Reklama

Reklama

Zasadil dědek řepu

  • Československo Zasadil dědek řepu (více)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1945, 10 min

Obsahy(1)

Ihned po osvobození od nacistů vzniklo legendární studio Bratři v triku, jejichž prvním filmem byla animovaná pohádka na klasicky namět: Zasadíl dědek řepu s hudbou Vaclava Trojana. (Hadža)

Recenze (11)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zasadil dědek řepu s hudbou Václava Trojana. Byl to vůbec první kreslený titul tohoto studia který v roce 1945 natočil jeho první šéf Jiří Trnka ve spolupráci s Eduardem Hofmanem. Filmeček mě zaujal jednak svým až lyrickým vylíčením, ale hlavně také poetickým výtvarním pojetím. Jó, to byli časy, kdy tam byli lidé-zakladatelé jako Karel Zeman, Hermína Týrlová, Břetislav Pojar, Jiří Brdečka nebo Zdeněk Miller. Něco málo veršů s oblíbené knihy Františka Hrubína podle ilustrací Trnkových: Dědek řepu zasadil, u pole se posadil, čekal, čekal, mráz ho lekal, sluníčka se bál, dešti jenom lál. Bez večeře, bez oběda čeká dědeček, najednou se hlína zvedá, roste kopeček. Bábo roste řepa. Dědku ty mě šidíš. Bábo což jsi slepá? Prosím tě co vidíš Zavolali vnučku, vnučka pejska, pejsek kočku, kočka myš, chytli se a čekají, šepty, šepty, šeptají, neslyšíš? Kopeček se ještě chvěje, jak se pod ním krtek směje. Jak rád jsem jako malý tyto verše poslouchal.. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Tohle je pohádka mého dětství.. :) Moc příjemně zpracované, hezky jsem se u toho odreagovala.. A stále musím obdivovat, jak Trnka dokáže beze slov vyjádřit snad úplně všechno :)) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Klasická česká pohádka - je vlastně vůbec česká? - a jeden z prvních filmů Jiřího Trnky. Podle záznamů jeho skutečně první režisérský počin. Na animaci může překvapit, že si Trnka hrál i se stíny, ale hlavně zaujme to, že opravdu nejde jen o pouhé převyprávění, ale jsou zde Trnkovi vlastní, umělecké prvky, které příběh oživují a dávají mu něco navíc, něco místy až surreálného. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Hrozně velké mínus -že k tomu nejsou ty nádherné verše (F.Hrubína) ... Pamatujem si to všichni (malinko dospělí) .. tak i dětem .. :-) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zasadil dědek řepu je známou dětskou pohádkou, s čím jiným měl po druhé světové válce Jiří Trnka začít jako filmový režisér, když povstal od Skupy a loutkového divadla pro dětské publikum? Výtvarný svéráz kreslenému filmovému dílku dodal taktéž, a s ním spolupracovala řada později slavných režisérů animovaného filmu od Hofmana přes Milera a Bedřicha až po Pojara. Trnkova kreslená pohádka si udržuje po celou dobu důvtipný nadhled, jarou svěžest, stopy škádlivosti a nevtíravý sociální aspekt, však příklad té hromadné spolupráce byl v té době srozumitelným vzkazem, natruc chudobě a smutku. Libý to kreslený film s darem radosti. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Roztomilá pohádka, která v sobě nese několik míst, nad nimiž se musí člověk rozplývat. A animace je i na dobu vzniku velmi pěkná. ()

LadyEsik 

všechny recenze uživatele

Tato animace mi hodně připomíná americké snímky Bugs Bunny a další, až tak se mi nelíbila. Jde o jeden z mála Trnkových kreslených snímků. Příběh snad každý zná ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Žádný zázrak to není. Obyčejná pohádka o které nám četli ve školce nebo jsme jí poslouchali z kazeťáku. A teď jsme ji viděli v krátkometrážním filmovém zpracování a nic nového. ()

Reklama

Reklama