Reklama

Reklama

Generation Iron

Trailer 2

Obsahy(1)

Jedná se o dokumentární snímek z kulturistického světa, kde nahlédneme nejen do zákulisí kulturistických soutěží, ale i do běžného života několika borců. Film je situovám a určen pro širší spektrum publika. Zjistíme tak co pojem "kulturista" všechno obnáší. (Expertt)

Recenze (84)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přes moji averzi vůči vrcholové kulturistice, čistě z důvodu, že už je to fuj na pohled, byl tohle velmi zajímavý, vypravěčsky zvládnutý a pro široké publikum atraktivní dokument. Líbil se mi kontrast jednotlivých bodybuilderů, jejich odlišné přístupy a motivace, přičemž "oduševnělý" Kai Greene byl navíc opravdu zajímavým člověkem i uvnitř. Fandím mu do budoucna. P.S. Z pádu z koně málem já spadl ze židle :D ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

I po letech, kdy Pumping Iron změnil způsob nahlížení na kulturistiku jako na odchylku od normy, se při pohledu na profi kulturistiku nic zásadního nezměnilo. Hlavní protagonisté působí jako přerostlé obludy na steroidech, které neřeší nic jiného, než kolik kalorií už mají za sebou a kolik ještě před sebou, kolik sérií toho či onoho, a jestli ten či onen sval vypadá dobře. Často jde o samotáře žijící na okraji zájmu, kteří se dlouhé měsíce připravují na jeden až dva večery, kdy se napatlají, někdo je ohodnotí a dostanou cenu. Nejde jim snad ani o peníze, ale o ten pocit, že jsou Mr. Olympia. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekne natočené, dokumentaristický štýl je šmrncnutý príbehovosťou, kde je dej zameraný na púť jednotlivých borcov na ceste za svetovým prvenstvom na kulturistickej Olympii. Kvitujem tvorcom nestrannosť, zaujímavé pohľady do súkromia, tréningových plánov, každodennej tvrdej driny, kladných i temných stránok odriekania, neistého sveta kulturistiky, kde nie všetko je také nablýskané ako tých pár momentov na pódiu. Potešia motivačné posolstvá, hlas Mickeyho Rourkea pridáva na kvalite a po zhliadnutí máte chuť nabehnúť do fitka a začať makať. Možno by to chcelo trošku viac načrieť do kontrovernejšej témy dopingu, ale to by asi rozladilo promo účinok tohto reklamného videa. 80%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Profesionální kulturistika - mix extrémního sportu, modelingu a (sebe)sochařství, jenž stojí na pokraji diváckého zájmu a jehož účastníci jsou často sociálně odtržení od zbytku vesmíru. Jedinou měřitelnou veličinu netvoří obvod bicáků, ale počet vítězství, což v tomhle odvětví není nic jednoduchého. Málokdo z těch, co mají všech pět pohromadě, by chtěl žít jako oni, ale stejně jsou ty obludy fascinující. Výborný dokument na dané téma, který neglorifikuje ani neodsuzuje a jímž nás provází podmanivý chraplák Mickeyho Rourka. P.S. Pokud by někoho zajímala širší synopse, film de facto sleduje přípravu na Mr. Olympia 2012 v podání Phila Heatha, Kaie Greena, Branche Warrena, Dennise Wolfa, Bena Pakulskiho, Roelly Winklaara, Hidetady Yamagishiho a Victora Martineze, přičemž se mu daří vykreslovat rozdílnost jejich charakterů i motivací. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Pre fanúšikov tohto športu rozhodne fajn zážitok nazrieť bližšie na (svoju obľúbenú) aktuálnu špičku Bodybuilderov. Slušne zrežírované, fajn atmosféra, dobrý soundtrack. Škoda len, že väčšina čo sa venuje tomuto športu a čo ho sledujú už vie ako sa to skončí. O trochu slabšie ako Pumping Iron a to s jedeného prostého dôvodu - Arnold :-) 90% - 5* ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Generation Iron (2013) se zaměřuje na adepty (Phil Heath, Kai Greene, Branch Warren, Dennis Wolf, Ben Pakulski, Hidetada Yamagishi a Roelly Winklaar), kteří mohou získat sošku Sandowa a titul Mr. Olympia 2012. Victor Martinez zde má také poměrně dost prostoru, ale proti ostatním je znevýhodněn šestiměsíčním tréninkovým skluzem. Mickey Rourke se v dokumentu neobjeví, ale diváci ho uslyší jako vypravěče. Jako speciální hosté vystoupí: Jay Cutler, Ronnie Coleman, Lou Ferrigno a Arnold Schwarzenegger. Nemůže chybět Mike Katz, který stále nemůže najít své triko. Kai Greene rozhodně překvapil svým uměleckým nadáním. V porovnání s původním dokumentárním filmem Pumping Iron (1977) chybí nějaké to napětí a rivalita. Současná kulturistika (bodybuilding) by měla ubrat na objemu a více se zaměřit na estetiku, protože vypouklé břicho nevypadá u některých soutěžících vůbec hezky. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

pre mňa ako človeka, ktorý o tomto obore ľudského snaženia nevedel viac, než absolútne minimum získateľné z obálok muscle & fitness, bol tento dokument veľmi prínosný; zaujímavé, ako američania dokážu k domumentu pristúpiť z hľadiska napätia, výstavby, konfliktu a štruktúry podobne, ako k hranému: tento film má "main event", protagonistu, antagonistu, americký sen, from zero to hero schému, pátos, humor, rodinu a švarcenegra: úžasný koktejl ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Kdokoliv přičichl ke sportu, tvrdému tréningu, nesmrtelně hluboké dávce motivace, sebezapření, možná až fanatismu - nalezne v tomto filmu kus sebe. Pro ostatní je to taková vstupenka do tohoto světa, věřím, že si mnozí budou ťukat na čelo. Pro mě se jedná o lidi, co mají vizi, vědí, co chtějí a jdou si za tím; tím pro mě mají tu největší hodnotu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Význam dokumentu pro mě byl osvětový, protože i když do fitka chodím (z jiných důvodů než růst svalů), nic o této komunitě nevím. Místo mainstreamového sportu se z něho stal sport kultovní. Jak se říká v dokumentu, většina lidí by na představení bodybuilderů nešla ani se vstupenkami zdarma a v publiku jsou většinou diváci, kteří někoho ze soutěžících znají. Ale ceny za vítezství v soutěžích narostly na sto tisíc, i půl milionu dolarů. A v závěru promluví i velký Arnold. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Dokument výborný, ale chyběla mi tam problematika stravování a hlavně steroidů + dalších látek na podporu tvorby svalů. Jinak osobně kulturisty moc neuznávám, podle mě je to psychická porucha vycházející z nějakých komplexů z dětství podobně jako třeba anorexie, akorát na rozdíl od anorexie je kulturistika lépe prodejná. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Celkem fajn dokument o současné špičce kulturistiky, mnohem podrobnější než například kultovní Pumping Iron, ale stejně stále doce povrchní, kdy sice na oko přináší osudy několika vybraných jmen před kvalifikací na Mr. Olympia, a to se všemi emocemi, očekáváním a zklamáním, ale ve výsledku jsou všechny informace vesměš povrchní a jakoby určené laické veřejnosti - přitom cílová skupina v drtivé většině bude právě u fitness publika, které by se jistě rádo dozvědělo co nejvíce detailů a pěkně podrobně. Na druhou stranu jako obecný pohled na vrcholovou kulturistiku dnešních dní je to reprezentativní kousek. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Bodybuildingu zrovna neholduji. V podstatě jsem o něm nic nevěděl, ale řekl jsem si, proč si nerozšířit obzory a nezkouknout také něco jiného, než obvykle. A musím říci, že jsem byl hodně příjemně překvapen, s jakou chutí a zaujetím jsem tento téměř dvouhodinový dokument o sportu/umění/zálibě hltal. Je moc pěkně zpracovaný, doplněný příjemným hlasem v komentáři. Za mě spokojenost a rozhodně nelituje, že jsem tuto "vekou neznámou" viděl. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Generation Iron je poměrně dobrý dokument, sem tam se dozvíme zajímavé věcí. Nadruhou stranu se to celé tváří, jak to rozebírá osudy kulturistů, ale je to spíše jen takové pozlátko na povrchu, než že by to zkoumalo něco do hloubky. Cvičim, žeru, je to otročina, jsem nejlepší, všichni ostatní se jděte vycpat, jo a neberu steroidy!!! Pro mě to bylo takové povrchní poselství. Např. takový Pumping Iron to zvládl o dost lépe řekl bych, možná to bylo tím, že se nesoustředil na tolik postav nebo jestli to bylo Arniem ;) Generation Iron jak jsem řekl na začátku je dobrý dokument, ale chtělo ho udělat nápaditější... ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracovaný dokument, který nahlíží za oponu kulturistického světa. Mě jako nezainteresovaného do tohoto sportu snímek umožnil udělat si o kulturistice nějakou objektivnější představu. Bavilo mě sledovat několik profi kandidátu na post Mr. Olympia. Každý z nich má zcela jiný přístup k tomuto sportu. Někdo si okamžitě získal mé sympatie a někoho bych zas díky jeho vystupování opravdu znát nechtěl. Atmosféru podtrhuje hutný voiceover Mickeyho Rourka a výborně vybraná skladba Never Gonna Stop od Mind The Gap. 8/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi kulturistiku, asi je celkem jasné, že vás tohle zaujme. Jinak je to pohled na muže, kteří se o něco ve svém životě snaží a možná toho nikdy nedosáhnou. Chápu jejich snahu, chápu jejich úsilí, ale docela by mě zajímalo, co dělají tihle borci v šedesáti, sedmdesáti, pokud nejsou Arnold nebo Lou. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Dávno je pryč doba kdy ulicemi procházeli muži zocelení válkou nebo prací na statku kteří na sobě nějaké ty svaly měli.Dnes se ulice hemží vychrtlými plyšáky které by v případě nebezpečí musela bránit i babička o holi.Filmový dokument GENERATION IRON ani zdaleka nedosahuje kvalit podobného filmu PUMPING IRON,ale i v tomto dokumentu z roku 2013 je vidět kulturistický svět v trochu jiném světle.Každý kulturista se už od nepaměti snaží přesvědčit přihlížející,že není jen tupá hora svalů,ale že má život jako ostatní,sice trochu podřízený cvičení a stravě,ale manželku i děti si jako běžný smrtelník může i při své profesionální zálibě dovolit.Dobrovolně se dřít spoustu hodin v posilovně je pro mnoho lidí nepochopitelné,ale kulturisté si to vždycky zdůvodní,je to pro ně určitá životní filozofie.Z dokumentu jsem vypozoroval že vyrýsovanost svalů ustoupila mohutnosti.A opět i v tomto sportu jsou dvě odlišné metody tréninku jako Stallone versus Lundgren ve filmu Rocky IV.Někteří kulturisté trénují v obyčejných posilovnách s minimálním dohledem při tréninku a pak jsou tu tací kteří trénují v moderním prostředí přímo pod lékařským dohledem.Závěrem je zde prezentována soutěž Mr.Olympia 2012 kterou vyhrál Phil Heath.Ať vyhraje nejvyšší kulturistickou soutěž kdokoliv legendu Arnolda Schwarzeneggera nikdo nikdy nemůže zastínit. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Komu kulturistika voní, ten si film užije, kdo už ji z principu rád nemá, absolutně to není film pro něj, no a kdo se chce dozvědět, co vlastně kulturistika obnáší, myslím, že se dozví. Zajímavý pohled do životě několika kulturistů před Mr. Olympii 2012. Ti chlápci prožívají skutečná muka, 4 hvězdy. ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Nejsem nadšený a ani nejsem neštastný , zkrátka to nesplnilo moje očekávání . Myslel jsem že se tento dokument podívá i do soukromého života kulturistů , sice se tam podíval , jenže jenom tak zlehka . Ale i tak to má co nabídnout , třeba zpracování kterým se jen tak každý dokument pyšnit nemůže . ( 20.5.14/MAC ) ()

sator 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument o tom jak se kulturistika dostala na scestí (nakonec co v dnešní době ne?) Rozumná mi přišla tak ještě v letech šedesátých.... ()

Reklama

Reklama