Reklama

Reklama

Cirkus Bukowsky

(seriál)
Trailer
Česko, (2013–2014), 10 h 25 min (Minutáž: 51–53 min)

Režie:

Jan Pachl

Scénář:

Jan Pachl

Kamera:

Marek Janda

Hrají:

Pavel Řezníček, Hynek Čermák, Marika Šoposká, Michal Dlouhý, Jaromír Hanzlík, Jan Vlasák, Bohumil Klepl, Predrag Bjelac, Nela Boudová, Vanda Hybnerová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Jakmile se sebevražda milenky začne jevit jako vražda, je tu problém. Nestor Bukowsky přišel o práci, manželku, domov, jde po něm policie. Kriminalista Kuneš, který Nestora podezírá, má také problém. Musí nastoupit protialkoholní léčbu, jinak ho vyhodí z práce. Na rozdíl od nadřízených je přesvědčen, že Edita opravdu byla zavražděna. Místo nástupu na léčení se pouští do pátrání na vlastní pěst. Přes antipatie Bukowského a Kuneše je jasné, že jen jejich spojenectví může případ objasnit. Ale kdo byla vlastně Edita Tichá? Dcera kontroverzního podnikatele, úspěšná studentka nebo labilní manipulátorka? Ukazuje se, že ji nikdo neznal. Stopy vedou hned k několika milencům, okruh podezřelých je široký. Je vrahem neznámý stalker zahlcující Editu přívaly prasáckých SMS? Editin spolužák, profesionální aktivista, který zmizel den po její vraždě? Nebo dealer Prozac? Ostatně – ani policista Kuneš, ani Nestor Bukowsky nemají ve vztahu k Editě úplně čisté svědomí. Popravdě řečeno, kdyby Edita nebyla zavražděna, život Bukowského by byl zoufale nudný...

Výbuch karavanu rozmetá vánoční idylku a Bukowského plány na klidný život s Vesnou. Vražda Edity Tiché byla jen zástěrkou skutečného cíle. Nezbývá než zjistit, kdo a proč chce zabít Nestora Bukowského.
V dalších šesti dílech oceňovaného seriálu (cena za režii pro Jana Pachla a cena za střih pro Petra Pauera na mezinárodním festivalu BAR v Černé Hoře, cena AČK pro kameramana Marka Jandu, cena Zlatý ledňáček z Finále Plzeň za nejlepší TV DRAMA) se Nestor Bukowsky v podání Pavla Řezníčka spolu s parťákem Hynkem Čermákem alias detektivem Kunešem nakonec dopátrají pravdy. Než se tak ale stane, dostanou se oba do mnoha hraničních situací. Ponurá atmosféra, množství akčních scén i napínavých zápletek si nezadá s první sérií a hrdinové se během pátrání dostanou na neobvyklé lokace. Natáčelo se mimo jiné v industriálním prostředí Mostecké hnědouhelné pánve, v Gdaňském přístavu, či na studeném poloostrovu Hel. Jak se na správnou detektivní road movie sluší, zavede pátrání Bukowského hodně daleko od domova. Klíč k případu nakonec nalezne mnohem blíž, než by čekal... (Česká televize)

(více)

Recenze (314)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Celkem to odsýpalo, stále se něco dělo, samomluva hlavní postavy ála průvodce dějem nebyla od věci a i postavy byly celkem zajímavé a dobře zahrané. Rozhodně po dlouhé době zajímavý český počin. Bohužel ten (prozatím) poslední 12. díl mi přišel dost odfláknutý. Celou dobu se tam něco pomalu důležité rozehrává,m aby se to nakonec sfouklo všechno jedním vrzem v jednom dílu lehce napěchovaném nesmysly a jen zkráceným doběhnutím otevřených otázek. Aneb hlavně už aby byl konec. Díky poslednímu 6. dílu jen ***, páč ten se moc nepoved. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

[TV] Čtyři nebo pět? Když pátou, dám ji jen proto, že to je ze zaprděnýho Česka, na jehož poměry je seriálový zpracování případu Edity Tichý opravdu unikát? Když dám čtyři, bude to znamenat, že Bukowsky obstojí v porovnání s konkurencí z Evropy a USA? Nebo pořád budu hodnotit příliš dobře? Protože po scénáristický stránce si Cirkus Bukowsky (CB) zaslouží místama přes držku a po technický stránce je vidět, že pan Pachl se až moc zhlédl v severských detektivkách. Případ je jednoduchej, ale je složitě vyprávěn a jeho rozpletení je jaksi tak stupidní, že by to průměrnýmu děčínskýmu policajtovi trvalo rozlousknout asi tak tři hodiny. Úplatnej policajt, meganenažranej loďař a dvojice nevoholenejch pobudů, z nichž jeden pígluje svoje studentky a ten druhej má těžkej problém se zátkama u lahví... a k tomu ke všemu ještě policajtskej šéf před penzí s nemocným srdcem - no dá se najít někde ještě větší klišé? Netuším. Ale Řezníček a hlavně Čermák jsou skvělí a mám takovej dojem, že si to natáčení celkem užili, byť teda Řezníček podle mě zas tak velkej Casanova nejni a hlavně by potřeboval trochu provětrat kopulační rouru, páč pokud se mu v ní někdo nepošťourá, zcela určitě tam musí mít celou rodinku písmenek, taťku H, mamku I a jejich dítě V. Absolutně žádná ochrana rozhodně moc edukativní pro český dětičky není, stejně tak množství vykouřenejch cigaret, který úměrně roste tomu, jak blbějš se tváří scénář. Protože nebuďme přehnaně patriotističtí, pokud má CB v něčem slabinu, je to právě scénář. A Hybnerka. Na druhou stranu, s množstvím vykouřenejch seriálovejch cigaret stoupá i potřeba ten seriál konečně dokouknout a kdybych neměl v poslední scéně posledního šestýho dílu šílenej packet loss, kterej vyústil v totální zásek prohlížeče na ivysilani.cz, troufl bych si tvrdit, že tak dobře jsem se u českýho počinu ještě nepobavil. Což je vlastně pravda. CB je zkrátka na český poměry něco tak osvěžujícího, až to baví, byť je to úplně pitomě napsaný. Největší problém je totiž v tom, že pokud by Bukowsky a Kuneš měli dostatek důkazů hned na začátku, vyřeší případ během tři vteřin, jenže aby to bylo jó napínavý, Pachl servíruje důkazy postupně, což vede k jejich náhodnému objevování. A tak největší políček rozumně uvažující divák dostane ve chvíli, kdy Bukowsky objeví Editin deník. V bytě, kterej kriminálka musela logicky projít od zdi ke zdi. A nejhorší na tom je, že ten deník zkrátka dobře schovanej není. A tak no. ()

Sandiego

všechny recenze uživatele

Výborný rozjezd slibuje čistou a profesionálně natočenou žánrovku, která chytře prokládá kriminální zápletkou dalšími významem srovnatelnými narativními liniemi (bizarní prostředí krachujícího cirkusu, protipól policisty s vlastními problémy). Vizuál vysoce překračuje vzhled současné české televizní produkce a práce se střihem, rytmem a dějovými zkratkami dodává seriálu filmovou dynamiku. Jak vidno, Dvořákova reorganizace v dramatické oblasti ĆT konečně přinesla první vyzrálé ovoce. Ve srovnání s žalostným reliktem minulého vedení (ano, je to Sanitka II) se nyní skutečně nacházíme o několik tříd výše, na úrovni, která by mohla odpovídat i dobrému standardu současné světové televizní tvorby. Nemohu se dočkat dalšího dílu! ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Asi není úplně šťastné, že jsem to viděla po Raplovi, který je ve všech ohledech mnohem lepší. On to Čermák táhne i tady, ale ten hlavní ňouma je fakt na pěst. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Český boj s mafií nezapře severskou inspiraci. Jinak ovšem je děj překombinovaný a nepřehledně spletitý, přičemž pointa na diváka bučí už někdy od poloviny první řady. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Co se mi líbilo: Příběh. Herecké obsazení: výborní Řezníček, Čermák, Hanzlík a Dlouhý, překrásně líbezná Šoposká. Hudba a technické zpracování. Počet dílů: akorát, žádná nastavovaná kaše. Odvaha jít do sexy scén.Co se mi moc nelíbilo: Bukowského monology - filozofování a moudra. Občas se děj držel moc při zemi tam, kde to šlo vyhrotit víc. Celkově: Na české poměry výborný seriál - příběhem i zpracováním. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Komentář po druhé řadě. Ze začátku první série jsem byl celkem nadšenej. S postupujícími díly se však původní dojem začal vytrácet. Mám za to, že scénáristům došel dech, a tak začali lepit děj pomocí hlouposti a různých selhání obou hlavních detektivů. "Bože, to je vůl," napadlo mě nesčetněkrát během sledování Nestora či por. Tupeše. (Natahování děje pomocí lapsů hlavních postav mi fakt vadí!) Mezi další věci, které mi neseděly, byla i postava Nestora, v podání Řezníčka vyzněla trochu babicovsky, "cynické" monology pak vyznívají spíše otravně. Naopak se mi líbila postava právníka, kde jsem vzal na milost Klepla, jehož jinak z celého srdce nesnáším. Zdá se mi, že v kontextu tradice českého krimi žánru vyznívají Bukowského monology falešně a příliš uměle. Kdybych si odmyslel kontext, který se váže k Česku, seriál by se mně možná líbil víc. Kdo ví, třeba by se v zahraničí mohl líbit a tenhle komentář bude moci být označen za typicky zaprděně česky maloměšťácký. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Nelze samozřejmě čekat, že se z Edity Tiché vyklube česká Laura Palmerová, ale po dvou dílech jsem měl z Cirkusu Bukowsky vcelku dobrý pocit, který přetrval i po skončení seriálu. Ruční kamera, to je bohužel nutné zlo, jinak mi ale vizuální stránka přijde sympatická a zajímavá. A taky jsem rád, že konečně můžu říct, že se (spolu s Českým stoletím) u nás opět natočil kvalitní seriál. Mimochodem skvělý Michal Dlouhý. (847.) ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že samotná detektivní zápletka není tolik komplikovaná, tudíž musí být příběh uměle natahován. Přesto se po "Expozituře" český divák zase jednou dočkal kvalitního kriminálního seriálu. Řezníček je skvělý a Čermákova hvězda stále stoupá. Druhá řada je možná ještě depresivnější, kvalita některých dílů ale dost kolísá, hodnocení tedy neměním. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Nejde sice o nějakou extra bombu, ale i tak je to seriál, na který se moc dobře kouká. Dobrý scénář, herecké výkony i režie, a to vše má příjemné tempo, děj se posouvá stále kupředu bez nějakých zbytečných zádrhelů. Prostě seriál, který rozhodně dost vyčnívá nad současnou seriálovou tvorbu nejen u nás. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

První díly slibovaly parádní noirovku a hrdinu proti své vůli...ale výsledek po 1. sérii byl takový průměrný. Ale už jen za fakt, že nám seriál dal postavu Kuneše v (brilantním) minimalistickém podání Hynka Čermáka, si zaslouží 4 hvězdy. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál by mě naprosto minul neboť nemám rád filmy z prostředí cirkusu, ale jelikož zrovna běží v tv navazující seriál Rapl, který mě zaujal svým názvem díky němuž jsem zjistil, že mu předchází Cirkus Bukowsky. Hned od první části mě to nesmírně chytlo, bez hluchých míst, nenudí ani chvilku, skvělé herecké obsazení, ale nejvíc se mi líbí Hanzlík v záporné roli jak ho neznám. Samozřejmě i role Kuneše a Bukowského jsou skvělé. Ještě musím vyzdvihnout skvělou úvodní znělku a hudbu. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně český akční trhriller, který má šmrc, grády, rychlost, hezky zamotanou zápletku, příběh, který má co vyprávět a velice sympatické i uvěřitelné postavy, které jednají tak, jak mají. Také filmařské řemeslo je odvedeno skvěle, i když filtry mi někdy trochu vadily. Na druhou stranu dotvářely hutnou atmosféru. Ačkoli nejsem zarytý fanda kriminálek, tak tato mě opravdu potěšila a zhlédl jsem ji celou. Navíc, čím dál více se mi líbí herectví Hynka Čermáka. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Když tady projíždim komenty a hodnocení tak vlastně vůbec nevim,co by některý trdla chtěly,aby se vlastně točilo.Některý onanujou u pěti seriálů denně toho žánru,některý ujížděj na debilní anglii,která svym suchym humorem nedokáže bavit nikoho normálního ani po třech lahvích ferneta.Je ale pravda,že sem se za posledních čtrnáct dní ptal nezávisle asi pěti lidí na seriál Cirkus Bukowsky,a nikdo to nesledoval,ale ani neví co to je.Pochmurná atmoška,vlastně navenek se ten příběh jeví složitě,ale je to jednoduchý.Herecky v pořádku,a zejména hynek Č. má charisma na tři obyč herce.Musim to pochválit90% ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Cirkus Bukowsky mne velmi příjemně překvapil! Sice po prvních dvou dílech jsem byl rozpačitý z toho vyprávění pana Řezníčka, ale postupem času jsem si zvykl a očekával vše co se semele. Musím uznat, že autorům a České televizi se tento krok vyplatil. Hynek Čermák pozvedl svoji hereckou laťku hodně vysoko a skončil jako jeden z mých top herců! 100% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tento serial je sice hodne na hrane verohodnosti, logicnosti... Presto nemam nejmensi duvod neco tomuto serialu vytknout. Konecne serial, kdy jsem se tesil na kazdy novy dil. Bavilo me jeho zpracovani, serialove postavy (pravda, Hanzlik se do role mafiana moc nehodi) a vtipne monology hlavni postavy. Kriminalista Kunes (vyborny Hynek Cermak) se po majorech (Zeman a Kalas) radi mezi mou trojici nejoblibenejsich ceskych filmovych fizlu... Poctivy serial, ktery mi udelal radost. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Především atmosférou je tahle kriminálka v čechách originální. Inspirace severskými krimi je sice zřejmá, na druhou stranu proč ne. ()

Reklama

Reklama