Reklama

Reklama

Cirkus Bukowsky - Série 1

(série)
Česko, 2013, 5 h 12 min (Minutáž: 52 min)

VOD (1)

Epizody(6)

Recenze (18)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ne že by překvapila historka sama, vychází z modelu štvance, jenž kvůli smrti své milenky ztratí ve vteřině veškeré jistoty od práce po rodinu a zprvu navzdory buldočímu policistovi, posléze společně s ním začne hledat pravdu. Nicméně k základní žánrové výbavě přidal autor Jan Pachl osobitý, bizarně poetický prvek v podobě omšelého cirkusu, jejž hrdina Pavla Řezníčka zdědí, a navíc režijní jistotu na debutanta téměř zázračnou. Skřípou vlastně jen tři prvky: korupční mafie v pozadí jinak osobního příběhu, neustálý, byť naštěstí sarkastický monolog hrdiny, a třeba ve třetí části dočasné odloučení drsně jiskřivých parťáků, Řezníčkova psance a Hynka Čermáka coby úsporně ironického detektiva putujícího na protialkoholní léčbu. Kdykoli jsou spolu, ač na dně, bojují vtipem proti diktátu nočních barů, kalných rán, nálady studenější než Londýn a kocovin hlubších, než zažíval "kolega" Charles Bukowski. Nejen zručná akce, všechno tu zkrátka hraje. Jednotná stylizace včetně barev. Četné střídání exteriérů s věčnými stopami deště. Účinný soulad městské džungle a pouťového kouzla světských včetně maringotky s krajtou, "krávou nenažranou".Sociologie prostředí při výpravách po falešných stopách. Přízračnost podpořená nevtíravým hudebním motivem. Zpustlost tak suše glosovaná, až okouzluje. A napětí pravé detektivky volající nedočkavě po dalším dílu.Generace vzývající vlnu severské krimi se konečně dočkala, přitom "bufeťácký" nátěr Cirkusu Bukowsky neopisuje, zůstává až oddaně český. Otázkou je, jestli takový průlom unese i šokovaný divák domácky učesané Ordinace. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série je u konce a vypadá vše uzavřeně, další série nejspíš nabídne nové souvislosti. Tato řada neměla žádné výrazné zvraty, přesto děj byl od začátku silně nadprůměrný. Kriminálka, která si získá diváka svérázným detektivem Kunešem, který se zrovna pro smích nenarodil. Je smůla, že takových kriminálek nevídáme v TV více. ()

Reklama

Nellie Lovett 

všechny recenze uživatele

Mocný český hype. Průměrná zápletka (všichni jsou v něčem namočení, všichni jsou zloduch), korunovaná nesmyslným chováním hlavního hrdiny, který vždycky vleze někam, kam nemá, aby ho tam někdo bacil po hlavě a pak z toho zase zázračně vyváznul. A úplně nejhorší jsou hrdinovy vnitřní monology, kterými nás tvůrci seriálu obohacují, asi abychom nezapomněli, že "už zase jede v průseru" nebo že mu bylo jasné, že "by tam asi neměl chodit". Za jediné pozitivní vnímám, že nebýt Cirkusu Bukowsky, asi by nevzniknul Rapl. ()

malylada 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První seznámení s mistrem Kunešem, který předčí postavu Bukowského a musím přiznat, že hlavní hrdina mi vůbec nesedl. Zápletka je docela banální a točí se kolem zavražděné dívky. Celá série je dosti předvidatelná, zdlouhavá a vešla by se do poloviny dílů. Na televizní produkci určitě nadstandardní počin, jen to chtělo větší propracovanost.......6/10 ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Česká krimi, ovšem natočená v severském (či spíše už globálním) stylu. Příběh je v řadě momentů za hranou uvěřitelnosti, na druhou stranu odpovídá globálním trendům točit čím dál bizarnější a akčnější krimi, aby byl divák překvapován co nejnapínavějším dějem, který obstojí v obrovské nabídce žánru na trhu. V tomto směru se tento projekt ČT jistě neztratil, nejde však o moc víc než o zábavu, navíc poněkud plytkou. Stará sofistikovaná česká detektivní filmová škola mi byla mnohem bližší a sympatičtější, ale doba už je holt jinde. Třeba se diváci a trh jednou nasytí a klasické detektivky s úplně jinou atmosférou zas někdy přijdou do módy. Rád bych se toho ještě dožil. Ale jelikož jsem se ani tady nenudil a ve scénáři bylo i dost vtipných momentů, dávám nakonec 4 hvězdičky za profesionální filmařské i herecké zvládnutí. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (20)

  • Natáčelo se v Mořině, Děčíně, Štěchovicích, Praze Malešicích, Dejvicích, Žižkově, Spálené ulici, Starém Městě, Dětském centru při FTN v Krči. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Vůz drogového dealera je ceněný americký veterán Chevrolet Corvette C3, který se vyráběl mezi lety 1968-1982. Tento automobil má několik zajímavostí. K pohonu slouží výhradně osmiválcový zážehový motor, a to v několika verzích objemu od 5,0 do 7,4 litru, s klasickými spádovými karburátory nebo mechanickým vstřikováním paliva. Motor je uložen vpředu podélně a pohání výhradně zadní nápravu, skrze několik variant převodovek (vždy tří- a čtyřstupňové převodovky buď manuální, nebo automatické s hydrodynamickým měničem). Karoserie vozu je laminátová, s odnímatelnými střešními panely (tzv. "targa"). Vůz nemá klasické víko zavazadlového prostoru vzadu, ale vyklápí se zadní šikmé sklo, pod které se případně dají uložit sundané střešní panely. Vozidlo v seriálu je opatřeno speciální chromovou samolepící folií po celé ploše karoserie. [Zdroj: Wikipedia.org] (Rudy_742)
  • Když se Bukowsky (Pavel Řezníček) uchází o místo, tak jde hledat tablo se svou údajnou bývalou přítelkyní. Před paní ředitelkou prohodí, že je stejný ročník jako on, tedy 1970, ale na tablu je uveden rok 2006, což by znamenalo, že jeho údajná bývalá láska by maturovala ve 36 letech. (Lasmen)

Reklama

Reklama