Reklama

Reklama

Baahubali: The Beginning

  • Indie బాహుబలి (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

První díl velkolepé ságy o mocném indickém království Mahishmati. Tomu vládne tvrdou rukou neohrožený válečník Bhallaladeva (Rana Daggubati). Na hlavním nádvoří dlouhá léta vězní v okovech Devasenu (Anushka Shetty), sesazenou bývalou královnu, kterou se její věrní přívrženci marně snaží osvobodit. Ve stejný čas u řeky pod vysokým vodopádem žije chlapec jménem Shiva, který roste v silného a odvážného muže (Prabhas). Celý život upírá oči k vodopádu a touží zjistit, co je nad ním, protože nikdo z jeho rodu na tuto otázku nedokáže odpovědět. Zatím se mu ale nikdy nepodařilo vyšplhat proti proudu vody až nahoru. Když mu z vodopádu k nohám spadne tajemná dřevěná maska, je odhodlán konečně vylézt nahoru a naplnit svůj osud... (Dont)

(více)

Recenze (74)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $6,738,000 Tržby Celosvetovo $101,281,000▐ Sakra, aj Indovia sa vedia tiež dobre oprieť do výpravnosti a do davových scén a dosť veľkolepých, až mráz chodí po chrbte, samozrejme že miestami využívajú aj triky, občas nie moc vydarené ale prevažne na dobrej úrovni, akciou nabité že človek sa ide zblázniť z tej enormnosti, zabalené v dejovej hravosti, nechýba vyhrotená dramatickosť a dokonca zahrajú aj na romantickú osnovu v doprovode s muzikálovými chorálmi, sila, americké produkcie ako Herkules či tretí Hobit dostávajú týmto riadne na frak. /70%/ ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Ano, je to hodně spektakulární, udrží si to divákovu pozornost celých 159 minut a je tam pár wow momentů, ale přesto se trochu bojím, že oproti Eeze je to pro Rajamouliho přeci jen tvůrčí krok zpět. Varovný je například návrat do očí bijícího sexismu: Dvě ženské postavy se sice navenek mohou jevit jako "silné", ale obě zcela zapadají do škatulek vymezených patriarchálními stereotypů - jedna je matka, co se obětuje pro syna, druhá zase bojovnice, která ale vnitřně touží pobíhat ve zdobených šatičkách a vlastně (zatím) slouží jen jako odměna pro hlavního mužského hrdinu. _____ Zatím nikdy v dějinách indického filmu nebylo tolik věcí CGI (je tady i CGI kojenec, CGI býk a CGI vlající šaty) a většina triků je na velice slušné úrovni, zvlášť pokud opustíme kritéria kladená na mnohanásobně dražší hollywoodské blockbustery a budeme je hodnotit v kontextu asijských kinematografií. Párkrát to ale trikařům ujelo, a tak občas narazíme i na nějakou scénu, která je ošklivě naklíčovaná nebo z ní čpí závěsná lana. _____ Na konečný verdikt nad Baahubalim je ale čas až do doby, než v příštím roce přijde pokračování Baahubali: The Conclusion, protože zatím to opravdu vypadá, jakoby vám z klasicky odvyprávěného indického filmu pustili jen polovinu: Seznámíte se s postavami, dozvíte se o jejich minulosti, potěšíte se u několika atrakcí (hudební a akční scény včetně cca půlhodinové masivní bitvy), ale jinak se vlastně nic moc nestane. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tak dobře, já se pokusím popsat co jsem to právě viděl... Indický fantasy blockbuster postavený na historických reáliích, takže se tu sem tam tančí, zpívá a vůbec se tu provádí různě zábavné kousky, které by si v západním filmu nikdo natočit nedovolil, neboť by pak čelil opakovaným policejním raziím konaným za účelem nalezení vysoce funkčních drog v nadměrném množství. Osobně jsem čekal, že se budou trochu prát principy velkéhoi filmu s bolyvoodskejma proprietama, ale tyhle dvě části se pro mě překvapivě doplňují, vážně to filmu sluší, kór když se navíc občas zjeví akční scény, které jsou dokonalým, průsečíkem mezi asijským kun-fu filmem, evropským historickým filmem a halucinogenním snem obecního feťáka po požití smaženice z lysohlávek. Ale bohužel, postupně se začne zjevovat i třetí podoba filmu a ta se dá nazvat jediným slovem - odpad. Čím víc se blíží konec filmu, tím je větší kadence scén, které mají kvalitu nejblíže cékovým filmům od Asyla, co jdou rovnou na dvd za tři dolary do stojánků večerek s chlastem, vážně, je to obrovská škoda. Otázkou je také použití cgi, zpočátku je sice vidět, není moc kvalitní, ale není směšné. V závěru filmu směšné je a to hodně, kvalitativně se dá srovnat i s, a teď si nepášu humor, s letošní televizní vánoční pohádkou na štědrý večer od čt! Poněkud nelibé, když se jedná o nejdražší indický film všehomíra. Bizarně na mě taky působí fakt, že dvě hodinky se koná děj o indickém Herkulovi, načež vžuuuum, přesuneme se pár desetiletí do minulosti a máme hodinový flashback! Navzdory všemu je to pro mě ale velmi zábavný film, byť hraničící s guilty plasure. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Můj čelní střet s pandžábským souborem plísní a kanců dopadl vlastně přesně tak, jak jsem čekal. Koukám jako vejr, nestačím se divit a v ději se lehce ztrácím. Neznaje původní legendu o Lacovi a Dežovi, kteří se štengrují o vládu nad královstvím a zároveň vzdorují i nebezpečí zvenčí v podobě jakýchsi indických skurutů si budu muset počkat na vyvrcholení v druhém díle. Zatím to vypadá, že se za zvuků indického popu všichni servou o korunu jako římani o kus měděnýho okapu. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

S indickou kinematografiou mám minimálne skúsenosti, a tak som niektoré prvky spočiatku prijímal len ťažko. Veril som však, že ma svojimi šialenými scénami dobre pobaví – čo sa aj stalo. Milo ma však prekvapilo, že niektoré pasáže zo seba vyžarovali množstvo napätia, až mi bolo miestami ľúto, že po jednej serióznej scéne nasledoval ihneď ďalší 100-metrový skok či iné bláznovstvo. No možno práve táto kombinácia robí z filmu malý unikát. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Indická verze příběhu o Héraklovi. Dítě, posléze muž s ohromnou silou. Mistr světa ve volném lezení, trhající skály i srdce krásných žen. Předurčený osudem. Nejprve úsměvné, ale zhruba v polovině mě to chytlo a je mi upřímně líto, že na pokračování musím čekat. Některé digitální triky jsou úžasně nedodělané (nejvíc mě udeřil do očí kmen jednoho stromu), ale beru to jako určité "přiznání" pohádkovosti a zase naopak - jiné triky jsou naprosto na standardní vysoké úrovni současné kinematografie. Po skončení jsem googlil výrazy jako Tollywood, telugština, drávidské jazyky a zjistil, že království Mahishmati doopravdy existovalo (zmiňuje se o něm epos Máhabhárata), ale příběh o Baahubalim je smyšlený. ■ P.S. Okamžik s nohou na hlavě je epic. Hudbu, která zní při závěrečných titulcích, jsem si pouštěl dvakrát. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Indický velkolepý snímek s mizernými triky a špatnou výpravou. Neskutečně zdlouhavé, nudné a hloupě vypadající. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Vizuál výborný, hodně se inspirovali Čínou... Sice méně létali, ale zase měli obrovský kus síly, lámali kámen, drtili býky snad i plivanec by zvedli nad hlavu... Výborná věc, žasnout a pobavit se:-). Na to hodnocení světové databáze v tomto případě moc nedejte. Polovina Indů v tomhle snímku hrála a ta druhá to hodnotila 5 hvězdama:-). ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Rozhodně je to velkoryse natočený film. Už úvodní scéna, kdy se žena noří do prudké řeky a nad hladinou drží jen batole v jedné ruce, ohromí. Naznačí, že tahle žena je skutečnou královnou. Výtvarně se vydařil i nekonečný vodopád a pyramidové město nad ním. Příběh je legendou o hrdinovi, který nepoznán vyrůstá v cizím městě a až v dospělosti se mu povede najít svoji identitu a svůj cíl. Ohromující bitvy, poněkud nepřehledná zrada v královské rodině a nějaká ta láska. Z romantických scén vyniká taneční, kdy dívka se snaží svůj protějšek zabít, zatímco mladý muž ji při boji svádí a zkrášluje ji. Film končí v polovině, useknutě, takže bez druhého filmu se nedozvíte, co se stalo a jak to dopadlo. /2. 8. 17./ ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní indická haluz, která je tentokrát navíc velevýpravná a veleepická a veletriková a... no, ty triky měly sice trochu kolísavou kvalitu, nicméně z těch nemnoha bollywoodských šíleností které jsem viděl, je Baahubali určitě trikově na vrcholu. Chápu, že tenhle spektákl někdo může zmiňovat v souvislosti s Pánem prstenů nebo 300, protože ta závěrečná bitevní půlhodinka s krásně odpornými negroidy je na stoprocentních pět hvězd. Naopak mě tentokrát trochu zklamaly filmové songy, nepříliš nápadité, nepříliš chytlavé. A odulý kníratý prdeláč v hlavní roli mě taky nenadchnul. Každopádně se teď ale budu zatraceně těšit na dvojku. A všem osvícenějším zájemcům o tenhle film samozřejmě doporučuju jeho originální drávidskou verzi a ne hindský dabing, který je fakt prasárna, to už si to klidně můžete pustit třeba česky. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvá hodina a pol je kupodivu svieža a plná panoramatických záberov. Čo na tom, že mnohé z nich sú nakomponované vďaka nedobrému CGI. Druhá hodina je už rozvláčna, nudná a prehnane heroická. Indické filmy v tomto nikdy nepoznali mieru. Ich hrdinovia sú takmer Avangeri. Lenže aj napriek vysokému rozpočtu vidíte, že rekvizity sú z lepenky, že akčné scény si dopomáhajú zlou grafikou a hrdinovia ignorujú elementárne fyzikálne zákony a idú si to svoje. Zábavné to je. Dokonca to má aj nejakú hĺbku, hoci príbeh je stokrát prevarená polievka. Pozriem asi aj druhú časť, hoci o tom nie som veľmi presvedčený. Jediný dôvod prečo nad tým uvažujem, je určitá zábavnosť, aká funguje len u Indov. A tá ma aj napriek všetkým chybám ( a že ich je) baví. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Štýlovo podanými scénami vyšperkovaný spektákel, ktorý ale pôsobí veľmi účelovo. Myslím tým jeho prednes, ale zrejme o tom je celá Bollywoodska produkcia. Tanečky mi nevadili, a ani silne ´´coolové´´ zábery na hlavného bijcu ( ale vlastne na každého ), ide skôr o tú strojenosť, akúsi zaujatosť formálnou stránkou, bez švihu a nápadu ( akčné scény, to je kapitola sama o sebe ). Tešil som sa. Na pokračovanie, po tomto, už tak veľmi nie. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Film s nejdelším flashbackem v dějinách a guilty pleasure jako prase. Díky stopáži jsem se už dlouho takhle dlouho nesmál. Některé scény (romanticko-tetovací nebo použití obřího válečného "křovinořezu") mi málem způsobily roztržení bránice. Baahubali vypadá jako vážně myšlená indická verze Kung Fury. Už se těším na dvojku. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Absolutně souhlasím s Nettrassem, indické filmy se hodnotí fakt obtížně, musíte být připraveni úplně na všechno, vizuál je samostatná kapitola, tak jako vložená písnička v nečekaném okamžiku. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Nebýt tam ty klasické indické tanečky, měl bych z toho ještě lepší dojmy. Naštěstí je ve druhé polovině výrazně omezili. :-) Každopádně to udrželo bez problémů moji pozornost navzdory hodně dlouhé stopáži. Skvělá je výprava, efekty i hudba, několik scén bylo skutečně velmi působivých. Těším se na pokračování. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Musím prehodnotiť svoje hodnotenie. V kontexte druhého dielu sa môj názor po ďalších zhliadnutiach dosť zmenil, nedosahuje tento film síce kvalít dvojky, ale aj tak som názor hodne zmenila. Je to v podstate rozprávka, kde hlavný hrdina dokáže všetko bez ohľadu na zákony prírody, ale OK také majú rozprávky byť. Najviac ma naozaj zaujala časť od okamihu ako Shiva začne hľadať Avanthiku až do okamihu ako sa do neho zamiluje a skončia si v náručí. Prabhas a Tamanna boli okúzľujúci.... Ako "predohra" k úžasnej a veľkolepej dvojke je to naozaj dobré. Niekedy je skutočne treba vidieť film viackrát :-) ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

fantasy na indický způsob, které nechybí písně,tance,davové scény,solidní triky a zběsilá akce jak bývá dobrým zvykem, ale jako celek mě to tentokrát moc nechytlo.Závěrečná bitva dojem sice lehce napravuje, ale bohužel sem se víc nudil než bavil...60% ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

(Tato recenze je kompatibilní a platná pro oba dva díly: Baahubali I: The Beginning & Baahubali 2: The Conclusion) |||  Tak jde se na to! Baahubali je fenomén a nejvelkolepější epický epos jaký se dá natočit. Stačilo si vzít inspirace z Pána prstenů, Lvího krále, Hry o trůny, 300: Bitva u Thermopyl přidat tomu více toho indického koření tak, aby konzumentovi vypadly bulvy, spadla brada a došlo k maximalizaci WOW&WTF efektu. Baahubali je žánrový mix - fantasy, akční, drama, dobrodružný film, pohádka, romance, historický film, muzikál, taneční film, válečný film, videoklip, komiks a zjednodušeně řečeno takový Disney spektákl na steroidech, koksu a LSD. Baahubali je držitel desítek ocenění, rekordů a prvenství. A že tento film nikdo moc nezná? Inu, ne každý si na něho troufne nebo nemá čas (první díl má jen 160min, druhý 170min) a nebo je Evropan. Je třeba podotknout, že je to film made in India - Bollywood/Tollywood a budou tu nějaké ty písně, romantika, přepálená akce a vizualita. Ale ono se to tu všechno perfektně hodí a sedí a dopomáhá k okouzlení scén. Baahubali je takový indický Bivoj, silák, hrdina. Klasicky postaven a tvořen sošným hercem a scénářem, tak aby jeho hrdinské charisma prýštilo na stovky kilometrů. Baahubali je megagigantická epická fantasy podívaná, která ve dvojdílném celku (+Baahubali 2: The Conclusion) usedá na trůn vizuálních fantasy blockbusterů a to díky režii ďábelského velkorežiséra Rajamouliho. Sledovat jeho styl, rukopis a snahu udělat totální hrdinské scény a přitom být originální, dech beroucí i urvaný z řetězu je prostě zážitek. Příběh je klasicky o mocenských intrikách, rodech a následnících trůnů, ale to je jen vedlejší aktivita. Tím hlavním je zde AKCE. A ta je přepálená, indická, over the top, z jiné dimenze. On ten Bollywood je v tom akčním žánru hodně jinde, takže tady se muselo ještě o kus levelů nasadit, aby indický divák čuměl. Vrcholem obou dílů jsou bitvy. V Baahubali: The Beginning je na konci bitva, která se skoro vždy objevuje na youtube, pokud zadáte: "The most INSANE epic war scene I've ever seen". Nápaditostí, rozsahem a šíleností tomuhle asi fakt nic nemůže konkurovat. Absolutní výprava, masky, arzenál, zbroj a božské ultra-epické zhmotnění hrdinských činů, jak jinak než po indicku v ikonických zpomalovaných záběrech, kdy jako fanoušek pláčete štěstím, že existuje někdo jako S. S. Rajamouli, co dokáže tvořit v tom současném filmovém vyčpělém západním světě ještě nádherný starosvětský hrdinský epos. ()

Reklama

Reklama