Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(14)

Co se škádlívá, rádo se mívá. Britský komediální seriál, jehož středobodem jsou dva stárnoucí gayové, kteří po osmačtyřiceti letech společného života tráví čas neustálým hašteřením (anglický výraz bitching to vystihuje mnohem lépe). Freddie (Ian McKellen) býval a stále je nepříliš známý herec, Stuart (Derek Jacobi) pracoval jako barman. Ansámbl doplňuje kamarádka Violet (Frances de la Tourová), která absolutně odmítá brát na vědomí svůj věk a nový soused v domě Ash (Iwan Rheon), mladík, který obrátí všem zúčastněným život naruby. Vedle výborně napsaného scénáře je hlavní devízou seriálu samozřejmě herecké obsazení, kdy především představitelé ústřední dvojice Ian McKellen a Derek Jacobi předvádějí – uchýlíme-li se k oblíbenému klišé, které je zde ale zcela na místě – doslova herecký koncert. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Když se Freddie (Ian McKellen) připravuje na roličku v Panství Downton, pojmenuje svou postavu Thomas. Každý mu ale odvětí, že v této minisérii je již jedna stejně pojmenovaná postava. Shodou okolností je postava Thomase z Panství Downton stejně jako postava Freddieho homosexuál. (Stanislaus)
  • Sitcom před jeho premiérovým uvedením koupila australská Seven Network. (Misabarry)
  • 5. 2. 2013 během natáčení druhé epizody v londýnském studiu ITV na South Bank se zrovna přes řeku v House of Commons, tj. parlamentu, hlasovalo o zákoně umožňujícím rovnost před zákonem párům stejného pohlaví. Dopadlo to 400 pro ku 175 proti. Producenti to sdělili hlavním představitelům a ti to poté sdělili publiku. Ian poklekl a "požádal" v nadsázce Dereka o ruku. Sitcom byl ovšem uváděn v době, kdy bylo téma homosexuality přemítáno v USA, Francii i jinde na světě. Producenti jsou si toho byli vědomi a doufali, že sitcom bude nejen průlomový a přispěje nejen k diskusi, ale že může posunout i hranice. (Misabarry)
  • Sitcom měl pracovní název Vicious Old Queens, ale když vyjednávali o účasti Iana McKellena, řekl, že není "starý", a tak bylo slovo "Old" z názvu vypuštěno. Název poté varioval mezi Vicious Queens, usadil se však na konečném Vicious. (Misabarry)

Jízlivě tvůj - Ballroom (2015) (epizoda) (S02E03)

  • Freddie (Ian McKellen) se na soutěžním tanečním večeru objeví v kostýmu kočky a tvrdí, že mu zůstal z účinkování v muzikálu „Cats“. McKellen si o pár let později zahrál jednu z postav koček ve filmové adaptaci Cats (2019) od režiséra Toma Hoopera. (Stanislaus)
  • Herci Ian McKellen (Freddie) a Derek Jacobi (Stuart) sú aj v reálnom svete homosexuáli. (toi-toi)

Související novinky

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

07.09.2013

Putování Středozemí má definitivně za sebou a zatímco čekáme na X-Men: Days of Future Past a další sezónu výtečného sitcomu Vicious, ve kterém „Gandalf" hraje s Derekem Jacobim obstarožné… (více)

Reklama

Reklama