Reklama

Reklama

Hitchcock/Truffaut

  • USA Hitchcock/Truffaut (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1962 se Alfred Hitchcock s Françoisem Truffautem zavřeli na týden v Hollywoodu, aby společně pronikli do tajů filmové režie. Kromě původních magnetofonových nahrávek z tohoto setkání, které posloužily jako materiál pro Truffautovu legendární knihu Rozhovory Hitchcock - Truffaut, nabízí nový dokument také fotografie z té největší lekce filmového řemesla všech dob a zavádí diváky do strhujícího světa tvůrce Psycha, Ptáků a Vertiga. Hitchcockova úžasně moderní tvorba je zde rozebrána a objasněna jedněmi z nejuznávanějších režisérů dneška. (HBO Europe)

(více)

Recenze (28)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jsem mírně zmatený tímhle filmem. Proč je rámovaný knihou, která jako by mu překážela a vzdaloval se jí, kdy to jde? Z celých rozhovorů to vybírá punchliny, které to bez ladu a skladu háže na hromadu, přijde mi to víc matoucí než cokoliv jiného. Bývalo by bylo praktičtější věnovat se příběhu těch dvou filmařů (nebo se na Truffauta rovnou vykašlat, když se mu film věnuje jen okrajově a povrchně, a udělat to prostě o Hitchcockovi) jako takových a spíš ke knize směřovat jako k jednomu z východisek než z ní vycházet jako ze zdroje/nezdroje. Hitchcock, milovník uzavřených, pevných filmů, ve kterých není ani scéna navíc a dávají vnitřní smysl, by z tohohle konceptuálního bordelu zešílel. Zkrátka zajímavý materiál poskládaný naprosto jalově a nesmyslně. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ty rozhovory Hitche a Françoise jsou až příliš kanonizovány. A toto je dokument sloužící jen k tomu, aby mýtus pokračoval a žil dál svým vlastním životem. Ačkoli některé faktografické chyby jsou opravdu nepříjemné a je to únavné vidět je zafixované znovu i v tomto dokumentu. Nicméně pro vážné zájemce je přínosné si zapolemizovat a nenechat se zviklat. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Strašná nuda, která ke knize nepřidává v podstatě nic navíc - pokud tedy za tu přidanou hodnotu nebudeme považovat žvanění různých lidí od fochu, kteří zde prezentují své roztodivné názory, z nichž mi většina přišla dost jalových. Podle mě je ten dokument ztráta času a lepší je si rovnou přečíst knihu, anebo ještě lépe - seznamovat se rovnou s Hitchcockovou filmografií a udělat si názor zcela sám. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čaká nás niekoľko zaujímavostí ohľadom starších Hitchových filmov, ktoré sme si mysleli, že nikde neuvidíme. Inak názov klame, toto je skoro celé o slávnom Angličanovi, teda aspoň z troch štvrtín. Vyvrcholením sú samozrejme popisy a komentáre k filmom Vertigo a Psycho, ale to sa dalo asi čakať a vlastne ani by to inak nemalo logiku. Škoda toho, že sme sa nedozvedeli viac aj o Francoisových filmoch, ale aj o ňom určite nájdeme nejaký vyčerpávajúci dokument. Pozrite si aspoň dokument o jeho konfrontácii s Godardom, už si nepamätám, ako sa volal. Či mohli ísť Fincher alebo Scorsese viac pri komentovaní filmov do hĺbky, sa môžeme dohadovať, ono Jones zrejme chcel, aby bol jeho dokument najmä zrozumiteľný. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Výstižnejší názov by bol Hitchcock by Kent Jones. Truffautova kniha slúži viac ako podklad pre exkurz Hitchcockovou filmárčinou než objekt skúmania. Dúfal som, že sa dozviem viac zo zákulisia interview a okolnostiach vzniku publikácie. Namiesto toho som dostal subjektívne celebritné analýzy Hitchovej tvorby, z ktorých najtrefnejšie priniesol nie Fincher či Scorsese, ale prekvapivo režisér James Gray. V súlade s obdobnými "docs for dummies" doprial Kent Jones z Hitchovej filmografie najväčší priestor Vertigu a Psychu (čo je zcela pochopiteľné), no priam šokujúco odbaví zásadné projekty ako Rear Window či North by Northwest jedným alebo dvoma zábermi v montáži bez komentára. Napriek mojim výtkam, musím uznať, že i tak je to celé zábavnejšie ako rozhovory Truffauta s Hitchcockom. Tie sa na môj vkus tvária príliš akademicky, chýba im šťava a deklasuje ich Truffautova bezhraničná adorácia legendárneho tlouštíka. V kategórii režisérskych one-on-one interviews preferujem duo Bogdanovich/Welles. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Z principu nemůžu dát 5 hvězd. Aby totiž dokumentární pocta téhle legendární knize nebyla jen pouhou povrchní ódou, musel by samotný film mít několik hodin a minimálně tak, jako se rozebírá Vertigo a Psycho, rozebrat vše, čeho se Hitchcock s Truffautem v knize dotkli. To by byla pořádná cinefilní palba dle mého gusta, ale chápu, že by moc lidí do kina asi nenalákala. Hitchcock/Truffaut je tak spíše takovým delším trailerem na to, abyste si knihu přečetli. Pokud jste knihu už naopak četli, moc nového se asi nedozvíte a užijete si asi jen ten pleasure pocit ze sledování. 7/10 ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Perfektní záznam rozhovorů dvou největších režisérů dvacátého století, doplněný názory současných režisérských es na tvorbu Alfréda Hitchcocka. Pánové Truffaut a Hitchcock na sebe skvěle reagují a i mně se velmi líbily rozbory Vertiga, Psycha a Ptáků. Hodlám si přečíst knížku těchto rozhovorů a musím si pustit aspoň Vertigo. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Ale knižné rozhovory sú iná kapitola... To je definícia sama o sebe. Už vôbec takto uskutočnený štrukturovaný rozhovor s maestrom so starej školy spolu s novátorom, kritikom a režisérom nových trendov je sám o sebe fascinujúci. V mnohom to obohatilo prístupy a pohľady na mnohé tituly v rámci filmových výkladov kinematografie. Tento dokument sa snaží z obšírna, ale skôr v čiastočkách priblížiť tej atmosfére, ktorá rozhovor sprevádzala (s doplnenými komentármi Finchera či Scorseseho a rôznymi doplnkami). A každý, kto má knihu ako tak naštudovanú vie, že o Truffautovi a jeho tvorbe sa tu veľa nedozvie. On robil "dojnú kravu", aby tieto stretnutia niekam záslužne posunul a Hitch bol ten, ktorý venoval penzum času a osobného voľna (vo veku, kedy nemusel), keďže sa o mnohých "starých" majstroch vraví (výnimkou je napr. Renoir), že sú ťažko dostupní a neradi sa delili o metodikách svojej práce. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Když jsem se podíval na tenhle snímek, řekl jsem si, že si v první řadě musím sehnat knihu, která je vlastně důvodem, proč tohle bylo natočeno a kterou napsal Truffaut po rozhovorech s Hitchcockem. Zde je jako bonus ještě to, že známí a zajímaví filmoví tvůrci rozebírají díla těchto dvou velkých osobností. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Dokument o knize rozhovorů s tím největším, co nastolil pravidla filmového jazyka a jemuž dodnes nikdo nesahá ani po kotníky. A já si jdu tuhle bibli nyní objednat. Samozřejmě revised verzi. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Předloha je podle mě nezfilmovatelná, takže jsem do toho moc velké naděje nevkládal. Jenže i tak mě to dost zklamalo. Nudné a nezáživné povídání o těchto dvou velikánech (přičemž o Hitchcockovi je to mnohem, mnohem víc než o Truffauttovi, kterému se to věnuje jen okrajově) složené z nesourodých, nahodile působících scén a úvah a rozborů jejich filmů - především těch Hitchcockových a především Psycha a Veritga... takže jeho úplně nejslavnějšího a pak toho nejčastěji rozebíraného, super, to jinde neuvidíte - v podání pár jiných slavných režisérů. Ona tomu ale fakt chybí koncepce - začátek představí knihu, pak se na ni zvysoka vykašle a je z toho dokument o Hitchcockovi, kde se skáče z informace k úplně jiné informaci a konec se zase vrátí ke knize a k oběma režisérům, jenže tak nahodilým způsobem, že to spíš působí strašně nuceným dojmem. Prostě to vůbec nefunguje, je to celé mizerně a povrchně vedené a i těch pár zajímavých informací mi tu k lepšímu hodnocení moc nepomáhá, když si je můžu přečíst v knize, která je nedozírně lepší, zajímavější a hlubší. Tenhle film jí nesahá ani po kotníky. Ale ta kladnější hodnocení do jisté míry chápu - neznat předlohu, tak se u toho sice nudím, ale navnadilo by mě to. Já ji ale znám, dvakrát jsem ji četl a tak mám možnost porovnat... Slabé 2* ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Tohle není film, který byste měli chtít vidět, když oba tvůrce s velkým H a T neznáte. Na to je příliš "výběrový" a nejde moc do hloubky v poznání stylových fines a (byť se tu něco málo dozvíme i o Truffautovi, tak hlavně) Hitchcockových formálních voleb, jejichž pochopení dali právě novovlnní režiséři v čele s Truffautem tak mnoho a bez jejichž docenění se lze jen s obtížemi na Hitchcocka dnes dívat bez nadhledu a shovívavosti. To ostatně ve filmu i přímo zazní: v Hitchcockových filmech je víc, než se z žánrových škatulek, přepálených zápletek a účelového herectví tehdejších hvězd zdá. Pro vášnivé znalce (zejména Hitchových) filmů a milovníky ústřední rozhovorů T s H je tady toho ovšem také málo a navíc to občas působí "Mr. Obvious" dojmem... Přesto mne Jonesův a Toubiany snímek naprosto odzbrojil. Myslím, že ideálním divákem je středně až dobře obeznámený fanoušek, který už má alespoň část tvorby Alfreda Hitchcocka nakoukanou, ale už pár let od něj nic neviděl. Film perfektně navnadí, připomene a vypíchne to podstatné, rozvibruje nostalgickou strunu a vyplivne Vás z kina s pevným rozhodnutím se do toho onehdá obdivovaného světa zase vrátit (primárně k tomu Hitchovi, ale v těsném závěsu snad i k Truffautově tvorbě). Jdu si pustit Vertigo..! ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Dva neobyčejní pánové, jedna podobně neobyčejná kniha, avšak jeden rozpadlý dokument. Z názvu jsem usuzoval, že půjde o propojení těchto dvou osobností skrz jejich díla, kdy vzájemnou příbuznost některých děl není těžké vypozorovat... Místo toho zde je však analýza pouhých dvou Hitchcockových děl, "Vertiga" a "Psycha". Jako první se nabízí otázka - "a proč zrovna tyto dva filmy?" Nemluvě o tom, že zmínky o Truffautově díle prakticky chyběly. Přitom první dva celovečerní příspěvky, stejně jako pozdější "Siréna od Mississippi" či "Konečně neděle!" si něco berou i právě z Sira Alfreda - kdy nepochybuji o tom, že kinematografie znalejší by našli paralely i v jiných dílech... Což mě přivádí k dalšímu nedostatku dokumentu, a to: kdo k nám mluví? Tím, že absentují popisky, poznávám pouze Scorseseho, který svým typickým přednesem vypravěčsky vyčnívá... a jelikož se méně zaměřuji na díla poslední doby, tak takového Finchera vlastně vůbec neidentifikuji. Pak je zde si dát pozor na jednu věc, a to vlastní znalost zmiňovaných hitchcockovin, neboť zde dochází ke spoilerům. (Nicméně se dá předpokládat, že neznalý divák si na 99% takový dokument vůbec nepustí.) Plusem jsou však autentické nahrávky z proslulých rozhovorů, přenášející jejich atmosféru i do audiovizuální podoby. Převládá ale spíše trpký pocit nad nevyužitostí tématu, kdy přitom samotná kniha nabízí dostatek zaryvších se momentů (například vyprávění o Hitchově debutu "Zahrada rozkoše" je stejně poutavé, jako kdyby se jednalo o filmový tvar, navíc je nejlepší možnou pozvánkou na konkrétní kus). Třeba se poštěstí jindy, v budoucnu. 50% ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Úvodní představování aktérů možná zbytečné či zbytečně roztahané (ukažte mi někoho, kdo by si tuhle věc pustil, aniž by pány znal), vstupy současných režisérských es místy banální, samotné debaty a zejména pitvačka Vertiga s Psychem ovšem stojí za to, inspirují k přemýšlení nejen o Hitchových filmech zase jinak a netriviálně a dokument k nim hezky graduje zcela v duchu mastery of suspense (zažitá česká verze Hitchcockova titulu mistr napětí se mi odjakživa jeví významově zavádějící, i když mistr odkladu by zas nemělo tu údernost). Jako reklama na knihu výborné; ti, kdo ji vzývají jako filmařskou bibli, se sice nic nového nedozvědí, ale zase si nepochybně užijí hojnost původních zvukových záznamů a dobové fotodokumentace. Vypněte to, povím vám historku. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

čas, který mají tvůrci na svůj komentář -takového scorseseho, bych poslouchal hodiny- jako až povážlivě limitující faktor, co dělá z dokumentu ´jen´ teaser na knížku ..ale teaser v pravdě bravurní ! ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Zajímavé. Hlavně ale úplně jiné než jsem čekal, protože ta slavná kniha tady vlastně moc probírána není. Známí režiséři (Scorsese, Fincher, Gray a spol) rozebírají některé scény Hitchových slavných filmů. Nenudí to, ale někdy mi to přišlo až příliš zkratkovité. Nejvíc samozřejmě rozebrali Psycho a Vertigo, škoda že se takové péče nedostalo míň známým filmům. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Detaily k Psychu a hlavne môjmu obľúbenému Vertigu sú tým najpodstatnejším a najzaujímavejším na celom dokumente. To som hltal jedna radosť, opájal sa genialitou diel. Páčilo sa mi aj zdôraznenie, že Hitchcock tým, že bol režisérom v nemej ére, dokázal skvele narábať s tzv. naráciou obrazu. A vtipné bolo ako z opisu scén Truffautových filmov samotným Truffautom dokázal reagovať ako remeselne lepšie mohla byť zvládnutá scéna. Alfred je autorom, ktorého rukopis je jasne znateľný a je vždy zážitok sledovať jeho film. Zvyšok dokumentu je občas dobrý tip či postreh Finchera či Scorseseho, ale preváži klišovité zvelebovanie ("každý záber v jeho filme je dokonalý"), na ktoré som alergický a taktiež skackanie hore-dole v knihe, z ktorej občas zasvieti nejaký titulok. Po tejto stránke miš-maš, zostáva už len dostať sa ku knihe. ()

Reklama

Reklama