Reklama

Reklama

Prvních 100

(seriál)
Trailer 6
USA, (2014–2020), 70 h 13 min (Minutáž: 41–43 min)

Tvůrci:

Jason Rothenberg

Předloha:

Kass Morgan (kniha)

Hrají:

Eliza Taylor, Bob Morley, Paige Turco, Henry Ian Cusick, Isaiah Washington, Marie Avgeropoulos, Lindsey Morgan, Christopher Larkin, Richard Harmon (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(100)

Sto let po jaderné apokalypse na Zemi je k ní vysláno 100 obyvatel vesmírné stanice, aby zjistili, jestli je obyvatelná. (Netflix)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (46)

Prvních 100 (2014) odpad!

Po shlédnutí třetí série jsem se rozhodl okomentovat seriál i jako celek. Jde o velkolepou podívanou, které scházejí kvalitní herecké výkony, jakýkoliv scénář a režie. Celá tato záležitost na mě působí jako jedna velká a nepodařená improvizace, což je škoda, protože původní nápad rozhodně nebyl špatný, jenže pak evidentně přestal chodit do práce scénárista a už to jelo. Hercům se nedá v žádném případě upřít snaha, naopak je jí tam tolik, že místy přechází až do křeče. Dalšími záležitostmi, kterých je jednoduše příliš mnoho, jsou patos, heroické pózy a prohlášení a motivační promluvy, kvůli kterým často utichnou i nejzuřivější boje, aby se později znovu rozhořely plnou silou. Na druhou stranu uznávám, že se člověk dozví i věci netušené, jako příklad uvedu, že je možné v primitivních podmínkách se základním nářadím a s použitím trosek z kosmické stanice vybudovat hermetickou místnost za 20 minut. Nejtrapnější postava:Octavia. Nejotravnější postava:kancléř/prorok Jahahááá. Závěrem bych rád dodal,že nejsem zuřivým odpůrcem CW,například seriál iZombie si užívám. ()

Série 1 (2014) (S01) 

Shlédl jsem první sérii a přežil jsem, což považuji za obrovský úspěch. Toto dílo se dá sledovat pouze v případě, že nepoužíváte logiku, protože scénáristé na ni v ději jaksi pozapomněli. Jednu hvězdičku jsem udělil za hlavní nápad s Archou a vysláním 100 delikventů místo morčat nebo potkanů. I přes vnitřní utrpení se hodlám podívat i na druhou řadu, protože jsem zvědavý, jestli a případně jaké autíčko se narodí Lincolnovi a Octavii. ()

Série 2 (2014) (S02) odpad!

Tak jsem dorazil i druhou sérii a hvězdičku za nápad, kterou jsem udělil první řadě, dokázala ta druhá pohřbít pod nebývale mohutnou hromadou exkrementů. Scénář nadále okázale ignoruje i elementární logiku a zoufale se ji snaží nahradit množstvím patetických prohlášení. Pravdou je, že přibyly nové lokace a bohužel i počet dílů, ale dialogy mě několikrát dohnaly k přesvědčení, že vnitřně krvácím. Naštěstí se ukázalo, že to byl pouze jakýsi druh fantómových bolestí za buňky, které při sledování seriálu tiše odumřely. Regenerace naštěstí probíhá úspěšně, takže si jako součást trestu za všechno špatné, co jsem v životě provedl, masochisticky pustím i třetí sérii, chudák já... ()

Série 3 (2016) (S03) odpad!

Paráda! Už se těším na čtvrtou sérii. Ve třetí řadě se tvůrci opravdu překonali a vytvořili dílo, které má barvu, tvar, velikost i konzistenci běžného střevního produktu. Hoši i dívky stále chaoticky pobíhají po lese, někdy je doprovází i pár dospělých, aby bylo vidět, že za ně mají zodpovědnost a přitom se neustále všichni rozpočítávají na hodné a zlé. Naprosto všechno je zoufale předvídatelné a korunu všemu nasadil prorok Jahaháááá se svojí virtuální bohyní. I tak je ale možné, že kdybych byl v prepubertálním věku, asi by mě seriál fakt bavil. ()

Série 4 (2017) (S04) 

K mému vlastnímu překvapení se výsledný průměr hodnocení vyšplhal na celou jednu hvězdičku, což mě docela trápí, protože závěrečná epizoda byla opravdu výblitkem těch nejhorších nelogičností a stupidit. A to už je teď jasné, že další podobná nálož na mě čeká s příchodem příští sezóny. Trochu mě mrzí, že se mi ze seriálu vytratil humor, ty totální nesmysly v ději mě ještě před nedávnem dokázaly rozesmát, ale s jejich opakováním stále dokola se staly jen otravnými. Ale nevadí, stejně jako T-700 a jeho zdejší vývojový stupeň Octavia i já hrdě prohlašuji: "I´ll be back!" ()

Echoes (2017) (S04E01) 

Jipitydůůů, chvíle, které jsem se obával je zde. Viděl jsem první epizodu čtvrté řady a mám z ní naprosto shodné pocity, které ve mně vyvolaly předchozí díly. No, je to ale start a nechtěl jsem začínat odpadem. ()

Heavy Lies the Crown (2017) (S04E02) odpad!

A je to tady, teď už jsem to v sobě nedokázal dusit. Mozkový trust náctiletých inženýrů, biologů, jaderných fyziků, chemiků a lékařů se opět staví do první linie v boji za záchranu lidstva a potom, co dokázali v dřívějších epizodách za pomoci trosek a základního vybavení vytvořit jednu vzduchotěsnou místnost, pouští se nově do utěsnění celé Arkadie. Jak snadné. Nemohou chybět velká prohlášení, krize osobností a patos. ()

The Four Horsemen (2017) (S04E03) odpad!

Je sice fajn, že nemoc z ozáření není nakažlivá, ale nevím, jestli je rozumné dotýkat se lidí a jejich oblečení bez ochranných pomůcek v případě, že by hodnoty záření z nich vycházející strhly Geigerův počítač. Taky doufám, že s Marií Avgeropoulos někdo natočí film nebo seriál Drsná a drsnější, v němž by hrála dvojroli. Za svůj pozérský výkon by si to bezesporu zasloužila. A samozřejmě ještě více velkých slov a ještě více patosu... ()

A Lie Guarded (2017) (S04E04) odpad!

Já tomu fakt nerozumím, to si opravdu tvůrci tohoto veledíla řekli, že to prostě stačí tak nějak splácat a hurá na oběd? Ty jejich zápletky jsou tak zoufale průhledné (viz. seznam vyvolených a smrt v propasti s "nečekaným" rozuzlením). Asi to stačí, hlavně se nesmí zapomenout zahrát na city. ()

The Tinder Box (2017) (S04E05) odpad!

Vážně? Měl bych takový neotřelý nápad, když vám bude někdo ležet u nohou se sniperkou a bude číhat na to, až se objeví jeho cíl, kašlete na kecy a kopněte ho do hlavy, pokud ho nechcete zranit, kopněte do hlavně jeho pušky. Není zač. V ušetřeném čase můžete něco sníst, nebo si dáchněte. Další rada: pokud hrozí, že ve vaší blízkosti dojde k výbuchu, dostaňte se do jeho epicentra a vyjdete nezraněni. Fakt, jsem to viděl. ()

We Will Rise (2017) (S04E06) odpad!

Proti předchozím řadám došlo v této epizodě k vývoji, místo pobíhání po lese šlo spíš o popojíždění, ale jinak fajn. Logika si stále ještě užívá dovolené, takže lidé, kteří jsou jednu chvíli v rehabilitaci po těžkých zraněních, v dalším okamžiku radostně pobíhají po okolí a vysoce těkavé raketové palivo se bude do nádrží přečerpávat z barelů, už se těším. ()

Gimme Shelter (2017) (S04E07) 

Celou dobu jsem to viděl na odpad!, protože těch nelogických hovadin v reakci na radioaktivní déšť bylo tolik, že by slabší povaha zaplakala, ale nakonec jsem se rozhodl pro jednu hvězdičku, protože mě převelice pobavil taktický tah Emori. Ona a John jsou pro mě v seriálu nejsympatičtější postavy. ()

God Complex (2017) (S04E08) 

Osmá epizoda se místy tvářila vcelku vstřícně, bavila mě hlavně situace kolem druhého morčete, jenže jsem měl pořád obavu, že to tvůrci všechno zkazí tím, že si Clarke zahraje na Mirka Dušína a hádejte, jak to asi dopadlo... Taky nepomohla spousta patosu a "nepředvídatelných" rozhodnutí. ()

DNR (2017) (S04E09) 

Přestože byl děj v této epizodě povětšinou na odpad!, musel jsem ho ocenit hvězdičkou, protože Terminátor je zpět. Jsem si jistý, že kdyby šla po Sarah Connor Octavia, žádný trapný lis ji nezastaví. ()

Die All, Die Merrily (2017) (S04E10) 

Sákryš, celou dobu, co jsem epizodu sledoval, jsem se těšil, jak v komentáři použiji hlášku o Hunger Games a KM Phoenix mi to takhle vyfoukne:) Každopádně mě potěšilo, že tentokrát neumírali pouze praporčíci č. 13, ale že tvůrci neváhali obětovat dvě výrazné postavy. Jen mě zase nepříjemně překvapila reakce na radioaktivní déšť, zatímco minule probíhala jakási nedostatečná dekontaminace, tentokrát to všichni nechali v klidu probublat. Třetí hvězdička byla za větu: "You can´t hide forever!". Kdo hrál někdy Syphon Filter 1, jistě si vzpomněl jako já na Lincolnův památník. Myslím samozřejmě Abrahama Lincolna. ()

The Other Side (2017) (S04E11) 

Smutné. Nejdříve jsem se slušně bavil tím, jak se zuřivě intrikovalo a taktizovalo, ale pak to zase všechno zalila vlna patosu a velkohubých prohlášení a totálně do kopru všechno poslala Ravenina sebezáchrana, to už bylo hodně přes čáru i na tento seriál. ()

The Chosen (2017) (S04E12) 

KM Phoenix válí, ještě po pěti minutách se pochechtávám. Ale k věci. Sofiina volba ve větším měřítku byla výborným námětem pro tento díl, ale to provedení... Mohu jen litovat, že jsem takový cynik, jinak bych si ty záběry do nevinných a nechápajících dětských očiček jistě naplno prožil a možná bych uronil i slzu (za mrazu samozřejmě kroupu). ()

Praimfaya (2017) (S04E13) odpad!

Tak nevím, buď to měla být parodie, kterou jsem nepochopil, nebo mají tvůrci diváky za úplné blbce, každopádně tolik nesmyslů v jedné epizodě ještě nebylo. Upravení dvoumístného kokpitu pro osm lidí proběhlo jaksi mimo zájem kamer, kabina pak vypadala naprosto dokonale, skoro bych si troufal říct, že šlo o zázrak. Nárůst hmotnosti radši ani neřeším. Tvůrci taky ne. Myslím, že by taky neškodilo přizvat si odborné poradce, jen blbec si může myslet, že když si naruší integritu ochranného oděvu (např. sundáním rukavic), postihne mu ozáření pouze ruce. Podobně bych čekal, že když si sundám ve vesmíru část skafandru a nepotká mě už nic jiného, tak přinejmenším omrznu. O tom, čím se asi člověk živí, když dokáže na povrchu planety přežít globální jadernou katastrofu (teď, když jsem to napsal, vidím, jak stupidně to zní), radši ani nepřemýšlím. A jako bonus nechyběl tradiční mix motivačních projevů, obětavosti a patosu. ()

Série 5 (2018) (S05) odpad!

Lhal bych, kdybych tvrdil, že se v páté sezóně nenašel žádný světlý moment, problém tohoto seriálu je v tom, že scénář tvrdohlavě ignoruje logiku a všechny nedostatky v ději opakovaně nahrazuje projevy a prohlášeními plnými patosu, odhodlání a lásky k bližnímu, aby je vzápětí činy postav absolutně popřely. Závěr řady mě převelice vyděsil, protože jsme vlastně opět v bodě 0 a celé peklo může začít nanovo. ()

Eden (2018) (S05E01) odpad!

Nechybělo mnoho a málem jsem udělil první epizodě páté sezóny hvězdičku za to, jak tvůrci dokonale navázali na závěrečný díl předchozí řady. Stejně jako Praimfaya ani Eden se nepotkal s logikou, ale faktem je, že to bylo o to vtipnější. Moc se mi líbil nápad vykopat zpod písečných dun vozidlo, které okamžitě bezvadně funguje ( o tom, že muselo vydržet jadernou bouři, je lépe nemluvit), aby bylo krátce nato vyřazeno písečnou ( nebo prašnou) bouří!!!! To byl brutální nápor na bránici:-) Pobavilo mě i množství živých stromů, údolí, kterému se sice vyhnula bouře, ale ne radiace, takže hurá na bobule a do vody (!!!) a nepochopil jsem, proč si hlavní hrdinka pekla supa, aniž ho oškubala. Co by na to asi řekl Zdenda Pohlreich? Pobavilo mě i to, jak scénárista sestřelil sám sebe řečmi o tom, že radiace bude na zemském povrchu v normě až po pěti letech, dění na povrchu po dvaačtyřiceti dnech mělo tedy znamenat co? Jo, jo, vím, ty dvě jsou přece temnokrevné, ale co ten sup, stromy a hmyz? Jinak moc hezká možnost pro Elizu Taylor předvést nějaké to charakterní herectví. ()

Reklama

Reklama