Reklama

Reklama

Árie prérie

  • USA Song of the Prairie
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Western
Československo, 1949, 23 min

Obsahy(1)

Jeden z mála českých westernů, byť loutkový, získal v roce 1955 cenu BAFTA za nejlepší animovaný film. Proradný desperát s tlupou hrdlořezů usiluje o krásnou ženu a bednu se zlatem, které převáží dostavník kočírovaný věčně opilým vozkou. Naštěstí je nablízku chrabrý hrdina se svým věrným ořem. Film s muzikálovými prvky později posloužil jako předloha pro dnes mnohem známějšího hraný snímek Limonádový Joe aneb koňská opera. (J.Connor)

(více)

Recenze (35)

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Přišel on, mého srdce šampion : ideální westman:-)! Zpívající kovboj v nejlepší loutkové parodii westernů. Prousmívala jsem se tímhle akčním filmečkem od začátku až do konce. Song of the Prairie: Oldřich Dědek (tenor buffo) & Slávka Procházková (soprán), Trnkův "Malej Limonádník" je kouzelnej! https://www.youtube.com/watch?v=sHrerIyhylk ()

Willy Kufalt

všechny recenze uživatele

Loutkový předchůdce Limonádníka se stejnou ústřední árií So Far mě velice oslovil... i z prostých loutek zde číší westernová atmosféra drsného romantického cowboje a dalekého západu. Mistrovské provedení z díly Jiřího Trnky je plné pestrých barev, na svou dobu atraktivních kulis a v kombinaci se stylovou hudbou rozhodně nenudí. Nádherné. ()

Reklama

S_M_Lomoz 

všechny recenze uživatele

Loutková studie k Limonádovému Joovi. Už tu najdete spoustu věcí, které se o patnáct let později objevily v hraném filmu: Základní westernový motiv, lehký parodizující humor, padoucha nápadně podobného Miloši Kopeckému a ústřední píseň "So far to you I may", tentokrát jako duet. Vozka na kozlíku je potom mistrův (míněn Trnka) autorportrét :-) ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že existuje loutková kovbojka - a hle, tato navíc vznikla notnou dobu před zlatou érou westernu. A nepostrádá žádné pro žánr charakteristické prvky! Největší sympaťák je hrdinův nelítostný stopovací bělouš... o zábavu se stará i párek supů úřadujících při sebemenším náznaku zdechnutí. Drsná scéna. A taky se ukáže, že než slovo i meč je někdy silnější takový zapálený doutník... ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Opravdu výtečná parodie na westerny, která využívá snad všechna osvědčená klišé (jízda na koni pozpátku, triky s pistolí...). Na loutkový animák musím vypíchnout skvělou akci, především kráčení na propastí a následné drama na laně. A hudbu snad ani zmiňovat nemusím...ta je zmíněná už v názvu filmu a to bohatě stačí. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama