Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krvavý thriller o bývalém gangsterovi - členu Yakuzy, jehož rodina byla vyvražděna během kruté války gangů v Tokiu. Nyní je donucen vydat se s novou identitou do Ameriky, aby našel Kena - svého mladšího bratra. Yamamoto se zpočátku cítí frustrovaný v cizí zemi, navíc nemluví anglicky. Zjišťuje, že se Ken zapletl s drogovými dealery. Záhy se dostává do podsvětí L. A. a ke svému překvapení se ocitá zpět v životě plném násilí a zločinu, na jaký byl v Tokiu zvyklý. Brzy vytvoří silný gang, který bez jakýchkoli zábran, likviduje své nepřátele. Válka gangů se však nevyhybá ani Americe, a tak se Yamamoto po čase ocitá tváří v tvář jinému gangu a zjišťuje, že již není cesty zpět... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (221)

dANo 

všechny recenze uživatele

Kitano je veľmi charizmatický pán a evidentne má rád násilie a brutalitu na japonský "yakuza" spôsob. V tomto filme s pomalým tempom a množstvom vrážd (ktoré akoby zázrakom neriešia ani média, ani polícia:) je najzaujímavejším článkom práve samotný Kitano, lebo príbeh je viac-menej poslabší... ()

Všivák 

všechny recenze uživatele

Velmi drsná a sirová gangsterka. V pozadí hraje relaxační hudba a vy se ptáte: Proč to proboha dělá? Když ví jak to skončí.. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Trošku inak natočená mafiánska gangsterka ktorá svojím melodramatickým až snovým pohľadom na ukrutnosť a brutalitu samotného problému zločinu pôsobí skôr vlažne a predvídavo až čiernohumorne, ale iný pohľad filmárčiny a akási skrytá krutá pravda vzbudzuje pozornosť, takže nakoniec prečo nie. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nemluvný, přímočarý, nesmlouvavý jakuzák Beata Takešiho je sice nucen se uklidit do Ameriky, nicméně komerčnímu "poholywůdštění" nepodléhá. Typicky pozvolný styl se svébytným střihem nenuceně mixuje brutální erupce násilí s bezelstným humorem a subtilní poetikou koketováním se smrtí utužovaného přátelství, loajality, bratrství. Vzestup a rozrůstání gangu podává bravurně, avšak spirálu pádu roztáčí v závěru natolik kvapně a bezvýchodně, až rozředí její dopad. ()

lofa 

všechny recenze uživatele

Takeshi Kitano zahrál gangstera naprosto mistrně ! Svoji roli si napsal a zrežíroval tak, že padla jak prdel na hrnec :-) ()

Looser 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný, temný a hodně dobrý. Po tomhle filmu se asi podívám po Takeshi dalších filmech.....Film si na nic nehraje a podává surovou formou (možná trochu dokumentárně) jak to v životě chodí.Takeshi rulez! ()

bloodvomit 

všechny recenze uživatele

Hmmm dá se tohle vůbec hodnotit? A pokud jo, za míň než pět? Těžko, Takeshi Kitano, klasický prostředí klasickej Kitano, yakuza, čest, impulzivnost. Brother má vysokou úroveň na který je znát notná dávka filmařskýho talentu a hooodně velká dávka filmařskejch zkušeností. Opravdu musíte vidět! ;+] ()

lskala 

všechny recenze uživatele

Skvělá gangsterka! Málo mluvení, hodně krve, komická basketbalová vložka, jednoduchý píběh a charizmatický drsoň v hlavní roli. Tak to má být. Plusové body sbírá originální kamera a záblesky Kitanovi režisérské kreativity. 75% - 4**** ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Celé je to postaveno na charismatu a osobnosti Takešiho Kitana, ten člověk nemusí vůbec mluvit (a vlastně tady ani nemluví). Viděl jsem to asi před 15 lety v jihlavském divadle, kde pravidelně jeden den v týdnu existoval filmový klub. Výborné to bylo především v tom, že bylo většinou plno (dejme tomu 300 lidí), což zážitek z filmu také umocnilo. Tento patřil k nejlepším..............moje hodnocení = 8 z 10. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

„Some joker cut me up yesterday.“ Japonský chlapík v obleku bez kravaty a s okuliarmi neveští nič dobrého. Drsný vzhľad chladnej tváre podporuje Takeshi Kitano aj skutkami svojho hrdinu. Krivý pohľad kamery naňho možno znázorňuje jeho povolanie, ale v obklopení obyčajných ľudí sa jej poloha vyrovnáva. Taxikárovi neodpovedá. Pri flashbacku vidíme jeho vnímanie cudzej reči ako ticho. Krv nie je voda a preto je názov filmu, Brother, napísaný červenou a zaujímavým, asi japonským fontom, ktorý sa viac hodí do hororov. Ale toto krimi nie je bez krvi. Hlavný hrdina rozdáva štedré sprepitné, či už taxikárovi alebo boyovi v hoteli. Slovami neplytvá a cudzím jazykom sa hovoriť nepokúša, až divák rozmýšľa, kedy vôbec prehovorí. Stretnutie s hrdinom stvárneným Omarom Eppsom je epické. V prvom flashbacku vidíme zobrazený vtip: „To fajčenie ťa raz zabije.“ Postupne odkrývame minulosť bratov v Japonsku. Výkon Takeshiho Kitana je precízny v mlčaní, akčných scénach aj dramatických hulákaniach. Kamera je výborná, nikdy neviete, čo bude nasledovať. Scéna stretnutia, kde predtým spojenci sa okolnosťami stali nepriateľmi, najprv zaberá podriadených bez divákovej vedomosti, žeby tam boli aj bossovia, ktorých po prestrihu zobrazia neskôr. Pri scénach zabíjania sa využíva dynamická kamera, ide v aute a tak sa jej pohyb uľahčil. Hudobne sa veľa songov neprehrá, je ale trafia do čierneho. Je tu vážna klavírna hudba a raz zaznie aj nejaká dynamická vec vhodná na pohladenie ega pred bojom. Aniki (elder brother) mení svet svojho mladšieho brata neplánovane, ale prirodzene. Ale aj taký Kato je fajn postava, čo sa nezabúda. Spoľahlivý, brutálny a verný, ale predsa len žiarlivý na ženu svojho šéfa, ktorá mu podľa neho počarovala hlavu. Scény basketbalu sú už len chuťovečka, rovnako ako stávky. Z týchto rôznych pováh a nevšedného humoru by sa pokojne dal spraviť aj seriál. Logický lapsus) áno, do filmu sa výbuch auta hodí, ale predsa s tým treba počítať a najať si aspoň štartérov. Taký Boris Kollár musí krútiť hlavou nad hlúposťou postáv. Škoda len, že mafiánske popravy sú tu zobrazené s čo najmenšou akciou. Pre milovníkov mafiánskych filmov a hlavne yakuzy je to výnimočný film, ktorý ide podľa žánrových očakávaní a pridáva aj niečo navyše. Bloky ticha, príliš temperamentné analyzovanie situácie, kultúra, akú nepoznáme, či akcia a krvavé scény s kvalitnými dramatickými postavami dokážu vždy uchvátiť. „I’m Michael Jordan.“ –„he can’t swim straight anymore.“ Jazykové okienko: gank; be on the take. ()

Jiří K. odpad!

všechny recenze uživatele

"Cim vic krve tim vic hvezdicek..." jakoby si řekl režisér a vyplácal všechnu barvu... žel, na mně to jak vidno neplatí. Pro Mariuse: Děkuji Ti za názor. Od Tebe, jako požírače různých blboidních Killbillů, Fightklubů a Pulpfikšnů, to vyznívá velmi rozumně a racionálně. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Brilantní záležitost. Kitano klasický, ovšem v té nejvybroušenější formě ze všech jeho dalších filmů, které jsem zatím viděl. Na celém filmu je nejlepší ta neuvěřitelná absurdita: (bacha, spoiling!) prostě si "jen tak přijde do Ameriky". (Protože se to "tak nějak doma v Japonsku potento, že jo".) Jen tak potká svého bratra, ubohého třetiřadého překupníčka. Jen tak někoho zmáčkne, pak jen tak odstřelí - to vše s typickým šklebem postižení poloviny tváře a poněkud snovým mimozemským výrazem - jen tak se pak někam s partičkou stále vyjevených klučíků promasakruje, jen tak se ocitne na špici a pak jen tak... No, i spoiling má své meze. A celé se to jen tak, občas až poněkud snově, jako by člověk pozoroval nějakou tichou ospalou neskutečnost, stane a sklouzne až do závěru. Jestli je něco absurdní film, tak tohle, kam se hrabou všelijaké inťoušské hokus pokusy :-) P.S. Český název je jen jedním z mnoha dokladů neuvěřitelné stupidity lidí, kteří názvy, pod nimiž jsou u nás filmy distribuovány, vymýšlejí. Zato je to ale dost nepřehlédnutelný důkaz. ()

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

Čo to malo byť? Filmy z podsvetia mam rád a aj na tento som sa patrične tešil, ale nastalo veľké sklamanie. Prišlo mi to dosť nevyrovnané, niektoré scény až amatérske a ukrutne nudné. Neboli v tom žiadne emócie a akcia to jednoducho nemohla zachrániť. Kitano mi prišiel ako japonský Horacio a stými jeho pohľadmi z poza okuliarov ma dosť rozčuľoval. Neviem, dosť ma to sklamalo. 40% ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Máte rádi gangsterky, ale ty tradiční už vás omrzely? Můžete zkusit právě Ve spárech yakuzy. Musíte ovšem čekat něco zcela jiného. Sice jde ve finále opět „jen“ o souboj gangů, ale forma vyprávění je úplně odlišná. Nenaleznete zde žádného hláškujícího sympatického padoucha. Yamamoto většinu času mlčí a tváří se pořád stejně, přesto má charisma na rozdávání. Nečekejte ani zběsilé akční scény, rychlé střihy a například automobilové honičky. Film nabízí pomalé tempo vyprávění a spousty scén bez dialogu. Samotná akce je pak natočena spíše zkratkovitě a působí tak jen jako součást (a nikoli hlavní bod) života gangsterů. Díky tomu všemu pro mě byl snímek Ve spárech yakuzy osvěžením a já si velmi užíval jeho klidnou, i když místy velmi krvavou atmosféru. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Brutálny až drastický nárez od Kitana, ktorý prakticky nemá chybu, hádam až na fakt, že k záveru kedy sa začína do deja priplietať mafia stráca dej na prehľadnosti. Vyrieši to až koniec typu "Ende gut, alles tot". Napriek naozaj surovému podaniu, headshotom, urezaným prstom a radou ďalších rafinovaných spôsobov ako niekoho zabiť nechýba humor, skvelá hudba, minimum dialógov. Kľudne by film mohol slúžiť ako "Príručka a rýchlokurz člena podsvetia ako na to" aj v našich končinách... ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Kitano je borec, ale už jsem viděl od něj lepší filmy (Ohňostroj). Hodnotím jako lepší průměr bo mám naňho přísnější metr...;-) ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Úvod z Japonska je kvalitní a dbá na detaily, jenže po přesunu do USA se z filmu stává celkem křečovitá gangsterka která navíc pohlíží na tamní pouliční gangy s trochu idealizovanou naivitou. Že se průměrný pouliční černoši změní na zrcadlovej obraz yakuzy, to nesežeru ani Kitanovi. On je Kitano v podstatě takovej japonskej Clint Eastwood takže to meditativní tempo a klidná hudba na pozadí ultranásilí (hůlky zaražený do mozku, uřezaná hlava) nebyly až tak zarážející, neuškodilo by ovšem víc scén co se zaměřuje na sbližování se těch dvou světů co se tady potkaj. Z filmu je viditelně hodně vystříháno takže kdo ví, třeba to původně bylo ucelenější, ale nedivim se že sám Kitano s timhle nebyl spokojenej. Herecky je to půl napůl, japonský obsazení odvádí tradičně super práci (Kitano, Terajima, Kato) ale amíci jsou totálně mimo. Nedá se však říct že by to byla ztráta času, je z toho cítit taková ta příjemná post-90s atmosféra a nemůžu říct že bych se vyloženě nudil. ()

Bafo 

všechny recenze uživatele

Jedna s mejch nejoblibenejsich gangsterek... Predevsim kuli vystupovani japonske mafie Yakuzi ktere mi je nekolika nasobne blizsi nez ti spagetozrouti... Yakuza je totiz postavena na samurajsky tradici ale zaroven je skvele progresivni (hehe u mafie to zni divne co ?) no proste jako cele japonsko... A to je v tomto filmu opravdu videt... Navic je film vtipny a technicky skvele zvladnuty... Bravo Mistre ()

Reklama

Reklama