Reklama

Reklama

T2 Trainspotting

  • Velká Británie T2 Trainspotting (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na počátku byla příležitost... a pak přišla zrada. Uplynulo dvacet let. Mnohé se změnilo, ale stejně tak zůstalo mnohé při starém. Mark Renton (Ewan McGregor) se vrací na jediné místo, které mu kdy bylo domovem. Čekají tu na něj: Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller) a Begbie (Robert Carlyle). Očekávají ho i další staří známí: smutek, ztráta, radost, pomsta, nenávist, přátelství, láska, touha, strach, výčitky, heroin, sebedestrukce a smrtelné nebezpečí, ti všichni stojí ve frontě, aby ho uvítali a společně to všichni naplno rozjeli. (Falcon)

(více)

Recenze (723)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

"Vyber si iPhone z Číny vyrobený ženskou, která skočila z okna, a dej si ho do kapsy od bundy z jihoasijkého Firetrapu. Vyber si facebook, twitter, snapchat, instagram a tisíc dalších způsobů vyblejt svoje sračky na lidi, které neznáš. Vyber si aktualizovat svůj profil. Sděl světu, co jsi měla k snídani a doufej, že někde někoho to zajímá. Vyber si hledat staré známosti, když zoufale věříš, že vypadají hůř než ty. Vyber si naživo streamovat svůj život, od první hoňky do posledního dechu. Lidská komunikace snížená na nic víc než jen data... Vyber si nenaplněné sliby a přej si udělat všechno jinak. Vyber si a nikdy se nepouč ze svých chyb. Vyber si sledovat historii, která se pořád jen opakuje. Vyber si pomalé smíření se s tím, co můžeš mít, místo toho, co jsi vždy chtěl. Spokoj se s tím málem a statečně to maskuj. Vyber si zklamání. A vyber si ztrátu těch, které jsi milovala. A jakmile ti sejdou z očí, kus tebe s nimi umře... Vyber si život..." Tenhle Boyle, to je teda jako fakt kocour jak řikám no né, a jestli někdo od druhýho Téčka čekal stejnej kult jako byl ten starej, tak by to měl přestat jako fetovat. Ono to teda s tou knížkou, teda jako s tím Pornem, nemá skoro vůbec nic společnýho, ale tihleti kočkodani jsou po dvaceti letech zpátky a koho by to, jak by řekl starej Begbič, jako KURVA! nepotěšilo, no né. Takže Iggyho, teda Iggyho do uší a brzy to dát po druhý, po třetí... Film roku. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Možná je to banální krimikomedie s pár zábavnými videoklipovými blbinkami, nicméně v nejlepší tradici kolébky tohoto žánru. Po formální stránce je třeba Boylovi a jeho týmu vyseknout velkou poklonu, protože natočit s takovou grácií a lehkostí pokračování něčeho tak legendárního, že to v podstatě definuje pojem kult, se zdálo jako nesplnitelný úkol. A klucí to zvládli, ani stín kalkulu, naopak z celého filmu sálá obrovská porce upřímnosti a srdečnosti a byť se k tomu chvílemi zdánlivě schyluje, ani jednou nespadne do stoky klišé či násilného odkazu. Pod povrchem se navíc skrývá hutný manifest nihilismu, mnohem tvrdší než v tomto dosti okázalá jednička, a to již jen kvůli tomu, že takový stupeň konzumu a rozkladu moderní společnosti jsme si v 90. létech ani neuměli představit. Zatímco jsme v rauši z omamných látek, ale především nezdolného mládí, blábolili o životě, nic jsme o něm nevěděli a i ty některé tvrdé a hluboké rány, které se staly už tenkrát, přikryla jistá bezstarostnost a vnitřní senzacechtivost, protože život musí bejt přece drsnej. Především pro tvrdé jádro cílovky, k níž se hlásím, pak T2 totiž může představovat emocionální bombu a jeden z nejpůsobivějších filmů o stárnutí (ne o umírání !), jaký snad kdy byl natočen. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Žádný velký překvápko se nekoná. Renton je i po dvaceti letech pořád přizdisráč, Sick Boy hajzl, Begbie vylízaný pako (přesněji karikatura vylízanýho paka) a Spud imbecil (trapná karikatura imbecila). A všichni jsou to více nebo méně grázlíci a moralistická část mýho Já má tak trochu problém s tím, že jsou vykreslováni jako více nebo méně sympaťáci. Jinak záměr hodit postavou Spuda pokračování groteskní kultovky ještě víc do grotesknosti, nadsázky a legračna, mě nebavil. Spud mě nebavil. Jeho laskavě usměvavá oligofrenní držka mě od začátku děsně rozčilovala. Nesnáším kýčovitě roztomilý dementy a Spuda nesnáším ještě víc než Forresta Gumpa, a to je co říct. Ale když si člověk tuhle blbou postavu tak nějak odmyslí, má druhej Trainspotting celkem zajímavej a poutavej příběh. Teda zajímavej a poutavej především pro toho, kdo zná dobře jedničku. Tu filmovou jedničku. Fatální setkání Rentona a Begbieho totiž v knižním pokračování (Porno) proběhlo úplně jinak, jak si pamatuju... ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nostalgická jízda jako řemen. T2 Trainspotting těží z původní dvacet let staré klasiky maximum, přičemž přidává i něco navíc. Danny Boyle, jak už je jeho zvykem, snímek úhledně zabalil do krásných neonových záběrů, perfektně zvoleného soundtracku a hlavně, hlavně snímek "opentlil" dobře známými tvářemi, což Vás v kombinaci se svižnou režií vtáhne a nepustí. Po celou dobu trvání snímku jsem si užíval nostalgické pomrkávání, které občas vhánělo slzy dojetí do očí. Užíval jsem si dobře známý styl kamery, který všechny postavy a scény dostává do osobnější a originálnější roviny. Užíval jsem si návrat všech postav, které sice za těch dvacet let zestárli, avšak pod nánosem všedních starostí jsou to pořád ti stejní lidé, kteří plánují jak lehce vydělat a jak si zvolit život. Takže co dodat na závěr? Pro ty z nás, kteří první díl uctívají jako kultovní záležitost, bude snímek krásným nostalgickým výletem do Skotska, jež i přes všudypřítomný heroinový opar vypadá pořád stejně depresivně jako tehdy. Ale to vůbec nevadí, jelikož ve společnosti Rentona, Sick-Boye, Spuda a Begbieho to bude i tak pořádná jízda! (Viděno v kině CineStar Jihlava) „And then...take a deep breath. You're an addict. So be addicted, just be addicted to something else. Choose the ones you love. Choose your future. Choose life.“ ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Neublížilo. Ani mne, ako divákovi, myslím, že ani tvorcom. Do huby si nenasrali, akurát, že na vlnách nostalgie plávam zriedka, nikdy nie príliš hlboko. Nemám to v sebe a teda film, ktorý na nič iné, než na nostalgiu nehrá (ale že doslova na nič iné), nie je pre mňa. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak hodinu a čtvrt to byla paráda. Všichni zúčastnění sice zestárli, ale zase se až tak moc nezměnili, což si sami bolestně uvědomují, kor když se k tomu přidají opravdové i domnělé křivdy z minulých let. Ale i tak to byla jízda, která si s původní kultovkou v ničem nezadala. Jenže pak přišel nájezd na zúčtování, což mě zase tolik neoslovilo a samotný konec byl vyloženě k nas*ání. Nicméně kompletní sestava po letech potěšila, pár scén, které utkvějí v paměti, se tu také najde a ta hra na nostalgii vychází bezezbytku, takže do toho nadprůměru se T2 nakonec vyšplhá, ale nemůžu si pomoct, čekal jsem trochu víc. 70% ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

T2 nebude takovou kultovkou jako první Trainspotting, nemá totiž takový drajv a hlavně potenciál k tomu, aby vykřičel do světa životní pocit celé generace. Dovolím si ale tvrdit, že Boyleův návrat k téhle partě bude stárnout mnohem lépe než ze řetězu urvaná, devadesátkově trendy jednička, protože hluboká nostalgie, která z filmu čiší (a která je v ostrém kontrastu s tradičně hyperaktivní formou), filmu dá smysl i ve chvíli, kdy budou režijní vychytávky již okoukané, humor vyčpělý a dobová reflexe zastaralá. Co v mých očích dvacet let po premiéře činí jedničku Trainspottingu lehce okoralou, tomu se dvojka vyhne. Ta těsná spjatost s jedničkou (opravdu jde o velmi důsledné pokračování) možná činí z T2 pohříchu nesamostatný film, který bez znalosti předchůdce vlastně nemá smysl, ale ruku na srdce - kdo by se na to koukal, aniž by Trainspotting viděl, že? 85 % ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Na jedničku to samozřejmě nemělo. Ale i tak je to hodně povedený pokračovaní. Po 20ti letech si člověk připomene ty zajímavý pocity, co měl právě kdysi u jedničky. Líbilo se mi, že herci zůstali úplně stejní. To filmu dává hodně velký plus. Soundtrack byl taky boží, ale to se dalo čekat. 85%. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

„Seš závislák, tak buď závislej. Jenom buď závislej na něčem jiným.“ Takže Spud zůstal u háčka, Sick Boy přešel na koks, Begbie hnije v kriminále, no a Mark Renton se právě vrací z Amsterdamu, aby navštívil letité souputníky, schytal pár direktů, užil si kopec srandy a zjistil, že doma je doma. Mezi tím se řeší děti, rozvod, jogging i erektilní dysfunkce. Nenechte se mýlit, samozřejmě je fajn vidět všechny ty vykutálené čímany pohromadě, radost z kýženého setkání však kalí křečovitý optimismus a neodbytný pocit, že dobře už bylo. ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Povedený návrat po 20 letech, který nabízí o dost víc, než by člověk asi čekal. To co se povedlo v prvním díle se rozhodně nikam neztratilo. Skvělá hudba, skvělí herci a perfektní kamera. Snad jen těch odkazů na jedničku bylo možná až moc a T2 si tak úplně nevypracoval svou vlastní image, ale nějak zvlášť to nevadí, protože přesně tohle fanoušci přece chtěli. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Renton se vrací po dvaceti letech do rodného města, potká staré známe a tak trochu urovnává pocity viny. Hlavní kámen úrazu celého filmu je scénář, který působí jako slepenec záběrů a nikam moc nesměřuje. Někdy baví více, občas méně, ale žádný okamžik se nedokáže přiblížit prvnímu dílu. Mnoho scén na mě působilo příliš strojené a chyběla mi tam právě ta přirozenost a uvěřitelnost. Hrdinové jsou stále fajn a po dvaceti letech neztratili šmrnc. Vizuálně se film povedl, sestříhané záběry a obrazy z minulosti s výbornou hudbou zapůsobí asi na každého. Celou dobu ve mě převládal pocit, že film je plný nápadů, ale Boyle neví, jak jej uchopit a vytvořit z toho fungující celek. Nebudu zastírat rozpačitost a možná trošku zklamání, neboť jsem čekal o něco více......6/10 ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Pre ľudí ako som ja, ktorí majú Trainspotting v Top 10, je to jednoducho povinná jazda. Je dobre, že film vznikol s tak veľkým časovým odstupom. Je skvelé, že nechýba ani jeden jediný z pôvodnej squadry. Ale je vlastne dobre, že film vôbec vznikol? T2 neprináša nič čo by mohlo zostať v pamäti. T2 len umožňuje vidieť postavy, ktoré máme tak radi a ukazuje ich v uveriteľnej old verzii. Príjemná pripomienka, ktorá sa však úplne vykašlala na nejakú novú dejovú líniu. Ale ono to tak asi malo byť. Skrachované existencie vždy tlachajú o starých dobrých časoch. Zbytočné pokračovanie, ktoré však fanúšikov kultovky nenaserie. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Je to také príjemné obzretie sa za životom. Postavy vyrástli ale nezmenili sa. Už sa to netočí okolo drôg, ale okolo snahy nájsť si v živote svoje pevné miesto. Pri takýchto filmoch si uvedomujem, že len riadny feťáci a sociopati dokážu vyjadriť stav spoločnosti cez svoje diela trefnejšie než akékoľvek vysoké umenie. Darí sa to Welshovi v rovnakej miere ako napríklad Palahnuikovy. Hoci aj oni zostali uväznený v čase a v súčasnosti rozprávajú svoj pohľad na svet už bez tej údernej trefnosti ako kedysi. Sick Boy a Renton sú tu v úzadí (hoci by mali byť hlavné postavy) dominujú Spud a Begbie. Majú vo svojich dejových líniách citlivé miesta a vizuálne ich Boyle podporuje všemožnými farbami, blikaniami a svetlami. Je to dobré a je to úsmevné. Je to melancholické a nostalgické. Ale soundtrack je nevýrazný, dychtivosť niečo vypovedať sa objavuje len sporadicky a kultový status tomu neprischne. Bude to prinajhoršom celkom slušné pokračovanie. Bolo to fajn. Ale doba sa zmenila. ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

T2 > T1. Bravurně "anti-nostalgický" film, jehož myšlenka, zdá se, hodně lidem, včetně fanoušků jedničky, úplně uniká. ☹ ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ako velky fanusik kultovej jednotky som bol na pokracovanie zvedavy. Ale mal som dost velke obavy o vysledok, kedze som si absolutne nevedel predstavit ako by sa dvojka mohla nielen kvalitativne priblizit jednotke, ale hlavne akym spôsobom bude pojata. Podla mna jednotka nie je o postavach ale o myslienkach, ktore zdeluje a prave tie si ziskali celu jednu generaciu, ktora na nej vyrastala. Obycajny pohlad na to kam sa po dvadsiatich rokoch posunuli jeho postavy mi nestaci. Dufal som, ze tvorcovia pridu s nejakou novou filozofickou myslienkou, ktora ma zasiahne aj ked som to povazoval za malo pravdepodobne. No a dockal som sa filmu, ktory sa utapa v nostalgii a robi to tym najotravnejsim spôsobom, ked nieže cituje, ale doslovne imituje sceny z minula a ani to mu poriadne nejde. Akoze nenapadne pouzitie pôvodnych pesniciek v pozadi ma doslova iritovalo a nove pesnicky za nic nestoja. Posolstvo o tom, ze ak mate to stastie a po 20tich rokoch fetovania este zijete, tak aj tak je vas zivot v riti, je tu na vedlajsej kolaji a akotak funguje len u Spudovej linii, kedze je jak vtipna a ked je to potrebne tak aj depresivna a smutna. Ale u Rentona a Simona to pôsobi otravne rovnako ako ich hadky o vzajomnej vinne za smrt dietata alebo Tommyho, ktore sa udiali v prvom diely. To uz fakt nevedeli prist s nicim novym? V centre je ale zapletka o poslednom pokuse nieco dokazat, ktora sa nakoniec zvrhne vo WTF thrillerove finale s totalne zmagorenym Begbiem a vo vysledku znova kopiruje jednotku. To ma uz vôbec nezaujimalo. No a linia s Begbieho rodinou je tu uplne zbytocna. Takze nakoniec ma bavilo len par scen. Vtipny uvod, ktory naznacil, ze by to mohla byt aspon dobra komedia, ale skutocne zabavne vtipy sa rychlo vycerpali. Skvela scena na zachode, ked sa konecne stretne Renton s Begbiem, ktora sa vdaka nekonecnej nahanacke stane neznesitelnou. Spudove tragikomicke epizodky, ktore su nakoniec zlahcene jeho nahlym zachvatom spisovatelskeho talentu. A nova verzia prejavu Choose Life, ktory sice na ten z jednotky nema, ale predsalen funguje a obsahuje par zaujimavych postrehov. Takze celkovo som sklamany a ani tych par vtipnych scen nestalo za to, aby tak slabe pokracovanie kazilo meno takej legendy. Vysledkom je zbytocny film. 4/10. ()

Torision 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Původní Trainspotting je už 10 let mým nejoblíbenějším filmem a nedám něj dopustit. Od pokračování po dvaceti letech jsem měl jednoduché očekávání - osobitost, britskej humor, vynikající hudbu a špetku nostalgie. Ta ale místo špetky tvoří převážnou část filmu, ať už je to flashbacky, vzpomínání hlavních hrdinů, či přesně okopírované scény. Bohužel se mi nelíbila ani ta část filmu s hledáním sebe sama. Pro mě je to 40% a někdy v budoucnu tomu snad dam i šanci znovu. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je po tom všetkom zrejmé, že toto pokračovanie kultovky, podobne ako aj jeho soundtrack sa nestanú nesmrteľnými, ako to bolo pred 20timi rokmi s prvým dielom. Pomrkávanie na zbehlých, však vyvoláva vysokú dávku nostalgie a príjemné pocity vidieť všetky ,,decká,, opäť pokope. Rýchly, výpovedný a starý dobrý. ()

salisbury 

všechny recenze uživatele

Kultovní Trainspotting se dočkal po dlouhých letech pokračování a já mohl zhlédnout další osud partičky smažek, která v tomto novodíle víceméně vystřízlivěla. T2 je nešpatný film, soundtrack nabitý hudebními peckami a děj, který má stále co nabídnout, ač přeci jen mu chybí syrovost a feťácká zhýralost prvního dílu. Najde se tam v prohřáté lžičce nažhaveného héráku i pár dobrých, travkou provoněných kousků, za které jsem byl nadmíru vděčný. Vzhledem k tomu, že se jednalo o pokračování feťácké legendy, tak si myslím, že jehla neminula cíl a zabořila se úspěšně do krevního řečiště. ()

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Trainspotting 2 potvrzen

Trainspotting 2 potvrzen

06.12.2015

Danny Boyle (Sunshine) vypustil do kin Stevea Jobse a začíná se soustředit na svůj další projekt, pokračování Trainspottingu. Dlouho se předpokládalo, že půjde o adaptaci knižního sequelu od Irvinea… (více)

Čeká nás Trainspotting 2?

Čeká nás Trainspotting 2?

08.09.2015

O pokračování kultovního Trainspottingu se mluví už mnoho let. Irvine Welsh, autor románové předlohy, sepsal už v roce 2002 sequel nazvaný Porno. A režisér Danny Boyle (Sunshine) je od té doby… (více)

Reklama

Reklama