Reklama

Reklama

Clona

(seriál)
  • Velká Británie The Lens
Trailer
Česko, 2014, 6 h 8 min (Minutáž: 52–53 min)

Scénář:

Marek Epstein

Kamera:

Jan Cabalka

Hrají:

Kryštof Hádek, Vica Kerekes, Viktor Preiss, David Novotný, Rostislav Novák ml., Taťjana Medvecká, Jan Hartl, Simona Prasková, Jordan Haj, Jenovéfa Boková (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Clona je příběhem, v jehož středu stojí postava mladého policejního kameramana Romana (Kryštof Hádek). Ten svou práci, kterou mu dohodil jeho otec (Jan Hartl), vnímá jako jednoroční výplň, kterou je nucen absolvovat po neúspěšných přijímacích zkouškách na vysokou školu. Při jedné z prvních akcí se však situace fatálně zvrtne a banálně vyhlížející výjezd se změní v tragédii, při níž pod koly ujíždějícího automobilu umírá Romanův otec. Touha vyřešit otcovu vraždu, napínavá policejní vyšetřování a Romanův vztah k Lence (Vica Kerekes) i vlastní matce (Taťána Medvecká) jsou leitmotivy celého seriálu. (Česká televize)

(více)

Recenze (165)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tomáš Řehořek se sice snaží o českou "cool" kriminálku, ale trošku to s tou "cool" snahou přehání (není potřeba se v každém druhém záběru předvádět, co všechno jsem se naučil a jak dovedu být kreativní). Pro takovýhle seriál ještě filmařsky nedospěl .... A kupodivu (i když jsem mu věřil) pro takhle rozsáhlý seriál ještě nedorostl ani Marek Epstein. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jako optimista doufám, že se to zlepší, ale první díl ve mně vzbudil intenzivní pocit, že Epsteinovi by měl sakra konečně někdo zakázat psát, když okruh těch, kteří do očí bijící nedostatky jeho práce nevidí, je neuvěřitelný... Co Clona bude, toť otázka - zatím jsem viděl jen přehlídku extrémně efektních kameramanských kousků, laciné slovenské zrzavé lákadlo, a vesměs velmi dobré herce, kteří nemají krom "osvědčených" klišé moc co hrát. Haluzové vyšetřování, kdy se asi několik poměrně důležitých věcí vystříhalo, dokonalá čištění fotografií doma ve Photoshopu, a protřelí padouši (vrazi minimálně dvou policistů), kteří rozšlapou digitální foťák, ale nějak z něj neseberou paměťovou kartu... takže pardon, ale první díl byl v "netechnických kategoriích" zoufale slabý. A - "kupodivu" - to v různých obměnách vydrželo až do konce. 50% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Případy jsou buď nedomyšlené, nebo příliš jednoduché až typické, celkově obyčejné vyznění obrazem dohnat nejde. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

X-tý klon CSI, tentokráte ve veřejnoprávním provedení...aneb soubor celkem dobrých až výborných českých herců, kteří nemají co hrát... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ BUDU HLAVNĚ TOČIT VIDEA...“ /// Příběhově se s tím moc neserou. Zobák nastupuje k mordpartě, kde všichni – tedy všichni tři – vostřílení pardálové (aspoň se tak tvářej) ani moc neřešej, že ten mladej, z nich má nejlepší nápady. Hold není každej polda Ajnštajn… Ze začátku by se mohli zdát všechny zápory spíš jako závan svěžího větříku. Nakonec jsou z toho spíš větry, co smrděj po průjmu. To, co zdálo se bejt pomalý zajímavě, je pomalý nudně, to intuitivní odhalování informací je přesně vo tom, že všeho moc škodí (jako kdyby jste se šli vychcat ve Štěchovicích a našli poklad. Hmm dobrý. Druhej den půjdete chcát… no a prostě zase. Hmm dobrý. Třetí den… Kladem nechť je, že všechno je podřízený plynulosti, tzn., že se zbytečně nevykecávaj. Charakterová nemohoucnost se projevuje už při úvodní rekapitulaci, která je snad vod 3.dílu furt stejná. To tady klidně může hrát Belmondo s Deloinem a točit to Fellini. (Podle scénáře Chucka Norrise.) Okatá snaha o Made in… (nevím co), kterou jsem na ČT nečekal. Vono je to totiž místy i pěkně debilní. To už jsem se mohl koukat rovnou na Anděla. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Ke štěstí mi stačí chodidla V.Kerekes. 2.) Vždycky jsem si přál honit sráče s kamerou (místo pistole) v ruce. (Furt lepší než s vocasem.) (V ruce.) /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

(Viděna 1. a 3. epizoda.) Máloco bývá tak smutné jako laciná nápodoba. Když jde o lacinou nápodobu něčeho, co bylo před pár lety opravdu „cool“, je to vyloženě smutné. O české CSI jsme se pokoušeli už Kriminálkou Anděl, jenže na tuhle katastrofu už filmaři nejspíš zapomněli, tak v České televizi najali známého klipaře Tomáše Řehořka, zaplatili mu delux edici Photoshopu a vypustili ho do nehostinných pláni tradičně přihlouplého scénáře Marka Epsteina. Vyšetřování je tupé a nepřesvědčivé, postavy nemají vnitřek, jen to vše tak nějak hezky vypadá a nudí. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo nadějně, ovšem vyloupl se z toho nevýrazný a zcela průměrný krimi seriál. I když na druhou stranu budiž tvůrcům připsáno ke cti, že zůstali u sedmi epizod a scénáristickou fantazii udrželi v jakž takž reálné rovině. Z herců vyčnívá snad jen Viktor Preiss, jenž svému náčelníkovi propůjčil svůj charakteristický šarm a charisma. 50%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Novácká Kriminálka Anděl šla úspěšně mimo mě, veřejnoprávní Clonu sice tu a tam sráží nelogičnosti (vyšetřování je občas švanda), ale na to jsme z našich luhů a hájů zvyklí. Jinak tu máme slušnou přehlídku kameramanských kousků (konečně postavy neodříkávají dialogy jen do statické kamery), solidní herce a schopného režiséra, který ctí svěží a moderní rukopis. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Že jde Řehořkovi vizuál parádně od ruky, už jsme se přesvědčili mockrát. Kromě skvělé technické stránky však nemá tato mladá režijní krev co nabídnout. Postavy jsou nezajímavé, vztahy mezi nimi vůbec nefungují, případy jsou nudné a celé je to takové mdlé a nijaké. Tento kousek se zkrátka mezi tu kvalitní seriálovou vlnu České televize nepřidá. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pilot: Cirkus Hádkowsky? Dovedu si moc dobře představit, jak hluboce musí tvůrci jakéhokoliv kulturního odvětví nenávidět nařčení o plagiátorství. Startovací páska víceméně úspěšně přetržena, teď už to chce jen sprintovat co nejrychleji a nejdále od maratónce Nestora... ()

Tom_Lachtan

všechny recenze uživatele

Tak ono to zatím není vůbec špatný! Sice jsou zatím postavy hrozně klišoidní (aneb já jsem zlýý, vrrr, já sem hodný, menší vrr) a vyšetčřování tróchen upozaděné, ale to se dá vzhledem k příklonu k osobní rovině v prvním díle pochopit, navíc herecká sestava je výborná - David Novotný, Vica Kerekes (která mluví slovensky, halelujah ♥), nebo Rostislav Novák (konečně pořádná role, halelujah no.2). Další zajímavou věcí je vizuál, který vypadá na tuzemské poměry dost dobře (skoro jako by někdo vykradl z přívěsu kamerový filtry nějaké menší americké kabelovce), zatím to vypadá na další povedenou kriminálku po Cirkusu Bukowsky a Prvním oddělení, které Dvořákovo éra přinesla, kdo by to byl řekl. Snad bude příště méně důtrazu na Hádka a na jeho osobní patálie přitroublého rádoby umělce a bude se mi to líbit. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

(po 1. díle): slibné, poutavé, byť místy nelogické. zajímavá kamera, tradičně svůdná vica. uvidíme, co z toho vyleze dál. prozatím 60% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Náladu posiluje přiléhavý hudební doprovod, temné stíny a odcizenost. Není to úplně klasická detektivka. I hlavní postava chtěla být původně spíše umělcem. Série je určena pro mladší generaci, což podporuje časté používání moderních technologií. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ano, jistě, pokus o psychologicky laděný krimi seriál, kde větší prostor dostávají rodinná zázemí příslušníků. Pokud odmyslíme moderní styl zobrazení, nemá to vlastně daleko k Ordinaci v růžovce. Psychologie zde není podána náhledem do vnitřních světů hrdinů, ale povrchním nazíráním jakýchsi klipovitých výseků, které samy o sobě někdy mohou mít význam, ale častěji jsou zde spíše jen pro laciný efekt. Snaha o hutné dialogy z toho kape jak turecký med ze stánku na pouti, ale do hloubky to skutečně nejde. Pokud zkousnou ten pro ně podivný vzhled, bude seriál jistě oblíben mezi ženami, které večer „potřebují vypnout“ (divná fráze), a je jim jedno, jestli po obrazovce běhá Hanák, Pešek, Bernát nebo fotograf Roman. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Zvukař by měl dostat za uši. Tak mizerně "uhuhňaný" snímek jsem už dlouho neslyšel. Asi někdo neví, jak zacházet při natáčení s mikrofonem. Dialogy jsou mnohdy téměř neslyšitelné bez znatelných výšek a že se mluví se dá rozpoznat pouze podle pohybu úst. Zesílím a v následující hlasitější scéně mi to může utrhnout uši. A ujišťuji, že TV zařízení Panasonic Viera mám ohledně reprodukce zvuku stále stejně nastavené a problém mám jen u Clony. S Prvním oddělením je u mě Clona obsahově, ale hlavně po zvukařsky technické stránce propadák, i když nemohu popřít jistý odlišný akčnější černo-nažloutlý pohled kamerou a nutnost diváka u sledování poněkud více myslet, což není na škodu. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Co se to, sakra, stalo ?? Česká krimi se probouzí k životu, když po velmi podařených Případech prvního oddělení přichází Clona, další žánrovka, která překvapivě svého seriálového předchůdce nenapodobuje, jde si svou cestou, moderní, svěží, mladistvou, ostatně Tomáš Řehořek i Marek Epstein, byť druhý jmenovaný již není žádné tele, platí za nadějné mladé tvůrce, rukopis obou je zcela jasně patrný a byť se tedy ta temná manýra až příliš hlásí o slovo, já tleskám vstoje nesmírně originálnímu a odlišnému projektu, který sice jistě v mnohém připomíná Cirkus Bukowski, nicméně se od té jeho cynické zralosti velmi úspěšně diferencuje, stejně jako od věcně realistického Prvního oddělení, což nejlépe dokládá geniální až mysteriózně laděná kamera Jana Cabalky, která i dík střihu a zvuku odsunuje běžnou rutinu naprosto do pozadí, zde neuvidíte běžné činnosti, ty si divák jen domýšlí, i samotný dialog ustupuje fantastické atmosféře, jíž je podřízeno vše.. Matěj Hádek snad ani nemůže zklamat, stejně jako ostatní protagonisté v čele s Viktorem Preissem, moje modlitby byly končeně vyslyšeny, či Taťjanou Medveckou, které s Hádkem tu matku se synem prostě uvěříte, herecky celkem komorní záležitosti v tomto směru nelze takřka nic vytýkat, když navíc nádherná Vica Kerekes dává příslib, nakonec však takový planý, věcem příštím.. Kdybych tedy měl hodnotit po zhlédnutí pilotu, napálím asi pětihvězdí a ani nemrknu, prozatím jen padám na prdel a s otevřenou hubou se nemůžu dočkat další epizody, nicméně však bohužel s přibývajícími epizodami začíná přicházet naprosto fatální rozčarování, které ukazuje, jak moc jsem se mýlil a ty zmiňované Případy prvního oddělení vypadají jako (kr)Kavčí výkřik do tmy !! Ona totiž ta jedinečná vizuální stylizace, nad kterou jsem se tak rozplýval po zhlédnutí první epizody, s každou další stále více a více přestává stačit, tohle totiž jeden ještě spolkne u filmu, nikoliv u seriálu, a začíná dokonale vnímat, jak moc Cloně schází kvalitní scénář, když si Marek Epstein jako vůbec ne špatný tvůrce prostě jen ukrojil příliš velký krajíc chleba a v neznámých žánrových vodách už neplave kraula ani čubičku, on se jednoduše topí !! Některé žánry, obzvláště pak ten detektivní, si prostě z prstu vycucat a vyfantazírovat nelze, zkušenost a zralost scénárista ničím nahradit ani zamaskovat nezvládne, a tak to mé tvrzení, že Epstein už není žádné tele, byť jsem mluvil spíš o počtu jeho scénářů a věku, začíná vyznívat dost ironicky !! Marku, jestli tohle myslíš vážně, pak opravdu už nejsi tele, ale pořádné hovado, tohle ti totiž nikdo nezbaští !! Celý seriál i přes relativně nízký počet epizod s každou další naznačuje, že by mu skutečně spíš slušela filmová podoba, ten dojem rozředěnosti se prostě ne a ne ztratit, navíc v něm dost vyniká skutečnost, že si tvůrci poněkud neví rady s rytmem vyprávění a citem pro atmosféru, která i dík přepjatému soundtracku odosobňuje i pasáže, u nichž je to evidentně na škodu.. Nemůžu si pomoct, ale tohle se nakonec hodně nepovedlo, a tak Tomáš Řehořek, který tu působí, jak v tátových o tři čísla větších botách, ruku v ruce s Epsteinem, jen potvrzuje svoji nezkušenost, která podobné žánrovce sama kope hrob.. () (méně) (více)

GeusX 

všechny recenze uživatele

Znělka seriálu navodila očekávání dynamické kriminálky. První díl to však nepotvrdil. Nebyl špatný, ale očekávání jsem měl o chloupek vyšší. Snad budou další díly více o vyšetřování a bude to na tři hvězdy s čistým svědomím. Druhý díl také plave na vodě, navíc s podivně nelogickým rozuzlením případu. Po kompletních sedmi dílech: dvě až tři hvězdy... ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale mě se celý ten nápad vyšetřování skrze objektiv líbí, a to především kvůli vzhledu, který svým lehce uměleckým zabarvením dodává jednotlivým příběhům i celku místy poměrně neobvyklou atmosféru. Případy sice nejsou zrovna vrcholem spletitosti, ale působí věrohodně, stejně jako přirozené herecké projevy všech členů týmu, jakož i dalších postav. Pravdou samozřejmě je, že tentokrát tak trochu zvítězila forma nad obsahem, ale přesto, či možná také díky tomu, to určitě není krok špatným směrem, alespoň pro mě ne. 70 % ()

Reklama

Reklama