Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(14)

Co se škádlívá, rádo se mívá. Britský komediální seriál, jehož středobodem jsou dva stárnoucí gayové, kteří po osmačtyřiceti letech společného života tráví čas neustálým hašteřením (anglický výraz bitching to vystihuje mnohem lépe). Freddie (Ian McKellen) býval a stále je nepříliš známý herec, Stuart (Derek Jacobi) pracoval jako barman. Ansámbl doplňuje kamarádka Violet (Frances de la Tourová), která absolutně odmítá brát na vědomí svůj věk a nový soused v domě Ash (Iwan Rheon), mladík, který obrátí všem zúčastněným život naruby. Vedle výborně napsaného scénáře je hlavní devízou seriálu samozřejmě herecké obsazení, kdy především představitelé ústřední dvojice Ian McKellen a Derek Jacobi předvádějí – uchýlíme-li se k oblíbenému klišé, které je zde ale zcela na místě – doslova herecký koncert. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Upřímně, čekal jsem od setkání dvou hereckých legend - a jak vyzkoušeno i velkých srandistů - něco víc. Ano, je to dokonale britské a britsky břitké, ale dokonale předvídatelné. Čímž nechci říct, že by scénář byl špatný, to ne - ale jede jasně danou linii, takže míra unešenosti je přímo úměrná míře divákových zkušeností. Takže prosím Vás pěkně, nejsou to Black Books nebo IT Crowd, ale rozhodně to stojí za vidění. Magneto s Claudiem se natírají naprosto brutálním způsobem:) 80% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Sitcomy už nepozerávam, ale tomuto obsadeniu sa nedalo odolať. A áno, je to pecka. Scenáre nie sú žiadne veľdiela, ale tí dvaja (a aj všetci okolo nich) si to nehorázne užívajú a dokážu predať aj priemernú hlášku, akoby to bol vtip storočia. Tá vzájomná chémia a zmysel pre dokonalý timing vtipov (McKellenovo "Shit!" ma vždy posiela do kolien) to nakopávajú do sitcomového neba. Hosťovačka Judi Dench v poslednej časti prvej sezóny božská. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nenapadlo by mě, jak se nasměju u britcomu o dvou gayích, kteří jsou zároveň v reálu Sirové a jedni z nejlepších britských herců vůbec. Ty jejich hlášky, to nemělo chybu. Sranda neskutečná. Narážení na mládí, narážení na stáří. Škoda, že těch dílů je jenom čtvrnáct. V posledním díle bylo navíc zatraceně znát, jak se jim vůbec nechce celý seriál ukončovat. Po dlouhé době zase něco z Británie, co jede přesně v tom duchu, co u Britcomů máte tak rádi. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Vicious old queens. Sitcom o dvou sedmdesátnících, co jsou spolu tak dlouho, že nedokáží strávit jedinou hodinu, aniž by po sobě neplivali příšerné jedovatosti, ale přesto bez sebe nedokážou žít, je především velice britský, k tomu s nevídaně hvězdným obsazením (Gandalf/Magneto, The Master, Madame Maxime, Simon/Ramsey). Dolů ho ale sráží repetetivní humor, a kult to nikdy nebude. Nenadchne ani neurazí, nicméně skvělý opening naladí na příjemnou notu vždycky. 60% ()

gudaulin

všechny recenze uživatele

Hodnotit seriál nebudu, protože jsem se s ním setkal opravdu letmo, ale první střetnutí skončilo velkými rozpaky, přestože obsazení vypadalo luxusně. Je to příliš chtěné, infantilní a nepamatuju si, že by mně někde tak vadil nahraný návodný smích jako právě tady. Je to v podstatě esence sitcomového žánru, která už v tak čisté podobě je podle mě přežitkem. Tohle je tak sitcomové, že by to mohlo sloužit jako televizní kulisa v rámci jiného seriálu. Tak přehnané mi to přijde... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Vicious je mezi sitcomy rozhodně zajímavým úkazem. Pouze na papíře by pravděpodobně nefungoval, většina vtipů totiž patří do ranku trapných. Nicméně úmyslně repetiční humor, který je v každém díle pomalu stupňován, případně nečekaně porušován, přehnaně teatrální herecké výkony všech představitelů a výborná chemie mezi nimi dokáží i takto odsouzeníhodné vtipy přetvořit v úderné a funkční gagy. V konečném důsledku je možná i maličko trapné přiznat, že jsem se u něčeho takového smál. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Byla to jiná interpretace. Pokud tomu publikum nerozumělo, tak to není má vina. Chovali se jako děti.“ – „Byly to děti!“ Velmi zábavný britský seriál. Humorné situace se sice v drobných obměnách stále opakují, ale já osobně s tím problém neměl, zaprvé mi přišly natolik funkční, aby mě zas a znovu dokázaly rozesmát, za druhé jsem se na některé z nich přímo těšil. A gagy, které jsou na hraně mezi vtipností a trapností (a nutno dodat, že takových tu není zrovna málo) dost často dokáže úspěšně „prodat“ ústřední dvojice (především skvělý Ian!), o kterou se ostatně celý seriál opírá. Nevím, jak se na tenhle páreček co do autentičnosti dívají sami gayové, já však s jejich občasnými výlevy (téměř vždy Stuartovými) neměl větší problémy, ostatně na určité stylizaci a přehrávání herců Vicious také stojí. To se mi spíš tak úplně nezdála postava Ashe, kterou sice člověk musí přijmout (pokud to chce sledovat), ale po celou dobu mi přišlo, že ho tvůrci měli mezi společnost kmetů uvést důvěryhodnějším způsobem (třeba jako příbuzného, který se o ně má sem tam postarat). Po první řadě hodnotím slušnými 4* (což možná bude i závěrečné hodnocení, protože neustálé odkládání další série už začíná poněkud zavánět koncem). „Na koho jsi to vřeštěl do telefonu?“ – „Pokud to musíš vědět, tak na svou matku.“ – „Volala, aby ti řekla, kdy umře?“ ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Sir Derek Jacobi a Sir Ian McKellen. Mohl by si někdo přát lepší obsazení pro sitcom o dvou životních partnerech, kteří spolu strávili 48 let, a přesto jeden z nich zatím své matce nedokázal přiznat, že je gay? Asi stěží. Oba pánové, kteří se znají už od dob, kdy studovali anglickou literaturu na Cambridge, totiž patří mezi nejuznávanější britské herce své generace a oba se k menšinové sexuální orientaci hlásí i v soukromí; McKellen jakožto mnohaletý bojovník za práva minorit aktivněji, Jacobi, o jehož osobním životě média nikdy mnoho nezjistila, poněkud méně výrazně. První recenze Vicious přesto nebyly zrovna příznivé a třeba The Telegraph sitcom označil za nejméně vtipnou komedií poslední doby. Za sebe musím říct, že ačkoliv jsem si při sledování první epizody na ITV neválela smíchy od začátku do konce, několikrát jsem se s chutí zasmála. Potenciál tu tedy rozhodně vidím, zvlášť vezmu-li si v úvahu, že úvodní epizoda je vždy tak trochu "představovací" a že u ideálního sitcomu se člověk nejvíce baví ve chvíli, kdy začne rozumět charakterům jednotlivých postav. Za sebe tedy zatím dávám palec nahoru. Kdyby za nic jiného, tak právě za oba hlavní představitele. Za Dereka jakožto citlivého, lehce zženštiého Stuarta a za Iana v roli sarkastického Freddieho. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tohle může těžko fungovat! Dvě rozkládající se bukvy, dáma s alcíkem jako výkladní skříní, zatuchlá nymfomanská kobyla a mifistující kolozubý Bolton? No to mi ho naonduluj. Jenže... byť fórky jedou na jedno brdo, ten kouzelný rozpor mezi kulturně přenášeným ideálem důstojného stáří a ještě kulturněji vecpávaným pojmem ,,věčné lásky" s vzájemným fuckováním (jen slovním, díky, ó Bože!) opadaných rektofilů mi pobavil více, než se mi chce veřejně přiznat.... ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Takový nostalgický sitcomový návrat, který jakoby vypadl z devadesátých let a je ze scénáristického hlediska spíše průměrný a šablonovitý. Jenže božští herci to celé posílají o úroveň výš a už si ani nepamatuju, kdy naposledy jsem v nějakém sitcomu (a nejen sitcomu) zažil tak dokonalou chemii.McKellen a Jacobi si to však celé naprosto užívají a dokáží i tu sebeprůměrnější hlášku prodat tak, že se dá tesat do kamene. Ostatní herci však nijak zvlášť nezaostávají a já chci hned nášup. Škoda jenom některých opakujících se vtipů a šablonovitosti. 80% ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

" Podívej, tamhle je někdo starší než my. - To je zrcadlo. - Kruci! " Takhle jsem se snad nikdy nenasmál ani u Big Bang Theory. Dva britští Sirové si role tak neskutečně užívají, že ikdyž podávají průměrné hlášky, dokáží je podat tak vtipně, že to snad ani neni možné (nejlépe načasované podání slova "Shit" jaké jsem kdy viděl). ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Vicious je až neskonale repetitivní a do značné míry monotónní (prostě pořád dokola to samé), ale i tak velice zábavné a návykové. Nic světoborného, ale příjemná britská jednohubka... 80% (1. série - 90%, 2. série - 70%) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Sitcom v češtine prekladaný aj ako Zvrhlíci. To by sedelo viac len v prípade, že by šli tvorcovia do zbytočnej propagandy, tu sa to našťastie nedeje. Časti sú také kratšie, niečo cez 20 minút, ale hlášok tu je dosť aj na hodinu. Typický britský humor, ktorý sa len málokedy nevydarí. Hlavne od druhej polovice prvej série to seriál váli jedna radosť a fakt sú tu momenty na hlasný rehot. Druhá séria je trochu slabšia aj tým, že mnoho scénok dala do exteriéru. Po roku 2015 ale určite jeden z top sitcomov. Hrá tu aj Ramsay Bolton z Game of Thrones. Pôvodne vysielané na ITV. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Kvalitné herecké výkony dvoch hlavných predstaviteľov Iana McKellena a Dereka Jacobiho je presne to, čo je na tomto seriály príťažlivé a čo mu dodáva punc výnimočnosti. Často sa opakujúce hlášky niekedy na hranici trápnosti sú totiž nimi podávané na takej úrovni, že vám takými neprídu a vy sa pri tom všetkom uzavretom, jednotvárnom a komornom neuveriteľne zabavíte a tešíte sa na ďalšiu časť. Len dúfam, že nová séria bude predýchanejšia tak ako naznačilo možno symbolické odkrytie okna v závere prvej série. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Hovory s nesmrtelnou a nic netušící matkou. Neustálé slovní přestřelky, hašteření se a narážky toho nejostřejšího kalibru. Ujišťování se o stavu prastarého domácího miláčka. Opakované představování staré přítelkyně. Takhle bych mohl určitě ještě chvíli pokračovat, s výčtem prvků, které se objevují prakticky úplně v každé epizodě tohoto neuvěřitelně humorného britského sitcomu. Herecké obsazení je naprosto perfektní - McKellen a Jacobi hrají (či "hrají") přesvědčivě, de la Tour je vychlastaná a flirtující komička každým coulem a pro mě doposud neznámý Iwan Rheon mě rovněž mile překvapil. Toto nesmírně sympatické kvarteto je doplněno o další vtipné vedlejší postavy, které baví stejně jako ony hlavní charaktery. Pro někoho to může být opakování toho samého, stále dokola, ale na mě to funguje, protože já se královsky bavím a směju se téměř nepřetržitě. Zkrátka excelentní, nekonečně zábavný a velmi dobře obsazený sitcom, který mi opravdu sedl. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Staří, vynikající, herci ve staromilském sitkomu, jakoby vypadlém z osmdesátých let. Jen pár lokalit, skoro trapné přehrávání a nahraný smích. Tahle už, jak se zprvu zdá, přežitá stará škola ale umožňuje užívat si infantilní a občas už nekorektní srandu na plné koule. Kvalita se pozná, i když je - zdánlivě - zakrytá v ubohosti. A lehce z toho mrazí: předsudky, prohry, zoufale marná snaha po štěstí a uznání přece stále funguje. V jiných pořadech děsně cool a sexy. V tomhle ne, staromilská fasáda dovoluje zobrazit tyhle odvěké touhy naivně legračně a zároveň děsně smutně. ___ Když toho máte jen velmi málo, ještě to neznamená porážku. Důležité je, jak oslovující a silné to málo je. A tohle dokáže překřičet mraky a mraky seriálů vytuněných penězi a přiblble předstírajících hlubokomyslnost. /24. 11. 13./ ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální britcom, kde není jediná perfektně napsaná či zahraná postava. Komediální zlato, které v první sérii skóruje bez ustání. V druhé to s ním trochu slábne, ale i tak naprosto nadprůměrná sitcomová podívaná. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

To se tak sešli Derek Jacobi a Ian McKellen a řekli si, že bude sranda zahrát si neskutečně teatrální párek "starých" gayů (to starých v uvozovkách...jim stáří sluší). A ono to sranda byla. Záleží ovšem co čekáte. U takových jmen se předpokládají "velké" herecké výkony a přitom já se při prvním díle nemohla zbavit dojmu, že koukám na nějaký Comic Relief. Nu proč ne? Stačí poupravit očekávání, toho co mi v prvním díle vadilo jsem si u druhého už ani nevšimla. Tím, že se snaží házet hlášku za hláškou se jim ne zrovna všechny povedly, ale celkově jsem se u toho nasmála jako už dlouho ne. Těším se na druhou serii, těším se až si některé díly pustím znova a kdyby to tak hráli někde na divadle, už teď bych stála ve frontě na lístek. ()

Související novinky

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

07.09.2013

Putování Středozemí má definitivně za sebou a zatímco čekáme na X-Men: Days of Future Past a další sezónu výtečného sitcomu Vicious, ve kterém „Gandalf" hraje s Derekem Jacobim obstarožné… (více)

Reklama

Reklama