Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(14)

Co se škádlívá, rádo se mívá. Britský komediální seriál, jehož středobodem jsou dva stárnoucí gayové, kteří po osmačtyřiceti letech společného života tráví čas neustálým hašteřením (anglický výraz bitching to vystihuje mnohem lépe). Freddie (Ian McKellen) býval a stále je nepříliš známý herec, Stuart (Derek Jacobi) pracoval jako barman. Ansámbl doplňuje kamarádka Violet (Frances de la Tourová), která absolutně odmítá brát na vědomí svůj věk a nový soused v domě Ash (Iwan Rheon), mladík, který obrátí všem zúčastněným život naruby. Vedle výborně napsaného scénáře je hlavní devízou seriálu samozřejmě herecké obsazení, kdy především představitelé ústřední dvojice Ian McKellen a Derek Jacobi předvádějí – uchýlíme-li se k oblíbenému klišé, které je zde ale zcela na místě – doslova herecký koncert. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Spousta povedených vtípků, ale ještě víc je tu těch nejtrapnějších narážek na homosexualitu, stáří, vztahy a další společenská témata, při kterých se člověku u většiny amerických sitcomů otevírá pomyslná kudla v kapse. Jenže on je rozdíl, když podobné hlášky hodné odsouzení vypouští texaský buran či otylá, rádobyvtipná hospodyně a nebo když se s nimi vytasí taková esa, jako jsou sir Ian McKellen a sir Derek Jacobi, za mohutné podpory Frances de la Tour a Iwana Rheona. Možná nejsem sám, kdo si myslí, že tohle obsazení by do červených čísel vytlačilo i Troškovy Kameňáky. Občas jsem až žasl, čemu se všemu směju. Jeden z nejlepších sitcomů vůbec. 90% ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Muselo to být tak, že McKellenovi zavolal jeho manaŽER, řekl mu: "Mám roli, kde můžeš hrát homosexuála! A bude to mít víc dílů!", načež McKellen, jsa sám homo, okamžitě kývl, aniž by nějak řešil, zdali je scénář vtipný či nikoli. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem vtipnější britcom, ale i tak je to výbroné představení dvou hereckých legend a nakonec výborný relax a pobavení. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Víc než sitcom to připomíná divadelní hru - včetně občasného přehrávání během nepřetržitých slovních přestřelek postaršího gay páru. Ale baví mě to, jasná guilty pleasure pro jaro 2013. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Vysoká škola v nahrávání na smeč a smečování. Ten ravenhillův COOL styl je tam ale znát a komu to úplně nesedí ten z toho ucítí lehký závan prvoplánovosti. Kvalita každým dílem stoupá a poslední díl- který celou sérii lehce a chytře obrátil na ruby a tím jí uzavřel do opravdu smysluplného celku- už nahlodal dokonce i mě v úvahách o páte hvězdě. Osobně pevně doufám, že tvůrci mají dost sebereflexe aby tento citlivě vybalancovaný počin nezabili další(a další) sérií. ()

mad_ness 

všechny recenze uživatele

Ide z toho neskutočná pohoda. Suchý humor a tie hlášky podávané s toľkou efektnosťou som snáď ešte nevidela. Z každej 22 minútovky vyťažili maximum a ja ako milovník minisérií som nadšená. A Iwan! ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Sarkastický seriál u kterého se nebudete válet smíchy. Místo toho spíš budete obdivovat hlavní postavy, protože ty jsou naprosto splendidní. Seriál nejvíce funguje, když na place jsou všichni najednou a naopak lehce zklamává když opakuje pořád ty samé stereotypy, které už později nejsou ani vtipné. Nebroušený diamant, to je mé kýčovité hodnocení. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Vidět Iana McKellena a Dereka Jacobiho společně v jednom britcomu, tomu se prostě nedá říci ne a proč taky, když své přestárlé, neúspěšné herecké primadony zahráli s takovou chutí? Jejich Freddie a Stuart ono známé přísloví: co se škádlívá, rádo se mívá, dovedli takřka k dokonalosti, pokud se totiž tito dva životní partneři přestanou jen na chvilku urážet, je něco v nepořádku. Vtípky sice nejsou nějak zvlášť originální, ale jsou podané tak, že to srandovní je a to tak, že dost. Za co oba pány obdivuji nejvíce není ani tak střílení si z hereckého řemesla, protože tak skvělé herce to ani moc pálit nemusí, ale především to s jakým nadhledem jsou schopni žertovat o svém pokročilém věku. Pětku jsem nedala (aspoň zatím) proto, že ačkoliv se u seriálu často směju, pořádný záchvat smíchu, který jsem dostávala třeba u Frasiera nebo u Black books se zatím nekonal. Ale jsem teprve na začátku, takže kdo ví... ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Dokonalý britský humor. Suchý a černý. Pecka. 5* EDIT: Raději počkám, až druhá série skončí, ale zatím vše nasvědčuje tomu, že budu muset snížit hodnocení :( Druhá série je slabší. Docela o dost a hrozně mě to mrzí. Ani jsem nevěděla, že se druhá série chystá a byla jsem smířená s tím, že je pouze pár dílů a říkala jsem si, že je to dobře. Alespoň nemají šanci mi ten seriál zkazit. No a BUM. Druhá série a všechno špatně :( Uvidíme... ()

Macejko 

všechny recenze uživatele

Ian McKellen a Derek Jacobi ako starý hašterivý homosexuálny pár? Dovolím si tvrdiť, že nikdy v histórii televíznej tvorby nemal sitcom takéto vymaznané obsadenie. Starí pardálovia (vrátane Frances de la Tour) sú vo svojich úlohách pevne posadení, vedľajšie postavičky zdatne sekundujú (hlavne senilná Penelope) a vtipy majú z 95% ten správny účinok. Škoda, že to má iba 6 častí. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Vicious je oběma hlavním představitelům ušitý na míru tak dokonale, že nejednou i díky trochu otravnému laugh tracku působí málem jako reality show. Jen s tím, že si ze sebe Ian i Derek dělají taškařici takřka až na úrovni odbyté parodie. Jenže i minimum epizod natočených s dvouletým rozestupem napovídá, že své role oba berou spíš jako osvěžení mezi ostatními náročnými produkcemi. A čert vem, že jsou nejvtipnější scény založené na tom, že si známá osobnost bez ostychu zakurvuje, nebo na senilitě vedlejší postavy (parádní Penelope!). V jejich podání i takto nenáročný a tuctový humor beze zbytku baví. Jen ty dojemnější pasáže trochu ruší, viz zbytečný závěr druhé série. ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Někdy ty repliky sice šustí papírem a vtipy jsou v podstatě stále na jedno brdo u té které postavy, ale dvojka Jacobi-McKellen si s tím poradí vždy výborně. Je až obdivuhodné, jak si vlastně dělají legraci sami ze sebe. O to víc si tohodle kousku cením. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Najlepší súčasný sitcom. Prvá epizóda je ešte mierne rozpačitá, avšak ostatné s výrazne narastajúcou tendenciou a posledná absolútne k popukaniu. To, čo by v podaní kohokoľvek iného znelo ako nezáživné jedovaté hašterenie sa dvoch zostarnutých gayov v slede prachobyčajných situácií, menia Ian McKellen a Derek Jacobi s nádychom divadelnej komornosti a teatrálnosti na festival nesmrteľných a do posledného úškrnu vychutnaných hlášok, skečov a decentne uštipačného humoru. Ak to nestratí dych, tak tu máme budúcu klasiku. (8/10) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ten nejsitcomovatější ze všech vtipných a typicky britských sitcomů. 1) Přiznám se, že můj prvotní popud ke sledování byl 28letý Iwan Rheon (Ash). Roztomilé špičkování všech postav si mě však rychle získalo. A celé je to tak britské v tom nejlepším smyslu slova._____ 2) Druhá řada už nic nového nepřinesla, očividně vznikla na základě kladného ohlasu řady první. Naštěstí si však udržela úroveň._____ Vánoční speciál (2016) už jasně ukázal, že potenciál se vyčerpal._____ K dalšímu pokračování tvůrci moudře nepřistoupili._____ 3) Přehrávání a teatrální stylizace gayů do vykroucenek mě nebere, považuji to ve většině případů za nevkusné a urážející. Ale zde mi to přišlo roztomilé a to nejenom proto, že hlavní představitelé jsou známí homosexuálové._____ 4) Lze oprávněně namítnout, že jde o přehlídku gayovských stereotypů a klišé. Vtipy oscilují mezi duchaplností a trapností, přičemž někdy je to jen sympatie k tématu, která určuje, jak si je (vtipy) vyložit. Nahraný smích mi vadil jako obvykle. Rheon se mi jako pitvořící sitcomák moc nezamlouval, ale jemu bych prominul i větší prohřešky._____ 5) Oceňuji krásnou vcelku decentní angličtinu s excelentní výslovností._____ 6) 74letý homosexuál Sir Ian McKellen (herec Freddie) a jeho protihráč 75letý homosexuál Sir Derek Jacobi (Freddiho partner Stuart) odvedli výbornou práci. Ian se s Derekem do sebe zamilovali, když navštěvovali stejnou hereckou školu (říká McKellen). Tehdy si to ale nepřipustili a tak k ničemu nakonec nedošlo._____ 7) Rovněž má oblíbená 69letá Frances de la Tourová (Violet) je k sežrání. You remember our friend Violet?_____ 8) Věk herců uvádím k době vzniku první řady ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Geniální věc od první hlášky do posledního herce. Nechápu, jak šílený "Bastard z Hrůzova" zde dokázal zahrát tak komickou postavu (s luxusním přízvukem). Edit: Nejlepší vánoční díl všech letošních seriálů (2013). ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Má to silné diely a slabšie, ale každopádne je to výborný sitkom, ktorý vyniká hlavne skvelými ústrednými hercami a vtipnými dialógmi. Veľmi dobré.... 85% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

seriál, který se mi v posledních dnech zaryl pod kůži, i když chápu, že musí na některé působit nechutně a podbízivě a trapně. Já si ho však užíval naplno a to především díky hlavním představitelům s jejich typickým teatrálním projevem.. Dokonale jim však sekundují i další, především ty v ženských rolích. Ač nejsem příznivec hlášek, tak některé jsou opravdu jedinečné. Po dvou sériích musím pochválit stoupající úroveň a těším se na třetí ... [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Brutálně jízlivé partnerské přestřelky, které fungují zejména díky umění Iana McKellena a Dereka Jacobiho. Bez nich by seriál nebyl ani poloviční, protože ty dva "hnijící" dědky prostě nejde nemilovat. K tomu přidejte bezelstného souseda Ashe (s přizvukem, který nedokážu identifikovat, ale je ohromně roztomilý) a drahou přítelkyni Violet. Co na tom, že se vtípky opakují, když si z nich v závěrečné epizodě krásně vystřelí. Jen málo sitcomů mě přimělo se opravdu zasmát, Vicious patří mezi čestné výjimky. Těším se na pokračování a pětihvězdu zatím nechávám v záloze. ()

Související novinky

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

07.09.2013

Putování Středozemí má definitivně za sebou a zatímco čekáme na X-Men: Days of Future Past a další sezónu výtečného sitcomu Vicious, ve kterém „Gandalf" hraje s Derekem Jacobim obstarožné… (více)

Reklama

Reklama