Reklama

Reklama

O zlaté rybce

  • angličtina The Goldfish (neoficiální název) (více)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1951, 16 min

Obsahy(1)

Jan Werich vypravuje a Jiří Trnka kreslí pohádku o rybáři, jeho chamtivé ženě a kouzelné rybě. Klasika české animované tvorby má poslání „kdo chce víc, nemá nic“. (Česká televize)

Recenze (44)

golfista 

všechny recenze uživatele

On to ani "animovaný" film není. V podstatě jen sestříhané obrázky s Werichovým přednesem. Ten je ale natolik nezapomenutelný, že jiné hodnocení nepřipadá v úvahu :) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

"Zlatá rybo, slyš má slova!! Mám ženu zlou jak šídlo a pálí ji dobré bydlo!!" "Čím chce být tentokrát Tvoje žena?!" "Chce být Bohem!" "Vrať se domů ... najdeš ženu v láhvi od octa ...." ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Kongeniální a všemi oblíbené spojení Trnka-Werich. Národní identita pojmenovaná v oblíbené báchorce. Známá je též jen audio verze, neb si vystačí i bez obrazu. Ale zase je škoda se ochudit o ty výrazy, které na nás háže rybářova žena, když chce být papež, páč jí není ničeho dost. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pocta obrazu a kráse českého jazyka. Len si dovolím oponovať tu vyslovenému názoru, že feministky by to neradi videli - výkonným strojom všetkých stále nabubrelejších prianí zlostnej a mocou posadnutej paničky bol predsa jej slabošský mužíček. Aby splnil, čo si jedovatá rafika vyriekne, si zoderie nohy, ignoruje plač uväznených politických väzňov a jediné čoho je schopný, tak na brehu mora si zaskuhrá, že má zlú ženu. Obete "zlého osudu, zlej doby" často len veľká zloba na svoj život zdobí. Bez vôle k činu, rebelantsvu prechádzajú k planému mudrlantstvu. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nějak mi, pravda, uniká, kde ženu pálilo dobré bydlo v láhvi od octa, ale toto zpracování tématu kouzelné zlaté rybky, rozmařilé rybářky a uťápnutého rybáře je po všech stránkách geniální. Která jiná pohádka nastoluje otázku, proč a jak moc je šídlo zlé? ()

ripo

všechny recenze uživatele

Laureát státní ceny Jan Werich je oblíbeným vypravěčem. Film Jiřího Trnky, který byl natočen methodou statických obrázků, je další pozoruhodnou ukázkou Werichova umění, neboť známou pohádku o rybáři a zlaté rybce vypráví svým osobitým způsobem. Film je doplňkem zábavných pořadů pro děti. Filmový přehled 23/1954 ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Hezká klasická pohádka s podmanivým hlasem Jana Wericha.  Tako zlatá rybka neplní jedno nebo tři přání, ale celý věrtel přání. Nebo to byly pouze reklamace na to jediné a první? ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Tento úžasný anomovaný film neztratil ani po 65 letech nic na svém kouzlu..skoro až hororové pojetí vynikajícím způsobem ztvárnil svým projevem pan Jan Werich...jeho rčení spousta maharadžů, radžů, džů a ů se směji pořád.. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Velmi krásné zpracování klasické pohádky. Jiří Trnka se opět předvedl a dokázal mi, že spojení jeho výtvarného umění s hlasem Jana Wericha, je ta nejlepší možná volba. Jan Werich tomu dodal šťávu a posunul to o stupeň výš. Stejně tak Trnkovy nepohyblivé obrázky, ty jsou geniální.. A navíc je to poučné :P :)) (Shlédnout můžete zde a zde.) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ona ta kresba je krásná, ale kdyby to přece jen bylo trochu animované a ne jen přestříhávání na statické obrázky - i když ten střih je dobrý - tak tomu dám 100 %. Takhle "jenom" 90 %, ale i tak je to prostě zážitek. Pan Werich je výborný vypravěč a tady to potvrzuje na skvělém příběhu, který je krásnou bajkou s výborným koncem. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Animovaný neanimovaný film natočil Jiří Trnka podle gramofonové desky namluvené Janem Werichem. Tentokrát zkusil Trnka jinou techniku, neanimovalo se pohybem postav, ale pohybem obrazu, střídáním velikosti záběrů. Trnka si myslel, že Werichův skvělý přednes by klasická animace jen rušila. Opravdu velký umělec v sobě nese i pokoru a to byl i Trnkův případ, jak výstižně říká Miroslav Táborský v jednom dílu Mistři českého animovaného filmu. Tahle nádherná moudrá pohádka ve spojení Trnka / Werich je zárukou originality a geniality. ()

Rafik 

všechny recenze uživatele

Naprosto excelentní, težko si dovedu představit lepší kombinaci než Werich jako vypravěč a Trnka jako malíř. Nesmrtelné ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* Tuhle klasiku s brilantním vypravěčem Werichem nelze ohodnotit jinak, i když animace je minimalistická, ale úplně stačí. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Klasická rozprávka o starcovi, rybke a jeho vždy nespokojnej manželke. Grafická stránka sa mi páčila, dialógy mohli byť viac rozvinuté. Strohý prístup rybky k úbohému rybárovi a nevhodná gradácia deja najviac znehodnotili tento kvalitný príbeh, v tom vidím hlavný nedostatok tohto diela. Popravde, videl som už aj lepšie podania tejto známej rozprávky. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

O zlaté rybce je animovanou rošťárnou podle ruské lidové pohádky. Jan Werich si s nadšením pohrál se slovem do sarkastické rozpustilosti, vdechl jim jejich vlastní život, neodbytně švitoří tou jeho klaunskou škodolibostí, mě tím baví již od dětských let. Ani Jiří Trnka nezůstal pozadu a k Werichově nasazení přihodil v obdobně rozpustilejším rozpoložení kresbu satiricky naladěné animované pohádky. Velice povedená zábava! ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Trnka & Werich? Skvělá kombinace! Klasická pohádka plná jadrné češtiny, tak jak to od pana Wericha máme rádi. ()

Reklama

Reklama