Reklama

Reklama

Helix

(seriál)
  • USA Helix
Trailer
USA, (2014–2015), 17 h 49 min (Minutáž: 37–43 min)

Hudba:

Reinhold Heil

Hrají:

Billy Campbell, Kyra Zagorsky, Mark Ghanimé, Jordan Hayes, Neil Napier, Sue Beattie, Hirojuki Sanada, Meegwun Fairbrother, Matt Long, Severn Thompson (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Zástupce centra pro kontrolu nemocí v Atlantě doktor Alan Farragut je se skupinou spolupracovníků vyslán do odlehlé arktické oblasti, kde se na výzkumné stanici Arctic Biosystems vyvíjejí nové druhy léků. Došlo tam údajně k úniku retroviru. Jsou dva mrtví a jeden nakažený. Když se ukáže, že členem týmu je i jeho bývalá žena Julia Walkerová, Alan se ptá, proč byl vybrán právě on. Dozvídá se, že přeživší nakažený muž je jeho bratr Peter, se kterým měla jeho žena kdysi milostnou pletku... (TV Prima)

(více)

Recenze (117)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Příjemně creepy, ačkoli do hutné atmosféry ve stylu Věci to má daleko. Děj dokáže i přes značnou předvídatelnost diváka vtáhnout, takže nad přehlídkou žánrových klišé rádi mávnete rukou a necháte se bavit béčkovou podívanou, který příjemně odsýpá. Po šesti dílech - 70% Ač Helix v závěru už připomínal spíše telenovelu ("Jsem tvůj otec!" - "Jsem tvá matka!"), míra zábavnosti zůstala vysoká, takže se celkem těším na druhou řadu. 1. série - 70% ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Zatím viděl 2 díly, na SYFY to ujde.... bohužel musím strhnout % za velice nesympatické herecké obsazení, podobné hercům, kteří učinkují ve filmech společnosti THE ASYLUM. Prostě co herec/ka to hnusná tlama! Po 5. dílu snižuji hodnocení na 40% - už je to nuda :-( ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Syfly a jeho další megalomanská parodie na sci-fi tvorbu s pár dolary na kontě, mizernými herci v portfoliu, přímo úděsnými triky a přitom ambicemi rozsekávat diváka podívanou, kterou nedokáže zrealizovat ani průměrně. Zajímavé téma jak z Věci, kdy se na opuštěné výzkumné stanici v Arktidě "něco" posere, unikne virus, který zcela pochopitelně dělá z lidí variaci na zombie a do tohoto ohniska potenciální vřavy a zábavy je vyslán tým parodující CDC, který to musí akutně vyřešit pomocí mikroskopu a pistolí. Člověku okamžitě naskočí Doom (tím myslím hru, ne film), Resident Evil a podobné kousky, které pracovaly s identickým příběhem a atmosférou strachu. Té se tady ale člověk nedočká za celou dobu, protože i všem těm postavám je skutečnost, že jim tam pobíhají zombie po patře naprosto u prdele a místo toho řeší jakési malicherné spory a své vlastní ambice. Kdyby se děj věnoval pouze viru, nakaženým, postupnému posrání situace a budování atmosféry, bylo by to alespoň koukatelný. Bohužel nejsou prachy, takže se řeší románky, zatajené nádorové onemocnění před šéfem, zkrachovalá manželství, jakési stupidní spiklenecké odbočky od děje a ke slovu se dokonce dostávají i absurdní debility jako nenadálé shledání se ztraceným dvojčetem po třiceti letech. Do toho směšně toporní herci, kteří neumí zahrát vraždu, strach ani šukání a za jediného kvalitního herce v celém seriálu je člověku akorát trapně. Zřejmě Sanadovi nabídli polovinu rozpočtu celého seriálu, jak jinak si vysvětlit jeho přítomnost a ty otřesné CGI triky, kdy bez prdele počítačová hra stará pět let vypadá více realisticky než zdejší vrtulník nebo celá základna zvenčí. Pokud je člověk úplně nenáročné hovado, může u toho vypnout, zkušenějšího diváka to dřív nebo později zkrátka úplně odrovná. 40% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pilot, Vector: Další pravěký virus? Bude to chtít hodně práce, aby se Helix lišil od ostatní podobně zaměřené "konkurence". Odříznuté prostředí od světa připomnělo D-Tox, bude zajímavé sledovat, jak se v tomto pro některé klaustrofobickém prostředí bude děj dále vyvíjet. Klaustrofobií trpícím jedincům rozhodně nepomůžou ani scény z ještě uzavřenějších prostorů (větrací šachty) á la Vetřelec. Je dobře, že hrozbou pro hlavní hrdiny není pouze virus samotný, ale i jím dříve napadení jedinci. Jak to po prvních dvou epizodách vypadá, budu mít problém s hereckými představiteli, neboť jsou mi krajně nesympatičtí, což může ve výsledném hodnocení hrát nemalou roli. 7/10 ----- 274: Posun vpřed jen minimální, hra virusu na schovávanou (mám ho, nemám ho, kdo ho vůbec má) nezanechává v divákovi vůbec nic, pro příště očekávám alespoň z poloviny tak napínavé provedení, jako to provedl Kurt Russell. Alespoň "drajv" zůstal a hlavní postava získává mírně na líbivosti. 7/10 ----- Single Strand: Prozatím nejlepší díl. Postavy se začínají vybarvovat a některé z mnoha otázek nacházejí své odpovědi. Za cliffhanger nedík, pěkná podpásovka. 8/10 ----- The White Room: Začíná se to pěkně rozjíždět, na otázky odpovídat a další samozřejmě vyvolávat. Jako jeden velký maraton se všemi díly najednou by myslím šlo o ještě lepší podívanou. V případě Helix však překvapivě není týdenní rozestup mezi jednotlivými epizodami ku prospěchu. PS: Ellen Ripleyová tu škemrá o eutanázii.. jen více rolí pro další dvojníky prosím. 8/10 ----- Aniqatiga: Zakončení šesté epizody slibuje (snad) zatím největší a nejzajímavější dějový posun v epizodě následující. Co se Aniqatigy týče, nestačím se divit, kde tvůrci na tak omezeném prostoru berou další a další a další postavy. Co díl, to někdo nový. Byl bych rád, kdyby se děj odehrával jen uvnitř komplexu a vně jen minimálně. Ale třeba budu časem překvapen a změním svůj názor, to by ale tvůrci museli zabrat. 7/10 ----- Survivor Zero: Aby tu za chvíli nebylo přenulováno (viz. sedmá epizoda Patient Zero). Další nesympatické postavy přibývají a najednou je tu zase a znovu vícero otázek než odpovědí. Meh. Chtělo by to ubrat na postavách a udržet únosný poměr otázky/odpovědi. 7/10 ----- Bloodlines: Aneb jak posunout příběh o notný kus dopředu a neprozradit přitom ani ň. Nejlepší epizoda, která uběhla nejrychleji ze všech. Klidně by v podobném béčkovém duchu mohl doběhnout celý zbytek seriálu. 9/10 ----- Level X: Téměř perfektní epizoda. V každém filmovém okénku se něco děje, otázky se zodpovídají, další se pokládají (nutno říci, že konečně v menším počtu), až by člověk řekl, že finále bude v desáté epizodě. Nevím, jak tvůrci chtějí laťku udržet čtyři díly. PS: U hrníčkové scény jsem zrovna obědval, ale chuť mě naštěstí nepřešla. 9/10 ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Pilot: Prozatím až příliš lacině vyhlížející sci-fi béčko, které sice podle námětu vypadalo na slušnou variaci kultovní Věci. Atmosféra ovšem zatím až na pár slušných scén příliš nenadchne, scénář také nenabízí nic nového pod sluncem a záhady a všelijaké tajemné otázky mě zatím ani příliš nezajímají. Dialogy navíc šíleně nefungují, postavy jsou kromě charismatického Sanady naprosto nevýrazné a ke všemu se i přes rádoby elitnost většinou chovají jak totální idioti. Pár dílů tomu ještě šanci dám, dosti ale pochybuji o tom, že se s podobným příběhem dá utáhnout celý seriál. 50%......No a taky že neutáhne. Tohle béčkové sci-fi s rádoby záhadami stupidními postavami ta můžete klidně přeskočit. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pilot: Chytré, přemýšlející postavy, zajímavý scénář, sexy tajemno a slintající spider-mani s černým slizem místo krve. Napětí, akce a horor v nejpovedenějším mystery sci-fi od... Ztracených? Vážně to tak letí? Snad to časem nezačne skřípat, zdánlivě banální celovečerní zápletka totiž zatím seriálu překvapivě sluší. 80%. Po sedmi epizodách: Tož pěkná srajda se z toho klube, na tenhle scénáristický maglajz vážně nemám nervy. Ztráta času, ruce pryč. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

V podstate presne to, čo som čakal - mysteriózna zápletka o smrtiacom víre v odľahlej vedeckej základni, na každom rohu číhajúce nebezpečenstvo, napínavý dej a sympatické obsadenie korunované výborným Billym Campbellom (Darren Richmond zo Zločinu). Po stránke scenára to však nie je nič objavné, ešte sa to len pomaly začína rozvíjať a postavy zaujímať postavenia, a je tu cítiť silný zápach béčkovosti. Takže uvidíme čo ďalej. Pilot 60% Po 7 dieloch - kolísavá kvalita, avšak to koketovanie so žánrovými klišé, hranie sa s divákom a postavami vo vratkých zápletkách sa mi začína páčiť, 75% Nakoniec sa Helix ukázal ako slušná guilty pleasure jednohubka. Príbeh bol síce miestami zúfalo hlúpy, ale zábavný, a Hirojuki Sanada ho držal nad vodou. Len škoda, že je tu Billy Campbell tak nevýrazný. 1. séria: 70% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Jen trochu lepší Asylum. Nápad má ještě dost co do sebe, ale ten je przněn už od počátku a jeho zpracování přímo bolí - vědci se chovají tak hloupě že i ti z Promethea jsou vedle nich zcela příčetní, už z pilotu je evidentní do jak pitomé naháněčky se zombíky se to zvrhne, a ohavnými digitálními triky se to hemží i na místech kde by vůbec být nemusely. 4/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Prvá séria ešte OK - mne príjemné prostredie odkiaľ sa nedá ujsť (mráz až do kostí) a k tomu záhadná nákaza. Škoda len, že obsahovo to bolo slabo pútavé a s málo napínavými miestami, aj keď občas nejaká tá ľakačka vyšla. No tie sami o sebe nestačia samozrejme. Z druhej série sa však stal akýsi prapodivný mišung o nejakej sekte, čo chce do sveta rozšíriť neplodnosť. Stupídne a nudné. A na to, aké to bolo hlúpučké, tu bolo až príliš veľa časových skokov, jednoducho obsahovo to bolo dosť nevybalancované. Slabší priemer. 55/100 ()

IQ Tiqe

všechny recenze uživatele

Po 3 dílech: Vizuálně povedené, zpracování nemám co vytknout; celkem jsem se na ten projekt těšil, ale zatím to vypadá, že se z toho vyloupne nekonečně natahovaná mysteriózní záležitost o skupině lidí uměle omezené na určitém místě, podobně jako třeba Ztracení nebo Terra Nova. U obou víme, jak to dopadlo... ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Je to sice sci-fi, ale má to i hororové prvky. Skupina vědců ze CDC je poslána na arktickou stanici Arctic Biosystems, aby našla lék na nový virus. Po chvíli ale zjistí, že věci se mají trochu jinak a situace se vymkne kontrole. Ne všichni s nimi totiž spolupracují. Atmosféra je docela dobrá. Ani herci nejsou špatní. Postavy různě mění strany a dochází k překvapivým zjištěním. Hudba je perfektní. Má to v sobě prvky Věci a Resident Evilu. Taky se mi líbila celá virální kampaň, kterou okolo seriálu měli. :) Tak už to skončilo. Stala se spousta nečekaných věcí. Škoda jen, že tak otevřeně... Nová série je tu. Přináší nové prostředí a novou nákazu. Celé se to odehrává na opuštěném ostrově západně od Seattlu. Staré postavy se opět setkávají. Objevují se tam i flashforwardy. ;) V místní sektářské komunitě musí odhalit zdroj nákazy a následně na něj najít lék. Tak už je konec. Epidemii sice zabránili, ale zase propukla jiná. Trochu mě to zklamalo. Dallší série už nebude... "Ale nový prst mi nenaroste. Nejsem Wolverine." :D ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Někdo se pokusil skloubit Resident Evil a The Thing, ale protože neměl žádnou invenci, tedy nápady, vyšel z toho tenhle paskvil o ničem, kde se jen dá nevěřícně kroutit hlavou, jak pitomě se ti supervědci chovají. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Arktida má nadčasové kouzlo !! Souhlasíte ??" - "Jen s dojížděním je to složité.." ;) No, už si v Syfy dovolili zprznit kdejakou věc, takže muselo dojít i na Věc z nejkultovnějších, když ji kombinují se zombie subžánrem, Kmenem Andromeda a dalšími legendami, v důsledku však má Helix - Zní to jako kapky proti rýmě, že ?! - k obému symbolicky zhruba stejně daleko jako Billy Campbell ke svému jmenovci velkému Brucovi.. Trošku mě vedle Livingdeadova nízkého hodnocení nalákal Hirojuki Sanada, který si své projekty většinou hodně slušně natipuje, a především startrekovský a battlestargalaktický zkušený scénárista Ronald Moore.. Jenže u Syfy často většina pozitiv končí u nápadu, a nejinak to vypadá po solidním rozjezdu i tentokrát.. Těžko hádat, zda tuhle sérii - Neokázale béčkovou jak cyp !! - přežvýkám.. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Pilot: Meh, whatever. Nie ze by to bolo vylozene zle, ale za hodiny zivota mi pomale sledovanie sirenia a este pomalsieho odhalovania tajomstiev v pozadi jednoducho stat nebude, jedno kolkymi ventilaciami sa budu tak hlupo stverat. Radsej si pockam na The Lash Ship. ()

McClane 

všechny recenze uživatele

Hodnocení pilotního dvojdílu: hodnotím až s odstupem 24 hodin, protože jsem si chtěl nechat Helix trochu rozležet. Hned při sledování mě vytáčela neuvěřitelná hi-techovost stanice kousek od severního pólu, ale nejsevernějc jsem byl v životě tuším ve Wroclawi, takže se můžu mýlit. Pak mě točí kenovitost/barbienovitost všech hlavních postav, nejen zjev, ale hlavně chování, logický uvažování tady prostě dostává na prdel, protože když si pošlete někoho z centra pro kontrolu nemocí, tak ho samozřejmě necháte lozit ve větracích šachtách, kde kempuje jeho zmutovanej bráška. A to je pouze jeden příklad. Bohužel nesmyslnýho chování je pilotni dvojdíl napěchovanej jako máloco, takže jakkoli serial možná šlape, tak pokud člověk přemýšlí, zjistí, že celá zápletka je idiot plot - pokud by se alespoň část lodí chovala logicky, tak by nebylo o čem točit. Škoda. 40%. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

1. sezona - a v soutěži o nejblbějšího scénáristu vítězí.... Helix! Co začalo jako pokus seriálovou Věc se rychle přetavilo do bizarního slepence plného nelogických zvratů. Tolik úžasných odhalení na téma "jsem tvůj otec", "jsem tvůj ztracený bratr" a "tvoje matka nezemřela ale je támhle v bedně" rozhodně nikdy žádná show neměla, je to už za hranicí směšného. Stejně jako celá na konci odhalená konspirace. 2. sezona - kupodivu když už všechna ta "úžasná" odhalení jsou venku, je samotná honba za dalším virem v novém prostředí docela zábavná, v mezích běžných SyFy show. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

That escalated quickly! Helix bol jeden z mojich najočakávanejších seriálov na začiatku nového roka, bohužiaľ po troch epizódach to vzdávam. Za tie dlhé hodiny života mi sledovanie podpriemernej sci-fi variácie na The Thing skutočne nestojí. Námet o víruse šíriacom sa v odľahlých laboratóriách niekde na Antarktíde (či kde sa to vlastne odohrávalo?! nudilo ma to, nedával som pozor!) je síce maximálne pútavý, ale čo z toho keď nohy podkopáva absolútne rutinná réžia a množstvo klišé dejových barličiek (nakazený je brat jedného vedca; dvojica vedcou sú rozhádaní rozvedení manželia atď.) Celé dianie za tie cca dve hodiny (E01E2 – 85 min / E03 40 min) nemalo takmer žiadnu atmosféru, o napätí alebo strachu sa nedá hovoriť už vôbec, takže seriál pôsobil dosť nezáživne, bez výrazného tempa. Navyše scenár na začiatok neponúkol nič čo by tu už tisíc krát nebolo a čakať na odpovede, objasňovanie záhady ma v podstate ani nezaujíma. Do toho všetko dosť otravné postavy, ktoré často jednajú pomerne nelogicky (moletná vedkyňa) , naivné dialógy a chabý vizuál ako z lacného béčka 80. rokov. Nie, tomuto šancu do budúcna nedávam ... ani kvôli môjmu obľúbenému Billymi Campbellovi (z vynikajúcej prvej série The Killing). Márna snaha, Syfy, márna. Z tohto ďalší kult v podobe Battlestar Galactica rozhodne nebude. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Po 12. díli se seriálem končím. Jde jen o ne-úplně-dobrou vykrádačku Lost bez nějakých zajímavých zvratů, Zvraty tu sice jsou, ale tak amatérsky pitomé (Otče! Matko!), že by z toho jeden plakal. Pokud "ti Druzí" a "Dharma" byli divákům v Lost servírování hodně postupně a bylo budováno nějaké napětí, tak tady se to všechno sprclo do jedné první série, zvrhávající se z lehkého sci-fi ohledně tajného viru a jeho vakcíny do až takřka div ne fantasy rodinné parodie s nadlidmi a nemrtvými a zbytečnými smrtmi, zakrývající nemohoucnost autorů něco vymýšlet. Sorry, ale tohle je zase jen další nedotažená a přepísknutá konina z produkce SyFy, příliš laciná i na TV obrazovky. Končím s tím dřív, než bych musel jít ještě níže, tedy pro dobro samotného seriálu :) ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Po pilotním dvoudíle musím říci, že hra je rozehrána dobře. Ale na to je SyFy expert. Udělat výborný pilot a po pár dílech nenápadně seriál ukončit, protože se začne hrabat ve vztazích a mysterioznost jde stranou. Zatím to vypadá dobře a zvedám opatrně palec hore. Uvidíme.. 75% ()

erased 

všechny recenze uživatele

To, co se prvních šest epizod dokázalo prezentovat jako jakž takž fungující mysteriózno, se i přes otřesné herectví a bohužel z velké části naprosto nezvládnuté napětí s přibývajícími díly proměnilo v beznadějnou slátaninu, která se v zájmu nekonečného šokování a napínání a poutání pozornosti nechtěně změní v parodii na sebe sama. A zdaleka za to nemůžou jen komičtí zombíci. Nakonec se totiž neochvějní a v nenadálé zlepšení stále doufající diváci dočkají třeba i pěti shockerů za díl a ve zkratce tak Helix nejlépe začne nejlépe vystihovat desítihodinová dramatická veverka s na pozadí puštěnou libovolnou kulisou z produkce Asylum. A co je hůř, tvůrci (a co je ještě hůř, diváci) neměli ani dost soudnosti na to, aby celou tu taškařici alespoň včas ukončili, a tak její závěrečný cliffhanger slibuje do příštího roku katastrofu ještě monstróznějších proporcí. Ruce pryč! _____ I přes vlastní odpor jsem nakonec druhé řadě šanci dal, a dojmy z ní jsou překvapivě o řádný kus lepší. Přestože nechápu jakým způsobem, a hlavně za jakým účelem, tvůrcům se nejednou podařilo balancovat na hranici mezi jakýmsi konspiračním hororem (který je základní premisou seriálu) a groteskní parodií (kterou zase evokuje pohodová hudba) - obzvlášť co se týče jen zřídka se objevivších zdeformovaných zombie). Časový posun od první řady byla také skvělá volba, a ač jsou všechny hlavní postavy stále naprosto nesympatické, konečně se nad nimi díky novému prostředí izolovaného ostrova s šáhlými kultisty dá alespoň mávnout rukou. To bohužel stále neplatí o překomplikované ústřední příběhové lince, ale po loňském fiasku se v tomto ohledu zlepšení očekávat stejně nedalo. ()

Reklama

Reklama