Reklama

Reklama

T2 Trainspotting

  • Velká Británie T2 Trainspotting (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Na počátku byla příležitost... a pak přišla zrada. Uplynulo dvacet let. Mnohé se změnilo, ale stejně tak zůstalo mnohé při starém. Mark Renton (Ewan McGregor) se vrací na jediné místo, které mu kdy bylo domovem. Čekají tu na něj: Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller) a Begbie (Robert Carlyle). Očekávají ho i další staří známí: smutek, ztráta, radost, pomsta, nenávist, přátelství, láska, touha, strach, výčitky, heroin, sebedestrukce a smrtelné nebezpečí, ti všichni stojí ve frontě, aby ho uvítali a společně to všichni naplno rozjeli. (Falcon)

(více)

Recenze (723)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Moje filmové zážitky by značně umocnilo, kdybych se naučil od snímků nic neočekávat a pouze jen bral, to co mi připraví. To se mi ovšem nedaří, a tak jsem i od tohoto snímku měl nemalá očekávání, neboť první díl byla prostě totální pecka. Po řemeslné stránce odvedli tvůrci opět vysoce nadstandardní práci. Nejvíc bych si dovolil pochválit skvělou kameru a působivou hudbu. Co zde trošku více hapruje je příběh, který je jednoduše o ničem. Snímek se nese na nostalgické vlně. Nenabízí nic jiného, než neustálé vzpomínání na staré časy. Drogy se kamsi vytratily. Všichni aktéři jsou na odvykačce. Snímku žalostně chybí nějaká silná a zapamatovatelná scénka. Přitom v prvním dílu jich bylo hned několik. Absolutně nesrovnatelná záležitost. Potěšily mě jen staré známé tváře a asi 2 až 3 vtipné momenty. Značné zklamání. Slabší 3 hvězdy. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Dá se vytvořit z pokračování po 20ti letech něco lepšího? Nedá! Naprosto top a navíc super hudba. Není třeba nic dodávat, to musí každý vidět. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jak už tady napsal někdo přede mnou, do jedničky tomu objektivně možná něco chybí, ale to vem dneska čert. Já osobně jsem moc rád, že si tahle šílená čtyřka střihla repete a proto všechny drobné výtky, kvůli kterým bych normálně srážel body hážu kýblem z okna. Stačilo asi dvacet, nebo třicet minut, pár pekelných šklebů Roberta Carlyeho a věděl jsem, že se mi tenhle film prostě musí líbit. A to nejen vzhledem k nostalgii, ale i jako ocenění, že kvalitní dvojka se dá natočit třeba i po dvaceti letech. Dobrá práce Danny. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Originál jsem neviděl, za což mě budou někteří kamenovat, ale tento typ filmů mi v posledních letech chyběl. A je mi jasné, že dlouho nepřežije. Vliv současného Hollywoodu je vidět, proč to popírat, ale máloco mě na projekcích dosud tolik bavilo. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"T2: Trainspotting." Sequel k filmu, ktorý vo mne vyvolal skutočne veľmi rôznorodé pocity a patrí medzi filmy, ktoré by som si už druhýkrát nepustil. A hoci si myslím, že "Trainspotting" je reálne lepší film, tak tento by som ohodnotil ako film, ktorý na mňa urobil lepší dojem a páčil sa mi viac. Možno je to trošku zvláštne, no kým v prvom filme bolo veľa desivých a špinavých momentov, tak sequel ich pár má, no nie sú už také silné a tak intenzívne spracované. Už tu nemáme veľké množstvo scénok závislosti na heroíne a s tým súvisiacou experimentálnou kamerou, no viac sa sústredíme na udalosti, ktoré nasledujú po tom, čo sa Mark rozhodol svojich kamarátov okradnúť a vziať peniaze z akcie. Takže je film úplne iný a pritom súčasne to zapadá na svoje miesto a prináša uspokojivé pokračovanie. Myslím si, že všetko ostalo dopovedané a dokonca si myslím, že sú tu momentky, na ktoré nikdy nezabudnem. Napríklad hudobná improvizácia medzi Markom a Simonom "No More Catholics Left." Ak sa nezačnete smiať, tak nerozumiem. Rovnako sa mi aj páčia momentky so Spudom. Ten nemal v prvom filme moc veľkú rolu a myslím si, že tu sa dočká skutočne zaujímavých scénok, ktoré stoja za to. Najmä už len s tým, že sa z neho prekvapivo stane spisovateľ. Ako sa hovorí, závislosť sa dá poraziť tým, že si treba nájsť nejakú novú. Niečo, čo nás bude napĺňať. A to je podľa mňa dobrý odkaz. Tento film sa už odohráva proste v úplne inom svete. A možno to spravilo, že na mňa urobil lepší dojem. Ešte by som mohol spomenúť Begbieho. Ktorý bol časovanou bombou v prvom filme a zloduch v tomto, no súčasne sa mi páči jeho rozlúčka so svojim synom. Dáva to pár pekných momentiek aj jemu. Čo sa mi ešte aj páči je, keď v rámci čítania príbehov, ktoré začne Spud spisovať, dočkáme sa aj pár scénok z prvého filmu v rámci spomienok do flashbackov. A funguje to. A čo sa kamery týka, myslím si, že aj tu sa dostane pár skvelých experimentálnych momentov, ktoré vyzerajú skvele. Či už Spudov tieň, alebo záverečná scénka v Markovej izbe. Mimochodom tá jeho tapeta na mňa vždy pôsobila jemne desivo. Najmä v spojení s tým zeleným kobercom. Hodnotenie: A- ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Koukl jsem na svůj komentář k jedničce a nechápu, jak je možný, že jsem si tu místo 7000 bodů uhnal tak akorát karpální tunel, vždyť já psával jako golfista, sakra! Ale co naplat, od „skvostů kinematografií, skvělých herců a dalších“ jsem se dopracoval k „prdelím, hovnům a sračkám“, a to už ty body rozhodně nenahoním, ani kdybych se posral jako kdysi Spud. Druhý Trainspotting sice na první pohled vypadá jako převařená sračka, poměrně časté flashbacky k tomuhle hodnocení přímo vybízí, na druhou stranu ale jasně cílí na své původní fanoušky, s nimiž zestárl. A pokud mezi ně patříte tak jako já, bude vám to víceméně u prdele a pobaví vás i tahle trochu křečovitá krize středního punku. A hovno už do komentáře nedostanu, takže nasrat a za čtyři. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Trainspotting je 20 let stará britská klasika, která funguje, jak má. Žádná pokračování nepotřebovala, ale teď tu přece jedno máme. Je to zhruba stejně našlapané, je zde pár originálních fórků (letní čas, 1690) a jako divák jsem se rozhodně nenudil. Ale kult je jen jeden, takže pokračování už si zřejmě nepořídím na originální VHS a nejspíš už nikdy nebudu mít nutkání na něj koukat znovu. Resumé: v jádru zbytečné pokračování, které ale neurazí a nedělá prvnímu dílu ostudu. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Chlapci zostárli. Aj ja som zostárla. Spolu sme si pospomínali na staré "dobré" časy a zažili kopec nových vecí. Hudba nám pri tom hrala zase výborná. A ten moment, kedy Renton nakráča opätovne k otcovi do svojej starej detskej izby, hovorí za všetko. Čo ste vlastne všetci čakali, nič lepšie ako jednotka nikdy nebude, zostáva nám len spomínať ... odo mňa nostalgická štvorhviezda. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Svět se mění, i když my ne.....děkuji ti Danny, normálně jsem brečel. Nemám slov, už jsem to viděl asi 20x. Pro někoho prázdné a nostalgické, mě to chytlo za srdce, vytáhlo z depresí, poslouchám soundtrack pořád, herci naprosto úžasný. Johny Lee Miller je neskutečný řízek a z Begbieho šel strach v každé scéně, Boyle je vizuální machr, který má neskutečný cit pro detail a kompozici obrazu s hudbou. V kině jsem brečel, brečel štěstím. Jeden z nejsilnějších a nejdokonalejších návratů filmové historie. Dokonalý film, který dělá čest svému předchůdci, dělá čest hercům, divákům a dělá čest těmto skvělým postavám. Pro mě film desetiletí. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Upřímně dost zbytečný návrat, dnes už trochu pozapomenutých postav, které se ocitly na dně, jen každý v jiné hloubce. Soundtrack je fajn, pár scén se také povedlo, ale jako celek je to prostě po všech směrech zbytečné. Návrat této party bych si představoval jinak, nebo raději vůbec. *** Aktualizace po druhém zhlédnutí březen 2021. Je to asi zbytečný návrat, ale skvěle natočený zbytečný návrat. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Více než důstojné pokračování kultovní jedničky. Tak ráda jsem je všechny zase viděla.. :-) Jo a Even Bremner byl ve své roli Spuda famózní! Celkově dávám plný počet. Tohle se povedlo! ()

classic 

všechny recenze uživatele

Mark Renton pred 20. rokmi zdrhol s tučným obnosom 16. tisícov libier, ktoré si mali rozdeliť delené štyrmi, medzi svojich kumpánov : Begbieho, Simona a Spuda. Po ňom ani chýru, ani slychu, ale aspoň sa zachoval čestne, a nechal PODIEL štyroch tisícok dobrákovi Spudovi, ktorý je v súčastnosti v totálnych sračkách, že tesne predtým, ako sa priblíži Mark pred prah jeho dverí, praktizuje dobrovolné ukončenie svojho, aj tak zbytočného života, čiže duchaprítomný MATE vykopne dvere, a zachráni ho ! Mark bol schovaný dlhé roky v Amsterdame, a taktiež sa nedá povedať, že by sa vypracoval ? Simon má sympatickú priateľku z Bulharska, s ktorou si založili zaujímavú činnosť na vydieranie bohatých podnikateľov, ktorí sú pristihnutí : in flagranti ( pohotový Simon všetko nakrúca na kameru, aby mohol od nich vyžobrať veľké prachy... ), inak tiež disponuje akousi krčmou, kde nikto nechodí, a obidvaja by si chceli založiť biznis, niečo na spôsob nevestinca. A nakoniec tu mám labilného cholerika Begbieho, ktorý zdrhne z basy, aby sa mohol vypomstiť Markovi, keď sa dozvedá, že je neďaleko. Skrátka, scenár nič nové neprináša, len zisťujem, že majú medzi sebou nevybavené účty, ktoré aj po toľkých rokoch, stále bolia, pretože horkokrvný Begbie, to nedokáže prelúskať, a tak so Simonom nastrážia pascu... Tentokrát režisérovi Boyleovi nevyšiel návrat do tej istej, legendárnej rieky, síce musím konštatovať, že obdivuhodná vizuálna réžia, výborný strih, a osvedčená kamera, robia svoje, ale bohužiaľ = scenár nefunguje ani na priemerných 60 %, pretože mám nekonečný pocit, že akési pokračovanie kultového Trainspottingu, je v tomto prípade úplne ale úplne zbytočné, keďže okrem vynikajúcich technických zložiek, mi absolútne nič nové neprináša ! Akoby sa báli nadviazať v takej nastolenej tradícii, ktorá bola niečim naprostom novým, osviežujúcim, mimoriadnym, skvelým, s parádnym soundtrackom... ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Zmínil to tu snad každý, protože to nezmínit jednoduše nejde: Je to pořádná dávka drogové nostalgie. Nic méně, ale ani nic více. Nenajdeme zde tak ikonické scény, ale ani hlušší místo. Spousta drobných flashbackových vzpomínek, jak obrazových tak hudebních, moře narážek a návazností svého předchůdce a až násilná snaha, aby to od něj nikterak moc neodbočilo a nezklamalo. Ústřední čtveřice má stále tunu charismatu na rozdávání a i když hlášky a absurdní situace nemají takový grády, stále to má úroveň. Musím uznat, že začátek byl naprostý top a kdyby ty legrácky vydržely aspoň v trochu konstantním tempu až do konce, užil bych si film víc. Poměrně vážný a ne moc úderný konec drobet nadšení tlumí a tak se T2 stává takový fajn doplněk, který neurazí ale ani zvlášť nevytrhne. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak som sa konečne dostal k tomuto filmu a nemôžem ľutovať. Kultovka nebola dvojkou vôbec pošpinená. Samozrejme, že T2 ťaží z nostalgie a využíva flashbacky do minulosti, no efektívne ich prenáša do prítomnosti a jednoducho zaujme. Príbehom, stále skvelými hercami a trochu gangsterským zakončením. Určite sa nestane ikonou, ako jeho starší brat, ale fanúšikov žánru určite poteší. Za najlepšiu scénu považujem vyše dvojminútový monológ Rentona pri večeri s Veronikou na tému Choose life. P. S. McGregor má asi recept na mladosť. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Oceňujem, že sa podarilo dostať do T2 všetky relevantné osoby, ktoré slávili nevídaný úspech už pred 20 rokmi. Pokračovanie sa nesie v znamení jednotky, brilantný strih, kamera a hudba je dychberúca. Samotný príbeh je nastavený na reálny dej po 20-tich rokoch, pre tých, ktorí jednotku nevideli sú nápomocné flashbacky z minulosti a pre znalých fanúšikov kratučké výlety do minulosti nerobia problém. T2 je štýlový moderný film, ktorý sa nevenuje len drogám, ale aj pornografii či eurofondom. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jako jo, je to filmově slabý v porovnání s jedničkou, zbytečně nostalgický a místy to vykrádá sebe samo. Nicméně jsem to právě s tím mírně nostalgickým pocitem dokoukal a vlastně nemůžu říct, že by mě to úplně zklamalo. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Chlapská nostalgie. Příjemná to věc, ale nemyslím si, že by se na tom dal postavit úplně celý film. A Boyle se o to podle mě snaží. Z toho důvodu tak T2 funguje spíše jako sled vtipných a nostalgických scének, nedrží však pohromadě jako 2 hodinový film. V podstatě jsem dostal očekávané, jen jsem doufal ve víc Arturova sedla a Edinburghských uliček. Choose nostalgia. 6/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nostalgický ale nesentimentální návrat mezi staré známé lůzry a /ne/fetky. Pokračování je o něco smutnější než jednička, přece jenom už si hrdinové něco odžili, něco je pořádně skříplo a už před sebou nemají tolik možností a prostoru jako ve dvaceti letech. ________Film výborně odkazuje na jedničku, rozvíjí témata, která poprvé zazněla v ní a je dost ironický. Například při setkání se starou známostí na jednu noc, která si tehdy k hrdinovu zděšení ráno oblékla školní uniformu - dnes je z ní usazená právnička, která trochu zle a trochu žárlivě hodnotí hrdinovu novou dívku: „Ta je na tebe moc mladá!“. Takových úšklebků je tam hodně. Pro mě vítězí hrdinův naštvaný monolog, co po něm svět chce a čemu on se nechce podřídit, který má stejnou vzteklost, ale o získané zkušenosti větší hořkost. Fantastická je loupežná výprava na setkání zavilých protestantů a hlavně improvizovaná píseň o zasr..ých katolících. ______Finále si mohlo odpustit ten westernový tón, ale důstojně zvládlo téma rodinného soužití a pojetí rolí otců a synů. Ve většině snímků je to zobrazené příšerně sentimentálně, tady ale realisticky a přesto nenásilně dojemně. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Jako celek bych řekl, že to je lepší než první díl, který mě moc nenadchnul. Ale zase první díl měl pár fakt dobrých scén, což zase tady takovou zapamatovatelnou scénu nemáte. No pokračování se ale povedlo a jsem rád, že už tuto dvoudílnou sérii mám za sebou. ()

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Trainspotting 2 potvrzen

Trainspotting 2 potvrzen

06.12.2015

Danny Boyle (Sunshine) vypustil do kin Stevea Jobse a začíná se soustředit na svůj další projekt, pokračování Trainspottingu. Dlouho se předpokládalo, že půjde o adaptaci knižního sequelu od Irvinea… (více)

Čeká nás Trainspotting 2?

Čeká nás Trainspotting 2?

08.09.2015

O pokračování kultovního Trainspottingu se mluví už mnoho let. Irvine Welsh, autor románové předlohy, sepsal už v roce 2002 sequel nazvaný Porno. A režisér Danny Boyle (Sunshine) je od té doby… (více)

Reklama

Reklama