Reklama

Reklama

První republika - Série 1

(série)
Drama / Rodinný / Historický
Česko, 2014, 19 h 16 min (Minutáž: 52–53 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jana Štěpánková, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková, Svatopluk Skopal, Pavel Kříž (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(22)

Recenze (18)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úplně obyčejný dobový seriál, ve kterém je doba (zatím) do počtu, vyšetřování vraždy bylo relativně napínavé, Markéta Plánková jakoby vypadla z Ordinace, jen nikoho neléčí, herecký talent Jiřího Vyorálka není plně využit a to je zatím asi tak všechno. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původně 22 dílný seriál je pro potřeby DVD sestřižen do 11 televizních filmů. Děj je mnohem kompaktnější, herecké výkony je možné hodnotit lépe, protože skutečně odpovídají vývoji charakterů postav. Není to dokonalé retro, ale vzhledem k tomu, jak se toto u nás vyvíjelo po roce 1945 (dodnes jsou populární filmy a seriály například ze 60. let, na kterých není dobového vůbec nic), je to i tak krok kupředu. Trocha nostalgie, trocha dobrých nápadů, odvaha zvolit jako jedno z opakujících se prostředí erotický podnik, snaha zapojit do děje skutečné události, napodobit dobový tisk a vypíchnout novinky v kultuře i módě, to není málo. Trojice rodin, jejichž osudy jsou propojeny, to je přirozené téma pro televizní ságu už od dob Forsytů. Nejrozkošnější a s přehledem nejzábavnější jsou herecké etudky Zdeny Studenkové jako paní cukrovarníkové Škvorové, Markéty Plánkové jako dcery Léblových, která se provdala za Valenta Vehicles a samozřejmě Jána Koleníka, jakožto hlavního milovníka Vladimíra. Oceňuji i linku s oděvním salonem upomínající na slavný Salon Eliott. A nakonec jsem se i těšila, až si to celé klepavé dobrodružství dosleduju do melodramatického konce. Navíc celý dějový korpus funguje v letech 1918-20 čili se to nemá šanci vléct ani trochu. Flashbacky jsou datovány 1910, jeden frontflash dokonce až 1928. V samotném závěru pak přituhuje na kriminální zápletce, jednotlivé postavy procházejí očistcem, nikdo nevěří nikomu, je zajímavé to sledovat, prostředí je stále velmi atraktivní, nově se řeší lázně a na statku jsou to nečekaně cikáni, kteří dokáží rozlousknout duchařskou podzápletku. Jen je škoda, že s posledními díly se stávající kostýmy hlavních ženských postav staly notně okoukanými, což nejvíce dehonestovalo výkony Plánkové a Nové, které by jinak byly schopné zářit i v pytlích od brambor, leč musel by být ten pytel pokaždé jiný. Ovšem na každý pád finále vynikající a po rozlousknutí základní otázky "Kdo tehdy vraždil?" získává nový rozměr i repríza celého seriálu. Byla to radost se tomu věnovat a bude zase znovu. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S ohledem na druhou i třetí sérii musím první sérii polepšit a dát neúplné čtyři hvězdy. Zde je scénář přímo geniální oproti zcela zmršené dvojce, kde scénárista neví kudy kam. Samozřejmě své kouzlo má v jedničce především obsazení, kde především obsazení Pavla Kříže se jeví jako naprosto úžasné. I když je seriál zbytečně dlouhý, v podstatě se těším, až jej uvidím znovu a budu si všímat některých jednotlivostí a náznaků, které při prvním sledování utekly. I proto si tato série zaslouží slušné hodnocení. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Při zpětném hodnocení této 1. série mi nezbývá než ocenit její pozitiva a to minimálně v porovnání následným pokračováním. Sice si pamatuji, jak moc mě to při prvním shlédnutí zklamalo. Hlavně proto, že to vůbec nemá nic společného s názvem seriálu. První republika ? Z hlediska dobové atmosféry fakt nic moc. Těžko jsem i rozdýchával tu duchařskou linku. Naopak ta detektivní byla velmi zdařilá a rozuzlení velmi napínavé. Pokud jde o vztahovou linku a vývoj jednotlivých postav, některé mi byli sympatičtější (Vlasák, Vyorálek, Medvecká), některé méně (Plánková, Studenková). V porovnání s druhou sérii nemohu nezmínit postavu Vladimíra (Koleník). Zde je poměrně výrazná (byť jeho nestálost v lásce ne zcela pochopitelná). Co s ním ale následně udělali v druhé sérii, to fakt nechápu. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když kdysi První republiku vysílali o pátcích v premiéře, tak jsem jí pozornost vůbec nevěnoval a neměl sebemenší ponětí o tom, o jaky klenot přicházím. Po pár letech jsem na doporučení dal seriálu šanci a nutno podotknout, že není moc jiných, které jsem hltal tak zběsile. Vyvrcholení se záporákem bych si dal při nějaké televizní repríze mile rád znovu. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděno podruhé hodnocení neměním - jako detektivka je to pecka, jako telenovela je to snesitelné ( ikdyž ten místy růžovozahradní odér si mohli tvůrci víc odpustit ), jako retro málo výživné ( uvítal bych větší historickou přesnost, ale i tak je to oproti jiným dost ) , herecky místy famózní ( Vyorálek, Vlasák, Studénková, Medvecká a s ohledem na druhé shlédnutí excelentní Kříž a to nemluvím o skvělých dětských hercích , které vedla speciální režisérka) - jen ten konec mi přišel trochu jak současná vztahovka - jeden kriminál a dva rozvody v jedné rodině, aby Koleník a Plánková naplnili svou lásku, tak to mi trochu ubralo na jinak skvělém dojmu dobové krimi... a mohlo to být i kratší. PS: Všimli jste si, že krom Irenky a Mlčocha tam všichni lžou ? ( respektive aspoň jednou zalžou) , ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslel jsem, že budu hodnotit až po druhé sérii a dohromady. Poté, co jsem dvojku rozkoukal vím, že ta bude mít, pokud se něco nestane, o něco horší hodnocení. Sice by jedničce pomohlo, aby byla zredukována na 13 dílů, což bývá na ČT zvykem, ale i tak je to atmosfericky pěkný seriál z let 1918-1920. ()

Hrabovo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu nevím, jestli v roce 1918-1920 buržoazie chodila pouze v dlouhých šatech plus kalhotových sukních  a jestli i odpoledne doma chodila v něčem, co vypadalo jako večerní šaty (blýskavé nášivky, tmavé barvy), ale dost o tom pochybuji. Na dámách výprava nešetřila, ale chudák Radek Holub jako přední pražský krejčí chodí 3 roky v jediném obleku? Pochybuji také, že by celoročně mohli někoho věznit v cele, kde jde hovořícím pára od úst... No a poslední díly děj natahují, aby jej dotáhly do absurdních konců, čímž srazily celkový dojem na 2,5. ()

Nugat 

všechny recenze uživatele

Promarněná šance - příběh by se vešel do třech dílů, kdyby se alespoň bylo na co koukat, protože výkony některých herců byly velmi dobré.... kostýmů pomálu, architektury taky. Jsem zvědavá na druhou sérii. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Duchařská linka byla pro mě zajímavá  a byla v celém tom čekání na vyústění příběhu napínavá.Zcela nejasná je pro mě postava Vladimíra.Vůbec ji nechápu a nerozumím.Možná herecký výkon nebyl zcela uvěřitelný.Jediné co mu nejde upřít,že je to pohledný chlapák a česky se naučil dobře. ()

dejf96 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

s ohledem na neskutečný rozpočet, který má ČT k dispozici, vznikla úplná zbytečnost, srovnatelná s hovadinami z produkce tv nova a prima...nudní,nezajímaví herci deklamují blbé dialogy, absolutně žádný nápad, jen utracené peníze za kostýmy, lokace, herce....atd promiňte paní Medvecká čněla nad všemi... jediný světlý článek tohoto díla ()

Nejsem_Fila 

všechny recenze uživatele

Ulice v hezčích kostýmech... Hloupé, zbytečné, líné... Děti ex machina, duchařina, natahování mini příběhu do 22 dílů, pseudokriminální zápletka prázdně upletená a ještě prázdněji rozklíčovaná. Posouvání děje a odhalování stop čistě na základě náhody. Jediná alespoň trochu smysluplně napsaná postava s jasnými motivacemi a osobností je Arichteva, díky ní taky dávám aspoň jednu hvězdičku. Jestli pustím další řady si nejsem úplně jistá. Ale mám trochu morbidní zvědavost. ()

Still_I 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nečekala, že se mi to bude tolik líbit! Na ČR perfektní seriál. Samozřejmě kdo je vrah bylo tak nějak od začátku jasné... ale i tak :-) ()

Reklama

Reklama