Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vlastivědná putování po méně známých místech naší republiky s Václavem Žmolíkem.
Jednotlivé díly: 1.- Houska - Víte, kde v Čechách hledat bránu do pekel, z níž kdysi na světlo boží vylézali jacísi nelidé? Podle pověsti se takové místo nachází na hradě Houska na Českolipsku.
2.- Brandýs nad Labem - Víte, kam jezdil Rudolf II. na letní byt? A kde strávil poslední český král a rakouský císař Karel I. nejhezčí rok svého života? Možná vás to překvapí: Bylo to na zámku v Brandýse nad Labem.
3.- Zubrnice - Kousek nad Ústím nad Labem se nachází malebná vesnička s malebným skanzenem a jedinečným železničním muzeem. Severočeši Zubrnice znají, ale jinak je to skoro zapomenutý kraj. Kdysi to bývaly Sudety.
4.- Bon Repos - Známý barokní velmož František Antonín hrabě Špork, mecenáš slavného Matyáše Bernarda Brauna, byl bouřlivák a potížista. Víte ale, kde doslova a do písmene znectil své nepřátele a kde se projevil jako autor jakýchsi dobových graffiti? Na svém loveckém zámečku Bon Repos u Lysé nad Labem.
5.- Tetín - Tetín nedaleko Berouna je dnes obcí o osmi stech obyvatelích, ale kdysi byl jeho význam mnohem větší. V raném středověku to bylo centrum celého kraje, který se tenkrát jmenoval nejprve Tetínský a později Podbrdský.
6.- Železnice - Když se napíše Železnice s velkým Žet, neskrývá se za tímto označením žádná dráha, ale městečko, které leží kousek od Jičína. Když přijdete na tamější náměstí, můžete si připadat jako v Drdově Městečku na dlani. Tady je také všechno jako na dlani a jako by se tu zastavil čas
7.- Jablonné a Lemberk - Svatou Zdislavu, jednu z nemnoha českých světic, zná jistě každý. Je ale otázka, zda každý by uměl odpovědět na otázku, odkud tato zbožná žena pocházela. Napovíme jméno jejího manžela, který se jmenoval Havel, pocházel z rodu Markvaticů a psal se z Jablonného a Lemberka.
8.- Kladruby nad Labem - Víte, že u nás máme nejstarší velký hřebčín na světě? Je starší než hřebčíny anglické královny anebo španělského krále. Navíc tam chovají jedno z nejstarších plemen koní. A to všechno u nás, v České kotlině! Jedná se o hřebčín v Kladrubech nad Labem u Přelouče.
9.- Boskovice - Prastarý hrad, empírový zámek a pitoreskní židovské město – to jsou nejvýznamnější památky města Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny.
10.- Nové Hrady - Až na samotném jihu jižních Čech, kousek od hranic s Rakouskem, leží půvabné městečko, které zatím uniká masovému zájmu turistů. Jmenuje se Nové Hrady.
11.- Kralice - Bibli Kralickou zná každý, ale tušíte, kde Kralice leží?
12.-Česká Loira - Víte, kterou řeku u nás je bez přehánění možné označit za českou Loiru? Je to Divoká Orlice na východě Čech. Podobně jako na slavné francouzské řece tu najdete zámek za zámkem.
13.- Chyše - Tentokrát se Václav Žmolík vydal na svůj výlet po méně známých místech české země podle knihy. Nevzal ovšem do ruky turistického průvodce, ale knížku Marie Šulcové Kruh mého času, ve které autorka popsala do té doby neznámé období v životě jednoho z nejslavnějších českých spisovatelů Karla Čapka. O jeho pobytu v Chyších na Karlovarsku neměla tušení ani jeho pozdější manželka Olga Scheinpflugová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Všude jsem byl na různých akcích nebo víkendovkách (například v Zubrnic jsme spali přímo v historickém vagonu, víkendovka na Housce včetně slavné diskotéky, Brandýs...) a doslova jsem hltal doplňující informace. Příjemný pořad s pohodovým moderátorem Václavem Žmolíkem. Shlédl jsem dnes v repríze na ČT2. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Ať je pan Žmolík sebevíce "rádobyvtipný", ať jsou neherci (kasteláni, starostové, historici) neprofesionální před kamerou, každý pořad, který oslavuje krásy naší země (a nejen TOP památek), oslavuji na našich obrazovkách já. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Klasická zaprděná levná produkce dokumentárního pořadu z dílny veřejnoprávní televize. Otravný Václav Žmolík rajsuje po Čechách, kecá nějaký poznatky vyčtený z letáku a křečovitě vtipkuje. Do toho mu sekundují strojení kasteláni, kasteologové a podobní sociopati. Je to celý takový zaťatý a ilustruje to dokonale skutečnost, že cestování po hradech a zámcích je nuda a ztráta času. ()

Reklama

Reklama