Reklama

Reklama

T2 Trainspotting

  • Velká Británie T2 Trainspotting (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na počátku byla příležitost... a pak přišla zrada. Uplynulo dvacet let. Mnohé se změnilo, ale stejně tak zůstalo mnohé při starém. Mark Renton (Ewan McGregor) se vrací na jediné místo, které mu kdy bylo domovem. Čekají tu na něj: Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller) a Begbie (Robert Carlyle). Očekávají ho i další staří známí: smutek, ztráta, radost, pomsta, nenávist, přátelství, láska, touha, strach, výčitky, heroin, sebedestrukce a smrtelné nebezpečí, ti všichni stojí ve frontě, aby ho uvítali a společně to všichni naplno rozjeli. (Falcon)

(více)

Recenze (725)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Aneb když něco naplní vaše očekávání, nemusí to ještě znamenat úspěch. Podruhé do stejné řeky nevstoupíš a dvakrát stejnou lajnu nesjedeš. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Fetky a smažky po 25 letech. Cabadaj ty si tady dělal dřepkins pamatuješ? Příliš velké sázení na kultovní status prvního filmu a jeden z nejzbytečnějších sequelů roku. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že se Boylemu docela podařilo navázat na 20 let starou záležitost. Samozřejmě už to nejsou ty divoké britské devadesátky a samozřejmě hrdinům je o dvacet víc. I nám. Po dvaceti letech se asi nejde vyhnout bilancování a turistickým výletům do svého mládí, obzvláště pokud se vracíte na známá místa a potkáváte tam staré známé. Kdo od filmu čekal, že hrdinové pojedou stejným tempem jako v jedničce tak by si měl uvědomit , že už jen čistě z biologického hlediska by se asi dneška jen těžko dožili... A tak tu máme prostor řešit nové příležitosti, dávné zrady a žít pro současnost... Tohle není úplně jednoduchý film, bez jedničky by jeho existence asi ani neměla moc smysl, přesto to bylo dobré a párkrát jsem se zasmál. Například píseň k bitvě roku 1690 nebo scénka na záchodě se spadlou vigrou byla dokonalá :-) . Dávám tedy 4 za návrhy projektu nové sauny. * * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Hygienická čistota a prázdno. Kým pôvodný film oplýva neopakovateľnou dobovou atmosférou, svojsky rozpráva o téme drog, dospievania i nižších sociálnych vrstiev, dvojka je iba vákuum vyplnené maketami. Žiadna z postáv sa oproti jednotke nezmenila. Tých 20 rokov akoby sa ani nestalo. Renton jediný vyzerá, že zaznamenal nejaký posun, no potom príde absurdný zvrat po asi pol hodine a sme opäť v starých koľajách. Nechýbajú prestrihy na scény z jednotky, kvantum citácií a parafráz a pocit trápna. Totižto scenár, na ktorý sa čakalo 20 rokov, je priam katastrofálny a jediné, čo dokáže je citovať a parafrázovať. Celá zápletka je spleť deus ex machina zvratov a účelovostí vyskladaných tak, aby čím viac scén evokovalo jednotku. Herci pôsobia podobne. Ewan McGregor má veľký problém dostať sa do ikonickej role a Ewen Bremner, ktorý bol bezpochyby najlepším hercom v jednotke, podáva jeden katastrofálny afektovaný výkon. Ale ja sa im ani nečudujem, s takýmto scenárom by nikto nič nezahral. Mať 45 a hrať 25 ročného sa proste nedá. Navyše soundtrack je priemerný a jediné zapamätateľné piesne sú tie z jednotky. No čo ma šokovalo najviac, je fádna réžia. T2 vyzerá, ako keby ho za pár šušňov zbúchal nejaký debutant a nie Danny Boyle, jeden z najvšestrannejších a najtalentovanejších režisérov generácie. Jediné, čo sa filmu nedá uprieť, je poctivá dávka humoru. No mal som taký dojem, že v tomto filme humor byť nemal. A mal to byť úplne iný žáner, než 21 rokov stará jednotka... ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Jako zavzpomínání na klasiku z roku 1996 dobrý snímek, který vás donutí, připomenout si události originálu. Nikdo neočekával překonání a tak jsem celkem spokojený, protože T2 pobavilo .. 6/10 = 67% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Jasné, Rentona, Begbieho, SickBoya a Spuda som znova rád videl, ale mal ich reunion nejaký väčší zmysel? No príliš ani nie. Trainspotting dvojka sa snaží dobehnúť prvý diel svojou údernosťou, ale pri každom pokuse byť zaujímavou a originálnou ako jednotka neuveriteľne zakopáva. Danny Boyle tentokrát jednoducho nepriniesol okrem nostalgie, pár vtipných scénok a novej verzie "choose your life" skutočne nič svetaborného. Stretnutie starých dobrých postáv sa pozeralo príjemne, ale bolo vytvorené nasilu a miestami to je z filmu extrémne cítiť. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hmm hlavní linie nuda, plná rádoby cool klipovosti. Jediné zajímavé jsou osudy těch dvou větších smolařů. KecaM ..JE TO BOŽÍ. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Filmové pokračování po velmi dlouhé pauze, v podobě více než čtvrt století, většinou nevěstí nic dobrého. Parta čtyř starých mládenců, kteří své první kroky v dospělosti propůjčili drogám se ale rozhodně nesnaží napodobovat události prvního dílu a tvoří vlastní nostalgickou strukturu. Celý film se zaměřuje na jeden velmi podstatný prvek, se kterým pracuje téměř v každé minutě a ocení jej primárně fanoušci kultovní jedničky, tím důležitým prvkem jsou vzpomínky. Dialogy, záběry, hudba či celé scény jsou protkány vzpomínkami a odkazy na již zmíněné období před čtvrt stoletím, avšak nostalgická nálada není vytvářena nátlakově či uměle, ale s pomocí úžasné režie Dannyho Boyla se trefuje do těch správných míst, které vyvolají nejeden uspokojivý úsměv či emocionální ránu. Může se zdát, že bude druhý Trainspotting narážet na absenci originality či přemíru jednotvárnosti. Není tomu tak, a to hned ze dvou důvodů, za a) Dannyho Boyle a za b) Anthony Dod Mantle. Práce, jenž se skrývá za přípravou mizanscény, komponováním záběrů či využívání nakloněné roviny a spousty dalších prvků, je naprosto neuvěřitelná. Každý záběr je něčím ozvláštňující, každý vyloženě baví a z každého srší dávka nadšení a letitých zkušeností, což tento snímek velmi výrazně vyzdvihuje. Trainspotting 2 lze zhodnotit jako velmi důstojné pokračování, které je mířeno převážně na fanoušky adaptací Irvina Welshe, přičemž svou svižností a energičností uspokojí i běžného diváka. Pro lepší zážitek doporučuji před projekcí zhlédnout první díl, hlavně v rámci variací záběrů, ovšem není to podstatné, jelikož je snímek velmi komunikativní a nenechá diváka zmateně přemítat o tom, co zrovna viděl. [80%] | Kino ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ach jaj, tak to obvykle končí, keď sa došliapne na nejakú legendu a niekto sa pokúsi natočiť druhú časť, prípadne nejaký remake... Toto už skrátka nebol Trainspotting s tou úžasnou atmosférou, výborným príbehom a geniálnym vyprávačským štýlom. Netvrdím, nebolo to zlé, no na môj vkus to bolo celé až príliš ponorené do nostalgie a spomienok na jednotku. Len na spomienkach sa ale nič prevratné vybudovať nedá, stále sú to len spomienky... pocitovo trocha zasiahne, no žiadna pridaná hodnota. Od záveru som tiež čakal niečo premyslenejšie. Jednu vec však majú tieto dve časti spoločné, a síce ako v jednotke tak aj v dvojke ma najviac bavila postava Spuda. Nemôžem si pomôcť, viac ako lepší priemer z toho nedostanem. 65/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Trainspotting je kultovní záležitost a proto jsem šel na pokračování s velkejma obavama. Malou útěchou mi bylo, že se kormidla opět ujal Danny Boyle a že na natáčení kejvli všichni stáří známí. Potěší i mikroštěk Renton(ovi) i Spud(ovi) bejvlky, ale hlavně mikroštěk autora knižní předlohy Irvina Welsh(e) v roli Majkýho Forestra. Je jasný, že T2 s kultovní jedničkou prohrává ( což je pochopitelný a očekávaný ), ale i tak se s tím D. Boyle popasoval mistrovsky a jsem rád, že jsem se s touhle Renton(ovou) partičkou mohl zase setkat. Zub času je na hercích samozdřejmě znát, ale to nic nemění na tom, že opět řádí jako zamlada. T2 je po audiovizuální stránce na špičkové úrovni, samotnej příběh ani dialogy nenudí a tak tohle druhý ( a nejspíš i poslední ) setkání s touhle partou uteče jako voda. Mě opět osobně nejvíc odvařil Spud a za nejvydařenější scénu považuju tu na hajzlu. To jsem málem uchcával smíchy. Za sebe musím říct, že už jsem dlouho neodcházel z kina takhle spokojenej. Spokojenej jsem o to víc, že se jedná o pokračování mýho oblíbenýho filmu. A jak je známo tak pokračování většinou stojí za vyliž prdel. Naštěstí je T2 vyjímkou. Nemůžu v sobě prostě skrývat nečekaný nadšení a tak T2 hodnotím 5 hvězdama ikdyž samozdřejmě nejsou tak plnohodnotný jako u jedničky. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Za mě nudný a zbytečný film, který jen umocnil mou averzi k sequelům. Psát k němu cokoli dalšího netřeba, protože vše už zaznělo v předchozích komentářích. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jsou čtyři. Vlastně odpradávna byli čtyři. A od jejich poslední společné smaženice uplynulo dlouhých dvacet let. Mark (Ewan McGregor), Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller), Begbie (Robert Carlyle) se ale neufetovali k smrti. Kdepak, mají smělé plány do budoucna, které zahrnují odbourání starých křivd, vyrovnání starých dluhů, kvalitní podnikání v různých oborech, vyrovnání se s lepšími i horšími časy. Už to není o fetu, je to o stárnutí, životních moudrech, o výběru, na nějž stačí jeden letitý song od Wham!, aby jej Mark brilantně rozvedl do působivého monologu (jedna z nejlepších scén filmu, vzdáleně připomínající variaci na proslulý monolog z dramatu 25. hodina), v neposlední řadě je to i o vzpomínkách, které občas filmem problesknou. A také je to o vytříbené obrazové stylistice a nesčetných hudebních variacích, které v podobě písní co chvíli filmem zazní, a když budete pozorně poslouchat, neujde vám nápěvek slavné doprovodné písně "Born Slippy" Je to docela hutný obrazový materiál, kterému škodí snad jen to, že si dával tolik let načas. Jsem ve výhodě, že jsem první film nikdy neadoroval. Nemůžu si tudíž stěžovat, že v pokračování už není tolik hlášek, tolik drog i jedinečných nápadů. Náhodou, tenhle je plný skvostných dialogů, stylových nápadů a nechybí nostalgické, ovšem vkusné, nijak nepřehnané prolínání starých i nových časů. Vulgární je to tak akorát, puritánům samozřejmě vstup zakázán. Určitě po filmu ještě dlouho zůstane v paměti Robert Carlyle, dlouho jsem s ním neviděl žádný nový film, ovšem tady hlásí návrat ve skvělé formě, hláškoval a nadával neskutečně, pochválit zaslouží celá parta, ale soráč Carlyle jako Begbie byl nedostižný. Desítku neudělím za slabší vyústění filmu, konec nebyl moc propracovaný. A občas bylo znát, že chyběly finance, některé obrazové vychytávky byly spíše od Ládi Hrušky než od Dannyho Boyla. Ovšem všechna čest, že se tahle unikátní partička dala po tolika letech dohromady. Trpí sice značnou nedochvilností, jejich stylovou i posléze kultovní zábavu jim ale nikdo neodpáře. 9/10 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Výborne zmáknutý sequel, ktorý zlomí vo vás nostalgiu. Jednak tú z pred dvadsiatich rokoch, ale i tú vašu osobnú. Avšak tentoraz sa moc nebudete smiať, pretože aj vám dôjde, čo všetko ste premárnili, ked' se si nezvolili život .Spôsob a forma, akou Danny Boyle podáva ''dvojku'' divákovi , si zaslúži o jednu hviezdu navyše! Finále filmu dokonca až drasticky naberá thrillerove obrátky! P.S. Dosť pomôže si pozrieť jednotku pred projekciou. Potom si všimnete také veci, ako tenisky, ktoré ma obuté Spud pri výlete na kopec pri spomienke na Tommyho, že sú tie isté, v ktorých hrával minifutbal a tak. O piatej hviezde u mňa rozhodla záverečná scéna, ked si Renton pustí platňu. Totálna bomba! [vue cinema, Redditch, UK ] ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Trainspotting je film môjho života. Toto tu je len bonusový materiál, a všetci okrem Dannyho Boylea sme evidentne zostarli. Takže depka, ale zároveň fakt krása, pokiaľ pôvodný film naozaj a úprimne milujete. Dreamin is free. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Asi bych měl být přísnější, ale mám pocit, že (reálně) to o moc lépe zpracovat nešlo. Dějově už to samozřejmě není taková atomovka jako předchůdce, ale v podstatě všechny ostatní jeho stěžejní devizy najdeme i zde - se svými rolemi dokonale sžité herce, Boyleovu zběsilou videoklipovou režii a správně řízný rozmanitý soundtrack, dodávající scénám kýženou atmosféru a energii. A nakonec vlastně i nějakou tu (nenásilnou) reflexi dnešní doby. Míra nostalgie, melancholie a sentimentu je na velmi snesitelné úrovni, vtipných, zábavných a silných scén nabízí T2 rozhodně nadstandardní počet (hodně z nich je kupodivu věnováno Spudovi). Určitě nelituji, že tenhle sequel vznikl. A už vůbec ne toho, že jsem ho viděl, přestože síly a filmově-historického významu svého předchůdce (podle očekávání) nedosahuje... 70 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

T2 môže dokonale fungovať asi iba na to najtvrdšie fanúšikovské jadro. Pokiaľ máte prvý Trainspotting "iba" radi, tak vás ani nie pokračovanie, ako skôr nostalgický návrat po rokoch do Edinburghu viac menej sklame, v lepšom prípade poteší. Boyle dobre vie, čo točí a tak pridáva množstvo scén z prvého filmu alebo ich parafrázy. Opäť platí, že budú fungovať len na tvrdé jadro. Dejový oblúk o dosť slabší, v podstate sa Renton nemal prečo vracať, ale nejako sa jeho motivácia musela zdôvodniť. No a to isté vlastne platí aj o Boyleovi a Hodgeovi. Citeľne mi chýbalo väčšie zapojenie Kelly MacDonald do deja. ()

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Trainspotting 2 potvrzen

Trainspotting 2 potvrzen

06.12.2015

Danny Boyle (Sunshine) vypustil do kin Stevea Jobse a začíná se soustředit na svůj další projekt, pokračování Trainspottingu. Dlouho se předpokládalo, že půjde o adaptaci knižního sequelu od Irvinea… (více)

Čeká nás Trainspotting 2?

Čeká nás Trainspotting 2?

08.09.2015

O pokračování kultovního Trainspottingu se mluví už mnoho let. Irvine Welsh, autor románové předlohy, sepsal už v roce 2002 sequel nazvaný Porno. A režisér Danny Boyle (Sunshine) je od té doby… (více)

Reklama

Reklama