Reklama

Reklama

Árie prérie

  • USA Song of the Prairie
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Western
Československo, 1949, 23 min

Obsahy(1)

Jeden z mála českých westernů, byť loutkový, získal v roce 1955 cenu BAFTA za nejlepší animovaný film. Proradný desperát s tlupou hrdlořezů usiluje o krásnou ženu a bednu se zlatem, které převáží dostavník kočírovaný věčně opilým vozkou. Naštěstí je nablízku chrabrý hrdina se svým věrným ořem. Film s muzikálovými prvky později posloužil jako předloha pro dnes mnohem známějšího hraný snímek Limonádový Joe aneb koňská opera. (J.Connor)

(více)

Recenze (35)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Božácká verze Limonádníka, kterou cele měním za hranou verzi, neb tato je lepší. Ryzejší rodokaps bez dalších příměsí. Jsem velmi spokojena. No a konečně Slávinka Procházková... to je to! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale když pominu perfektní řemeslné zpracování, tak to byla docela nuda. Nečekal jsem sice zázraky, ale o něco více přece jenom ano. ()

Willy Kufalt

všechny recenze uživatele

Loutkový předchůdce Limonádníka se stejnou ústřední árií So Far mě velice oslovil... i z prostých loutek zde číší westernová atmosféra drsného romantického cowboje a dalekého západu. Mistrovské provedení z díly Jiřího Trnky je plné pestrých barev, na svou dobu atraktivních kulis a v kombinaci se stylovou hudbou rozhodně nenudí. Nádherné. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Jistý americký student na imdb píše, že pokud viděl něco lepšího než Limonádového Joea, pak je to Arie prerie. Dovolím si nesouhlasit, ale porážka je to čestná... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je to neskutočne mnoho rokov, čo som tento animovaný skvost prvýkrát videl. Ohromujúci a strhujúci ešte aj v dnešných digitálnych časoch. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Ty jeho minifilmy na jakékoli téma jsou prostě nehorázně poetické, jak řemen! Je mi opravdu líto dnešních dětí s těmi jejich chujovinami typu Ledové království, Mončičáci z Francie apod. cgi sračky, které si za 10 let (a to ještě přidávám), nikdo nebude pamatovati. A taky, proč by měl??? Ano, kdysi před 300 lety, jsme byli triková/loutková velmoc. To uznával jakou danou věc, celý svět. Ta doba je už samozřejmě nenávratně pryč. Když se omylem podívám na čt:D/art, nebo jak se tomu nadává, chce se mi zvraceti nad těmi kokotinami pro (asi) děti z Itálie, Francie a bohužel i z Británie.:( O naší produkci, raději nepsat. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem tento filmeček viděl ve věku, kdy jsem nebyl schopen chápat nějakou ironii, ale on fungoval i tak, jen jako dobrodružný snímek. Humor,ironie a nostalgie se při opakovaném sledování přidávaly až s mým rostoucím věkem (v tomto pořadí), kouzlo je tam stále. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Češi pochopili kouzlo westernů, ale natočili jich skutečně málo. Jiří Trnka nádherně - i v loutkové podobě - prezentuje Divoký západ, který v jeho podání žije, má krásky, padouchy, čestné muže a nádhernou krajinu. Skutečně úchvatný pohled na to, jak může western vypadat v animovaném provedení. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Než byl Limonádový Joe aneb koňská opera, předcházel mu tenhle roztomilej animovanej filmeček Árie prérie. Loutky kočího a padoucha vznikly podle tváří Jiřího Trnky a Jiřího Brdečky. Hudba - Jan Rychlík. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

10/10 Ceskoslovenska variace na zanr, ktery se v socialistickych kinech moc nehral aneb Stagecoach v barve. O nejake predloze bych rozhodne pomlcel. Jako predloha poslouzila Brdeckova stejnojmenna divadelni hra vy historici... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Árie prérie je lahodnou loutkovou groteskou z výrobní dílny Jiřího Trnky. Jiří Brdečka měl přirozené sklony ke zlehčování a eleganci parodické nadsázky, jeho Limonádový Joe už byl tou dobou na světě (já se jeho čtením a doprovodným obrazem pokaždé zajíkal a kochal). Jiří Trnka vybudoval zábavu z kamarádovy invence, z vlastního stylu výtvarného svérázu a chytlavého popěvku Jana Rychlíka Sou fár tu jú aj mej v podání Slávky Procházkové a Oldřicha Dědka. Árie prérie je podařenou zábavou sehrané dvojice animované tvorby Trnka - Brdečka. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Opravdu výtečná parodie na westerny, která využívá snad všechna osvědčená klišé (jízda na koni pozpátku, triky s pistolí...). Na loutkový animák musím vypíchnout skvělou akci, především kráčení na propastí a následné drama na laně. A hudbu snad ani zmiňovat nemusím...ta je zmíněná už v názvu filmu a to bohatě stačí. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Velmi akčně natočený animovaný předobraz budoucího filmového kultu. Každá postava je svou sebeparodií, včetně "stopařského koně" jdoucího za dostavníkem podle prázdných lahvích od whisky. Nejlepší je ovšem hlavní kladný hrdina, kterého nic nezastaví a když mu na hlavu spadne stotunový balvan, jen si upraví pocuchané vlasy a spěchá hájit barvy dobra dál... ()

Reklama

Reklama