Reklama

Reklama

Baahubali: The Beginning

  • Indie బాహుబలి (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

První díl velkolepé ságy o mocném indickém království Mahishmati. Tomu vládne tvrdou rukou neohrožený válečník Bhallaladeva (Rana Daggubati). Na hlavním nádvoří dlouhá léta vězní v okovech Devasenu (Anushka Shetty), sesazenou bývalou královnu, kterou se její věrní přívrženci marně snaží osvobodit. Ve stejný čas u řeky pod vysokým vodopádem žije chlapec jménem Shiva, který roste v silného a odvážného muže (Prabhas). Celý život upírá oči k vodopádu a touží zjistit, co je nad ním, protože nikdo z jeho rodu na tuto otázku nedokáže odpovědět. Zatím se mu ale nikdy nepodařilo vyšplhat proti proudu vody až nahoru. Když mu z vodopádu k nohám spadne tajemná dřevěná maska, je odhodlán konečně vylézt nahoru a naplnit svůj osud... (Dont)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (74)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní indická haluz, která je tentokrát navíc velevýpravná a veleepická a veletriková a... no, ty triky měly sice trochu kolísavou kvalitu, nicméně z těch nemnoha bollywoodských šíleností které jsem viděl, je Baahubali určitě trikově na vrcholu. Chápu, že tenhle spektákl někdo může zmiňovat v souvislosti s Pánem prstenů nebo 300, protože ta závěrečná bitevní půlhodinka s krásně odpornými negroidy je na stoprocentních pět hvězd. Naopak mě tentokrát trochu zklamaly filmové songy, nepříliš nápadité, nepříliš chytlavé. A odulý kníratý prdeláč v hlavní roli mě taky nenadchnul. Každopádně se teď ale budu zatraceně těšit na dvojku. A všem osvícenějším zájemcům o tenhle film samozřejmě doporučuju jeho originální drávidskou verzi a ne hindský dabing, který je fakt prasárna, to už si to klidně můžete pustit třeba česky. ()

marrjaana 

všechny recenze uživatele

První půlka je taková indická verze Plaváčka zkříženého s Herkulesem. I když trochu epičtější a velkolepě zpracována a vlastně je to takové hezky koukatelné a zajímavé fantasy. Ovšem poté se dostaneme do druhé půlky, kdy je vyprávěna minulost a film dostane pořádný koule. Na první půlku rázem zapomenete a necháte se unášet jednou z nejepičtějších filmových bitev, která opravdu zabere skoro celou půlku filmu. Jasně občas jim tam něco ujede, ale celkový dojem z filmu( hlavně z druhé půlky) je WOW! Upřímně mně po zhlédnutí filmů Jodhaa Akbar, Magadheera a (hlavně) Baahubali mrzí, že se Indové do výpravných filmů nepouštějí častěji, protože jim to zjevně pravdu jde. PS: velmi mně zaujalo upozornění na začátku filmu, že pády zvířat jsou výsledkem CGI a upozornění, které běželo při těchto pádech v spodní liště obrazovky. ()

Reklama

Magika82 

všechny recenze uživatele

Bože můj, do koho jsi to zase duši dal?! Aniž bych se chtěla rouhat, mám namysli režiséra a scénáristu v jednom S.S. Rajamouliho, který si sám neopomenul navíc střihnout ve snímku malou roličku navrch. Kde je zakopaný onen pověstný pes? Z mého pohledu: V předlouhých scénách hraných písní, které stopáži filmu ukrojili řádný kus... Tak buď se dívám na fantasy snímek, nebo na romantický muzikál. Zkloubit tyto dva zcela odlišné žánry, to snad zvládne opravdu jen Indická tvorba. Pro diváka v Indiii zřejmě normální k pochopení. U mne však došlo k jakémusi chvilkovému schizmatu v šedé kůře mozkové, která chvílemi vůbec netušila, cože se to vlastně děje. A useknutí filmu po 159minutách tak, že vím, že nic nevím (že je Shiva právoplatný vládce bylo jasné od počátku), to už opravdu natahuje struny mé trpělivosti až přes limit únosnosti. Leč: Krásná výprava, nádherné animační scény království Mahishmati, krásné kostýmy, velmi dobře (za 2) natočené bojové scény, nedovolí mému svědomí práci pomyslně škrtnout červenou propiskou a dát Nedostatečnou. Film pro nenáročného diváka, a diváka milujícího indo-asijské snímky, může být tento film zdařilým počinem.... Tedy subjektivně hodnotím za výpravu, animace, kulisy, kostýmy, bojové scény - paradoxně k počátku hodnocení - 55% a tedy horší Velmi dobrou.... 3 hvězdy. Ale pokračování již vidět nepotřebuji. Děkuji. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Můj první film z Tollywoodu dopadl o hodně lépe než nedávno viděný první přispěvek z Kollywoodu "I" režiséra Shankara, ale na známější Bollywood to stejně nemá, ten mívá celek filmu více propracovaný a celkově na mě působí lépe. Ale jako epický příběh, při kterém přivřete oči nad nerealističností a jen se unášíte epochálními barevnými výjevy, popř. krvavými bitvami, ozvláštněné nějakým zajímavým nápadem, je to dostačující. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Vizuál výborný, hodně se inspirovali Čínou... Sice méně létali, ale zase měli obrovský kus síly, lámali kámen, drtili býky snad i plivanec by zvedli nad hlavu... Výborná věc, žasnout a pobavit se:-). Na to hodnocení světové databáze v tomto případě moc nedejte. Polovina Indů v tomhle snímku hrála a ta druhá to hodnotila 5 hvězdama:-). ()

Galerie (113)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie prebiehalo v štúdiách Ramoji, v indickom meste Hajdarabád. (ambron)
  • Jméno Baahubali (Prabhas) vychází ze sanskrtu a je používané i v indických jazycích. „Baahu“ je paže a „bal“ je síla. Spojení „Baahubal“ tak znamená sílu paží. Z tohoto základu pochází Baahubali, tedy ten, který má sílu v pažích. Uvedená síla nemusí být nutně jen fyzická, ale může vyjadřovat i moc. (Muffino)
  • Film vydělal 10 milionů amerických dolarů a stal se tak druhým nejvýdělečnějším telugu filmem všech dob. Na prvním místě skončilo pokračování tohoto filmu Bahubali 2 (2017). (marrjaana)

Reklama

Reklama