Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (35)

  • V 19. epizodě při postelové scéně je v čase 37:00 jasně vidět, že Klára (Markéta Plánková) má na sobě samodržící punčochy se silikonovým páskem, které v době, do které je seriál situován, neexistovaly. (Topper.H)
  • Děj 8. dílu s názvem "Andělíčkář" začíná podle úvodního titulku 29. února 1919. Takový den ale neexistoval, neboť rok 1919 nebyl přestupný a únor měl tedy jen 28 dnů. (Martin_L)

První republika - Série 3 (2018) (série) (S03)

  • Taneční podnik Trilobit, který tvůrce inspiroval, byl otevřen až v roce 1937 a není možné ho zobrazovat už v ději situovaném do roku 1930. (NinadeL)

První republika - Díl třetí (2017) (epizoda) (S02E03)

  • Ve chvíli, kdy se poručík Andrle (Vladimír Polívka) začne prát s Vladimírem (Ján Koleník), spadne mu z hlavy čepice. Když se ho pak snaží od Vladimíra odtáhnout, najednou má čepici znovu na hlavě. V dalším záběru ji opět nemá a v tom následujícím zase ano. (Krocka)
  • V 3. epizóde s názvom "Milodary" sa mihnú dvaja četníci, ktorých uniformy nezodpovedajú roku 1918, ale obdobiu 1930-39. Rovnako sa nezhodujú označenia hodnosti na výložkách a brigadírke. (Jaroo)

Reklama

Reklama