Reklama

Reklama

T2 Trainspotting

  • Velká Británie T2 Trainspotting (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na počátku byla příležitost... a pak přišla zrada. Uplynulo dvacet let. Mnohé se změnilo, ale stejně tak zůstalo mnohé při starém. Mark Renton (Ewan McGregor) se vrací na jediné místo, které mu kdy bylo domovem. Čekají tu na něj: Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller) a Begbie (Robert Carlyle). Očekávají ho i další staří známí: smutek, ztráta, radost, pomsta, nenávist, přátelství, láska, touha, strach, výčitky, heroin, sebedestrukce a smrtelné nebezpečí, ti všichni stojí ve frontě, aby ho uvítali a společně to všichni naplno rozjeli. (Falcon)

(více)

Recenze (723)

bobstock 

všechny recenze uživatele

To se tak někdy stává, že uděláte všechno tak dobře, jak jen umíte, ale výslednej efekt kultu už to přípomíná jen z přibarvených starých vzpomínek, kde jsme tenkrát zdrhali před poldama, kde sme se tenkrát poprvé nastřelili, kde sme se tenkrát rozhodli vybrat si život. Boyle se rozhodl otevřít 20let starou pecku, která už nemá ten potřebnej feeling doby. To je to, co už ani Boyle ani Renton, Spud, Begbie a Sickboy nezmění. Tvůrci s postavami se velmi snaží ve dvou hodinách ukázat spíše biografickej pohled na jednotlivé postavy a jejich citovej vývoj či spíš nevývoj, ztracenost ve společnosti, která vznikla tenkrát u první dávky a první rány pěstí, vyčítání a řešení starých záležitostí a v tom najednou vznikl problém. Tvůrci se moc upíchli na minulost a film působí, jak z Kalendária Saskie Burešové. Obsah se plní záběry z prvního dílu a zbytek se poslepuje skvělými videoklipy s herci, které nutí režisér dělat vše stejně, možná ještě šíleněji než před dvaceti lety. Po uplynutí hodiny a půl už zoufale vidim, že se to nikam neposouvá a jako divák cítím žaludeční prázdnotu. Těch pár dobrých scén a zremixovaných songů mě už potřebnou dávku ke kultovnímu rauši nedá pane Boyle. 65% ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Heroin Fishing in Scotland - celý to na stovku pozvedl ten znovuzrozenej monolog "Choose life", kde nám Ewan McGregor během snad dvou minut odvypráví, co se s Markem Rentonem těch dvacet let dělo. Jinak je to takový Scottish Reunion, tj. výbornej film o tom, jak se kámoši ze střední sejdou po letech a vyprávěj si. Jen s tim rozdílem, že v Edinburghu se sjedou a napráskaj si. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

T2 čerpá především z nostalgie, těch prostřihů a odkazů na jedničku bylo až příliš. V menším množství samozřejmě potěší, ale tohle bylo zbytečné. Naopak to chtělo něco nového, trochu více jiného... on totiž ani scénář tentokrát není nejlepší, ale Danny Boyle umí, takže jsem nepostřehl žádné vyloženě nudné pasáže. Každopádně scénu "Renton, Begbie na záchodech" nepřekonalo ani povedené finále... ta se pro mě pravděpodobně stane legendární. Všechno je to o té nostalgii, bylo fajn je zase vidět spolu, především agresivního Begbieho, který tentokrát hodně pobavil a věčně vykuleného Spuda, ten zase v závěru překvapil. Celkově ale T2 nic moc nového neřekl, snad jen něco málo k tomu, jak to bylo dál. A tak i proto je o nutnosti jeho vzniku možné pochybovat. Já jsem ale v rámci možností spokojen, nebo možná trošku nadhodnocuji, ona ta nostalgie vlastně potěšila a také jsem si zapřemýšlel... opravdu už je to dvacet let? Sakra. 70% ()

simply 

všechny recenze uživatele

Po pravdě dvojky jsem se celkem bála, protože není moc filmů kde by se pokračování fakt povedly. Nicméně byla jsem velmi příjemně překvapena. Danny Boyle si s pokračováním hodně vyhrál, ať už se jedná o parádní hudbu, úžasné herce (miluju skotský přízvuk) nebo nostalgické flashbacky z jedničky. O něco slabší než první film, ale pořád skvělý snímek a pro mě zatím film roku. ()

Psice 

všechny recenze uživatele

Tohle je fakt zoufalý počin - forma bez obsahu, nostalgický recyklát. Myslela jsem, že to zachrání alespoň ten vychvalovaný soundtrack, ale ani tohle překvapení se nekonalo. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Snad jen hudba zachraňuje T2 od naprostého dna. Prostě, porovnání s Transpottingem se nelze vyhnout. To, co tenkrát fungovalo a překvapovalo (střih...), zde nefunguje nebo je použito bezúčelně a zbytečně. Nuda s McGregorem ve sportovní bundičce. ()

Daqvid77 

všechny recenze uživatele

Kéžby se stalo tradicí aby když už se nějáký film prostě podaří a je kultem jako byl T1. Tak pokud má mít pokračovaní tak aspoň natolik důstojné jako je právě T2. na to 3 krát hurá. Amen . ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie Trainspottingu sa rozhodne prúserom nestal, no prekážalo mi v ňom minimálne jedno. Skrátka, akoby sa dej na 20 rokov zastavil a všetci sa v spomienkach vracajú len do okamihu spred tých 20-tich rokov. Áno, sú tam náznaky určitého posunu, no nič hmatateľné.S veľkou "nadsázkou" by som to prirovnal k pokračovaniu Sněženky a machři. Tam takisto všetci spomínali na jeden evidentne nezabudnuteľný lyžiarsky výlet. V Trainspottingu ide samozrejme o hlabší moment a temnejšiu tému, no chýba mi tam nejaké plynulé vyústenie deja. Okrem toho pohodička. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Frankie goes to Hollywood, nahatí borci co lezli do zelí někomu mocnějšímu... ne to není Bony a klid, ale pokračování jednoho legendárního filmu o drogistách z roku 1996. Neznám první Trainspotting ( nějak mne odrazovala tematika feťáků i v komedii ) ale tento film má moderní svižnou klipovitou formu a občas je i hodně vtipný. Pro mne to úplně nějaký kultovní zázrak není, ale linka mukla Begbie mne pobavila upřímně. Robert Carlyle dle mne táhl to nejzábavnější . ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Zatímco jednička byla šílená jízda plná punku a sraní na konvence a pravidla, dvojka je už jen jakýmsi srazem legend po 20 letech, ve kterém si skoro všichni řekli ahoj, jak se máš, cos dělal celou dobu, vyříkali si své účty, jakž takž se usmířili a ještě jednou si spolem šlehli herák. Bohužel, nic víc, nic míň. Neříkám, že Boyle udělal špatný snímek, to ne, ale v podstatě mi přijde, že ani on sám moc nevěděl, čím chce vůbec film být. Film se celou dobu hledá a hledá a ani na konci mi nepřijde, že by se našel. Co se mu skvěle dařilo, tak kamera a narážení na x legendary scén z prvního dílu. Takže sečteno a podtrženo, já říkám jako proč ne. 70% ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Správné dekadentní pokračování kultovního původního špinavého filmu. Kdybych měl film přirovnat k něčemu podobnému, tak jedině My děti ze stanice ZOO a ještě s velkou rezervou naturalismu. Všechno se tu opakuje, rozvijí a nostalgicky vrací k původnímu hnusu filmu z 96. Rovnou vás to pohltí a zase si jedete na Háčku s koukáte na protáhlé tvary a nutíte se zapomenout a zároveň vzpomenout na všechno. Čáry se mění v tvary a vy sledujete a sledujete s nutkavým pocitem se někam posunout. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Já nejsem žádnej velkej obdivovatel kultovní jedničky, takže jsem k postavám neměl nějaký větší vztah. Tento díl hraje na nostalgickou strunu, je mnohem více komerční, ale já si ho užil. Dokonce mě za tuto větu většina zdejších uživatelů a obdivovatelů jedničky odsoudí, ale mě se toto pokračování líbilo více. ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

V průměru je to fajn a hlavně jsem rád, že to nedopadlo tak špatně, jak to dopadnout mohlo. Ale Danny asi vyloženě špatný filmy neumí a tak nedostatky ve scénáři dohání našlapanou režií a soundtrackem na steroidech. No a v pár jednotlivostech je to vyloženě silný. Třeba když Mark povídá o tom, co všechno si můžeš vybrat tak z toho vyloženě mrazí a pocit bezútěšnosti a bezcílnosti života je úplnej. Kdyby se povedlo podobnou atmosféru, jako je v této sekvenci, nacpat do celýho filmu, byla by to událost roku. ()

costa 

všechny recenze uživatele

Vod podzima jsem byl naklepanej na pokračovačku toho 20 let starýho vysmaženýho kultu. Dočkal jsem se. To, co jsem viděl ale bylo už o něčem jiným. Herák hraje béčkovou roli a je to spíš nostalgická vyřizovačka účtů/napravovačka vztahů po kapitální Markovo čorce. Remixlej Born Slippy se parádně prolíná a sledujem co se za ty léta změnilo. Opět to má šťávu, několik dobrejch scén, fórků, odkazů na jedničku. Meeting na záchodech za doprovodu RUN DMC byl pro mě předčasnej vrchol. Begbie je upgreadlý psycho a Spud je prostě top postava. Ten herec je zralej na oscara za vedlejší roli. Jsem rád, že todle pokračování se natočilo. Určitě není zbytečný, jak tu některý mudrcové píšou. 7/10 ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

„Proto jsi tady - kvůli nostalgii.” „Svět se mění.” Když vás v rodném Edinburghu vítají slovinské hostesky a lesk a bída globalizace a George Best je mrtvější než dřív, to, že staří/bývalí kamarádi jsou pořád stejní podrazáci, trosky a magoři, je možná svým způsobem úleva. Nebo aspoň pro diváky. V závěru trochu moc na efekt thrillerové a „literární”, ale jinak setsakra zábavná (namátkou – 1690 a scéna na záchodcích) jízda poháněná energicko-nostalgickým soundtrackem. A „Vyber si život” funguje - pochopitelně - i v současnosti. _______ P. S. Kdyby se mě někdo zeptal, kde zní Relax od Frankie Goes to Hollywood a o scénu dál se po lukách producírujou naháči vytrestaní konkurencí, myslel bych, že to může být jen Bony a klid. Zřejmě Dannyho pocta Vítu Olmerovi. ()

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa bojí byť sám sebou, a tak sa spolieha len na nekonečné odkazovanie sa na staršieho súrodenca. Nie žeby ma to v dobe, ktorá praje rebootom a reštartom a remakom prekvapovalo, ale práve u Trainspottingu to zamrzí. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Nostalgická "posledná dávka", vizuálne porno, hudobná extáza, avšak obsahovo relatívne čajík. Nechápte ma zle, film sa mi páčil, v žiadnom prípade návštevu kina nijakým spôsobom neľutujem (jednoznačne to za to stálo), avšak oproti prvej časti, ktorá svojho času odvážnosťou a drzosťou priam šokovala, je toto len taký slabý odvar. Na jednej strane to je samozrejme pochopiteľné - dvadsaťročný posun priam núti ústredné postavy tak akosi "dospieť" -, avšak predsalen, od Rentona, Sick Boya, Spuda a Begbieho by skrátka človek očakával väčší a intenzívnejší úlet, než akého sa nám dostalo. Čo sa týka častých prestrihov do pôvodnej časti, v tomto smere sa radím pravdepodobne k menšine, nakoľko mi to nijak neprekážalo, práve naopak, páčilo sa mi to (čo na tom, že to bolo nostalgickým citovým vydieraním, proste to fungovalo..). Aby som bol ale objektívny, aspoň v stručnosti sa pokúsim rozviesť to, čo som v úvodnej vete tohto komentára načrtol, a teda jednotlivé faktory. Po vizuálnej stránke vskutku nebolo čo vytknúť, uhol kamery ma viackrát prekvapil (podotýkam, že veľmi príjemne), rovnako tak často prítomná strihová dynamika, najmä v úvodnej časti, lokality škótskeho Edinburghu boli opäť priam oku lahodiace (avšak samozrejme, tú neopísateľnú špinavosť jednotky už nebolo možné nijakým spôsobom zopakovať); hudobná stránka filmu naozaj skvelá, v tomto ohľade taktiež nemám čo vytknúť, bol som plne spokojný (hoci sem-tam by sa možno pýtalo trošičku máličko pridať ale to je len uhol pohľadu); nuž a k tej stránke obsahovej? Literárnu predlohu (t.j. Porno od Irvina Welsha) som dosiaľ nemal možnosť čítať (i keď to mám v blízkej dobe v pláne, momentálne som sa však zameral na knižku Heráci, ktorá mapuje udalosti pred pôvodným Trainspottingom), avšak som presvedčený, že dozaista ponúkala oveľa oveľa viac potenciálu, než sa v konečnom dôsledku premietlo na filmové plátno. Prišlo mi to totižto väčšinu času také nevyhranené, neurčité, príliš zjednodušené, skrátka bez hlbšej pointy. Ťažiace v podstate len z onej nostalgie, neprinášajúc v podstate nič naviac. Ako samotný film - bez znalosti jednotky - by to jednoducho asi nefungovalo. Nuž a páčilo by sa mi i trošku pridať v kontroverznosti, pokúsiť sa aspoň čiastočne šokovať, neísť za každú cenu cestou zmieru (možný spoiler: ako tu už bolo spomínané, v scéne, kedy sa Begbie zmieri so synom, ospravedlní sa a popraje mu veľa šťastia, som s konaním danej postavy značne nebol stotožnený, viac by mi tam od neho pasovalo dokonca i keby uštedril slušnému synáčikovi hlavičku). Snímka neobsahovala žiaľ ani žiadny pamätný moment/scénu, akými bola jednotka priam prešpikovaná skrz naskrz. To sú ale len také moje nenaplnené túžby, skrátka nedá sa vyhovieť každému, a tieto moje predstavy, keby boli zhmotnené, by vo výslednom dojme možno dopadli úplným fiaskom. Vystačím si teda s konštatovaním, že pokračovanie som si užil, doslova vo mne vzbudilo neodbytné nutkanie opätovne si pozrieť prvú časť, pričom existuje i možnosť taká, že si tento film do kina pôjdem "strihnúť" aj opätovne . A to koniec koncov vôbec nie je málo, nakoľko ako všetci vieme, pokračovania úspešných (ba priam kultových) snímok prichádzajúce po toľkých rokoch bývajú zväčša len prázdnymi, nezmyselnými brakmi, snažiacimi sa zo slávy svojho predchodcu skrátka len vyťažiť ďalší mastný zárobok. Tomu sa našťastie "tédvojka" relatívne úspešne vyhla, hoc oproti jednotke značne poľavila. 75% () (méně) (více)

Heero 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dočkal a můžu si pustit T2 Trainspotting, navodil jsem doma tu správnou atmosféru, aby veškerou mojí koncentraci zhltnul tento očekávaný snímek. Bohužel tato koncentrace se s přibývajícíma minutama začala samovolně rozplývat. Stále jsem však doufal a po úvodním seznámení s hlavními postavami, asi po první půl hodince, přišel jakýsi směr, "sauna", ok, alespoň něčeho se scénář chytí, ale bohužel veškeré pokusy a jakýsi scénář připomínaly vypouštění draka, který vám však vždy a stále ulítne a vy pozorujete, jak ho vítr odnáší dál a dál do neznáma. Nemůže to zachránit ani velké množství flashbacků, vzpomínek, scén z jedničky, hudebních vzpomínek, svěšených hlav přemýšlejících sama o sobě a nostalgie. Určitě je fajn, když vás z fádního děje vytrhne scéna s Rentonem a Sick Boyem, když zpívají v protikatolické hospodě a za doprovodu remixu od Prodigy ujíždějí autem, ale furt je to jen schod v prázdném prostou, o který se chcete odrazit dál, jenže nemáte kam. Možná by bylo fajn tohle natočit jako krátké povídky, které naspal třeba Spud, ale na dvou hodinový film to prostě nemá. Pořád ale nemohu z hlavy vypustit ten tragický scénář. I když nějaké scény jsou fajn, zachraňuje je hlavně výborná hudba, za kterou má tento snímek ode mě jedno velké plus + slečna Veronika. ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce pokračovanie už dnes kultového filmu. Po 20 rokoch sa štyria hlavný hrdinovia opäť raz stretávajú s nedoriešeným problémom z minulosti. Malo to silne nostalgický nádych (scény z p§vodného filmu, staré miesta, spomínania a pod.), malo to oproti jednotke aj pomerne slušnú protidrogovú myšlienku (teda tak do polovice filmu, chválim veľmi dobre ukázaný život závislého človeka - viz. scéna Mark a Veronika v reštaurácii a Rentonov monológ o vyberaní si života). Malo to tak isto ako pôvodný diel humor, akciu, spád, drsné hlášky. Celkovo veľmi príjemný nostalgický návrat do čias minulých. ()

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Trainspotting 2 potvrzen

Trainspotting 2 potvrzen

06.12.2015

Danny Boyle (Sunshine) vypustil do kin Stevea Jobse a začíná se soustředit na svůj další projekt, pokračování Trainspottingu. Dlouho se předpokládalo, že půjde o adaptaci knižního sequelu od Irvinea… (více)

Čeká nás Trainspotting 2?

Čeká nás Trainspotting 2?

08.09.2015

O pokračování kultovního Trainspottingu se mluví už mnoho let. Irvine Welsh, autor románové předlohy, sepsal už v roce 2002 sequel nazvaný Porno. A režisér Danny Boyle (Sunshine) je od té doby… (více)

Reklama

Reklama