Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(14)

Co se škádlívá, rádo se mívá. Britský komediální seriál, jehož středobodem jsou dva stárnoucí gayové, kteří po osmačtyřiceti letech společného života tráví čas neustálým hašteřením (anglický výraz bitching to vystihuje mnohem lépe). Freddie (Ian McKellen) býval a stále je nepříliš známý herec, Stuart (Derek Jacobi) pracoval jako barman. Ansámbl doplňuje kamarádka Violet (Frances de la Tourová), která absolutně odmítá brát na vědomí svůj věk a nový soused v domě Ash (Iwan Rheon), mladík, který obrátí všem zúčastněným život naruby. Vedle výborně napsaného scénáře je hlavní devízou seriálu samozřejmě herecké obsazení, kdy především představitelé ústřední dvojice Ian McKellen a Derek Jacobi předvádějí – uchýlíme-li se k oblíbenému klišé, které je zde ale zcela na místě – doslova herecký koncert. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (15)

Jízlivě tvůj (2013) 

Je to naprosto klasický Britský sitcom, který stojí na výborných hereckých postavách a zaškatulkovaných postavách, z nichž mi nejlepší přišel Ash v podání Iwana Rheona, který ukazuje, že dokáže zahrát i úplný opak, než to, co předváděl v Hře o trůny. Občas jsem měl problém s tím, že hranice jízlivosti byla pro mě až za únosnou mezí, ale ve většině případů se naštěstí vtipy dařili. Vtipné situace jsou většinou postaveny na podobném pricncipu, a časem se tak začínají dost opakovat, což je problém hlavně druhé série, když už tvůrcům začal pomalu docházet dech, a je tak dobře, že zůstalo právě u dvou sérií, a seriál již dále nepokračoval. ()

Wake (2013) (S01E01) 

První díl si bohatě vystačí s jedinou místností a konverzací okolo stolu, která se točí okolo zemřelého přítele Clivea. Stěžejní vlastnosti postav jsou představeny během chvilky, a ačkoliv jde poznat, že se nebude zacházet do nějaké velké charakterové hloubky, tak každá z postav dokáže vytvořit kvalitní hlášku. ()

Cheat (2013) (S01E02) 

Scény s Violet a Ashem jsou zatím vrcholem seriálu, zvláště jejich společné nakupování je zatím tou nejlepší scénkou, kterou tento seriál nabídl. Doufám, že se v podobném duchu bude pokračovat i nadále. ()

Audition (2013) (S01E03) 

Výborná lekce herectví v podání Freddieho pro Ashe! Jak z jedné věty udělat hlavní roli :D. Pokud znáte Panství Downton, tak jen plus, a velká škoda, že se tato scéna nedostala i přímo do tohoto seriálu :D. ()

Clubbing (2013) (S01E04) 

Zatím pro mě nejslabší díl. Propojení generací v baru mě až tolik neoslovilo, a raději bych se vrátil zpět do bytu a obýváku. Nejvíce asi pobavilo rozdávání letáků, ale jinak už nic moc. ()

Dinner Party (2013) (S01E05) 

Tento díl opravdu dostojí českému názvu seriálu. Na můj vkus ale bylo té jízlivosti už opravdu příliš, a ve směru na Ashovu přitelkyni až moc přes hranici humoru. ()

Anniversary (2013) (S01E06) 

Violet se vrátila z Argentiny a spolu s tím se tak vrátilo "erotické" pošťuchování mezi ní a Ashem, což je jen dobře. Dorazila taktéž Stuartova matka, jejíž odpadnutí po zjištění pravdy o jejím synovi je opravdu velkolepé. ()

Christmas Special (2013) (S01E07) 

Freddieho "výstup" jako Ježíšek opravdu neměl chybu :D. ()

Sister (2015) (S02E01) 

V nové řadě se pokračuje v tom nejlepším z 1. série. Opět si tak tvůrci vystačili s jedním pokojem, a tentokráte v podstatě jednou scénou, trvající většinu dílu, a které vévodí Stuart jako Jasper. ()

Gym (2015) (S02E02) 

Změna prostředí a roztříštěnost příběhů se podle mě příliš nepovedla. Je tu sice několik vtipných momentů (úvodní scéna, Ash s náturou "Ramsey Bolton"), ale třeba linka Penepole a Violet nepřinesla nic moc vtipného, a ani celý námět o posilovně nebyl tolik povedený, jako jiné díly. ()

Ballroom (2015) (S02E03) 

Začíná se mi zdát, že už kompletně většinu humorných scén přebírá Ash, tentokráte ve dvojici s Jess. Zbytek už ale jakoby začínal ztrácet grády. ()

Stag Do (2015) (S02E04) 

Už se to začíná opravdu hodně opakovat. Vtipy jsou vesměs stále stejné, akorát u Freddieho mám pocit, že tvůrci jdou až za hranice snesitelnosti. ()

Flatmates (2015) (S02E05) 

Sice bylo od začátku jasné, jaké bude závěrečné vyústění dílu, ale celkově se kvalita oproti předchozím dílům zlepšila. Podobně, jako v minulých epizodách, i zde je vrcholem úvodní scéna, která se již tradičně odehrává na procházce po městě. V tomto případě výborně obohacená o konfrontaci dvou nově vzniklých dvojic. ()

Wedding (2015) (S02E06) 

Vtipy s dortem i svatebními šaty jsou sice staré asi tak, jako hlavní představitelé, ale i tak dokázali neskutečně pobavit, a byli určitě tím nejlepším z druhé řady. Byl to právě ten příjemný a jemný humor, který některým dílům 2. řady chyběl, jakoby si ho tvůrci všechen nechali do tohoto dílu. Závěrečná scéna pak dost otočila, a ukázala, že jsou věci, přes které se jízlivostí nelze přenést. ()

Vánoční speciál 2016 (2016) (S02E07) 

Poslední díl se nese spíše v melancholickém duchu, než v přívalu hlášek a vtipných situací. Ještě jednou se zopakuje většina vtipů, které se nesli napříč celým seriálem, a definitivně se postupně uzavírají jednotlivé příběhy. Minimálně Ashova linka je ale uzavřena dosti bídně, a jeho odchod tak nějak vyšumí do ztracena, když na jeho místo okamžitě nastoupí nová postava. ()

Související novinky

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

07.09.2013

Putování Středozemí má definitivně za sebou a zatímco čekáme na X-Men: Days of Future Past a další sezónu výtečného sitcomu Vicious, ve kterém „Gandalf" hraje s Derekem Jacobim obstarožné… (více)

Reklama

Reklama