Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh založený na románu Jane Austenové o tom, jak nepříjemné následky může mít přílišná povolnost mysli. Anna Elliotová (Amanda Root) se ve svých sedmadvaceti letech už vzdala naděje na manželství. Nabídku k sňatku kapitána Wentwortha (Ciarán Hinds), jediného muže, kterého kdy milovala, odmítla na nátlak své snobské rodiny, aby toho pak trpce roky litovala. Znovu se s ním setkává na návštěvě u rodiny své provdané sestry. Wentworth si za tu dobu vybudoval kariéru v námořnictvu a teď je rozhodnutý najít si manželku. Setkání s Annou ho vyvede z rovnováhy, ale jeho hněv na ni kvůli jejímu odmítnutí v něm stále přetrvává. Anna poznává, že jí Wentworth stále není lhostejný, zejména když se začne dvořit jiné ženě a o ni zdánlivě nejeví zájem. Když si ale Wentworth uvědomuje, že Annu ze svého srdce nedokáže vystrnadit, zdá se, že je pozdě. O Annu se uchází její pohledný a zámožný bratranec pan Elliot, který má to, co Wentworthovi chybí – podporu Anniny rodiny… (maku1304)

(více)

Recenze (31)

emma53 

všechny recenze uživatele

Když Persuasion srovnám s jinými filmy podle předlohy Jane Austen, tak jsem zatím asi zažila největší zklamání. Možná jsem byla až příliš natěšená na tak těžko dostupný film. Jsem přesvědčená, že největším problémem byl výběr Amandy Root do role Anny, protože na mě téměř po celou dobu s těma jejíma kukadlama působila jak umírající laň. A to i přesto, že jsem se s její povahou dokázala velmi dobře ztotožnit. Je to škoda, protože Ciarián Hinds byl naopak poměrně dobrou volbou. Jinak doba, kostýmy a většina jejího úděsného příbuzenstva byla vykreslená velmi dobře. Sice se smutkem, ale nad průměr dnes nepůjdu. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Unylé; a to i ve srovnání s jinými adaptacemi knih Jane Austen. Hlavní hrdinka nahodí v první scéně mučednický výraz a nezbaví se ho do konce filmu, hlavní hrdina postrádá nějaké osobní kouzlo a charisma typické pro Firthova pana Darcyho. Jediné, co stojí za zmínku, jsou opravdově působící kostýmy a interiéry. Jinak je to nuda a šeď plná nesympatických postav. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Předloze docela věrné, kostýmově taky vydařené, ale co zde působí jako pěst na oko, je herecké obsazení. Zmiňují to už ostatní, takže se v tom nebudu babrat, ale jediný kloudný ksichtík, který ostatní převyšuje s přehledem, je Ciarán Hinds. Nechápu, když to odpovídá dialogově a člověk si dokáže i bez knihy vytvořit svůj dojem o příběhu, proč se tvůrci nezačetli i do popisu postav. 3,5* za návrat do doby minulé. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Šerednosť hercov sa tu snúbi akurát tak so sychravým počasím, avšak romantický pocit zabíja už milimetrová čiarka, ktorú má Amanda Root namiesto pier. Ja viem, že to má byť nenápadná a zhumpľovaná ťuťka, ktorá pomaly kvitne, len to kvitnutie neprišlo. Inak kostýmovo, prostredím a aj hereckým vystupovaním nie je čo vytknúť. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zrovna tenhle román mé oblíbené Jane Austenové je takový nenápadný, jako jeho hrdinka. Filmové zpracování nenabízí další pohled na příběh, je jen jeho ilustrací. Bohužel, nepříliš pohlednou, což myslím doslova. Málokdy se vidí tak nevzhledné obsazení filmu. Přece jen, když si nabubřelý šlechtický otec hlavní hrdinky v románě celou svou osobnost zakládá jen na hezkém zjevu, měl by to být aspoň pěkný chlap a ne takový zrzavý pichlavec jako ve filmu. Stejně tak její starší sestra, obdivovaná pro svou krásu, která je její jedinou devizou, by neměla vzbuzovat dojem, že by si co nejrychleji měla zajít na stomatologii. Annina přítelkyně, ovdovělá paní Smithová, tak to už snad byl travestit za zenitem, ne? Hlavní hrdinka byla i v románu šedá odkvetlá myška, takže tohle sedí, ale její herecký projev: "vypoulím ty oči, co nejvíc umím" by měl mít trochu širší rejstřík. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Ač Anička celý film kouká jako sovička, tak nevadí, já na tahle témata a intriky slyším a rád na to jak koukám, tak to čtu. Austenku jsem tedy nikdy nečetl a číst (asi) nebudu. Persuasion má dobrý příběh, průměrné herce (Hinds tedy charisma má, u žen je to bohužel horší), krásnou Anglii, skvělé kostýmy, vydařenou výpravu. A sestry Dalrymple byly rozkošné zrůdičky. Pod čtyři jít prostě nemůžu :o) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Ve dvou dnech jsem měl silně přeaustenováno, přesto jsem se rozhodl pro slabší čtyři kousky. Oproti Emmě a Emmě. nešlo o komedii a atmosféra tomu svou tísnivostí odpovídala. I přes různé mouchy mě film po celou dobu víceméně bavil, ale jedna věc mě fakt zarazila, a být obyvatelem viktoriánské Anglie, hodil bych si i shnilým ovocem. Stejně jako uživatele togaf mě nenechalo chladným to okusování obličejů na ulici, už už jsem čekal dav s vidlemi a pochodněmi. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Anotace k Persuasion z roku 1995 by togaf: Hnusní herci kteří neumějí hrát. Konec citace. Osobní hodnocení: Nechápu jak R. Michell mohl takhle hrozně zničit tak vděčnou adaptaci. Pan Eliot, který si potrpí na vzhled je hnusný a plešatí. Polibek uprostřed Bathu v 19. století mezi hrdiny z vyšší střední vrstvy? V tomhle filmu normální...nikdy víc a rychle zapomenout. ()

Želik 

všechny recenze uživatele

Kniha ma veľmi nudila, našťastie film až tak nie. Sestry Any Elliotovej som mala chuť zabiť aj s ich podareným oteckom už v prvej tretine filmu. Najväčším potešením bol Ciarán Hinds ale až priveľa krát som sa musela pozerať na stále rovnako vyočenú Amandu Root. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Nejlepší kostýmní film, co jsem kdy viděl. Nedíváte se tu do hloubi 19. století -- přímo tam jste, se všemi tehdejšími obyčejnými lidmi, stejnými, jako jsme my sami, stejně toužícími i chybujícími. Že tu nehrají žádné hvězdy, je jen správné. Kinamtografie úchvatná, zátiší v interiérech vypadají jako plátna starých mistrů. Osvětlení pouze přirozené, večery při svíčkách... Anglický venkov. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Velmi věrné až pietní převedení předlohy, inu BBC se nezapře. Škoda jen, že velká většina herců (i ve vedlejších rolích) vypadá mnohem starší než jejich role určuje. ()

Simbet 

všechny recenze uživatele

Rok 1995 byl na adaptace románů Jane Austen opravdu úspěšný a není tomu jinak ani u tohoto snímku. Amanda Root mi typově pasovala do životem zklamané ženy, její proměna k lepšímu z lásky sice nebyla na její vizáži patrná, protože v tomto ohledu nemá Amanda moc co nabídnout, ale přesto zejména její výkon dělá tento film tak skvělý. Ale i ostatní herci Ciarán Hinds, Sophie Thompson a všichni další, dělají tento film velmi realistický. Skvělá výprava a kostýmy celý film jenom podtrhují. Je to z tohoto roku jedinný film podle Jane Austen, který není, tak typicky pro Jane Austen, uhlazený. Naopak, vášně a rozervanost duše se nám tu vyjevují v plné výši. Pravda je, že tento její poslední román je i v knižní podobě taky trochu takový. Pozdější adaptace se s tímto filmem rozhodně němůže rovnat. Takže mi nezbývá než se těšit na další zpracování, které bude mít stejnou kvalitu a výkony, ale na hlavní postavy bude líbivější pohled. ()

York 

všechny recenze uživatele

Herci sice moc nepasovali do filmu odehrávajícím se na začátku 19. století (Anna byla taková celkem stará a ne moc hezká, paní admirálová a paní Russelová zase vypadaly jak ze současnosti), ale zase jejich postavy byly hrozně zábavné a (pokud to budeme brát jako satiru) dobře vybrané. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Tak to se opravdu povedlo. Výborně vystižená atmosféra doby a literárního díla Jane Austen. Vynikající je Amanda Root v roli Anny Elliotové. Dávám 100%, protože tohle zfilmování si ho opravdu zaslouží. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

„I tried to forget you…I thought I had...“ Jane Austenová tak, jak ji mám ráda. Žádné výbuchy romantiky, jen pár náhodných pohledů a doteků, které o to víc chytají za srdce. Obsazení nemá daleko k dokonalosti, všichni do jednoho vypadají, jako by se v 19. století narodili. Amanda Root je na začátku správně staropanensky odkvetlá, aby mohla postupem času už jenom rozkvétat a krásnět. Ciaran Hinds je coby Wentworth trochu zvláštní volba, ale nehraje ho špatně a jeho scény s Annou výborně fungují. Příběh se sice občas až příliš věrně drží předlohy, přesto jde o překvapivě ucelený a překvapivě komorní film. ()

Reklama

Reklama