Reklama

Reklama

An Adventure in Space and Time

(TV film)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Film zachytáva príbeh vzniku britského  fenoménu Doctor Who. Dramatická rekonštrukcia zachytávajúca hlavných tvorcov ako aj začiatky nakrúcania vznikla z príležitosti 50. výročia premiéry pôvodnej verzie najdlhšie vysielaného sci-fi seriálu všetkých čias. (The M)

Recenze (52)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Aneb kterak Dalekové zachránili Doktora... Říká se, že nejlepší příběhy píše sám život. Scenáristé Doctora Who by sice možná nesouhlasili, ale Gatissova dramatizace okolností vzniku právě tohoto, již pět desítek let běžícího, fenoménu dává tomuto rčení zcela za pravdu. Pocta, dobová stylovka, pohled do televizního zákulisí i silné nepodbízivě dojemné drama se vším všudy, které funguje především samo o sobě a nikoli (pouze) jako zajímavost pro fanoušky. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

BBC tedy rozhodně 50. výročí Doctora Who neodfláklo. Začalo to geniálním původním trailerem na výročí jako takové, jenž sám o sobě byl krásným dárkem všem fanouškům. Pak přišla mini-epizoda, která definitivně a krásně dějově zaplnila prázdný prostor doby, kdy byl seriál zrušen. Samotný výroční film byla úžasná jízda a tento počin jsem si nechal na konec. A i zde nelze jinak než smeknout. Tentokráte Marku Gatissovi, který napsal nádherné vyznání lásky k tomuto vyjímečnému seriálu. An adventure in Space and Time je povedeným, zábavným, dojemným, ale nepatetickým výkladem toho v jakých podmínkách seriál vznikal. Osobně jsem byl k ději skeptický, vždyť co může být tak zajímavého na vzniku seriálu, aby o tom vznikl film? Ale ono je toho hodně co říct, a fanouškům pro které se stal Doctor Who srdcovou záležitostí obzvlášť. Pro mě je An adventure in Space and Time rovnocenný souputník filmu Ed Wood od Tima Burtona, (oba jsou o průkopnících původně brakového žánru) a zaslouží možná o to víc respektu, že je „jen“ televizním počinem. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Nejdokonalejší pocta k půl stoletému výročí nejlepšího a nejkultovnějšího sci-fi seriálu všech dob s naprosto dokonalými hereckými výkony a tím nejúžasnějším závěrem, který jen mohl vzniknout. Skoro mi ukápla slza dojetím. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Fanoušci Doktora si přidají jednu až dvě hvězdičky, přesah nad rámec pocty a zachycení vzniku jednoho z největších televizních kultů tu moc není, dobovka o natáčení televize v době kdy byla ještě černobílá je to jen povrchně - o fungování BBC v šedesátkách se tu nikdo moc nedozví, a drama o překonávání šovinismu a rasismu doby je také jen lehce naťuknuto. Prim tu hraje první Doktor a jeho hledání sebe sama, kreativní proces původních autorů, spousta odkazů a perliček, těžkotonážní nostalgie, a závěrečné laskavé pomrknutí ze kterého vyjekne nadšením každý fanda. 8/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tento snímek patřičně docení zřejmě jen ti nejzarytější fanoušci. Všudypřítomná sentimentální hudba v pozadí určitě nažene slzičku do nejednoho očička pamětníka, kterým já rozhodně nejsem. Viděl jsem pár dílů jakési novější verze a po pár dílech jsem to vzdal. Tento film mi byl možná odpovědí proč. Jedná se o záležitost určenou primárně dětem a soudě nejenom dle velikosti své okrasy, už dítětem nějakou tu dobu nejsem. Přesto se i v mých očích jednalo o stravitelný snímeček, který byl plný sympatických hereckých výkonů. Slabší 3 kousky. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Aneb jak Dalekové a jejich "Exterminate!" Doktora zachránili... Ač jsa odkojen novodobým Doktorem a nemám ani v plánu s klasickým začínat (679 dílů působí opravdu "hrozivě"), velice jsem si užil tuto cestu časem do roku 1963, do času samých počátků tohoto fenoménu, kterého jsem se stal obětí v posledních měsících taky. Ani jsem o těžkých Doktorových začátcích neměl tušení, a tak bylo zajímavé sledovat, čím vším si museli tvůrci projít, než tento kult nastartovali... 100% ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

V BBC tyhle dobové životopisné filmy prostě umí a v případě jednoho z jejich největších klenotů, Doctor Who, to platí dvojnásob, nevím, jestli náhodou taky nedisponují nějakou tou Tardis, protože při tomto máte zkrátka pocit, jako kdybyste se vážně dívali na záběry z roku 1963. David Bradley je jako první Time Lord naprosto excelentní a když na sebe obleče onen ikonický oblek, tak od Williama Hartnella takřka k nerozeznání. Film mapující začátky DW zaujme nejenom fanoušky, ale především oni dokáží docenit všechny ty perličky jako je vznik zvuku Tardis při startu (ono slavné :-)) nebo třeba její interiér. A to, že ani Doctor Who nezažíval zrovna růžové začátky, už tak nějak patří ke koloritu věci. Úžasná pocta tomuto světovému fenoménu, výteční herci, spousta všem Whovianům důvěrně známých propriet, zkrátka zážitek a když se v závěru asi na dvě vteřiny objevil i Matt Smith, aby symbolicky převzal od Williama štafetu, tak už jsem měl co dělat, abych zase jednou nemusel hledat kapesník... Hail to the King, hail to the Doctor. "CS Lewis meets HG Wells meets Father Christmas." ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Srdcová záležitost pro všechny kdo maj rádi tenhle seriál. Pocta prvnímu Doktorovi dělaná s láskou. Aneb co všechno jste o něm a o pozadí seriálu chtěli vědět a nevěděli kde to najít. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

I kdyby samotná výroční epizoda nestála za nic (což se naštěstí nestalo), celé 50. výročí by i tak mělo rozhodně důstojnou oslavu jubilea seriálu. Gatiss napsal pro Doktorovský vesmír svůj asi nejlepší kousek. Bradley je v roli Hartnella perfektní a stejně tak se pěkně sledují i další návraty a nečekaná camea. Menoptry! Původní Cybermeni! A (SPOILER) konec s Mattem mi přišel právě výborné zakončení, které krásně propojilo celých 50 let. Za mě absolutní spokojenost. ()

mad_ness 

všechny recenze uživatele

Tak som si z príbehu vzala pár vecí. Predstavu o tom, ako tento britský fenomén vznikol a vďakabohu, že nakoniec vznikol. Fakt, že žena na začiatku druhej polovice 20. storočia týmto položila svojich mužských kolegov „do múky“, a ponaučenie nepremýšľať o hodnotení pred úplným koncom. Pretože ten záver je fantastický. Asi naozaj načnem epizódy toho, kto sa podieľal na Doctorovom vzniku. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Na seriálu jsem vždycky mezi jiným obdivovala to, že mě dokáže dojmout jako nic na obrazovce či velkém plátně a přitom nikdy nemám pocit, že by to bylo podbízivé nebo nedej bože dokonce kýčovité. A stejný dojem jsem měla z tohoto stylového dárku BBC svým věrným a zapáleným fanouškům. Moc hezký výlet do časů, kdy měl Doctor Whu ještě daleko do toho stát se britským fenoménem, kdy Daleci ještě vzbuzovali v divácích nefalšovaný strach a Tardis byla ještě v plenkách. A jako přídavek k tomu, smutný příběh stárnoucího muže, který by myslím mohl oslovit i seriálem nedotčené diváky, jen by těch 94% měli brát s rezervou. A když se na konci William Hartnell na pár vteřin setká tváří v tvář s Mattem Smithem, nevěřím, že by se našel jediný whovian, kterým by to nepohnulo. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Perfektní. Naprosto parádní David Bradley jako první Doctor a skvělá rekonstrukce vzniku seriálu. Závěr a potitulkový "minidokument" tento zčistanajasna se objevivší TV film zvedají do pětihvězdičkové roviny. ()

jezurka42 

všechny recenze uživatele

Aneb co by se (ne)stalo, kdyby Doktora opravdu pohřbili. Nedošlo by k nádherným setkáním a srdcervoucím rozloučením. Nezažili bychom zábavná dobrodružství ani strašidelné cesty. Životy bychom pouze přežívaly a vzpomínky by se vytratily. Však...však byl zde ten muž, jenž si myslel, že nemá žádnou rodinu. Však je zde ten muž, jenž mu dokázal, že nikdo neměl větší rodinu než on. Děkuji ti Marku za tvou vášeň, fantazii, touhu a lásku, kterou jsi vynaložil do tohoto díla. Děkuji tomu bláznivému Doktorovi za jeho TARDIS, fez a rybí prsty s pudinkem. A ta největší poklona patří muži, jenž to nikdy nedokázal vzdát. Mr. Hartnell, you will always be the first..." I want you to belong somewhere, to have roots of your own. With David you will be able to find those roots and live normally like any woman should do. Believe me, my dear, your future lies with David and not with a silly old buffer like me. One day, I shall come back. Yes, I shall come back. Until then, there must be no regrets, no tears, no anxieties. Just go forward in all your beliefs and prove to me that I am not mistaken in mine. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Doctor Who, je potřeba k tomuto kultu, který díky svým obnoveným seriím stále přitahuje pozornost milionů fanoušků? Tento hraný dokument je sympaticky natočený s láskou a úctou k předloze a k prvnímu Doctorovi s přiměřenou dávkou sentimentu a hlavně nostalgie, kterou se člověk (obzvlášť pokud je fanouškem) nechá rád pohltit. David Bradley získal roli, jež se dá považovat za nejlepší v jeho karieře (alespoň z těch, co jsem viděl), ostatní herci jsou též dobře vybráni, což jsem ocenil nejvíc u postav, které jsem neznal a tedy jsem je nemohl porovnávat s jejich skutečnými vzory, které znám z původního seriálu. Jen závěr bych trochu pozměnil (SPOILER), Matt Smith se mi do té atmosféry moc nehodil. Výborné jsou též komentáře soudobých účastníků po závěrečných titulcích. ()

Bane_Boss 

všechny recenze uživatele

Nádherné.Wonderful. Brilliant. Fantastic. Doufám, že pan Hartnell(rád bych napsal Bill, ale bohužel jsem ho nestačil poznat osobně) někde nejakým způsobem vidí, jaký fenomén započal a jaké dědictví zanechal. Jestli David Bradley nedostane BAFTU nebo nějakou cenu za jeho neskutečný výkon, tak to tady mrdám a stěhuju se na Mars. Moment, kdy se střetne pohled prvního a stávajícího doktora, je tak silný, že mi krásným bolestivým způsobem ROZBIL SRDCE tak na 11 tisíc kousků a nevím, jestli ho ještě někdy seskládám dohromady. Uronil jsem při tom řeku slz.....možná i tak na dva obrovské rybníky. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď seriál nepoznám, je tento televízny film sprevádzajúci diváka úplnými začiatkami britského sci-fi kultu zaujímavý. Vidieť zdrod niečoho prelomového, v čase keď nazeranie do budúcnosti bolo iné ako v dnešnej dobe, v prípade vedecko-fantastického žánru na palube televízie ani nehovoriac, je určite atraktívna téma. Naviac s tradične skvelými hereckými výkonmi. Akurát by som si to vedel predstaviť aj bez toho počiatočného a všadeprítomného komična. Záver už ale pekne odsýpal, čo bolo podthnuté aj dojemnou ukážkou originánych tvorcov. A navnadilo ma to na pozretie proklamovaného seriálu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá pocta největšímu britskému fenoménu a jednomu z nejlepších seriálů vůbec. Mark Gattis vyjádřil svou lásku k Doctorovi tak, jak by to dokázal jen málokdo. A i kdyby nevznikl The Day of the Doctor, výročí by bylo oslaveno na maximum i tímhle filmem. David Bradley naprosto exceluje a jeho podobnost s Williamem Hartnellem je neuvěřitelná. Ovšem i ostatní herci jsou velmi dobře vybráni, jen to cameo Matta Smithe bylo tak trochu zbytečné. Tento úžasný film dává úctu k Doctorovi naprosto úžasným způsobem, ukazuje v jakých podmínkách vznikal, a jak byl skoro zrušen po prvním nic moc díle. Celý film má úžasnou atmosféru, pohled do zákulisí seriálu i do jeho natáčení byly úžasné. Od začátku až do konce skutečné drama, které mě neuvěřitleně potěšilo. Prostě úžasný film a asi nejlepší role Davida Bradleyho. Přínosné byly i ty potitulkové komentáře herců a tvůrců. Vždycky jsem chtěl vidět nějaký dokument, který by mi ukázal o Doctorovi něco víc, ale po tomhle filmu už to nepotřebuju, protože tenhle film překoná už jenom máloco... možná. Tento film mi ale také mnohem víc ukázal, jak moc celý seriál pro BBC i celou Anglii znamená. Tenhle film se prostě musí vidět. Pocitů a dojmů mám strašně moc, ale neumím je napsat...Tak snad jen - na další padesátku, Doctore. 100%. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Troufnu si tvrdit, že příběh o nesnadném začátku kultovního pořadu by obstál i sám o sobě, aniž by se musel opírat o půlstoletí rostoucí legendu. S ní v zádech jde o úžasně emocionální záležitost, tím silnější, čím větší fanoušek seriálu jste. Netradičně pochválím casting, protože podoba Davida Braleyho s Williamem Hartnellem mi vyrazila dech. I když jsem si časem oblíbil i další herce, pro mě bude První Doctor pořád můj Doctor, a on ho vzkřísil v celé jeho složitosti a tajemnosti. ()

Reklama

Reklama