Reklama

Reklama

T2 Trainspotting

  • Velká Británie T2 Trainspotting (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na počátku byla příležitost... a pak přišla zrada. Uplynulo dvacet let. Mnohé se změnilo, ale stejně tak zůstalo mnohé při starém. Mark Renton (Ewan McGregor) se vrací na jediné místo, které mu kdy bylo domovem. Čekají tu na něj: Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller) a Begbie (Robert Carlyle). Očekávají ho i další staří známí: smutek, ztráta, radost, pomsta, nenávist, přátelství, láska, touha, strach, výčitky, heroin, sebedestrukce a smrtelné nebezpečí, ti všichni stojí ve frontě, aby ho uvítali a společně to všichni naplno rozjeli. (Falcon)

(více)

Recenze (725)

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Abychom dlouho nechodili kolem horké lžičky heroinu, je to moc povedené znovuotevření temných duší a příběhů... A jistěže můžeme donekonečna spekulovat nad osudy jednotlivých protagonistů a někdy účelově zvolených scénáristických kliček, tak pocit ze skvěle natočeného filmu převládá... ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Nostalgické setkání, které nebudu mít zapotřebí opakovat. Dějová linka plyne velmi na sílu a s lehkostí a kultem prvního dílu nemá vedle postav samotných nic společného. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

První díl se stal kultem devadesátek, Ewan McGregor je pro mě od té doby nesmrtelný a na britskou klubovou scénu nedám dodnes dopustit. Po dvaceti letech se naši heroinoví hrdinové opět sešli, mají pár vrásek navíc, jsou plni melancholie a keců o ztraceném mládí, ale hlavně chut' si zahrát v pokračování. Nevím kdo to posral, nejspíš scénárista, ale působilo to na mě, jakože hlavně to musíme natočit, at' je druhej díl. No, u mě si tedy svoji existenci rozhodně neodůvodnil. Sorry jako... ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Když já fakt nevím :) Trainspotting no#1 bylo něco unikátního co se neobjevilo dlouhý 20 let. Navázat na to je nesmírně obtížné, zvlášť pokud jde o film o drogách bez drog. T2 není špatná, Ewan je stále smažený Ewan a zvlášť závěrečná scéna je super. Ale na T1 - a to nemyslím terminátora...no kdo ví...to nemá ani z půlky. Tak jo projevil jsem se :) ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Nostalgické hraní si s dvacet let starými postavami, které jsem neměl ani nijak moc v lásce. Jenže dvojka prostě jede, je zajímavá a ta nostalgická nota nemá chybu. Vizualizace super a odkazy na současnou společnost jsou taky příjemně zapracovány. Vlastně snad jediné, co bych filmu vytknul je, že vychází z Boylova nejhoršího filmu :) ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem tomu, že více než dvacetiletá snaha o reunion se může v oblasti filmů také takhle nečekaně vyvést. Pokračování se jistě už v obecném měřítku ubírá jiným směrem, svět drog, který nám byl ve velkém servírován v původním snímku, jde zcela stranou, máme zde výčitky na zpackaný život, který si vlastně po celá léta odloučení stále ovlivňovali všichni aktéři navzájem. McGregor opět skvělý, překrásná hlavní ženská postava a nezapomenutelný 'Rumplestiltskin', kterému zdejší záporná role sedla ještě o ždibec více, než ta pohádková, pod níž ho já osobně tak dobře znám. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Problém u takovýchto filmů je, že se dostanou do kin jako sequely po 20 letech a dostane se k nim tak i publikum, které předešlý snímek nevidělo. A člen takového publika jsem i já, ale vsadil jsem na jistotu, že zrovna takový film musí zákonitě zpracovat tak, aby byl sledovatelný i pro nováčky. On i je, jen jsem měl po celou dobu sledování pocit jakési nostalgie, která ale jakoby zůstala obestřena v hávu ztracených vzpomínek na něco, co je zmíněno sice dobře, ale jen zběžně. Pointa se mi tudíž hledá zle, ale film nemohu říct, že by na mě neudělal určitý zajímavě dobrý dojem nejen svým zatraceně dobrým stylistickým zpracováním a výtečnými prostřihy. Jakmile bude příležitost, první Trainspotting si rozhodně nenechám ujít a tím zaplním tu podivnou díru, jenž mi tento film utvořil. 60% ()

Minimie 

všechny recenze uživatele

Originál takového kultovního filmu je jen jeden, o tom žádná. Nemusí to ale automaticky znamenat, že nový díl bude stát za nic - naopak. Na T2 je vidět velká snaha jít za každou cenu po stopách jedničky a ve výsledku jde o velmi obstojné pokračování. Stejná režie, stejní herci, známé tóny, choose life proslov (i když chvíli trvá, než se k němu dostaneme), rychlé střihy (ach ten střih, nádhera!), nechybí ani typický drogový “feel” s abstraktními pasážemi… no a samozřejmě vlaky a nelehce rozluštitelná skotština. Troufnu si říct, že příběh není až tak důležitý, T2 je spíše takový nostalgický pokus o oživení klasiky, lpějící na minulosti, který ale rozhodně neurazí. Mimochodem, rozhodně nedoporučuju chodit do kina, pokud jste neviděli původní film - nebudete absolutně vědět, která bije. I přes časté flashbacky jsem sama měla trochu problém vzpomenout si, jak to vlastně tehdy všechno bylo... // "You're an addict, so be addicted. Just be addicted to something else." ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(67/2017) / Najúprimnejší film posledných pár rokov. V modernom kabáte s tonami zábavných momentov, nápadov a vkusne zakomponovanou nostalgiou. (10/10) ()

Teebo 

všechny recenze uživatele

Nostalgie. Proto jsi tady. Jsi turistou svýho vlastního mládí. Marně se snažím si vybavit, kdy jsem naposledy viděl až takto zahleděné pokračování do předchozího dílu. Až se ptám, jestli jde ještě vůbec o pokračování, anebo už rovnou o remake. Přípomíná se či se recykluje v podstatě všechno – Begbieho barová epizoda, výlet do přírody kvůli Tommymu (včetně stejného záběru party stojící za odjíždějícím vlakem), choose life proslov, příběhová linka, kdy se přijde k penězům a pak s nimi někdo zdrhne… Chybí originalita či nová myšlenka, a bohužel chybí i silné momenty (jako smrt Tommyho či Sick Boyova dítěte), atmosféra, vtipné momenty a dobrá hudba. Jediné, co mi snad uvízne v hlavě, jsou obě setkání Rentona s Begbiem (skvělá záchodová scéna a Begbieho „Svět je fajn pro chytrý zmrdy, ale co zasraný lidi jako já?“). Suma sumárum, když si chci připomenout, co se dělo v jedničce, pustím si jedničku. K tomuhle účelu nemusel Danny vytvářet další (a prázdný a zbytečný) díl. Fakt se snažím, Marku, ale nic necítím. ()

TKKMR 

všechny recenze uživatele

T2 je možno kvalitný film, majúci hĺbku a rozmer, je mi to však jedno, pretože jeho jediným a pre mňa zároveň neprekonateľným problémom je, že je pokračovaním jedinečného a kultového Trainspottingu! Prečo to trvalo nekonečných 20 rokov p. Boyle? Ten dlhý čas úplne zmazal osobitú atmosféru prvého Trainspottingu a čaro života mladých edinburgských delikventov, žijúcich zo dňa na deň. Vráťte mi späť môj Trainspotting, vráťte mi späť Rentonove heroínové flashe, vnútorné rozbroje a feťácke konfrontácie s reálnym svetom, vráťte mi späť ochrancu bitých žien Begbieho a jeho svojrázny pohľad na férovosť, vráťte mi späť skrachovaného notorického klamára Spuda, nekonečne filozofujúceho našľahnutého Sick Boy a nevyspytateľnú Diane! Kam sa podel ten famózny soundtrack, ktorý si mnoho ľudí prehráva dodnes? Žiaden T2 nemal nikdy vzniknúť a určite nie po tak nekonečnej dobe, moje očakávania (a zároveň obavy) boli nesmierne a po jeho pozretí zostal iba pocit nenaplnenia. ()

venison 

všechny recenze uživatele

"T2 Trainspotting" je nostalgická zbytečnost.. Hodně dobře natočená, aby dělala čest svému jménu, ale příběh je především založen na vzpomínkách na původní geniální "Trainspotting".. Stín kultu prostě nepřesáhneš.. Čekala jsem to o dost horší, tak se ani zklamání nedostavilo.. Jednohubková ztráta času, ale dalo se to čekat.. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Na mě trošku přehnaně nostalgické, přesto skvěle natočené pokračovaní jedné z největších klasik. Nedotknutelné jedničce se to neblíží ani omylem, ale film má stále pořád skvělé tempo, nezapomenutelné momenty, skvělou hudbzu, pokud znáte Boyleho filmy víte, co čekat. Je to moderní lajna koksu dovezená čerstvě z krásného Edinburghu, se kterou si proud času pěkně pohrál, ale která je ve svém jadru pořád ryzí. Silk. ()

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Sakra temné, čo dá rozum. Ako inak natočiť film o troskách, ktorý mapuje ich život po dvadsiatich rokoch? Boyle tu aplikoval svoju typickú formu a predsa len je to iný film, než originál, čo určite nie je na škodu. Vlastne si to inak ani neviem predstaviť, film ide svojou cestou, no zároveň každou scénou šikovne pomrkáva smerom do minulosti. Viac, ako film, z ktorého cítia diváci nostalgiu, je to film, z ktorého cítia nostalgiu samotné postavy, čo dokazujú takmer všetky ich činy (návrat domov, zatrpknutie zo zrady, písanie spomienok na lepšie časy). Možno mi tam úplne dokonalo nepasovala tá ženská nemesis, ale hej, čo viac rozhnevá partiu mužov, ktorý sú už rozhnevaní kvôli peniazom? ()

sahe 

všechny recenze uživatele

5* dát nemůžu, to má prostě T1. Každopádně je to asi jedno z nejlepších pokračování nějakého filmu, který jsem kdy viděla. Nostalgie tam určitá je, ale to i nás diváků. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Mám rád první Trainspotting. A jsem rád, že jsem ho viděl ve věku, kdy jsem ho dokázal ocenit. A to více jsem se teď těšil na druhý díl. A T2 je nakonec jedno z nejsmysluplnějších pokračování, jaké se k nám dostalo. Je to film, který má co říci, a nejede jen na nostalgii, jak se zprvu zdá. Na prvním Trainspottingu se mi líbilo, že to bylo opravdové, bylo z toho cítit, že hlavní hrdinové opravu žijí a dýchají. Film jasně vypovídal o ztracené generaci, která se snaží najít útěchu v drogách, alkoholu, sexu a přitom zažít nějakou legraci a zapomenout na všechny problémy a sračky kolem. A přesně o tom je i druhý díl, akorát po dvaceti letech, kde by hrdinové měli mít rozum a život pohromadě, jenže oni se stále plácají ve stejných problémech. Ale i přestože je všechno v háji, tak to neznamená, že člověk se starými přáteli nemůže zažít hezké chvilky a zavzpomínat. Druhý Trainspotting je taková labutí píseň za starý časy, které jsou v nenávratně pryč, zavzpomínání na dobu, kdy byli největšími frajery a řešili jen, kde sehnat prachy na fet. A teď po dvaceti letech nevědí co se svými životy, jelikož člověk se ve svém jádru moc nemění a oni prostě neumí žít jinak, i když by si to strašně moc přáli. A tohle se Danny Boyelovi podařilo velmi dobře prodat. Film se nese na nostalgické vlně, neustále připomíná první díl a odkazuje na něj různými scénami, detaily a nebo výběrem hudby(Perfect day a Radio Ga Ga). Boyle si opět náramně hraje sestřihem, vyprávěním, flashbacky a je z toho cítit upřímná láska pro samotný Trainspotting. Boyle se samozřejmě nevyhnul, že je film hodně vtipný a místy připomíná komedii. A já opravdu moc oceňuji s jakou lehkostí to prodává, jelikož kdybych chtěl, tak by každá z těch komediálních scén mohla působit mnohem znepokojivěji a depresivně. Líbilo se mi, že Boyle se nebojí tnout do živého a připomenout, že hlavní hrdinové jsou pořádné svině, a že by neměli zapomínat co udělali. V těchto momentech najednou mizí úsměv z tváře a je cítit, že sledujeme regulérní depresivní drama. Ewan McGregor je tady přesně takový, jaký měl být, a je radost ho znovu vidět. Jonny Lee Miller hraje velmi dobře a je ho Sick Boy je parádně zahraný. Ewen Bremner mě hodně moc překvapil, jelikož podal suprový výkon a jeho některé momenty jsou boží(parodie na Zuřícího býka, záchod, pokus o sebevraždu) a hlavně emočně silné. Přesto jsem si nejvíce vychutnal Roberta Carlyleho, který jako Begbie je jedním slovem výborný. Jeho nadávky, chování a nevypočitatelnost mě bavili v každé scéně. Carlyle si krade všechny scény pro sebe a scéna na záchodě je nejlepší scéna filmu a ta honička, která pak následuje, tomu nasazuje korunu. Kelly Macdonald se ve filmu moc neohřeje a je to velká škoda, měla rozhodně dostat větší prostor. Anjela Nedyalkova krásně zapadla mezi hlavní hrdiny a rozhodně si ostudu neudělala. Ve filmu je spoustu nápadu a odkazů, že je toho chvílemi trochu moc. Film uhání jako zběsilí a nenudí, přesto kdyby měl o dvacet minut méně a hlavní pointa nebyla, tak zřetelná, tak by to bylo lepší. Ale to jsou takové menší výtky, které snad zmizí s další projekcí. Trainspotting 2 je velmi dobrý film, který toho nabízí mnohem více, než jen nostalgické ohlédnutí za minulostí. Teď je jen otázka zda to tam dokážete vidět. () (méně) (více)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Milá nostalgie ze znovushledání se starými známými ve mně silně rezonovala od prvních minut (taky se na dávné, nadějeplné časy, kdy jsme celý život měli před sebou a mohli s ním něco dělat, upomíná neustále), neboť herci do svých kariérních rolí vklouzli naprosto hladce a ani tým za kamerou se nenechal zahanbit (ať už Boyle místo nových fíglů "jen" oprašoval osvědčené, stály za to). Nejvíc mne však nadchla brilantní kombinace bezstarostného "blbnutí" a vážných, sebeuvědomělých reflexí zpackaných existencí (Markova variace "Choose life" monologu zamrazila). Proč tedy nehodnotím na maximum? Za prvé kvůli neuspokojivému "thrillerovému" závěru, kdy se populární postava zachovala… tak, jak to k ní asi sedělo, ale já bych jí přál spíše "milosrdenský smír". A za druhé kvůli hudbě, kdy minule co song, to jedinečný hit, zde až na výjimky (Relax, Radio Ga-Ga, Lust for Life) poloprázdná výplň (s Underworldy jen jako kratičkým motivem ve score). ()

Redi 

všechny recenze uživatele

Nepřeberné množství způsobů, jak pokračování tohoto kultovního snímku zkonit. A ono kupodivu ne... já byl skoro v sedmém nebi. A konečně si taky nějaký rejža všiml, že se telefony přes noc musí pichnout do nabíječky. Palec hore pro Dannyho, ale Trainspotting je jenom jeden, tak to do plných není možné. (Kino Hvězda; 7.02.'17) ()

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Trainspotting 2 potvrzen

Trainspotting 2 potvrzen

06.12.2015

Danny Boyle (Sunshine) vypustil do kin Stevea Jobse a začíná se soustředit na svůj další projekt, pokračování Trainspottingu. Dlouho se předpokládalo, že půjde o adaptaci knižního sequelu od Irvinea… (více)

Čeká nás Trainspotting 2?

Čeká nás Trainspotting 2?

08.09.2015

O pokračování kultovního Trainspottingu se mluví už mnoho let. Irvine Welsh, autor románové předlohy, sepsal už v roce 2002 sequel nazvaný Porno. A režisér Danny Boyle (Sunshine) je od té doby… (více)

Reklama

Reklama