění, o chlup zábavnějších postav a fantasy vizuálu typu Bradavice. Místo nemohoucí Belly divák dostal ukecanou, kousavou a bojovnou Rose a její blond alter ego Vasilissu (latentní lesbický podtext člověku prostě neunikne), namísto zaláskovaného vztahu upír-člověk celkem přijatelnou vedlejší linii dhampýrka - dhampýr a ze střední se stalo místo, kam by se nestyděla chodit ani Hermiona. Bitching i vtípky nikdy nejdou za hranici trapnosti, místo uplakanosti, procítěnosti a hry na velký funkční fantasy svět (všichni víme, že by do toho domku stačilo fouknout a on by se složil) se autoři rozhodli realisticky přivřít obě oči a zavtipkovat si sami nad sebou, upíří popkulturou a ve výsledku i samotnou Meadovou. Vznikla tak adaptace, co si nebere servítky, ale zároveň nezvládá samu sebe. Herecké výkony (snad kromě Rose Hathaway) působí strnule a divadelně - hlavně děda Viktor (kterak odhodí plášť a začne juchat uzdraven) a Kirova jsou na tom vážně, ale vážně špatně. Casting se nejspíš odehrál potmě, i co se vzhledu herců týče - Dimitrij působí jako všechno možné, ale rozhodně ne jako main lover celé série, Christian namísto slizkého, černovlasého ani-tyčí vzhledu dostal do vínku ksicht Edwarda s nezlomeným nosem, k dědovi Viktorovi no comment. Styl vyprávění (a na efekt úpravy) dovršil tragédii započatou ksichtem Dimitrije - jednotlivé záležitosti se na člověka sypou v takové rychlosti, že je nestačí pobírat ani on, ani postavy ve filmu. Stejně jako kniha tak film působí jako jedna velká otravná expozice, která se uvedení do minulosti snaží vynahrazovat prostřihy do současnosti (slepence jsou boží! pojďme to ještě víc zamíchat!). Posledním stříbrným kůlem do srdce celé záležitosti je pak srdceryvně americký "get-out-of-my-way-bitch" proslov Lissy, který už - bohužel pro tvůrce - nepůsobí ani parodicky, ani vtipně, jako spíš prvoplánově, uboze a naprosto idiotsky. Co naplat - udržet si kousavý nadhled po celý film je v případě teenage upířiny setsakra těžké. Patetické proslovy jsou naproti tomu setsakra jednoduché (a sát si krev z vlastního zadku přece taky není od věci, teenageři to unesou). ()

Reklama

Hees 

všechny recenze uživatele

Zoberme nejaký príbeh (neskôr spomeniem aký), hodme tam upírov, sexi ženy a príťažlivých mužov, súboje, nejakú tú akciu, dajme tam trochu lásky a sexuálnej príťažlivosti a plus všetko zasadme do školského prostredia. Upírov rozdelme na nejaké "class" podskupiny a pridajme veľmi priemerný až podpriemerný príbeh a čo sa stane? No vznikne niečo takéto čo sa dá pozrieť, ale nikoho to nebude baviť nejak extra pokiaľ tam nebude hľadať čo tam nie je. Treba však povedať, že v príbehu sú aj jemné a milé prekvapenia a bez nich by to bolo už naozaj veľmi zlé a tie prekvapenia sú odhalenia čo sa neskôr odhalia (dobrá veta že?). Jedným dychom ešte musím dodať, že toto je skôr film pre teen a dospievajúcich ľudí, lebo sa tam riešia veci zo školského prostredia a tak to príbeh trocha deformuje a berie mu dôležitosť, čiže nikto potom ani veľmi nemyslí na to, že hlavným hrdinom ide o ich život a budúcnosť. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Na knížku film nemá, ale nemůžu si tolik stěžovat. Tvůrci se snažili splnit všechny dějové zápletky co jsou v předloze, to se jim taky povedlo, ale samozřejmě pak nemohli jít víc do hloubky detailů i postav. To způsobilo že film působí celkem ploše, bez emocí, detailů co by vše nějak ozvláštnily a přiblížily divákovi. Škoda že se nepovedlo lépe zapracovat na celkové atmosféře, ale prostředí bylo super. Obsazení by mohlo být lepší ale Zoe Deutch v hlavní roli "zachraňovala" (doslova) ostatní a místy i celý film. Hudba je taky celkem slušná. Celkově s hodnocením váhám. Knížka je podle mě ve svém žánru na naprosté špičce, film nedělá ostudu, ale rozhodně to mohlo být i lepší. Jsem vážně zvědavá jestli a jak se natočí druhý díl. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Asi nedospím do premiéry dvojky (která ale s ohledem na mizerné tržby těžko vznikne). Režisér Mark Waters určitě není nezajímavý, což v minulosti párkrát dokázal. Tady ale on i celý jeho tým nepěkně přestřelil. Po megaúspěchu série Twilight se dalo čekat, že není konec. Upíre, chraň nás od všeho zlého. Jedni jsou mírumilovní vampýři, další jejich strážci, pak zase ryzí krvelační vampýři. A ještě tu pobíhají psychopsi. Do toho musíme poslouchat otravný voice-over hlavní hrdinky, která je jinak moc půvabná dvacetiletá slečna, ale její přidrzlá postava je na hranici snesitelnosti. A to je na tom oproti jiným lehce zaměnitelným postavám ještě dobře. Její kámoška je dědičkou vampýrského trůnu, neustále jí tak někdo usiluje o život. Proto potřebuje osobní strážkyni, kterou je ona zmiňovaná cynická hrdinka (které mimochodem černé prádlo sakra sekne). Příběh pak stojí i na středoškolských třenicích mezi studenty, protože jsme na akademické půdě prapodivných Bradavic, kde se zatraceně tlačí na pilu. Snaží se tvářit, že má nadhled (a že je tak trochu parodií na upírské filmy), jenže nemá (a není). Zarazí podivná návaznost scén, podivné ukončení některých linií, mizerné akční sekvence, v každé druhé scéně tu máme otravné herce. Na druhou stranu dokážu ocenit, že tu alespoň chybí to předlouhé hledění si do očí á la Bella a ten její bledý hošan. ()

Galerie (140)

Zajímavosti (17)

  • V knizeDimitrij Belikov pochází z Ruska. Jeho představitel Danila Kozlovskij pochází z Ruska také. (Anez99)
  • Richelle Mead, autorka knižní série "Vampýrská Akademie", si zahrála cameo jako jedna z učitelek na Akademii svatého Vladimíra. (EveStump)
  • Ze scénáře byl vyškrtnut Eddie Castile, protože nebyl nalezen tolik osobitý herec, který by mohl tuto vedlejší roli ztvárnit. (Barka)

Související novinky

Po Divergent přijde Insurgent

Po Divergent přijde Insurgent

13.02.2014

Stmívání odstartovalo fenomén knižních adaptací pro mladistvé, které se pokouší nasbírat divačky přes odvážnou hlavní hrdinku a nadpřirozený koncept. Ve šlépějích Twilight ságy se snažily kráčet… (více)

Reklama

Reklama