Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Videa (21)

Trailer

Recenze (306)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Je to o tom gestu", říká jedna z mnoha protivných postav seriálu těsně před tím, než zahučí z mostu do vody a my tak nadále nemusíme poslouchat její ryze současný (2014) mluvený projev, jemuž k dokonalosti schází už jen "jakoby" za každým druhým slovem. Vyjadřování postav evokuje 20. léta asi stejně jako celý zbytek této nanicovaté telenovely, slátané z nejprovařenějších seriálových klišé, pseudohistorické výpravy a dialogů psaných v duchu současné přiblblé polopatistické televizní tvorby. Po 6. díle to vzdávám a nadále sledovat nehodlám. ()

liborek_

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu se mi První republika jeví jako diletantská slátanina smutně dokladující úroveň původní tvorby současné veřejnoprávní České televize. Pod pozlátkem krásných kostýmů, účesů, kulis a nádherně vypucovaných uniforem se skrývá prázdnota, vypravěčská banalita, dialogová mizérie, nuda a citelná křeč. Slangová mluva počátku 21. století a oslavování vzniku republiky stylem oslav vítězství hokejistů na MS je přitom opravdu to nejmenší... Hodnotit budu po zhlédnutí dalších dílů. P.S.: Vysvětlí mi někdo důvod té masivní reklamní kampaně na tento seriál veřejnoprávní (!) televize? Panely na zastávkách, billboardy... Něco mi uniká? ()

Reklama

S.Quentin QUALE odpad!

všechny recenze uživatele

Tak si sedím nezvykle v pátek večer doma, skončí hokej, hle, První republika běží! Kdosi mi říkal, že je to dobrý, zkusím štěstí, říkám si. No, po dvaceti minutách jsem celej naměkko, takže abych se vyhnul stádiu mimo vědomí, odcházím si radši huntovat játra do nějaké té nalívárny, protože s programem čt1 bych to měl do rána za sebou. Na chlastu vydržím aspoň nějakej ten týden...omfg, čt1, za co? Odpad! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

(Viděny první dvě epizody.) Z úvodních epizod i přes přítomnost války, vražd a dávných křivd čiší především snaha vygenerovat příjemné pokoukání pro diváka toužícího odpočinout si a nemuset přitom přepínat na přiznané telenovely komerční konkurence. Solidní herecké obsazení doplácí především na lajdácký scénář. Ten selhává na úrovni škrobených dialogů i celých dějových souvislostí. První republika trpí především syndromem „velký třesk", kdy se zdá, že před pilotním dílem postavy nežily a nekomunikovaly, pouze poslušně a nehnutě čekaly na první klapku a vznik svého vesmíru. Mladá služka se od starší dozvídá o dráždivé minulosti rodiny až před zraky diváka, jako by šlo uvěřit, že by upovídaná drbna kolegyni nezasvětila už dávno. Marnotratný syn se náhodou po letech vrací zrovna pár hodin poté, co jeho matka poprvé našla odvahu jít se vyzpovídat o svém podezření, že je vrah. Postavy se velmi náhodně a příhodně potkávají na důležitých místech, aby mohlo docházet k jejich konfrontacím. Tak by šlo pokračovat dál a dál. Jde o chyby tak klasické a začátečnické, až se dá uvažovat o tom, nakolik jsou důsledkem omylu a nakolik bylo scenáristovi Janu Gardnerovi zkrátka jedno, jestli jím vedené situace dávají smysl. Vyberte sami, která varianta by byla smutnější. ()

raroh odpad!

všechny recenze uživatele

Po prvním díle - tváří se děsně reálně dobově, ale před vznikem republiky koncem války určitě nehrála najazzlá hudba a nevisel portrét Franze Josefa (ten už byl dva roky mrtvý) například. Nechápu, proč si tvůrci nepustili Steklého Švejka, aby byli trochu v obraze, případně první filmy Burianovy. Válečné scény by chtělo korigovat pohledem Milestonova Na západní frontě klid. Scénář je obyčejná červená knihovna. Tedy předčasný závěr - proč toto točí veřejnoprávní tv? ()

Galerie (1 353)

Zajímavosti (35)

  • Anna Fialová z důvodu odjezdu do USA, kde chce prorazit jako herečka, znovu v této sérii už neztvárnila roli Ireny a byla nahrazena Katarínou Šafaříkovou. Po vzájemné dohodě se tvůrci rozhodli roli přeobsadit a diváci to na první pohled ani nepoznají, jelikož jsou si obě herečky vzhledově velmi podobné. [Zdroj: ahaonline.cz] (Michi88)
  • Bývalý evropský šampión v boxu Rosťa Osička, který si v seriálu zahrál rozhodčího, připravoval a radil hercům ohledně boxu. (Duoscop)

Reklama

Reklama